Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:48 04.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
Тема За внуците и познаниятанови  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано27.08.24 12:40

Повечето от нас имаме внуци. Тези, които нямат, все имат мнение по темата, която ми хрумна да дискутираме.

Доколко внуците да имат общата култура или, казано по друг начин, познания за селото и за това, откъде и как идва храната?

Нашето поколение знаем тези неща, нищо че някои от нас не сме израснали на село, не сме имали баби и дядовци на село. Но, ходехме на летни бригади, чувахме разни неща от приятели, съученици и съседи, които ходеха на село. В общи линии, знаехме, че млякото не се прави в хладилника, че картофите и фъстъците не се берат, а някои знаеха дори какво е бамя!!

Внучето на съседите е на 4 години. От 2 годишно лятото е тук, при баба и дядо. За две лета, това хлапе ми събира очите. Няма нещо, което да не познава като зеленчукова култура, че и като цвете. Знае дори, че целината е в земята, кервизът са листата, той поне така го обяснява, донякъде е прав.

Идва и проверява при мен за колорадски бръмбар, прекрасно се ориентира къде да ги търси-картофите и патладжана! Невероятно хлапе, да не разказвам повече, защото наистина е много.

Моят внук идва по-рядко. За по 5-7 дни в месеца. Въпреки, че е почти на 6 години, е много назад с „матряла“ в сравнение с малкия съседски Професор.

Истината е някъде по средата. Знам, че и двамата ще си намерят пътя в живота, но аз имам позната, която допреди 2 години, не знаеше, че фъстъкът не се бере!

Голем праз, изживяла си е 60 години и без това познание!

Тема Re: За внуците и познаниятанови [re: RujaKaramfilova]  
Автор ad miralМодератор (андорския флот)
Публикувано27.08.24 13:37

Уф!
Що не земеш да ги учиш да предат. Чесало, хурка и т.н.

Руже, булка, не за това са внуците ти.
Ами за да ти рестартират кАмпютъра, кат увисне и ти го гледаш кат теле.

_
If I turn out to be particularly clear, you`ve probably misunderstood what I`ve said.

Автор 741 ()
Публикувано27.08.24 13:35

Като хлапе си карах ваканциите на село. Тези знания и да не искаш, така или иначе ги попиваш. В момента не са ми кой знае колко от полза, но все пак влизат понякога в употреба. Разпознавам някои билки, няколко вида гъби заедно с двойниците и не търся да бера дренки от глог. А, и също така знам, че домашно от градината не е синоним на чисто. Баба ми ръсеше колорадския бръмбар с ддт много след като ддт беше забранен, а това се задържа в почвата десетилетия ;)

Автор T a n y a (Таня)
Публикувано27.08.24 13:41

Родените около 90-та..... не са били по бригади.
Ама те към-то това време пък видяха още като деца какво е купонна система....

Имаше поглед навън - към света... едно такова свят виждаха от малки....
а и заживяха и с мисълта, че е възможно да учат в чужбина... да работят там.

Последните години, откак ни е време за пенсия - пък има един поглед към селото....
И повече ще са тези, които ще да са и селскостопански грамотни и внуци да научат ...

Руж, те това май - да се иде при баба и дядо, където и да са те,
е част от детския рай.

Тема Re: За внуците и познаниятанови [re: ad miral]  
Публикувано27.08.24 13:44

Хи-хи, рестартиране, инсталиране и ... аз го правя, все още, на внуците

АЗ СЪМ ПРЕЛА, дааа, баба имаше хурка, вретена, и разбой, който знае, ще го разбере какво е. Чак да тъчем, не си поставяме велики цели!

Но поне да знаят за зеленчуците и плодовете!
И, че юфка е това, което баба прави и слага освен брашно, яйца и истинско мляко, от крава!

Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано27.08.24 13:48

Ти ако си мислиш, че Липарски до скоро можеше да различи репичка от картоф само по листата...

Хем, и на село са го пращали, и баща му цял живот си е садил и копал градинка.
Но, от летата на село перфектно се научил да разпознава копривата. Щото на баба му като й писнело от магариите на внуците, откъсвала една стиска коприва и ги погвала с нея през голите пищялки.

А за фъстъците бас хващам, че не знае берат ли се или се копат.
И квоооо?

Тема Re: За внуците и познаниятанови [re: 741]  
Публикувано27.08.24 13:49

А, и също така знам, че домашно от градината не е синоним на чисто.
О, да, това не го коментирам. Знам, виждам.

Едно време на старата ни вила татко и мама имаха градинка. Татко казваше : кромид садих, арпаджик извадих

И при нас е така. Колкото-толкова, но чисто!
То затова патладжана и доматите си заминаха, щото не ръся нищо, а не успях да ги изловя ръчно

Тема Re: За внуците и познаниятанови [re: alisalisa]  
Публикувано27.08.24 14:00

Е как и квоооо
отговорила съм предварително на въпроса ти:
Голем праз, изживяла си е 60 години и без това познание!

Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано27.08.24 14:05

Тогава за какво е темата?

Автор 741 ()
Публикувано27.08.24 14:06

разбой, който знае, ще го разбере какво е.

Ще разбере, друг път :)
Баба ми имаше стан, гледал съм я как тъче. Стоеше си разглобен, като събере достатъчно парцали, боядисва ги в различни цветове, нарязва на дълги ленти, сглобяват и стана насред стаята и изтъкава събраното на черги, после пак се разглобява. Ама винаги му е казвала стан. Таз дума разбой за пръв път я чувам и с търсачката гледах да разбера какво е. От различни краища са ни диалектите :)

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.