Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:49 08.07.25 
Поколения
   >> 40-50
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Биографски  
Автор Bezsynna (Гераскова)
Публикувано07.07.25 11:57

Страшно ме дразни тая дума в описанието на филм. За мое разочарование при търсене излизат обяснения за нея. Правилно ли е или не е? Аз нямам някаква конкретна обосновка, но за мен един филм за живота на някого (или книга) винаги ще е биографичен/биографична, това биографски ми е абсурдно, неправилно, неприятно и ме нервира. Това официална дума ли е (поне в такъв контекст) или е грешка? Представям си как започвам да ползвам географичен вместо географски и ей така, върви си навсякъде, никой не се учудва, чудесна дума.

* * *
Кучетата си лаят, керванът си върви!!

Тема Re: Биографскинови [re: Bezsynna]  
Автор Green Light ()
Публикувано07.07.25 11:59

Ами не само си права, ами има и ясна логика зад това.
Биограф е човек, който пише биографии. Биографско нещо може да бъде някакво протежание на биографа. Биографска химикалка например е химикалката на човека, а пантофите му са биографските пантофи(за разлика от градинарските - на градинаря).
Биография е произведението, а това което е базирано на биография може да бъде единствено нещо биографично.

Не виждам къде може да грешим?

Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано07.07.25 12:59

Не съм срещала тази дума в комбинация за филм. Естествено, погрешно е.

Дай, моля, линкове!

Автор laure ()
Публикувано07.07.25 13:56

Биографичен съм срещала, биографски - никога.

Автор hypey (пристрастен)
Публикувано07.07.25 14:04

Със сигурност и двете думи съществуват. Аз правя следната връзка: да се напише биографична книга се използват биографски материали.
За "биографски филм" и аз се дразня. Масово стои в описанията на тв програмите.

Но е факт, че словообразуването и най-вече използването на прилагателни от чужди думи винаги ни поставя пред изпитание:)

Автор samson (Оня)
Публикувано07.07.25 14:32

"Страшно ме дразни тая дума в описанието на филм. Правилно ли е или не е? "
За мен е СУПЕР тема.
ДРАЗНЕНЕТО!

Коментарите по многомилиардните ни ежесукундни дразнения, няма как да ни дадат обяснение, както ти ни го представяш с въпросът си.
Но ПРИЦИПЪТ-може!

Давам отговор, а ти кажи какво разбра:
Устройство на човека-Кой съм аз, защо съм тук и как действам, включае и усещанията СИ ДРАЗНЕНИЯ?

За размисъл подавам и сетива с които си усещаме!
Всички ние Човеците усещаме ДРАЗНЕНИЯТА чрез: сетивата за придобиване на знания: очи, уши, нос, език и кожа. Следват действащите: глас, крака, ръце, анус и полови органи. И още: мирис, вкус, форма, допир, слух. Освен това има: омраза, радост щастие, нещастие. Над сетивата стои УМЪТ, който е също сетиво от по-висока степен.
Тук ще намериш отговор на въпроса си защо и как усещаш!

"Страшно ме дразни тая дума в описанието на филм. Правилно ли е или не е?"

Вече какъв е твоят отговор?
Правилно ли е или не е?

Ако и Гераско се опитва да те дразни, знай, че отговорът защо и как е пак тук, в мнението ми.

Добрата новина, е , че е възможно ти да решаваш, но при условие, че знаеш...а вече ти го казах и знаеш!

Хубава тема...за любознателни и търсещи точните решения!
Поздрави!

Мнението е позиционирано и няма нищо общо!

Редактирано от samson на 07.07.25 14:49.

Тема Re: Биографскинови [re: Green Light]  
Публикувано07.07.25 17:33

Харесва ми обяснението ти. Съвсем стегнато и логично е. Обаче Гераско намери това:

.

От словосъчетанието биографична справка не разбирам дали това е кратък пояснителен текст, написан ОТ биографа или е справка (биографична) ЗА някого. И биографски очерк, не биографичен?...

И аз не виждам как може да грешим, само се чудя кой им трака описанията на филмите по телевизията. На кого да кажа, че протестирам?

Трябва ми Мила с някое напоително описание, ама така, че да не търпи възражения и интерпретации.

* * *

Тема Re: Биографскинови [re: RujaKaramfilova]  
Публикувано07.07.25 17:39

Телевизия.

* * *

Тема Re: Биографскинови [re: laure]  
Публикувано07.07.25 17:42

Късметлийка!

Оставих картинка към Ружа, абсолютно всеки биографичен филм по телевизията е описан като биографски.

* * *

Тема Re: Биографскинови [re: hypey]  
Публикувано07.07.25 17:44

Да си съществуват и двете думи, не ми пречи. Но ти разбираш вероятно. Отваряш инфото и те чуква в челото това нещо. При мен е направо като да си ритна кутрето в крака на дивана.

* * *

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.