Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:32 14.03.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Бавна за изтриване(на тъпизми). Десни идеологиинови  
Автор Green Light ()
Публикувано13.02.25 16:26

Ще опитам да опиша, макар и съвсем грубо либералната и консервативната идеологи, техните разлики, както и някои изключително дразнещи терминологически грешки, които се повтарят тук. Не само тук, разбира се, но тук в този клуб тази грешна терминология се превръща в база- основа на разговора. От нея се тръгва сякаш се подразбира отсамосебе си че това е истинското положение на нещата. Имам предвид "неолибералния жълтопаветен умнокрасивитет"; "либералното управление на ЕС" в лицето на "либерастите, които ни задължават да станем трети пол", както и особено дразнещото за мен "щом си против Путин, значи си либерал". Може да се каже дори, че заради последното пиша.

Първо и най-голямо нещо:
Либерализмът е идеология, а не управление.
Либералната демокрация е това, което е начин на държавно устройство, това е което за простота ние наричаме просто "демокрация". Либералната демокрация в Европа е парламентарна демокрация. Двата термина са тъждествени. Това е управлението с плурализъм, свобода на личността, неприкосновена лична собственост и т.н. - това към което преминахме, когато сменихме управляващата БКП с БСП през 1990г.
Когато едно консервативно правителство застане начело на да речем Австрия, то застъпва консервативни политики с инструментите на либералната демокрация. Същевременно това правителство би прокарало мерки против нелегалната емиграция, против легализиране на третия пол и против социални помощи за безпричинно неработещи. Либералната демокрация(тя същата парламентарна) в тази държава ще бъде точно толкова истинска, колкото в друга, където либерално правителство разрешава (или неглижира) тези въпроси.
Спрете да наричате либерално всичко европейско! Ако става въпрос за провеждане на политики то е демократично. Щом говорим за управление, използвайте "демокрация" (или диктатура, авторитаризъм, плутокрация и т.н.). Ако говорим за идеология, тогава вече използвайте либерализъм- либерасти (или консерватори, социалисти, нацисти и т.н.)

Второ и по-малко, но ужасно дразнещо:
В Европа има две големи десни течения, обединени вероятно за простота, демек заради простите, в две големи групи: ЕНП - профански наречени консерватори и АЛДЕ - малко по-малко профански и малко по-точно наречени либерали.

Приликите и разликите с които аз най-общо съм се запознавал във времето и напоследък са от Манифеста на либералите (АЛДЕ) - те си имат сайт и от Манифеста на ЕНП (това което е цитирано в Уикипедия). Не вярвам някой от вас да е пробил дотук, но ако има такъв и ако иска да му търся източници за мен ще е удоволствие. Но тъй като едва ли има, па и да има едва ли ще ме заподозре в изкривяване на истината по такива отвлечени въпроси, ще продължа по памет.
В ума ми са останали следните неща:
1) Това е най-голямото. Свобода на личността:
- Либералите са за пълна и равна във всичко и навсякъде свобода на личността и себеизразяването. Това трябва да бъде гарантирано от държавите и от ЕС. Иска да носи пера и да му викат "то" - значи трябва да му го гарантираме, защото не вреди на никого конкретно, на никоя личност наоколо.
- Консерваторите са за свобода на отговорните личности. Тоест тези които по някакъв начин търсят свобода която вреди на обществото трябва да бъдат ограничени. Иска да носи пера и да му викат "то", но това разстройва процеса по издаване на паспорти и носи риск от неуредици и лош морал, следователно трябва да бъде ограничено (или да не бъде подпомагано административно)

2) Свобода на търговията:
- Либералите са за пълна свобода на търговията за всички във всички направления, без всякаква намеса на държавата.
- Консерваторите са за запазване на сдруженията на местно ниво и следователно търговията да се регулира от традициите. Стопанските субекти да се обединяват в камари и тези камари да имат думата. Те обаче, трябва да работят по ясни правила, съвместими с принципите на демокрацията.

3) Социална функция на държавата:
- Либералите държат да има помощ за всички нуждаещи се, без значение какви са. Докаже ли че няма доход значи задължително държавата трябва да му осигури приличен живот.
– Консерваторите са за фокусирана помощ най-вече за тези които си помагат сами. (пенсионерите са сред тях - те са положили на-големи усилия да си помогнат сами). Има ли социална отговорност - тогава помощ. Няма ли - няма.

4) С това ще завърша макар че за мен е с минимално значение, но по време на щурите дебати за нелегалните емигранти четох и ми е останало. Нелегалната емиграция:
- Либералите са за помощ на всички доказали че са в беда заради война или глад, независимо дали са легални или нелегални емигранти
- Консерваторите са за силен фокус за спиране на нелегалната емиграция. Има и още, но все някъде трябва да спра.

Има и за управление на публичните финанси, децентрализация, зелени политики и други, но за тях помня съвсем малко, а и честно казано идеологически това са дреболии.

Така описано и така висящо в собствената ми глава аз не съм либерал. Може и да не съм съвсем идеален консерватор по идеите на Петър Москов, но категорично не съм либерал. Моля тези, които са стигнали до тук, да кажат на другите, да не ме наричат така.

П.П. Извинявам се на всички за пунктуацията!

Редактирано от Green Light на 13.02.25 17:20.

Тема Re: Бавна за изтриване(на тъпизми). Десни идеологиинови [re: Green Light]  
Автор samson (Оня)
Публикувано13.02.25 16:41

Не си такъв!

Сега ни кажи какъв си, моля?
Кой си ти и защо си тук?

За да можем и ние да те наричаме такъв какъвто си!

Мнението е позиционирано и няма нищо общо!

Автор Kama Sutra (Ястребовски)
Публикувано13.02.25 16:42

То е като лявото и дясното. Либералите са по-скоро леви, консервите са по-скоро десни. Като прочетох така добре изложено - аз съм по-скоро консерва, макар че има неща при либералите, които ми допадат. Ориентирам се към център-дясно. Досега си мислех, че съм напълно десен, но се оказа, че съм грешал.

Автор NAVYBG ()
Публикувано13.02.25 17:19

И двете са идеологии, либерализма (лявата, социалистическата) и консерватизма (дясната), това са двете страни на монетата. Всичко друго е тоталитаризъм, еднопартийност, дори фашизъм.
Лявата иделогия при управление увеличава данъците и изземва повече от по-богатите (така и ги наказват и после си "берат плодовете") и дава повече социални помощи на куцо, кьораво и сакато. Да перефразирам Маргарет Тачър - цоциалистите харчат парите, които други са направили и събрали, и като ги свършат, отиват в опозиция.
Дясната идеология е за ниски данъци, по-малко държавно вмешателство, насърчаване на инициативата и иновациите, дава път на знаещите и можещите. И така увеличава националното богатство, ерго- и повече приходи в хазната. Не дава на всички, а на нуждаещите се.
Зап Европа построи цоциализма някъде началото на този век, видях го с очите си по немско. Да, трудно беше, изисква 25 г, но дори тази грамадна икономика се сруши. Защо - Маргарет Тачър. Свършиха лесните пари, трудни са забравили да правят. Мързел, шуробаджанащина и нископлатени емигранти. Ама тия, дето дойдоха преди 5-7 г не искат да бачкат хич, само цицат. И е го е.
Либералното се изроди в либерастия. И либерастията започна да ни задължава да гледаме хомобандити и тем подобни, но със задължителни квоти по властови позиции. Питам аз - някой спря ли Емил Димитров, Парцалев, Васко Кеца у нас, както и Рики Мартин, Джордж Майкъл, Сър Елтън Джон да са това, което са, при все, че не бяха толерирани от никого като педерасти? Не.
Всеки може да е всичко си, стига да не ми го налага и да ми мята перцата си в лицето си! Така нарушава моето съществуване и мир!
Либерастията също така отказа жените да раждат повече деца, а мъжете да ги правят променяйки ги с нискочели мекотели. Демографията се срина, и днес един афганец сгазил 28 човека в Мюнхен... По въпроса с емиграцията имаше меме с индианците... Та, внимавайте с емигрантите!

Тема Re: Бавна за изтриване(на тъпизми). Десни идеологиинови [re: NAVYBG]  
Автор Green Light ()
Публикувано13.02.25 17:25

Това ляво и дясно са егати обърквацията! Променят се дори и географски - в Америка е едно, в Англия - друго, а у нас е ... мамата си трака.
За мен консерваторите и либералите са десни. Леви са социалистите.

По-ясно е като си ги наричаме с имената на партиите, ама трябва да тракаме повече по клавиатурите.

Тема Re: Бавна за изтриване(на тъпизми). Десни идеологиинови [re: Kama Sutra]  
Автор Green Light ()
Публикувано13.02.25 17:27

аз съм по-скоро консерва, макар че има неща при либералите, които ми допадат

И аз съм така.

Тема Re: Бавна за изтриване(на тъпизми). Десни идеологиинови [re: samson]  
Автор Green Light ()
Публикувано13.02.25 17:28

Кой си ти и защо си тук?

Не знам как да отговоря, но знам че това е любимият ти въпрос.

Автор NAVYBG ()
Публикувано13.02.25 18:24

Виги и тори, оттам взимаш равнис по либерали и консерви. Най-старата демокрация в новата ера.

Автор thehuntermuster-231270 (старо куче)
Публикувано13.02.25 18:49

Съжалявам, не мога да се въздържа и ще взема да напиша едно мнение :)

Понеже, значи, слушам днес радио и си мисля разни неща, ама с възмущение си ги мисля. Влизам в клуба и "тряс!" - тема, съвсем в потока на мислите ми.

Значи, днес една от най-сивите браншови категории бизнес се събрала на тайна среща. Ама толкова да са сиви тези, че чак чернеят. За ресторантьори и хотелиери става въпрос. Та, събрали се наистина тайно, да решават какви мерки да предприемат, че да принудят държавата да им намали ДДС-то. Щели да предложат и нещо на правителството в замяна, но не казват какво е, защото е тайно. Намекват за приходи, изсветляване, ама все тайни завери.

И се чудя къде сред твоите категории попада подобен абсурд? Ако ме разбираш, нали.

Делят ни по определения, делят ни по покупателна способност, делят ни по любов към мъжки хора. И успяват. Получава им се. Понеже никой не пита на чий гръб са тия тайни неща и защо изобщо на някой може и да му мине номера.

Понеже мнението ми не е съвсем в темата, да си кажа по нея - технически, не сме демокрация. Съвременният свободен свят на практика е република, управлявана с демократични принципи. Това си е определението. За разлика от демокрацията, в републиката индивидът жертва част от свободата си, за да подкрепя държавата, а тя за сметка на това му осигурява базови нужди - сигурност, стабилност и пр. В по-богатите държави, нещата, които държавата осигурява са повече. Даже кралствата се управляват на този принцип, приблизително от момента, в който резнаха главата на Мария-Антоанета :) Абе, просветлението е голяма работа, за разлика от проглеждането :)

Тема Re: Бавна за изтриване(на тъпизми). Десни идеологиинови [re: thehuntermuster-2312]  
Автор Green Light ()
Публикувано13.02.25 19:14

Хехе
1) Не сме демокрация, естествено, това ми е любима тема, трябва да изнамеря темата си "Сократ и изкуствения интелект" или още по-добре да я развия наново. На мен ми харесва накъде вървят мислите в ракива разговори.
2) Толкова трудната борба за връщането на ддс за ресторантите на 20% е загадка като Сфинкса.
Разбирам популизма в мярка като намаляване на ддс за хляба, особено преди избори, разбирам и всякакви други популистки щуротии, но за ресторантьорите?! Кой електорат е заобичал ресторантьори и хотелиери и кому прави мили очи ГЕРБ? Ами никому.
Ненормална работа.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.