|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Политическа балада
|
|
Автор |
Green Light () |
Публикувано | 15.07.25 09:03 |
|
Час зачатья я помню неточно,
значит памят моя однобока.
Вече веднъж какви биха могли да бъдат следващите цели на България след като постигнахме всички наши национални такива от 1997ма насам.
Според стереотипа в който попадам тук, написах го с положителна нагласа и намигане.
Оказва се, обаче, че тази тема занимава не само мен (и Владслав Горанов), а и доста други хора, защото чух и прочетох не едно и две предупреждения, и то съвсем не в светли краски. В , например, Лъчезар Богданов предупреждава за възможната липса на общоприети национални цели направо мрачно:
Опасността, по думите на един бивш финансов министър, е след 1 януари „да останем без голяма стратегическа цел“. За нас опасността е от политици, които след вторник са се успокоили, че вече всичко важно е свършено, че са „отметнали“ постигнат резултат в сферата на икономиката и това вече е затворена тема.
Доколкото за всяко управление досега пътят към изпълнение на критериите за устойчиво сближаване и в крайна сметка – приемане на еврото, са били действително важна „котва“, подкрепяща редица разумни реформи и действия, то истинската дългосрочна цел, е България да бъде просперираща и богата страна, в която хората живеят добре и имат шанс да реализират мечтите си. Или поне това е амбиция, която е разбираема, привлекателна и мотивираща за практически всички в обществото.
Приемането на еврото не замества необходимостта от реформи и не премахва нуждата от благоразумна фискална политика.
...
Каквито и политики за продуктивност, инфраструктура и инвестиции в частния сектор да се следват, потенциалът на икономиката може рязко да бъде смачкан от безотговорно управление на публичните финанси.
Което неизбежно ще се случи, ако няма ясно и лесно за проследяване обществено съгласие за следваща цел. Репер, марка, нещо което може да бъде видяно и признато. Нещо просто за формулиране, някаква елементарност. Какво да бъде това? Аз не знам, чудя се. Това беше и причината да опитам онова ново клонче в темата за еврото с цитата от Горанов. Каква може да бъде тази формулировка. На мен въображението ми е богато, но когато му поставя за условие - да бъде нещо общоприето, направо блокирам. Отричането и циничната стойка са втората ни природа. Общоприетата ни втора природа.
Какво обединява циниците?
И какво мога да измисля аз? Какви цели?
- Място в класацията на богатството ("първи на Балканите")
- Ниво на задлъжнялост ( Интересният пример на Дания с "Автоматично приоритизиране на бюджета"). Но това е твърде бледа цел и твърде неясна.
- Развитие на конкретен дял от икономиката например с привличане на световен икономически хегемон.
- Науката като първостепенна, крайна цел на обществото. Кой е този, който не се тормози от нивото на наука и образование у нас... Научните постижения също биха могли да бъдат формулирани ясно, конкуренция там не липсва и детронирането на отличниците е съвсем конкретно нещо.
- Македония като добър съсед? Ивестиции, съвместни икономически политики, нещо общо, но изискващо добре организиран бюджет...
Измислям си, но си измислям измерими неща, които поставени и приети за цел от всички, биха дисциплинирали едно бъдещо управление. А също така, може би много по-важно, биха насочили политическия и обществения разговор към градеж.
Не ви ли омръзна да гледате към глупостите на чужденците и да се делим според тях, и не ви ли е интересно какво е възможното, което да направим ние?
Видя се че можем.
(Вкарай черно, Грине!)
Без цел, обаче, следва единствено деградация.
А такава липсва.
П.П. Но зачат я был ночью порочно
и явился на свет не до срока.
Или може би все още не му е дошло времето? Поколението на прехода изпълни целите си, децата да мислят за нови?
Не знам.
| |
|
Без цел, обаче, следва единствено деградация.
А такава липсва.
Напротив, хич не липсва деградация, а е налице с пълна сила!
Това беше каламбур.
А сега сериозният въпрос - наистина ли смяташ, че в последните петнайсетина години управляващите са имали някаква цел? Свързана с прогреса на държавата?
Онзи ден чух, че България много отдавна е била готова за еврозоната, и то - истински, без да има нужда от фалшиви доклади и стъкмистики като намаляване на болничната такса и пощенските услуги. И има недоумение защо тогава не е бил поискан извънреден конвергентен доклад и не сме влезли при еврото?
С което ти доказвам, че всички приказки за "постигане на цели" са вятър и мъгла и приспивни песнички за наивниците и лаладжиите по медиите.
ЦРУ свали 83 правителства по света от 1947 до 1997. Повечето - демократични
| |
|
Сега, аз не ги разбирам тия неща като Донка и няма да участвам в темата (по-голямата част от изречението не е ирония), но докато отварях да видя какво пише, ми се наби в очи това:
"Място в класацията на богатството ("първи на Балканите")".
Това е подразбираща се цел на всички времена и народи - някакво по-предно място по богатство. Не е нещо специфично. Точните стъпки и постигането на изпълнението им са проблемът.
Нямам предложения, де. Нито за стъпки, нито за цели. Ако имах, щях да съм ако не кандидат-депутатка, кандидат за министър или поне за общински съветник, то аактивна политиканка.Редактирано от MupaM на 15.07.25 09:35.
| |
|
България е малка държава.
Населението е 6,5 млн. по статистика.
Реално може би е 5 милиона
1.0 млн. са пенсионери, да кажем 700 Хил. са подрастващи.
Махаме етноса, който по официални данни е 1.3 млн.
Остават 2,0 млн.
От тях в държавния сектор заетите са 600 хиляди.
Работещите в икономиката значи са 1.4 милиона.
От тях сезонни работници са 1/6, да речем.
Работещите в обслужващите сектори ще изчислим като 3/6.
Остават 460 хиляди, грубо, които са заети с високо квалифициран труд.
Като махнем братовчедите и останалите връзкари, ще останат 100 хиляди.
Бизнеса трябва да осигури работа на 100 хиляди човека.
Има ли такъв бизнес? Или по друг начин казано - колко бизнес има в България и колко може да си позволи да има?
Цели като стабилизация на средата с цел инвестиции, децентрализация на управлението, оптимизация на градския транспорт (тук включвам и селския, понеже това, че в София има метро не означава, че навсякъде има обикновени автобуси от град А до град Б).
Изобщо, има много какво да се направи…
Да не говорим за електронните услуги.
Цял роман мога да напиша как се опитах от Мюнхен да ползвам електронни услуги в България и да си подам онлайн заявление за свидетелство за съдимост …
Накрая се оказа, че мога, с електронен подпис който се вади за 10 минути. НА МЯСТО в офисите на Борика.
Друга оптимизация е пощенските услуги.
Като изпратя колет на майка ми, обичайно с DHL, до границата на Германия виждам в реално време къде се намира пратката.
Сега, преди седмица случай - пишат ми хората - “пратката е напуснала разпределителният пункт във Франкфурт ((що пътува Мюнхен - Франкфурт е друга тема)), търсете я в обслужващата организация на държавата на пристигане - и ми пуснали хората линк към Български пощи.
И там започва тъмната Индия … нито има къде да провериш пратката, нито става дума за пратка.
Има раздел “жалби”, което навява толкова много мисли в хабенето на енергия да оптимизираш процеса по жалбоподаване, вместо самата услуга, че няма да ти казвам колко много.
Както и ми даде повод да си опресня циничните обръщения към майките на всички автори на това подобие на сайт за електронна услуга…
Накрая отиде на място миналия четвъртък и й казаха, че това, че пише, че пратката в понеделник е тръгнала от Франкфурт изобщо не означава, че ще пристигне в четвъртък в България … циганин, пардон, ром с каручка да я беше носил, до четвъртък щеше да стигне. Изпратена е на 2.07…
Та, има какво да се оправя, не е да няма..
стига да има желание и да се намерят пари.
Все пак в държавата с най-добра ай-ти фирма в Европа не бива да е такава тъмна Индия … не ли?
| |
|
Мен ако питаш, една въпиеща до болезненост цел би била ДА СЕ ОПРАВЯТ УЛИЦИТЕ И ПЪТИЩАТА НА БЪЛГАРИЯ.
Даже само на София. Ама ВСИЧКИ улици.
Като пътувам из всички павета, дупки и трапове - си мисля, че ако някой не думне с атомна бомба и не унищожи целия свят - това НИКОГА няма да се оправи. И по-лошото е - че не е константа, а непрекъснато се влошава.
ПП - в Швейцария съм била свидетел как на отиване за работа в 23 часа дадена улица е затворена за ремонт, а когато се връщаме в 04 ч сабаале - тя ВЕЧЕ Е РЕМОНТИРАНА И ОТВОРЕНА. Ама не кръпки, а цялата.
Редактирано от UnicaDonna на 15.07.25 10:13.
| |
|
Бизнеса трябва да осигури работа на 100 хиляди човека.
Около това се върти приказката на Лъчезар Богданов, към която дадох линк.
И моята, де.
| |
|
Измислям си, но си измислям измерими неща, които поставени и приети за цел от всички, биха дисциплинирали едно бъдещо управление.
Това, което ти искаш, драги ми Грийне, не е поставена цел. Една цел всеки премиер, президент или министър може да формулира в интервю, днеска — така, утре — по-така, вдругиден — колегата му я отменя.
Това, което ти желаеш е доктрина. Македония, примерно, е благодатна и върло належаща тема за една приета доктрина.
В доктрината не пиша само какво искаме, а и с какви средства да го постигнем, там са задължително изработени и приоритети.
Доктрината е приета в писмен вид, не само изляляна в интервю. И то така, че и опозицията да е съгласна, та става задължителна и за следващи управници да се придържат, поне по нормалните държави.
Поставени цели могат да имат партиите, ама всяка различна, което си е нормално. На държавно равнище това е бош лаф, на френски казано.
_
If I turn out to be particularly clear, you`ve probably misunderstood what I`ve said.Редактирано от ad miral на 15.07.25 11:02.
| |
|
Целите на България
- НАТО
- ЕС
- Шенген
- Еврозона
Не бяха описани по този начин, но това не попречи
- да се приемат закони в тяхно име (ако това се брои за описване на доктрината, но едва ли)
- да има приемственост от Костово време до днес
- хората, обществото, ние да приемаме и съвсем реално да правим жертви в името на това.
Докато гърци и оказва се - румънци са харчили глупаво, но красиво - за да превърнат страните си в градина и заплатите в германски, ние търпяхме постната пица. Напълно осъзнато смея да твърдя, в името на онези цели.
Такъв документ е нереалистичен, не ми се струва възможен.
П.П. Макар че признавам, че би било чудесно. Мой тип договорка - "казана дума-хвърлен камък".
| |
|
Целите на България
- НАТО
- ЕС
- Шенген
- Еврозона
Това са ТВОИ цели. Кой ти даде право да ги трансформираш и наричаш “на България”???
Типичен умнокрасивизъм. Затова сте вредни.
Започва да вони на комунизъм даже. Никой не пита НАРОДА какви са НЕГОВИТЕ ЦЕЛИ. Спускаме ги отгоре и толкоз.
| |
|
Може и да се формулира някоя приемлива цел, но с времето единствената реална цел ще стане просто да се запази посоката и постигнатото, защото е очеизвадно, колко добре организирана и платена е операция " прът в колелото".
Ако продължаваме да неглижираме това ни чакат интересни времена.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|