Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:09 16.06.25 
Поколения
   >> 40-50
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема технология от бъдещето или..нови  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано29.05.25 17:42

Къде го чукаш

.

Тема Re: технология от бъдещето или..нови [re: Metropolis]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано29.05.25 19:23

какво те притеснява или?

Автор T a n y a (Таня)
Публикувано29.05.25 23:35

.... струва ми се, че тази тема е за подфорум гоблени.

Тема Re: технология от бъдещето или..нови [re: T a n y a]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано30.05.25 13:37

Ами да, за тези теми трябва търпение и компетентност.

Тема Re: технология от бъдещето или..нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано30.05.25 13:38

Струва ми добра демострация че за даден проблем има много решения, но единици за практически широко приложими.

Автор NAVYBG ()
Публикувано30.05.25 13:42

Горивни клетки масово се ползват във военните подводници, доколкото знам, не са на този принцип. Натрият НЕ е в течно състояние, да, мек метал е, може да го срежеш с нож, но не е течен. Има една особеност, че реагира като бесен с водата/кислород и се държи под петрол. Ма т'ва офнюз наука са твърде далече от науката...
Дори 3 пъти по-ефективна такова нещо за самолет ще тежи ужасяващо много! Другото, което ми е смешно, че още във въздуха ще се получава натриев карбонат... Само дето СО2 във високите атмосферни слоеве е нюню количество, дето ни плашат с неговия парников ефект - просто е много по-тежък от въздуха (3 пъти)...
Ако имаше реални ползи, първо военните щяха да си го гепят!
Сигурно съм го писал - суперкондензаторите са бъдещето на електрификацията.

Тема Re: технология от бъдещето или..нови [re: NAVYBG]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано30.05.25 13:42

Не съм се заровил в оригиналните текстово, но от това на български оставм с усещането че и това, като водородните горивни клетки изглежда много примамливо. Но проблема с взриоопасността и на тези с натрий ми изглежда нерешима задача в близкото бъдеще.
Инак прав си, че в реактори на бързи неутрони се използва и натрий като топлоносител. (Не помня дали беше в първи контур или из другите кръгове.)

Редактирано от Metropolis на 30.05.25 13:44.

Автор 741 ()
Публикувано30.05.25 13:48

Мдам, ново поколение кемтрейлс.
Самолетите вече ще ръсят натрий вместо алуминий :)

Тема Re: технология от бъдещето или..нови [re: NAVYBG]  
Автор 741 ()
Публикувано30.05.25 14:20

Натрият НЕ е в течно състояние, да, мек метал е, може да го срежеш с нож, но не е течен.

Не е принципен проблем. Преди да се появят масово литиевите батерии, някои от първите електрокари са били с натрий-сяра батерии. Не им е пречело, че при нормални условия натрият не е течен. Работната температура на тези елементи е над 300 градуса и там вече става течен. Предполагам и в тая горивна клетка правят същото, ама няма да отварям пак да чета статията.

Ако горивната клетка се разруши и натрият влезе в контакт с въздуха, наистина има проблем, ама то и керосинов резервоар като се разбие, пак е проблем.

Тема Re: технология от бъдещето или..нови [re: 741]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано30.05.25 14:25

Не вярвам да се стигне до приложение в авиацията. Може да се направят няколко демонстративни модели. ще се вземат от някои едни пари и толкова.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.