|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
Тема
|
За работната ръка в България
|
|
Автор |
RujaKaramfilova (2Х1) |
Публикувано | 06.07.25 14:09 |
|
Споделяла съм, че откакто купихме имотите, ни помага едно ромско семейство, вече 5 години.
Плащаме не на час, а на обем работа, т.е. ето, това има за работа, те си казват цената, ние се съгласяваме или коригираме леко надолу, ако преценим.
Преди 2 години искаха пари на заем да купят апартамент, Х хиляди. Уговорката-всичко, което работят, докато върнат заема, се връща като изработените пари се делят на две : 50% на ръка, 50% приспадаме за заема.
Всичко си вървеше ок, хората работят, плащаме/приспадаме и до миналата седмица им останаха за връщане само 600 лева.
Дойде братът ром, за да окоси имот номер 2, в който се прави само и единствено това: косене на тревата, за да не стане змиярник. Площта за косене е около декар, по-вероятно 800 кв., останалото е постройки, воалиера, циментови пътеки и циментов подход към гаража и къщите.
Окоси тревата за 1 час, с тример. Без събиране на окосената трева. не сме говорили предварително за цена, този път, защото той я коси вече трета година, но винаги с някаква друга работа. Да, наша си е вината, че не помислихме, че този път е само косенето. нищо, дадох му 50 лева, останалите 50 приспадане на заема.
т.е. за 1 час работа, косене на около декар с тример-100 лева.
Такааа, обаче бат ти Манго се разсърди. Тия пари вече са нищо. ще си говоря аз с Карамфилов. Викам, говори си, но надник за час х100, означава, 800 за ден. Предлагахме ти постоянна работа, на теб и жена ти, с осигуровки, както си е редно. не искате.
да, ама аз не работя 8 часа, а само един, а ако съм на на договор, трябва да идваме всеки ден.
Е трябва, ама тогава работи 8 часа, не всеки ден, когато ти е кеф, работа има. да бе, кой ти работи 8 часа.
Започнаха да наглеят. В същото време, няма работна ръка и ни се качиха на главите.
А имаме толкова много работа по имотите и къщите. За съжаление, не изкарваме по 200-300 на час, за да плащане по 100 на час, че и повече.
Към хората извън България. Как върви сътношението заплата:косене на трева, копане на дупки и други не високо квалифицирани работи?
П. П. търсих цени в нета. косене на трева с тример 20-25 лева на декар.
| |
|
Най-високата цена която съм чувал тази пролет за северна каролина е 200 долара за 4 декара. Това включва прибиране на тревата и отсичане на пътеките.
женчо
| |
|
Четирите декара ако ги е косил с тримър, определено е брадясал (сюрмаят)
| |
|
Хубава работа, ама сиганска.
Казваха ти разни хора на сигани вяра да нямаш, ти - ама моите работници са свестни. Показаха ли си рогата накрая с класически сигански номера?
Кажи му на твоя манго, че в Хасково манго общак в строителни работи взема надница 100 лв на ДЕН. И работи за нея минимум 8 часа. Ма като са ви хванали за дойни крави, такава ще е.
За 100лв на час Липарски ще дойде да ти коси, бе. Без друго, сега го прави безплатно в пустеещия парцел отляво, че и в мястото на съседа отдясно, защото човекът се разболя и му обрасва с плевели, дето прецъфтяват и се самозасаждат при нас.
Ружо, като не ви се плаща на сигани, си копайте имота сами.
Нали знаеш на вълка що му е дебел вратът?
| |
|
Завъди му конкуренция, иначе е нормално да се мисли за незаменим и да вдига цената. Не е луд който яде баницата.
Гледал съм на места със скъпа работна ръка по парковете пускат едни роботчета да пасат тревата. Като прахосмукачка, обаче не чисти, а коси. При 100 лева на час мисля ще се изплати бързо. Даже да не е достатъчно добро, стига да бръмчи по поляната докато се пазарите, да приземява твоя човек да внимава с цената.
| |
|
Знаеш как е там, с тримър само за отсичане на пътеки и разни артистизми по двора.
женчо
| |
Тема
|
Re: За работната ръка в България
[re: Koftia]
|
|
Автор |
alisalisa (Lipari също) |
Публикувано | 06.07.25 15:46 |
|
Сиромахът дали е брадясал не знам, ама съседите са оглушали.
| |
|
Много е важно и дали теренът е равен, с наклон... ама както и да го гледам, сме я закъсали
| |
|
Знам, затова повдигнах вежди, като прочетох на Ружа за косача. Викам си, за какво става дума тука ? Като да се постригваш с nose hair trimmer.
Но, каквото е, такова е. Поне да е поддържан имота.
| |
|
Както се вижда, много е важно и дали косачът е циганин или мексиканец.
женчо
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
|
|
|