|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
Биографски
|
|
Автор |
Bezsynna (Гераскова) |
Публикувано | 07.07.25 11:57 |
|
Страшно ме дразни тая дума в описанието на филм. За мое разочарование при търсене излизат обяснения за нея. Правилно ли е или не е? Аз нямам някаква конкретна обосновка, но за мен един филм за живота на някого (или книга) винаги ще е биографичен/биографична, това биографски ми е абсурдно, неправилно, неприятно и ме нервира. Това официална дума ли е (поне в такъв контекст) или е грешка? Представям си как започвам да ползвам географичен вместо географски и ей така, върви си навсякъде, никой не се учудва, чудесна дума.
* * *
Кучетата си лаят, керванът си върви!!
| |
|
Ами не само си права, ами има и ясна логика зад това.
Биограф е човек, който пише биографии. Биографско нещо може да бъде някакво протежание на биографа. Биографска химикалка например е химикалката на човека, а пантофите му са биографските пантофи(за разлика от градинарските - на градинаря).
Биография е произведението, а това което е базирано на биография може да бъде единствено нещо биографично.
Не виждам къде може да грешим?
| |
|
Не съм срещала тази дума в комбинация за филм. Естествено, погрешно е.
Дай, моля, линкове!
| |
|
Биографичен съм срещала, биографски - никога.
| |
Тема
|
Re: Биографски
[re: Bezsynna]
|
|
Автор |
hypey (пристрастен) |
Публикувано | 07.07.25 14:04 |
|
Със сигурност и двете думи съществуват. Аз правя следната връзка: да се напише биографична книга се използват биографски материали.
За "биографски филм" и аз се дразня. Масово стои в описанията на тв програмите.
Но е факт, че словообразуването и най-вече използването на прилагателни от чужди думи винаги ни поставя пред изпитание:)
| |
|
"Страшно ме дразни тая дума в описанието на филм. Правилно ли е или не е? "
За мен е СУПЕР тема.
ДРАЗНЕНЕТО!
Коментарите по многомилиардните ни ежесукундни дразнения, няма как да ни дадат обяснение, както ти ни го представяш с въпросът си.
Но ПРИЦИПЪТ-може!
Давам отговор, а ти кажи какво разбра:
Устройство на човека-Кой съм аз, защо съм тук и как действам, включае и усещанията СИ ДРАЗНЕНИЯ?
За размисъл подавам и сетива с които си усещаме!
Всички ние Човеците усещаме ДРАЗНЕНИЯТА чрез: сетивата за придобиване на знания: очи, уши, нос, език и кожа. Следват действащите: глас, крака, ръце, анус и полови органи. И още: мирис, вкус, форма, допир, слух. Освен това има: омраза, радост щастие, нещастие. Над сетивата стои УМЪТ, който е също сетиво от по-висока степен.
Тук ще намериш отговор на въпроса си защо и как усещаш!
"Страшно ме дразни тая дума в описанието на филм. Правилно ли е или не е?"
Вече какъв е твоят отговор?
Правилно ли е или не е?
Ако и Гераско се опитва да те дразни, знай, че отговорът защо и как е пак тук, в мнението ми.
Добрата новина, е , че е възможно ти да решаваш, но при условие, че знаеш...а вече ти го казах и знаеш!
Хубава тема...за любознателни и търсещи точните решения!
Поздрави!
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!Редактирано от samson на 07.07.25 14:49.
| |
|
Харесва ми обяснението ти. Съвсем стегнато и логично е. Обаче Гераско намери това: .
От словосъчетанието биографична справка не разбирам дали това е кратък пояснителен текст, написан ОТ биографа или е справка (биографична) ЗА някого. И биографски очерк, не биографичен?...
И аз не виждам как може да грешим, само се чудя кой им трака описанията на филмите по телевизията. На кого да кажа, че протестирам?
Трябва ми Мила с някое напоително описание, ама така, че да не търпи възражения и интерпретации.
* * *
| |
|
Телевизия.
* * *
| |
|
Късметлийка!
Оставих картинка към Ружа, абсолютно всеки биографичен филм по телевизията е описан като биографски.
* * *
| |
|
Да си съществуват и двете думи, не ми пречи. Но ти разбираш вероятно. Отваряш инфото и те чуква в челото това нещо. При мен е направо като да си ритна кутрето в крака на дивана.
* * *
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|