Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:11 16.06.25 
Поколения
   >> 40-50
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Домовете на ужаситенови  
Автор NAVYBG ()
Публикувано10.06.25 09:38

Изчаках ден-два да видя дали няма някой да драсне по тази тема.... Пълно мълчание!
Домове на ужасите, концлагери и мъчения! И това на възрастни и безпомощни хора!
Не знам дали се сещате за онзи дом за деца в Могилино...
Понеже ми писаха за варненци - хората в единия "дом" там, зад решетки, са викали за помощ. Чакали са час, никой не се е обадил на 112....
Погнусен съм!
И не, не са само тези, и не само в такива домове! Преди 14 години майка ми получи тежък инсулт и бе закарана в болница Странски в Плевен. Като отидох да я видя, бе завързана с бинтове за леглото, като куче, нямаше никой в отделението, тя бе в ужасно състояние. Бяха и откраднали киселото мляко и кутията натурален сок, който бе оставила жената, която се грижеше за нея в къщи! Взех си я веднага, и на появилия се "персонал" такъв скандал вдигнах, че отекна в коридора. И така успях да и дам още 6-7 месеца живот, защото в болницата щеше да умре до дни...

Тема Re: Домовете на ужаситенови [re: NAVYBG]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано10.06.25 10:51

Аз просто не знам какво да се пише по тази тема. Онези хора, персонала, са садисти. Ясно е, че са за затвора. Чудя се, обаче, роднините, които оставят близките, не са ли видяли условията, преди да ги настанят, не ходят ли да ги видят?

Моя приятелка преди 2 години настани баща си в дом. Нямаше избор, самата тя не е добре със здравето. но, обиколи целия дом, преди да го настанят. седмици наред ходела почти всеки ден, така да си говорят с персонала и с другите възрастни хора там.
И сега ходи почти всеки ден. Изключително доволна е и спокойна.

Тема Re: Домовете на ужаситенови [re: RujaKaramfilova]  
Автор NAVYBG ()
Публикувано10.06.25 12:03

След "Могилино" държавата разкара всички домове за отглеждане на деца с недъзи! Тогава обществото се надигна. Сега? Да си мълчим? Да гледкаме встрани? Да се дракаме по нелепи теми е по-добре, може би? Затвор викаш... Ако имах родител там, щях да ги избия като кучета! Но е и резонен въпроса за тези, които са изпратили родителите си там. Или по-точно са се оттървали от тях! Може би са по чужбините да заработват евра и паунди, и да веят горди трибагреници и да викат "Да запазим българския лев"...

Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано10.06.25 12:24

ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА!!!

Всички тези домове и хосписи, специално частната къща в Ягодина, превърната уж в старчески дом, са стопанисвани от Хора, а не политици.
Същите Хора, които вият на умряло, че били бедни и държавата ги цакала с високи цени, европейски закони и пряко им бъркала по джобите.

60-70-те процента беднейши граждани на БГ, които нямали пари да си сменят мебелите. Пък имали права и те - като нормалните люде - на достойна заплата и отношение.
А как си вършат работата и какви престъпления извършват на работните си места - ай сакън!!! "За тез пари - толкоз!"

Мойта майка - вече много дементна и с рак в последен стадий - "извади късмет" в последните си няколко седмици от живота след почти 5 години денонощни домашни грижи. Първо в държавната болница, после за десетина дни в частен хоспис с денонощни медицински грижи - щото на системи, с кръвопреливания и прочие, вкъщи вече нямаше как. Аз, естествено, почти ежедневно бях там - копче не мога да кажа за лекари, мед-сестри, санитари, а в хосписа за обслужващия персонал - гледаха си я жената като писано яйце, даже не ми позволяваха аз да я обслужвам - било тяхно задължение. Туй преди 2 години.

В държавната болница, освен за допълнително кръвопреливане, не сме платили или подмушнали нито стотинка. В частния хоспис - също. Даже предплатихме тасата за месец, когато я настанихме, тя не изкара и месец там и ни върнаха надплатеното.

Моето заключение:
На вълкът му е дебел вратът, когато сам си върши работата.
Дали защото сме извадили късмет в болница и хоспис с отговорни хора или заради моята мания нищо да не оставям на самотек, юнашко доверие и да следя изкъсо какви грижи се полагат за най-близкия ми човек, но хората се отнасяха с болната ми старица много съвестно и професионално. Без скандали, панаири и неочаквани неприятни изненади.

Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано10.06.25 16:04

"След "Могилино" държавата разкара всички домове за отглеждане на деца с недъзи!"

Трябва ли да се разкарат хосписите и домовете като явление според теб?
Кой трябва да се грижи за дементен старец, за умствено изостанал пълнолетен, за лежащо болен с години?
Щото съм чувала истории за такива хора, нуждаещи се от постоянен, ама постоянен надзор, озаптване да не правят бели и/или физически грижи.

Къде отиват сега децата с увреждания, които се раждат и родителите им не искат или не могат да ги гледат - отиват първо в съществуващите все още домове за медико-социални грижи, докато са бебета, след това - в така наречените центрове за настаняване от семеен тип, които са просто по-малки институции. И тези, които аз поне съм виждала, са съвсем прилични. Част от хората си мислят, че, нали, "няма домове" и всички деца с увреждания са си в семействата, после стават възрастни и пак са си в семействата, и семейството всеотдайно ги обгрижва и птички пеят и слънце грее.
Някои, всъщност много, от тези деца и възрастни, било с умствено изоставане или деменция, или с шизофрения, не могат да живеят със семейство, без да настъпи ад за семейството.

Разбира се, че най-нормалното и очаквано нещо е близките да следят как протича животът на болния в дома, обаче кое му е хубавото на разкарването?

Редактирано от MupaM на 10.06.25 16:33.

Автор UnicaDonna (скандалджийка ))
Публикувано10.06.25 16:33

Изчаках ден-два да видя дали няма някой да драсне по тази тема.... Пълно мълчание!

Не би искал да чуеш моето пълно НЕмълчание. Защото ще чуеш за печалби, пазарна икономика, ценности и “демокрация”.

При Сашо Диков миналия петък можеш да чуеш от Д-р Ненков за откраднати ПОЛОВИНАТА от 9 милиарда лева от здравната каса. Които могат да спасят хиляди хора и да построят истински домове за възрастните хора. Крадат, защото ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ЦЕННОСТИ ИМ ДАВАТ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ.

ЦРУ свали 83 правителства по света от 1947 до 1997. Повечето - демократични

Автор e ta (7.62)
Публикувано10.06.25 16:25

Социална(та) държава отдавна е оскиморон.
Пример - липсата на детска болница, условията в държавните болници, домовете за възрастни, болни и психиатриите, нивото на администриращите т.нар. социални услуги, телковете ... няма да продължавам, то е безкраен списък.

Тая тема не е за тема тук.
То не е за тема изобщо.

Тема Re: Домовете на ужаситенови [re: e ta]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано10.06.25 17:03

Апокалипсис напрау.
Конкретният случай е потресаващ и престъпен, това е самата истина (поне както го чухме дотук, защото понякога медии и истина на място се разминават, но поне засега вярвам), другото, дето било толкова ужасяващо зле до последния милиметър, са в голяма степен драматизации на обществото ни.

Болниците ни убиват, старците мрат като мухи, здравеопазване няма - ама в реалността и болници ползваме, и старчески домове, и не сме измрели още. Детска болница, вероятно не организирана по най-целесъобразния начин и не с всички нужни отделения на място, но има. "Професор Иван Митев" се казва.

Тема Re: Домовете на ужаситенови [re: e ta]  
Автор NAVYBG ()
Публикувано10.06.25 17:10

Напротив, не съм съгласен! Има социална държава, и тя харчи прекалено много за целта - виж % за НЗОК и НОИ!
ОБАЧЕ!
Много се краде, и от приходната, и от разходната част!
Стана въпрос за МРЗ, и според мен нито един не работи реално на такава ставка! Крият се приходи, съответно - не се плащат реалните осигуровки. С ниски приходи не може да имаш големи разходи! Може би е добре, че няколко милиона българи се преместиха по света, от тази гледна точка.
Крадат се и в разходите - кеф ти както каза Ненков, и 19 млрд за НЗОК пак ще дойдат малко, така и от инфраструктура, от всичко.
Аз се чудя, при тези ниски данъчни ставки, и от тях да се краде и крие... Сигурно съм най-големия балък, който няма 1 лев скрит... Ама така се спи отлично!
Въпроса за частните социални домове е открит и болезнен, и се надявам тези ужаси държавата да не търпи повече!
В тази светлина ми допада правосъдния министър с неговите действия спрямо имотната мафия - така той стигна и до Ягода!
Кауш, години в панделата и стриктен контрол на подобни такива, пък да видим!

Тема а ти очакваш,нови [re: NAVYBG]  
Автор Silverado (HIмана)
Публикувано10.06.25 20:27

че за жълти пари някой ще ти поеме "данъкът извинена съвест", ли?
Знам какво говоря, а и когато видях изпървом снимките, повярвай ми, усетих от тях "специфичната" миризма.

И не, не беше аромат!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.