|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Мисля, че дойде времето
|
|
Автор |
Green Light () |
Публикувано | 25.01.25 11:47 |
|
Подобни
:-)
Гераско пусна като опровержение на това че въвеждането на еврото е причина за инфлацията, обаче няма никакъв коментар на това.
Чудя се.
Значи Уникалната дава някакво мнение, в отговор получава доказателство за обратното... и край - никакъв коментар. Щом нещо противоречи на парадигмата, то е в сляпата зона, не се вижда, не се чува, няма го.
В един клуб за дискусии това е убийствено отношение. Към клуба става въпрос.
Както и да е...
Увеличението на цените тук се усеща по същия начин както описваш нещата и при теб. Токът официално поскъпна с 9% от януари, но не е само това
Усещането е за поне 10 - 15 % по-скъп живот от преди година, а с едно 20 - 30% отпреди пандемията.
Наистина започват да се усещат ако не истински затруднения, то поне ограничаване на глезотиите - уикенд на Боровец за двама е
270 лв стая
140 вечеря
300 карти(следобедна събота - 70 лв, сутрешна неделя 80 лв)
Хапка и кафе на пистата и ето ти 8-900 лева за едно ходене на ски с едно преспиване... Веднъж - два пъти и толкова ще е...
Редактирано от Green Light на 25.01.25 12:09.
| |
|
Извинявай, изтрих се..
Реших, ме ще всея смут с темата…
Иначе да, поскъпването е ежеседмично, в някои случаи ежедневно.
Заплатите обаче падат поголовно във всички браншове.
На годишна база сега се предлагат 10.000€ по-малко, отколкото до преди една година…
И като сложиш и всичко останало - войната, новата политика на САЩ ..
И просто се замисляш … как ще я караш .. къде ще му излезе края…
| |
|
Ами както казс Доналд Туск - една златна ера свърши. (Той каза "удобно съществуване".)
Дори и икономиката на ЕС не може да издържи на глобалния идиотизъм и преднамерено рушене, да не говорим за съвсем ясния вътрешен идиотизъм на крайно десни и крайно леви вътре в Европа...
Ще се наложи да живеем по-скромно. Ние това си го можем, тренирани сме, да му мислят децата...
| |
|
П.п. За ските - една приятелка ме уговаряше да идем до Малдиви лятото 2019 - последната година от “предишният” ни Живот.
Аз пак имах изпити есента и й отказах.. ако съм знаела какво ще стане, нямаше…
Не, че сега няма прилични екскурзии, но FTI фалира миналата година лятото. Останаха Дертур и ТЮИ … и цените са по три.
Както и цените на самолетните билети.
Преди 2020 от емигрантското, както го наричам аз, летище в Меминген можеше да летиш до БГ за 30€ в посока. Сега няма разлика между Уиз и Луфтханза, и естествено взех билет на майка ми от вторите. Хем е на 20 километра от Мюнхен (летище Мюнхен не е в Мюнхен, нали знаеш)…
Аз лично имам идея защо е така и не съм оптимист за бъдещето …
Интересно е още как ще свършат изборите тук.
Четох вчера, че Мерц бил казал, че вижда възможна коалиция с АзГ, Вайдел отвръща, че според нея няма стена между партиите. CSU събират 31%, AFD 22, на предварителни допитвания. След атентатите в последната година, и особено този преди дни в Ашафенбург обаче мисля, последните ще смалят дистанцията.. Хората са вече много настръхнали …
Та.. това е новото нормално. И то не зависи от еврото, по никакъв начин. Но, хората се управляват най лесно през страховете им, знаеш. поне масата .
| |
|
Средната класа, там е заровено кучето.
Иначе е прав, то това е ясно като бял ден. Това не е криза, просто е новото нормално, бедни работещи.
Въпросът е дали ще свършим в Елизеум или в Матрицата … с поселените документи, приети и отхвърлени в тази насока от новия президент на САЩ, вече не съм сигурна …
И не, няма да е след 100 години … максимум 10.
Та, както писах в изтритата ми тема - сега е моментът да си носим новите дрехи.
| |
|
Чудех се къде да репостна това интервю, ти ми попадна удобно
Виж го, интересно е.
Днес ми попадна едно интересно интервю, което бих желал да споделя, защото то дава отговори, но и поражда нови въпроси.
Наскоро в Германия се е провела конференция Pioneer PowerConference, която започва с участието на Зигмар Габриел, бивш външен министър и вицеканцлер и настоящ член на Надзорния съвет на Siemens Energy, Deutsche Bank и Rheinmetall. Ето накратко основните моменти от разговора му с Chelsea Spieker от Pioneer:
Pioneer: Германия видимо страда от настоящето - още повече след избирането на Тръмп. И с право?
Зигмар Габриел: Доналд Тръмп е първият президент, избран на най-могъщия пост в света, който е не само културен релативист, но който в основата си очевидно няма нищо общо с универсалните идеи на Запада за либерална демокрация и основан на правила международен ред. А той има спътници навсякъде: от Виктор Орбан до Алис Вайдел, от Роберт Фицо до Андрей Бабиш, от Херберт Кикъл до Марин льо Пен. Затова за разлика от канцлера Шолц за мен повратната точка не е войната в Украйна, а краят на глобалния ред, какъвто го познавахме.
Pioneer: Какво означава това в конкретика?
Габриел: Свидетели сме на тектонична промяна в икономическите, политическите и военните оси на властта. Атлантическият океан вече не е център на тежестта на света, а Тихият океан. Две трети от световния социален продукт се произвежда там. Две трети от човечеството живее там и сега там има пет ядрени сили.
Pioneer: И САЩ вече са направили своите изводи от това?
Габриел: САЩ отдавна имат впечатлението, че тази промяна застрашава тяхното икономическо, технологично и военно лидерство. Те се възприемат като „имперски пренапрегнати“. Доналд Тръмп е първият американски президент, който последователно се отказва от САЩ като глобална сила. Тази загуба на глобалния ред ще ни изправи пред много по-голямо предизвикателство от потенциалните търговски конфликти със САЩ. Или както казва консервативният журналист Робърт Каган: „Джунглата се завръща“.
Pioneer: Каква е причината за промяната?
Габриел: Драматичната промяна на нашето време е следната: 600 години европейско господство след откриването на морския път към Америка са към своя край. И то няма да се върне. САЩ изоставиха Вашингтонския консенсус, т.е. премахването на търговските бариери и разрешаването на конфликти в международните организации. Живеем в епоха на протекционизъм и търговски войни - и то истински войни.
Pioneer: Какво остава за Европа?
Габриел: Изправени сме пред екзистенциална криза, която застрашава позицията ни в глобалните вериги за създаване на стойност и геополитическия ни суверенитет. На практика всичко, което характеризираше големия ни успех през последните три-четири десетилетия, сега се преобръща. Ерозията на промишлеността в ЕС се ускори. От 2022 г. насам промишленото производство се е свило с шест процента. А европейският производствен сектор се свива вече 28 месеца.
Pioneer: И Америка вече не е надеждно на наша страна.
Габриел: Само Русия накара САЩ, под ръководството на Джо Байдън, отново да застанат на страната на европейците и да подкрепят Украйна. С други думи, Владимир Путин за пореден път превърна САЩ в европейска сила. Това няма да се повтори със следващия президент, независимо кой ще наследи Доналд Тръмп.
Pioneer: Означава ли това, че ще останем сами, преди да сме се еманципирали?
Габриел: Това е като във всеки добър уестърн: Когато шерифът напусне главната улица, идват гангстерите. Там, където Америка си тръгва, авторитарни държави като Китай, Русия, Иран или дори по-малки регионални играчи се опитват да запълнят пространството. Единствените, които стоят безпомощно настрана и наблюдават този променен свят, сме ние в Европа. На нас се гледа като на последните вегетарианци в света на месоядните.
Pioneer: Това не вещае нищо добро за Европа.
Габриел: Ние сме в капана на двойно затруднение между протекционизма на САЩ и производствената мощ на Китай. Без съществени реформи индустриалното ядро на Европейския съюз ще премине от стагнация към упадък.
Pioneer: Какъв трябва да бъде отговорът на правителството на преломния момент?
Габриел: Повратната точка означава нещо различно от 100 милиарда евро за Бундесвера. Повратна точка означава предприемане на проактивен подход към тази драматична промяна в целия свят, която застрашава нашата сигурност и просперитет в безпрецедентен мащаб.
Pioneer: Според всички социологически проучвания точно след един месец ще встъпи в длъжност нов канцлер. Какъв трябва да бъде неговият приоритет?
Габриел: На първо място, трябва да се сложат в ред отношенията между Франция и Полша и Германия. Европа отново се нуждае от политически център, а съюзът на Ваймарския триъгълник е в основата на това. За Германия, Франция и Европа можем да кажем, че се нуждаем от политика, ориентирана към икономиката. Това е единственият начин да запазим или разширим нашите социални, културни, военни и екологични постижения.
Pioneer: Тръмп казва „Америка на първо място“. Не е ли това предимство за нас, че той стана по-предсказуем, защото ясно заявява целите си?
Габриел: Възразявам! За една нация, чийто просперитет зависи на 50 процента от свободната световна търговия, фактът, че знае, че тази свободна световна търговия вече няма да съществува, не е добра новина. Никъде интеграцията в международното разделение на труда не е била толкова успешна, колкото тук. За Германия не е добре, когато държава като САЩ вече не се чувства отговорна за световния ред, не вярва в международните отношения и вместо това иска двустранно да се справя с всичко.
Pioneer: От какво се страхувате?
Габриел: Тръмп ще се опита да разедини европейците. И това не е само Виктор Орбан, но той ще предложи и на други източноевропейци специални отношения със САЩ. Той ще направи отношенията с Европа двустранни. Това засилва центробежните сили в Европа и застрашава европейското обединение.
Pioneer: В същото време Тръмп гледа към Гренландия и Канада.
Габриел: Имам контрапредложение: ние, европейците, трябва да поканим Канада да стане член на Европейския съюз. Те така или иначе са по-европейски от някои европейски държави членки. Просто географски те не са в Европа. Но могат да бъдат създадени правила за това. Това не е немислимо. Канада е изключително важна страна. Тя е стратегически арктически съсед. Трябва да съберем съюзници - от нас зависи как ще изглежда бъдещето на Европа.
Pioneer: Но се случва точно обратното при събирането на партньори.
Габриел: Първите европейски държавни и правителствени ръководители вече направиха поклонение в Мар-а-Лаго, за да целунат пръстена му, още преди да е встъпил в длъжност. Смятам, че това е крайно наивно от политическа гледна точка, защото означава, че Тръмп вече е спечелил битката за разделяне на ЕС, преди тя дори да е започнала. В крайна сметка дори унгарците, и още повече италианците, живеят от обединена Европа, която не може да бъде заменена с нищо друго.
Pioneer: Какво трябва да се направи?
Габриел: Моето послание е: аз бих направил същото, което прави Тръмп. На първо място икономиката. Но трябва да кажем и още нещо: това ще бъде изтощително. Не толкова изтощително, колкото е било за нашите родители, баби и дядовци, но по-изтощително отпреди. Работата започва у дома.
Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна. 15.02.2022
| |
|
За какво е темата - за една икономически неграмотна лелка или за колко си се ръснал за един уикенд в ски курорт?
| |
|
"Re" идва от reply - отговор. Не е тема.
| |
|
Мнението ти е парадокс, и точно там е истината.
И не е както ти я представяш с подходящият ти линк!
Да влезем в ПАРАДОКСА: "Pioneer: И Америка вече не е надеждно на наша страна.
Габриел: Само Русия накара САЩ, под ръководството на Джо Байдън, отново да застанат на страната на европейците и да подкрепят Украйна. С други думи, Владимир Путин за пореден път превърна САЩ в европейска сила."
Темата е за инфлация в САЩ и ЕС, което е факт, не прави от САЩ велика сила, както не е вярно, че Русия го направи, направиха го ЕС и САЩ с глупавите санкции които на Русия уж тя да обеднее. Но вместо това Русия притежаваща всички ресурси възобнови производството си и намери чужди пазари...и така стана силна, много по-силна от преди.
Докато чак сега Тръм се сеща да вдига митата за да възобнови производство вътре в САЩ-кога ще ги стигне руснаците?
А ЕС каквито и производства да произвежда, той няма ресурси и винаги ще е зависим от Русия.
Недостигът на газ, енергия причинен от санкциите доведе до тази така наречена инфлация и подкрепата за глуавата война в Украйна.
Тръм първи се усети, има парашут и скача от самолета и пред цял свят заяви: Що за глупости на украинците да водят война с много много по- силен съперник от нея!
Да, Тръм ще спаси Америка, първи се усети, но ЕС няма начин, ако не смени политиката си спрямо Русия и световните промени.
Каквото и да цитираш друго в твой стил, то ще показва, че все още европейските лидери и заблудените им народи все още не осъзнават какво в действителност се случва.
Казано простичко: Подкрепата на санкции срещу Русия и подкрепата за войната срещу Русия доведоха светът до инфлация.
Без значение е , че някои никога няма да узреят и ще продължават да се радват, че руснаците събират стари перални и снарядите им свършили.
Истината е че горивото ни свърши, и в линкове го наричате ИНФЛАЦИЯ!
Жалко, скъпа цена плащаме за да узреем!
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
| |
|
Преди да пишеш, чети.
Мнението не е мое.
Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна. 15.02.2022
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
|
|
|