Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:22 08.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Някой чел ли е тази книга?нови  
Автор Nerv (аеродинамитен)
Публикувано22.09.24 20:18

Аз не съм я чел и макар че ми е минало времето, реших да я прочета. Поръчах си я за 18 лева през и-нет.
(отделно, че може да си я свалих от читанката. Най старата професия, пиратството ми е в кръвта - не мога да отрека...)

Това, което знам за книгата от учителката ми по БЕЛ е, че се разказва за дете, което остава без ръце, защото след установяване отечественофронтовската власт в БГ, американски самолети (вярно ли е, пропаганда ли е не знам) изхвърлили над територията на страната ни химикалки с взривател. Едно дете намира такава, развива я (да види от какво е направена) и тя гръмва в ръката му. Ампутират му китките и после със силата на волята си се научва да пише.

«Повест за истинския човек» за Мересиев съм чел, ако някой се интересува.

Сега - ясно, че има много класово-партийност. Няма как - такова е било времето. Зачудих се дали има някаква художествена стойност. Като «Знамена над кулите» на Макаренко, наприер. Тази тази последната съм я чел - добра е...

прав или изправян

Редактирано от Nerv на 22.09.24 20:21.

Тема Re: Някой чел ли е тази книга?нови [re: Nerv]  
Автор vozac (Driver)
Публикувано22.09.24 20:43

чел съм я, доколкото помня, учител по българска и литература я препоръча.

Автор samson (Оня)
Публикувано22.09.24 21:23

"Зачудих се дали има някаква художествена стойност. Като «Знамена над кулите» на Макаренко, наприер. Тази тази последната съм я чел - добра е..."

Браво, остана ти да размислиш дали освен ХУДОЖЕСТВЕНА стойност, има много други стойности....и да ни попиташ пак, какви и кои точно!
После ще ни кажеш защо и как една картина на кон може да струва повече от цената на истински кон....художествено ще ни кажеш.

Мнението е позиционирано и няма нищо общо!

Автор 741 ()
Публикувано22.09.24 21:57

Чел съм я. Мисля беше в списъка с книгите за лятото, някъде в малките класове. И друг път е ставало въпрос за нея тук.

Като хлапе бях на среща с човека, заради който е написана. Той почти не говореше, заедно с него имаше и втори човек, не помня какъв беше, основно той разказваше от негово име. Което съм запомнил от срещата - въпросната шарена играчка с форма на цилиндър, която избухва, е била авторова измислица, а намереното е било кълбо. Мое предположение - калпава ръчна граната със засякъл взривател, който се задействал от чукването при поставяне на масата. Така ми изглежда правдоподобно.

Намесата на американските самолети мисля е било пропаганда. Случката става в началото на 1945, по това време България воюва с Германия заедно с американците и няма причина те да саботират властта у нас вместо да се занимават с немците. А от последните бомбардировки е минала година и е малко вероятно нещото да остане толкова време незабелязано до пътеката. Но пък когато е писана книгата, американците са враг и авторовата хипотеза се е вписвала в добрия тон. Книгата мисля има немалка роля за утвърждаване на мита за избухващите детски играчки.

Иначе, най се бях впечатлил тогава от празните ръкави на сакото. Не бях виждал дотогава човек без ръце.

Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано22.09.24 22:17

Чела съм я в малките класове.
Доколкото знам, главният герой е реална личност, играчката е измислица.

В по-късна възраст съм си припомняла някои случки от книгата.

Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна. 15.02.2022

Автор MilaO6 ()
Публикувано22.09.24 22:56

Тази книга не съм я чела.

За историята на взривените химикалки аз съм чувала от свекър ми и знам със сигурност, че е истина. Имало е наистина доста инциденти и осакатявания. Имам му пълно доверие на историите, които е разказвал, защото със сигурност знаеше неща от първа ръка.

За случай, подобен на описания от теб лично не съм чувала, но знам един друг подобен случай на 13-годишно дете, което остава без ръце от раменете след инцидент с удар от електрически ток от паднали жици. Била му е предопределена съдба на инвалид, но момчето - бедно, селско дете - било силно решено да се изучи и да превъзмогне съдбата си. Завършва Първа мъжка гимназия в Русе. След специализирана рехабилитация в София се научава да пише с крака и напълно да се самообслужва - хранене, миене и всякакви други необходими дейности. Действието се развива 50-60 г. на миналия век. След това кандидатства Право в СУ редовно обучение и го завършва успешно. Разпределен е в гр. Силистра, където дълги живее и работи като съдия. Казва се Костадин Велков и историята му е описана в книгата на Петко Здравков "Необикновената повест на един съдия".

Чела съм я в ранната си младост и си спомням, че ми беше направила поразително впечатление. Не бих казала, че има особено художествено-естетическа стойност, но като описание на човешката воля и решимост за борба с превратностите на съдбата, наистина е впечатляваща в морално-естетическо отношение, особено за подрастващите.

Повечето подобни книги не се отличават с някаква много висока художественост. Но етиката и моралът също могат да бъдат обект на художествено-естетическо изображение и често се срещат наистина стойностни образци от подобен род четива. Такава е , например, "Сърце" на Едмондо де Амичис и пр...

Тема Re: Някой чел ли е тази книга?нови [re: 741]  
Автор oberleutnantRzevski (същият)
Публикувано22.09.24 23:58

Няма мит за избухващи играчки.

Тема Re: Някой чел ли е тази книга?нови [re: oberleutnantRzevski]  
Автор Naki (Company Ястреб)
Публикувано23.09.24 00:34

Няма мит за избухващи играчки.

Демек? Реалност е, а не е мит, да?

Автор Baldrian (опасна)
Публикувано23.09.24 00:25

не съм я чела.
за играчките-бомби съм слушала от моята баба.
хем отдавна е било минало, но ми казваше
-никога нищо от улицата не взимаш! ни играчка, ни химикалка, нищо!
мисля имаше преки впечатления от пострадали и страхът, че макар да е мир, не се знае какво може да се случи.
говоря за 80те години.

Да ти видя прическата и гащите, моля! След това ще те изслушам!

Тема Re: Някой чел ли е тази книга?нови [re: Naki]  
Автор oberleutnantRzevski (същият)
Публикувано23.09.24 01:14

Има достатъчно както държавни документи от онова време, така и разкази на очевидци, и пострадали.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.