|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Към Ржевски (моля без мисирско-гугълски напъни)
|
|
Автор |
UnicaDonna (скандалджийка )) |
Публикувано | 10.07.25 08:52 |
|
Човек, какво става с тези студентски такси? Чукча писател пита (с цел получаване на сбита информация), надявайки се ти, като човек най-вътре в системата, да имаш отговори:
1. "Платено обучение" различно ли е от някакво друго обучение в същите университети, или няма различни видове, а въпросното скандално увеличение е равно за всички?
2. Според теб какво налага (ако има такова нещо ) толкова драстично увеличение и оправдано ли е?
Егати... 28 000 лв на година?!?!?! Най-голямо увеличение - точно по физика, химия и матеватика??
Едната "ръка" врещи, че не достигали точно такива кадри за родната икономика и се кани да вкарва повече часове природо-математически науки в училище и задължителна матура по математика с елементи на други от тези науки, а другата "ръка" иска 28 000 лева на година, за да се изучиш точно в тези науки?
Егати шизофренията...
Това прави около 2500 лева месечна заплата, ако някой наистина талантлив студент без таткомамина финансова подкрепа желае да се изучи!! Е как да стане в редовна форма на обучение?
ЦРУ свали 83 правителства по света от 1947 до 1997. Повечето - демократични
Редактирано от UnicaDonna на 10.07.25 08:53.
| |
Тема
|
Re: Към Ржевски (моля без мисирско-гугълски напъни)
[re: UnicaDonna]
|
|
Автор |
NAVYBG () |
Публикувано | 10.07.25 10:06 |
|
Не само Ржевски се занимава със студенти, аз понякога също.
1. Образованието е скъпо, особено по природо-научните дисциплини. Това е факт.
2. Платеното такова означава, че тези не са сколасали да бъдат приети по държавна поръчка.
3. Държавата може да увеличи квотата на своята поръчка.
4. Идело реч за нескопосана формула, която смотаните депутати са приели.
5. Не се прави така.
За съжаление не се вижда светлина в тунела. Самите деца не им се чете и учи. Отделно средното образование е майка плаче, включително брутални грешки в учебниците! Сремежа към опростяване на материала, към окрупняване на дисциплините ражда меганедоразумения. Няма и кадърни учители по тези дисциплини. Как да си създадеш кадри, че и да искат да им се учи по-натам?
Та, ако го има, това "талантливия студент" няма да е в платената версия. Но и в държавната поръчка не се виждат много такива. Не се преподават връзките между науките и практическите приложения, между науката и какви свойства се предполагат.
| |
Тема
|
[re: NAVYBG]
|
|
Автор |
Публикувано | 10.07.25 09:59 |
|
2. Платеното такова означава, че тези не са сколасали да бъдат приети по държавна поръчка.
Ето това не ми беше ясно. Благодаря.
А държавната поръчка как се влиза? С изпити ли, или пак само с резултатите от матурата? И там какво се плаща? И какво е съотношенеието "платено обучение/държавна поръчка" като бройка, приблизително?
| |
Тема
|
[re: UnicaDonna]
|
|
Автор |
NAVYBG () |
Публикувано | 10.07.25 10:16 |
|
Не съм на 100 % сигурен, но и по държ поръчка се плаща някаква семестриална такса:
За приема има различни варианти - от матури, олимпиади и приемни изпити.
Не съм наясно с бройките, но комичното ми бе, когато преди време прочетох, че университетите са обявили такива общо бройки за прием, че бе по-голям от числеността на целия набор. Всеки факултет вади своя статистика и си цели общ брой студенти - редовно, задочно и дистанционно или както е там, държавата им спуска своя план, и до плана на факултета се пуска платена версия по всеки вид обучение.
Броя прием студенти винаги е раздут - много отпадат по стандарт, но и от завършващите плявата е преобладаваща.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 10.07.25 10:52 |
|
Винаги съм застъпвала принципа, че влизането трябва да е много лесно и после да се прецеждат много прецизно. Но при "гениалният" принцип, който въведоха - "Парите следват студента" - очевидно е, че ВСИЧКИ ще завършват без никакво прецеждане, с отлични дипломи.
| |
|
Въпреки, че съм мисирка, съм преподавала в университет и имам някаква представа как беше преди години. Освен това, самата аз съм минала по тези варианти и като студент на дърти години.
Имаше платено образование и държавна поръчка за магистратури.
Държавната поръчка се класираха с успех от дипломите от бакалавърските степени или друга магистратура, също и полувисшите, които тогава получиха степен "специалсит по....".
Държавни бройки : по 5-7 на курс, останалите платено.
Предполагам, че държавната поръчка ще е пак минимум бройки и ще бъдат или по диплома или с изпит. Дано е с изпит, защото дипломите от село Горно Уйно, не могат да се сравняват с тези от немската гимназия, примерно.
В много страни висшето образование е платено. Хората теглят т.нар. студентски заеми с облекчени условия. Освен това, младите хора започват от едно общо ниво, всички специалности, за обща култура и после вече започва цедката. Аз също съм за този вариант. Нека са пълни аудиториите, без паре, пък после вече, кой накъде.
При нас има нещо сбъркано. таксите стават като в харвард)) Има хора с много пари, все още има от нивите на баби и дядовци, и хора жадуващи децата им да имат виШо.
Така че, талантливите ще се борят за държавна поръчка.
Иначе наистина образованието е скъпа работа-не само работна заплата, ако ще и за трупове в мединския, черен хумор, ама си е така. Пък синчето ти знае, зъботехника-що паре трябват за тази специалност-практика, материали, иначе пациенти без паре се намират.
за природо-математическите, там нещата също са сериозни.
Според мен трябва да се върне "разпределението". тук имам доста наблюдения от първа ръка, ама по-нататък ще пиша, да не стана мисирско нахална
защото се оказва, че някои специалности са хилядарки, после си завират дипломите.., а други специалнсти със свещ търсят студенти, само дето не им плаща университета, за да учат.
За повече инфо ще питам щерката, която е асистент в СУ, но не вярвам да се е интиресувала чак толко, на този етап.
А, по-важното е тези, които вече учат, да не са включени в тези такси, а да са заварено положение.
П. П. Декларирам, че не съм ползвала гугъл!
Подпис : Ружа К.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
aiumi () |
Публикувано | 10.07.25 13:01 |
|
В отговор на:
И това не е съвсем така. Често са кандидати за второ висше, което по правило не може да бъде държавна поръчка, и са си съвсем читави.
Беше ми направило впечатление, преди няколко години, когато кандидатстваше дъщеря ми - в нейната специалност, приетите кандидати за платено обучение бяха единствено с резултат 6.00 на приемния изпит, а той е от най-трудните възможни в Бг. Става въпрос за СУ ФМИ, КН. Изпитът е математика 2.
| |
|
Мога да ти отговоря само "защо" става така.
Става така, защото по закон, таксите за платено обучение в дадена специалност/факултет, не може да са по-ниски, от парите, които държавата дава за студент държавна поръчка за същата специалност. Не знам точно, може и да е някакъв процент от тази сума, но и да е, не е малък - примерно 70%.
И така, ако сумата, която се дава за обучение на един студент на семестър от държавата е примерно 3000 лева, то университетът не може да сложи семестриална такса за платено обучение под 2100 лева на семестър.
Колко са парите, които държавата отделя за студент в различните направления не знам (наскоро ги вдигнаха) но порядъкът е там някъде. Образованието е скъпа стока, особено в областта на естествените науки, където се ползват не много евтини апаратури и консумативи.
Толкова по въпроса "какво налага".
По първия въпрос мога да отговоря в стил Божинката - платеното обучение е същото като държавната поръчка, но е платено.
П. С. 28000 лева едва ли е на година, а по-скоро е за целия 4 годишен курс.
Редактирано от oberleutnantRzevski на 10.07.25 13:38.
| |
|
платеното обучение е същото като държавната поръчка, но е платено.
| |
|
П. С. 28000 лева едва ли е на година, а по-скоро е за целия 4 годишен курс.
Мисля, че на година, така дочух, но може и да греша.
А за какво служи платеното обучение? За да може държавата да си “избие” парите за държавната поръчка ли?
Защото “ако сумата, която се дава за обучение на един студент на семестър от държавата е примерно 3000 лева”, то те така или иначе си я взимат от студентите, които уж са държавна поръчка, ама пак плащат толкова горе - долу…
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|