Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:36 14.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Тема автоматично спиране на водата при течнови  
Автор vozac (Driver)
Публикувано23.05.25 14:53

Здравейте,
меки връзки, счупени кранове, това са слаби места за теч.
При мен са възрастни хора, които невиждат и не чуват.
Избива мека връзка, разбира когато е станало наводнение.
Има ли система от датчици и автоматичен спирателен кран, за да не стане голямо наводнение?
Някой виждал ли е, някой монтира ли такава система?

Тема Re: автоматично спиране на водата при течнови [re: vozac]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано24.05.25 06:53

система цяла не знам, но от алиекспрес сигурно можеш да купиш готови модули с които да си я направиш. съмнявам се обаче колко полезно може да бъде това. ще сложиш сензори на меките връзки, накрая ще избие бойлера например.
ако аз трябва да правя такава система, ше я направя като дефектнотоковата защита - електронен водомер на всеки легален изход и на входа, ако входа надхвърля изхода - стоп и аларма. и накрая като по анимациите ще избие меката връзка преди входа на системата и пак в киреча

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор 741 ()
Публикувано24.05.25 07:41

Погледнах, излизат доста и с търсене на български, и на английски. Линк няма да давам, че ми се зави свят. То са връзки по безжична мрежа, то са приложения за телефона, такова не бих сложил. Иначе идеята е вентил на входа и няколко сензора по пода да усетят теча, да пищят и да подадат сигнал на вентила да спре водата.

Бих потърсил нещо, което не зависи от рутер и мобилна мрежа. Освен това, такова нещо не би трябвало да има кой знае каква консумация, та ако има с батерии да не зависи и от тока, най-добре.

Тема Re: автоматично спиране на водата при течнови [re: 741]  
Автор PekoHcTpykTop (дарвинист)
Публикувано24.05.25 13:11

Датчиците по пода сработват, когато вече е късно, т.е. наводнението е станало. В тоя смисъл, идеята на зафода е най-читава. Голям дебитомер след дебитомера на ВиК-то, после малки дебитомерчета директно завинтени на всяко кранче в жилището. Ако големия дебитомер отчита поток, без никой от малките - проблем. Много работа е изграждането на таква система, особено ако трябва да е с жици (по-доброто решение). Даже може да се направи като услуга.

Слагам в края един линк към малки дебитомерчета, щото съм сигурен, че малоумния форумен скрипт ще го преебе.

Z

Редактирано от PekoHcTpykTop на 24.05.25 13:20.

Автор h1685614@trbvm.com (Гераско)
Публикувано24.05.25 16:04

Забрави за да спиш спокойно. Или ще е много скъпо или няма да е твое (iot джаджи вързани към услуги на производителя и съответно абонамент), или и двете. Макар отделни компоненти за направа на независима система са налични ти няма да го направиш щото са нужни специфични познания.

Най-евтиното нещо което можеш да направиш е да монтираш на различни места water hammer arrestors, устройства за гасене на хидравлични удари. Гърмене на тръби и меки връзки се случват предимно нощем когато наляганията са най-високи поради ниската консумация е достатъчно някой да си пусне миялната машина или пералнята през нощта за да се засити водната инсталация с удари от електромагнитните клапани, които причиняват гърмежите на тръбите и меките връзки. У нас тези джаджи не са стандарт за водните инсталации, но предполагам могат да се намерят. Представляват патрончета с размер на малък дезодорант. Слагат се около причинители на хидравлични удари - перални миялни машини тоалетни казанчета под мивката и така нататък. Виждал съм ги по инсталациите на 50+ годишни къщи в щатите и са част от всяка ВиК инсталация там.

женчо

Тема Re: автоматично спиране на водата при теч [re: h1685614@trbvm.com]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано24.05.25 18:02

мене като ми се пръсна защитния вентил на бойлера 100% беше от външен хидравличен удар, защото в къщи нямаше нищо пуснато. голям късмет че си забравих ключа за колата, та се върнах, гледам под вратата на банята се лее река. размина се само с 2-3 кофи вода. а бях тръгнал за софия, ако не си бях забравил ключа не ми се мисли - часове щеше да шурти

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: автоматично спиране на водата при течнови [re: zaphod]  
Автор vozac (Driver)
Публикувано24.05.25 18:05

като съм сам или и малките, излизам, спирам централния кран. Връщам се-пускам го. проблемът са дъртите.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.