Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:01 03.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема какво е съзнание?нови  
Автор jumbles (wild spirit)
Публикувано13.07.24 21:08

а от къде идва?

Тема Re: какво е съзнание?нови [re: jumbles]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано13.07.24 21:21

От Бог.

Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна. 15.02.2022

Тема Re: какво е съзнание?нови [re: tartarianeyes]  
Публикувано13.07.24 21:29

то по принцип всичко ни е от Бог ... но имах предвид по-скоро дали има физически произход, така както умът

а какво става със съзнанието ни, когато физически вече ни няма?

Автор osvoboden pich (Ястребовски)
Публикувано13.07.24 21:37

Има някои аспекти във въпроса:

Осъзнаване и възприятие: Съзнанието включва способността на индивида да осъзнава себе си и света около себе си. Това означава, че човек е в състояние да възприема и интерпретира сетивните стимули.

Мислене и разум: Съзнанието е свързано с процесите на мислене, разсъждение и анализ. Това включва способността за вземане на решения, решаване на проблеми и създаване на абстрактни концепции.

Самосъзнание: Това е по-дълбоко ниво на съзнание, където индивидът не само възприема външния свят, но и има осъзнаване за своето собствено съществуване и идентичност.

Емоции и чувства: Съзнанието включва и преживяването на емоции и чувства, които играят важна роля в човешкото поведение и взаимодействия.

Феноменалност: Това е аспектът на съзнанието, който се отнася до качествените преживявания. Тези преживявания са субективни и трудно описуеми, но те съставляват основната част от това, което наричаме съзнание.

Някои са природна даденост, други са развити с времето, трети са наложени от авторитетите... различно е.

Тема Re: какво е съзнание?нови [re: osvoboden pich]  
Публикувано13.07.24 21:31

в този контекст, ще те попитам - каква е разликата между умът и съзнанието?

Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано13.07.24 21:45

Не зная, вероятно е свързано с някаква организация на материята.
Има материален елвмент, струва ми се.

Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна. 15.02.2022

Автор osvoboden pich (Ястребовски)
Публикувано13.07.24 21:49

Умът обикновено се възприема като комплекс от когнитивни функции и процеси, включително мислене, памет, решаване на проблеми, и вземане на решения.
Той включва способността за обработка на информация, анализ и синтез, планиране и логическо разсъждение.

Съзнанието е често дефинирано като субективния опит или феноменалното усещане за съществуване и преживяване. Това е "съзнанието за самия себе си" и обхваща всички съзнателни преживявания, включително усещания, емоции и мисли.

Нещо такова.

Автор samson (Оня)
Публикувано14.07.24 01:00

Умът не е физически произход, не е мозък.
Умът е сетиво от висш тип!

Съзнанието?????
Дълго като обяснение, сложно за възприемане от ограничените ни възможности за възприемане, но... Психологията като наука за душата, която като наука се основава на проучване, чрез експерименти и резултати, казва, че образно съзнанието е Светлина, нататък пояснява, че "Светлина" съзнание е онова нещо, което е винаги в съществуването ни, и в живото, смъртта и преражданията ни, но в различни количества за всяко отделно същество.
Казва още, за в нашето възприемане, че Съзнанието е подобно на примка стягаща гърлото ни, и че увеличаването на съзнанието ни отхлабва тази примка, и дишаме свободно , когато увеличим съзнанието...

Науката твърди, че отвъд нея има черна неизвестна ни страна, която не ни позволява, не сме в състояние да го определим, и самата Науката да определи с точност, кога точно човек мисли и действа подсъзнателно и кога го прави съзнателно! Въпреки, че Науката познава условните рефлекси на човека.

Иначе и в живата и тук в клуба си я караме на гьотере, и въобще не ни пука съзнателно, подсъзнателно или по рефлекси....

Иначе не е лошо на вид, и е добре измислено...щото ...малей....това не е за тук, или пък си е точно....аз до сега никога не съм ебал съзнателно...гледам и животните така..що за съзнание е моето...

И понеже може да мина като сексуално извратен, много съм любопитен и мераклия за такъв съзнателен секс.

И дали ще мога да съм чак толкова съзнателен, че да получа несъзнателни оргазми...

Ако някой се интересува за съзнателно , може да опитаме, но аз не си вярвам!?

Мнението е продуктово позиционирано и няма нещо общо!

Автор samson (Оня)
Публикувано14.07.24 01:21

Умъъът е най-големият лъжец...винаги ни дава отговор , но само такъв който да се вмести в възприемането на отговор....давам пример: Живея в гора пълна с паяции, не зная какво е то кабели и окабеляване до мрежа ...паяжината ми е пределно ясно запознат.

Показват ми картина на град окабелен гъсто с кабели, и умът ми ми дава точен и ясен отговор: "Това е паяжина....ооо и учи, внимавай да не се оплетеш в нея!"...или както с чукчата: Слон е кит, но с дълъг нос!

Умът е хитър лъжец и е Великият убиец на Реалното!
Сетиво от висш клас.

Мнението е продуктово позиционирано и няма нещо общо!

Редактирано от samson на 14.07.24 01:25.

Автор bipet (B5)
Публикувано14.07.24 07:58

Баси въпроса.

Имам внук на около 2 години.
Моите деца израснаха без да им „обръщам внимание“, в една среда на истинска обич, без да се фиксираме с жена ми в специални цели спрямо тях.

Сега имам време да се вглеждам във внука.
Всичко в него от А до Я се попълва сега. Всичко идва от околния свят. В него няма нищо освен първичните инстинкти.
С голямо удоволствие наблюдавам първите му стъпки на човек.
И те са – да разбере смисъла на „донеси топката“, „седни моля ти се в количката“. Но той не сяда. Добре ще повървим още малко.

Вчера минавам край една групичка – майка с две деца на около 5-6 години и на около 2-3 години. И чувам:
„Той ти е брат, той ще ти бъде най близкия човек цял живот.“ Това вероятно след като хубаво се е накарала на големия брат.
Ето от къде идва съзнанието.
А какво мислиш, че остава в съзнанието на големия брат в този случай – че, по-малкия му брат е най-близкият му човек или най-омразния човек?

Не знам, но ми се струва, че съзнанието е всичко онова, което идва след първичните инстинкти.
Съзнанието е дейност на мозъка.
За това след като умрем няма нищо.

От къде да е дошло твоето и моето съзнание? Няма от къде, освен от околния свят. Дали и как човек добавя сам нещо към своето съзнание е труден за отговор въпрос.
Една от най-великите прояви на ума е онзи случай, когато една ябълка ударила Нютон по главата. И той открил гравитацията след толкова милиона удари по човешките глави. Как да наречем това откритие – творение на ума или съзнанието. И кой е задал въпроса „Защо пада ябълката" – умът или съзнанието.
Аз не знам дали дори любовта съществува извън мозъка, независимо от това, че ако човек има мозък никога не би се влюбил.

Мисля, че самото съзнание е творение на ума. Човешкото съзнание е творение на човешкия ум, вълчето на вълчия. Може ли Маугли да има човешко съзнание. Ако той от вълчата бърлога е готов за детската градина или за живот в училище значи има форма на висше съзнание.
Но той не е готов.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.