|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
Тема
|
Айде пак пазаруване и готвене!
|
|
Автор |
alisalisa (Lipari също) |
Публикувано | 19.03.24 10:32 |
|
Споменах завчера, че от 3 месеца зорлем съм диетична готвачка заради здравословен проблем на синковеца.
Пускам темата хем като кулинарна, хем да алармирам целокупното чревоугодно бг войнство в никакъв случай да не се минава да купува и готви това:
.
Веднъж бях споменала, че зрелият бобец, колкото и да го обожаваме, е на полу, дори пълна забрана като дразнещ стомаха и черволяците заради люспите. И един клубар ме светна да купувам и да готвя белен боб.
Е, купих въпросната опаковка и почнах да я готвя по всички правила:
1. Измиване и накисване от предишната вечер.
Туй нещо тъй се запени, че се зачудих боб ли е, сапун ли. В поне 10 води го премих, докато спре да се пеняви.
2. На другия ден му излях и смених водата преди варенето.
Пак се запени, пак премивах.
3. Турих го да се вари на първо четене - зер, първата вода от нормалния люспест боб задължително се изхвърля.
Пак ми вдигна 4 пръста плътна пяна, докато завираше, отпенвах с решетеста лъжица, събрах цяла купичка.
4. Разгеле, пенообразуването спря, повря 5 минути, време е да сменим водата.
Излях водата, насипах му гореща вода + олио, сол, ситно накълцани лук, моркови да заври и да си увира поне 2,5 часа на слаб огън. По-късно - домати за готвене, джоджен и девисил.
5. Стана бобецът, кусаме - ами то, половината зърна хрупат.
Айде, пак на котлона и още 3 часа на слаб огън. Уврелите зърна станаха на каша, хрупащите - се разпарчетосаха на ситни парченца и пак хрупат.
От предишен дългогодишен опит:
Стари, на години боб и леща хрупат, варят се много дълго и пак нямат увиране.
Значи, простаците нагли търговци са омешали престарял с пресен зрял боб, пакетирали и го пуснали за 10лв килото в търговската мрежа.
За преизобилното пенявене, аз, която готвя боб, откакто се помня, нямам обяснение.
Ама и хрупащият продукт, убит, усмъртен и съсипан от варене ми дойде в повече.
Пък се предполага да е диетичен, бърз и лесен за готвене в сравнение с класическия - от дядовата нива.
Мй-май, темата ми е по-скоро черен списък на търговски марки и продукти -
не купувайте това!
Аз споделих, ако имате и вие за споделяне, ще съм благодарна да прочета.
То, не стига, че храните поскъпнаха двойно и тройно, ами и ни цакат с топла бира!
| |
|
Пакетиран у нас бисерен ориз. Избелва се изкуствено с химия.
Гаранция.
| |
Тема
|
Re: Айде пак пазаруване и готвене!
[re: alisalisa]
|
|
Автор |
zaphod (мракобес) |
Публикувано | 19.03.24 11:09 |
|
Значи, простаците нагли търговци са омешали престарял с пресен зрял боб, пакетирали и го пуснали за 10лв килото в търговската мрежа.
тоя номер са го научили от уолстрийт, там така пакетират разни "деривативи" за да звучат цифрите добре по разни соросячи отчети
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
Re: Айде пак пазаруване и готвене!
[re: zaphod]
|
|
Автор |
alisalisa (Lipari също) |
Публикувано | 19.03.24 11:29 |
|
Номерът е стар като света, само гъзоръките търтеи, дето чакат да им сипят наготово не го знаят.
| |
|
Ами по принцип пакетиран зрял боб е рисково да се купува. Аз взимам насипен от пазара. (Татко докато беше в добро здраве отглеждаше на ранчото хубав боб, но и тази от пазара не е лош). По принцип зрял боб не е ли тежка храна за човек който трябва да спазва диета?
| |
|
По принцип зрял боб не е ли тежка храна за човек който трябва да спазва диета?
Само заради люспите, защото дразнят стомашната лигавица и са несмилаеми.
Иначе, откъм съотношения белтъчини-въглехидрати-мазнини бобовите култури са идеално балансирана храна.
Което изключва насипен боб от пазара.
| |
|
Ей ся ще наскачат, че пишеш лоши работи против боба и Панино, ох, извини ме, онова беше за пердета
Боб купувам само и единствено като пътувам към Смолян. Вчера си сварих :
4 см дължина. Миналата година засадих, стана егати боба, ноооо ялов, една единствена шушулка с три зърна. Запазих си ги за семе, но тази година си купих.
Имам телефона на човека, като привършим мед, боб, той ни праща по курериер. Имам и дребен, разбира се, не само салатен.
За магазински я боб-киснеш вечерта, а сутринта стриваш между ръцете, той си се обелва. Заливашс вода, шушулките излитат горе и хвърляш.
Като заври, заливаш със студена вода, да полегнат зърната на дъното, слагаш на върха на ножа сода бикарбонат, олиото, зеленчука. И другото както си знаеш.
Между другото, боба никога не се вари на силен огън, дори и първата вода, която изпхвърляш, на 2-3, слабо, бавно и славно.
| |
|
А, другото е да готвиш боб по хайдушки
| |
|
Опитала съм доста видове, пакетирани, насипни, най-накрая вдигнах ръце, и започнах да купувам един испански, консервиран в буркан, със зеленчуци, напълно готов за консумация.
Хубаво, ама изчезна, има някакъв, люспите се отделени, други - не, не става.
Ще опитвам отново, бобът е задължителна част от храненето ми.
върнете ни архивите, идиоти
| |
|
Избелва се изкуствено с химия.
Иначе е черен, нали
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
|
|
|