Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:58 13.06.24 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
Тема Айде пак пазаруване и готвене!  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 10:32



Споменах завчера, че от 3 месеца зорлем съм диетична готвачка заради здравословен проблем на синковеца.

Пускам темата хем като кулинарна, хем да алармирам целокупното чревоугодно бг войнство в никакъв случай да не се минава да купува и готви това:

.

Веднъж бях споменала, че зрелият бобец, колкото и да го обожаваме, е на полу, дори пълна забрана като дразнещ стомаха и черволяците заради люспите. И един клубар ме светна да купувам и да готвя белен боб.

Е, купих въпросната опаковка и почнах да я готвя по всички правила:

1. Измиване и накисване от предишната вечер.
Туй нещо тъй се запени, че се зачудих боб ли е, сапун ли. В поне 10 води го премих, докато спре да се пеняви.

2. На другия ден му излях и смених водата преди варенето.
Пак се запени, пак премивах.

3. Турих го да се вари на първо четене - зер, първата вода от нормалния люспест боб задължително се изхвърля.
Пак ми вдигна 4 пръста плътна пяна, докато завираше, отпенвах с решетеста лъжица, събрах цяла купичка.

4. Разгеле, пенообразуването спря, повря 5 минути, време е да сменим водата.
Излях водата, насипах му гореща вода + олио, сол, ситно накълцани лук, моркови да заври и да си увира поне 2,5 часа на слаб огън. По-късно - домати за готвене, джоджен и девисил.

5. Стана бобецът, кусаме - ами то, половината зърна хрупат.
Айде, пак на котлона и още 3 часа на слаб огън. Уврелите зърна станаха на каша, хрупащите - се разпарчетосаха на ситни парченца и пак хрупат.


От предишен дългогодишен опит:
Стари, на години боб и леща хрупат, варят се много дълго и пак нямат увиране.
Значи, простаците нагли търговци са омешали престарял с пресен зрял боб, пакетирали и го пуснали за 10лв килото в търговската мрежа.
За преизобилното пенявене, аз, която готвя боб, откакто се помня, нямам обяснение.
Ама и хрупащият продукт, убит, усмъртен и съсипан от варене ми дойде в повече.

Пък се предполага да е диетичен, бърз и лесен за готвене в сравнение с класическия - от дядовата нива.

Мй-май, темата ми е по-скоро черен списък на търговски марки и продукти -
не купувайте това!

Аз споделих, ако имате и вие за споделяне, ще съм благодарна да прочета.
То, не стига, че храните поскъпнаха двойно и тройно, ами и ни цакат с топла бира!




Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор osvoboden pich (Ястребовски)
Публикувано19.03.24 10:39



Пакетиран у нас бисерен ориз. Избелва се изкуствено с химия.
Гаранция.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано19.03.24 11:09



Значи, простаците нагли търговци са омешали престарял с пресен зрял боб, пакетирали и го пуснали за 10лв килото в търговската мрежа.

тоя номер са го научили от уолстрийт, там така пакетират разни "деривативи" за да звучат цифрите добре по разни соросячи отчети






NE SUTOR ULTRA CREPIDAM


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: zaphod]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 11:29



Номерът е стар като света, само гъзоръките търтеи, дето чакат да им сипят наготово не го знаят.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано19.03.24 11:49



Ами по принцип пакетиран зрял боб е рисково да се купува. Аз взимам насипен от пазара. (Татко докато беше в добро здраве отглеждаше на ранчото хубав боб, но и тази от пазара не е лош). По принцип зрял боб не е ли тежка храна за човек който трябва да спазва диета?



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Metropolis]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 11:55



По принцип зрял боб не е ли тежка храна за човек който трябва да спазва диета?

Само заради люспите, защото дразнят стомашната лигавица и са несмилаеми.
Иначе, откъм съотношения белтъчини-въглехидрати-мазнини бобовите култури са идеално балансирана храна.
Което изключва насипен боб от пазара.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 12:01



Ей ся ще наскачат, че пишеш лоши работи против боба и Панино

, ох, извини ме, онова беше за пердета


Боб купувам само и единствено като пътувам към Смолян. Вчера си сварих :

4 см дължина. Миналата година засадих, стана егати боба, ноооо ялов, една единствена шушулка с три зърна. Запазих си ги за семе, но тази година си купих.

Имам телефона на човека, като привършим мед, боб, той ни праща по курериер. Имам и дребен, разбира се, не само салатен.

За магазински я боб-киснеш вечерта, а сутринта стриваш между ръцете, той си се обелва. Заливашс вода, шушулките излитат горе и хвърляш.

Като заври, заливаш със студена вода, да полегнат зърната на дъното, слагаш на върха на ножа сода бикарбонат, олиото, зеленчука. И другото както си знаеш.

Между другото, боба никога не се вари на силен огън, дори и първата вода, която изпхвърляш, на 2-3, слабо, бавно и славно.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 12:02



А, другото е да готвиш боб по хайдушки





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 12:02



Опитала съм доста видове, пакетирани, насипни, най-накрая вдигнах ръце, и започнах да купувам един испански, консервиран в буркан, със зеленчуци, напълно готов за консумация.
Хубаво, ама изчезна, има някакъв, люспите се отделени, други - не, не става.
Ще опитвам отново, бобът е задължителна част от храненето ми.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: osvoboden pich]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 12:09



Избелва се изкуствено с химия.
Иначе е черен, нали





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 12:07



Смолянските местни едри родопски сортове се преваряват през 4 води, нали знаеш?

И, не ми обяснявай как се обелва боб кат го стискаш между ръцете. . Особено, половин кило дребнозърнест, сорт Добруджанка.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Metropolis]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 12:13



Аз взимам насипен от пазара.

То и на пазара!!?!? За бъдни вечер щерката каза, че ще сготви боба, останалото аз. Сутринта звъни рано : мамо, накиснах боба, сега като станах отгоре във водата плуват червеи, ужас. А снощи го чистих, не съм видяла червеи.

Така, купила от пазара, от чувал.

Всичко е мам си трак. Тази година ще насяда и зрял, повечко





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 12:14



Два пъти ги преварявам, чак пък четири.

Е кво като е дребен, търкаш и пада, поне 80 % от люспите падат. Сякаш не съм варила дребен боб, даже и папуда



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 12:22



Два пъти ги преварявам, чак пък четири.

Твоя си работа. Туй го знам от родопчанки, дето сеят и готвят бобове, откакто са внесни от Америка по техния край.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 12:25



Ама когато човек е на определен режим, всяка люспица дразни.
Не че не се махат, с малко сода, и после почва якото лющене, играчка е.
Ако има някъде хубав белен е най-добре, но не съм срещала.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор osvoboden pich (Ястребовски)
Публикувано19.03.24 12:28



Де да беше така...





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор osvoboden pich (Ястребовски)
Публикувано19.03.24 12:30



Хич не обичам едър боб - за класическа манджа обичам ситния. Едрия може би за салата само...



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 12:36



ще го питам аз нашия човек, но ако е така, досега да е казал. Първият път като купувахме от него, поне половин час ни обяснява как да ползваме боровия мед, пък как акациевия, пък мановия, клеевата тинктура. Те обичат да си приказват, родопчаните.

Все си мисля, че след втория път вече няма да има боб, а някакво промито подобие.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано19.03.24 12:42



Зрелият боб не е единствената бобова култура. Доста добри за зелен боб, грах, нахут и т.н.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 12:42



Ама когато човек е на определен режим, всяка люспица дразни.
Това е друго, даже се чудя как на такъв стомах изобщо може да мине на някого през ума да готви боб.

Не знам, не съм купувала белен боб. Играчка е, ама това е положението, иначе киноа, чия, овес.....





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано19.03.24 12:47



Абе като се кипне една две води със сода много лесно се бели. Отделно че тя може да готви малко , като за един човек. Няма да готви за цял полк, я. Максимум 300 грама стига. Не е толкова трудно това количество да се обели.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: osvoboden pich]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 12:44



Да, това си е сорт, салатен. На яхния не е вкусен. Но салата с лук/праз, с лютеница. Умирам за бобена салата, добре овкусена. Като варя боба слагам е зелунчуци, така, на едри парчета.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Metropolis]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 12:49



Мдааа, сода, белене, 300 грама, пък и за детето, белиш и пееш.

Наскоро открих една технология, случайно. Вечерта накиснат боб, сабале сварих с малко сода и тъкмо изхвърлих водата, обадиха ми се спешно да пътуваме за София.
Както беше сварен, НЕОБЕЛЕН, сложих в един плик и във фризера. „
Като го извадих след дни, пак кипнах и с учудване видях, че от половин кило боб, дали имаше и 100 зърна останали с люспата, всичкото люспа плува отгоре.



Не съм повтаряла екперимента, но ще го направя.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Metropolis]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 12:58



Отделно че тя може да готви малко , като за един човек. Няма да готви за цял полк, я. Максимум 300 грама стига. Не е толкова трудно това количество да се обели.

Със сигурност мога - ако работех готвачка на пълен работен ден на трима души, всеки на отделна диета и поръчка за закуска, обяд и вечеря.

Но темата ми не е питане как се бели и готви зрял боб, а аларма и предупреждение за некачествен продукт в търговската мрежа.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 13:08



а аларма и предупреждение за некачествен продукт в търговската мрежа.

Не подскачай де! Като всяка тема. Започваме от петия такт на лунната соната и стигаме до проблемите с виреенето на овеса на Венера.

Чакай нещо друго да питам аз, да не отварям нова тема, че пак ще ме погнат обачайните заподозрени. Значи, аз никога не съм яла трюфели. Първо, в магазини не съм видяла да продават, или поне в тези, в които аз пазарувам. Онлайн да поръчвам, все се каня, ама така само с каненето.

Есента някъде е било, купихме наденица с трюфели. Мддда, явно за балъци като за моя мъж, той обича на опита от всичко, което види. И кво, както се досещаш, паре за трюфели, пък наденицата, ами наденица

Купували ли сте трюфели, уважаеми съклубари, откъде, какъв вид, как ги готвихте/ с какво? Какъв вкус имат, редовно ли вече на трапезата ви





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 13:16



Ама когато човек е на определен режим, всяка люспица дразни.
Това е друго, даже се чудя как на такъв стомах изобщо може да мине на някого през ума да готви боб.


Да не се чудиш, щото много сложно да се съобрази:
когато готвя за трима души любима храна, единият с по-специфични изисквания, се старая да я приготвя тъй, щото и той да може да я яде, а не само да точи лиги отстрани, докато останалите нагъват и се облизват.

От друга страна, не живея, за да готвя по цял ден по 4-5 манджи, за всеки поотделно.

От трета страна, не съм мърла в кухнята и джаста-праста претупани работи не обичам.

Което води до есенцията на темата ми - продават белен боб, обаче, некачествен.
Не настоявам, че е неядлив, никое всеядно прасе няма да го върне.
Особено пък, ако го поднесе жена му/майка му.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Metropolis]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 13:19



Отделно че тя може да готви малко , като за един човек. Няма да готви за цял полк, я. Максимум 300 грама стига. Не е толкова трудно това количество да се обели.

То че е така, така е, но все пак номерът е да не се готви само за един човек.
Разбира се, че най-добре в случая е белен.
През годините отвикнах от номера със содата, но ако се наложи, ще беля и ще мълча през зъби





върнете ни архивите, идиоти

Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 13:30



Мога да отговоря, от личен опит с бебе, по-голямо дете, възрастен болен човек и още нещо, но ще замълча.

Поздрави и успех! Не е лесно, ще се справиш.

Така, за протокола. Бульон-телешки, пилешки, пуешки, винаги да имаш, ако ще във фризера. Другото е въпрос на заготовки и навременното им използване.
Ще се оправиш!
Да оздравява млъдежът!



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 13:31



но ако се наложи, ще беля и ще мълча през зъби


И, зърно по зърно!



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор osvoboden pich (Ястребовски)
Публикувано19.03.24 13:22



Опитвал съм зехтин с накиснати парченца трюфел в него - не ми хареса нито вкуса, нито аромата. Виждал съм трюфели в Метро за един куп пари, но и безплатно да ги даваха - аз не искам. Не е моят вкус и аромат.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 13:35




Ако се наложи, и зърно по зърно.

Ех, за децата и фемилито човек знае и две, и двеста.



върнете ни архивите, идиоти

Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: osvoboden pich]  
Автор h1685614@trbvm.com (Гераско)
Публикувано19.03.24 13:39



Това почти буквално преди малко го казах, мислех че съм сам във вселената с вкуса си. Здрасти брате



женчо

Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 13:43



Ако намеря нещо свестно, ще пиша.
Ще се оправи младежът, къде ще ходи.
Не знам дали бива елда да яде, това е природно чудо.
Не успях да се науча да я правя тъй, че да е вкусна.

Руснаците са майстори. И са ми показвали, и обяснявали как, ми не мога да го докарам като тях.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: osvoboden pich]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 13:54



На какво наподобавя вкусът? Имаш ли някакво, макар и бегло, сравнение с друга храна?



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор osvoboden pich (Ястребовски)
Публикувано19.03.24 13:48



На нещо много различно от всичко, което съм опитвал - лек привкус на гъби, но и някакъв странен интересен аромат, който никак не ми се връзваше с нищо и не ми хареса. Не мога да ти обясня вкус. В някои по-готини италиански ресторанти имат трюфелов зехтин - питай и опитай.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 13:59



Ядох един път крем супа от аспержи май, с нюню парченца трюфел.
За мен наподобява вкуса на орехова ядка.

И трюфелово олио опитах, пак тъй беше.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 14:06



Елда се нагъва кажи-речи през ден.
И каша от овесени ядки, басиигадното е това.

Свеки е на хептен строга перманентна диета заради панкеаса, прехранва се основно с елда, овесена каша и тиквички с ориз. И сега готви с големите тенджери и си ги делкат с прасенцето. Елдата й е доста вкусна, утепала се е за гарнитура. Обаче, тя купувала някаква натрошена, която увирала лесно. И аз купих един пакет на зърна, но още не съм опряла да го готвя, то от елдените каши на свеки не остава ред.
У дома сме по мръвките. И чат-пат по боб без люспи.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор oberleutnantRzevski (същият)
Публикувано19.03.24 14:08



Купувал съм фует с трюфели.
Домашните не го одобриха, удрял им на пръст.
На мен... не ми беше неприятен, но пък и няма да кажа, че ако ми предложат да си избера сто неща, които да ям до края на живота си, или без които не мога да мина, трюфелите ще са измежду тях.
Не мога да се сетя с какво да сравня вкуса. Леко землист аромат, наистина.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 14:25



И аз си мислех, че овесените ядки са гадост на света, ела ме виж как ги нагъвам сега, като джипито заклати пръст - високи холестерин и триглицериди.

Само че си ги нагодих по вкуса - леко сол и люс една лъжица самбал олей, една люта паста, май китайска


С ябълки и разни други - отнюд.
Ще опитам и от натрошената елда, ма не мога да докарам оня готин вкус.

У нас само аз ям такива неща. Тартариан е мръвкар.
Ако знаеш как свеки приготвя елдата, пиши, моля



върнете ни архивите, идиоти

Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор esti ()
Публикувано19.03.24 14:34



Трюфели натюр не съм опитвала, но други неща овкусени с тях - да. Има вкус на гъба, нафта и чесън в едно.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 14:57



Ай, сакън! Не може люто.
Ама онуй си ги нагъва и дюс, както са безвкусни, с малко натрошено сирене за разнообразие.

Звъннах, ама сега свеки си взема следобедния сън за красота, не вдига.
По-късно ще я разпитам подробно за елдата и ще драсна тук.

А, разгеле, че се сетих: ако ти е удобно, питай Тартариан за онзи турски кашкавален магазин в Димитровград.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: osvoboden pich]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 15:49



хм





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор 741 ()
Публикувано19.03.24 15:50



Сещам се за една сцена от май беше "Без резервации". Лелятя е шеф-готвач, грижи се за племенницата си и я взела със себе си в кухнята. Току що са доставили трюфели, няколко бройки само, хлапето опитва един, прави сгърчена физиономия и ги мята всичките в кофата. Идва лелята, разбира какво станало и започва да ги вади един по един от боклука.

Взимал съм от билла от щанда със сирената едно жълто с трюфели. Интересно е на вкус, но не винаги го има. В кръчмата наблизо правят свинско с трюфели, обаче ме светнаха, че в него едва ли има трюфели, а е по-скоро само есенция. Няма да се изненадам, ако и при вашата наденица е бил такъв случая.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 15:52



Орех?
Има червени, черни и бели трюфели, кой знае какво са сложили в аспержите.
Аз много обичам аспержи, ама на скара или леко с масло, задушени. Тази година очаквам да имам аспержи, те "раждат" на третата година.
Не знаех, че има трюфелово олио. Боже, колко съм проста





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: oberleutnantRzevski]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 15:55



Фуент, то нещо като моята наденица


На пръст? е то расте в пръст, ама да не е като земната ябълка
Добре де, какво го превъзнасят толкова? Освен, е колко човека вече писаха, да сме попадали на некви измишльотини

Надеждата е ми е в Нут! Тя е изтънчена, ходи по мн скъпи заведения и си пада по мн. скъпа храна.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 15:57



Де да знам какви трюфели са били, то 3-4 миниатюрни парченца.
Такава супа ме гощава германката, мойта дружка.
Хич не беше зле, аС обича аспержи.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 15:58



Звъннах му.
То нещо като "на село за дядо".
На пазара в димитровград било, не може да обясни къде точно.
"как да обясня, там, една от уличките".
На димитровградския пазар, ти да видиш.
Освен да ида с него другия път, и да ти пиша.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 15:59



Много обичам елда (гречка). Важното е да не е бланширана. Натуралната е зелена, а бланширана е кафява.

Аз лично си я ям като юфка. Варя, попарвам с препържено масло, слагам сирене и муам, та ушите ми пукат!





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: 741]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 16:18



Няма да се изненадам, ако и при вашата наденица е бил такъв случая.
със сигурност, толко пък хич да не усетим нещо по така.


Близо до наше село казват, ЕЖК, че кучетата ровели и намирали трюфели, черното злато на България.



Ще купя аз, да опитам, то се е видяло, влязло в главата и няма излизане. Ама нещо, което е в земята, няма начин да не мирише на земя. Но пък картофите, морковите,целина, фъстъците.......... не миришат на земя. Земната ябълка, обаче, мирише.

Редактирано от RujaKaramfilova на 19.03.24 16:19.



Тема за гарнитура или мезенови [re: tartarianeyes]  
Автор ~@!$^%*amp;()_+ (целия горен ред)
Публикувано19.03.24 16:52



за гарнитура или мезе






Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано19.03.24 16:54



Варенето със сода е вълшебно нещо.

Няма нужда от киснене с часове. Кипваш и хвърляш водата. Сипваш студена и пак кипваш. След това само като стиснеш зърното и люспата пада. (Почти от всички зърна.)
Трябва да се внимава да не го свариш преди да го обелиш. За Бъдни Вечер като се прави "хайвер" от салатен боб дори да се свари повече не е проблем защото така и така зърната се пасират.
Това работи добре и за нахут без киснене с часове.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Metropolis]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 17:14



Содата е велик продукт. За готвене, почистване, за красота, за хигиена!



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Metropolis]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 17:12



Точно, содата е чудодейна.
За нахута не се бях сетила.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано19.03.24 17:20



Не питай старило, а патило. Един пакетиран едър нахут от била се оказа много дървен. Остана си след всички процедури не съвсем омекнал в една гозба. Обаче метро гявол.

останалият в пакета преди да се почне готвенето го кипнах със сода. После стана чудна манджичка с него.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 17:34



Леле, като каза "препържено масло" и рязко ми се приядоха яйца по панагюрски.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: osvoboden pich]  
Автор thehuntermuster-231270 (старо куче)
Публикувано19.03.24 17:31



Преди време редовно купувах трюфели от познат с цел експеримент. Редовно като казвам, имам предвид за една година два пъти по около 500гр, примерно. Другата година пак. Тези 500гр се ядяха в продължение на месеци и реално купувах трюфелите не толкова, защото ги харесвам особено, а за да разбера какво толкова им харесват. Опитвах всякакви варианти, включително изсушени, разпрашени и смесени с масло, но така и не усетих уау-ефект. Ароматът им е страхотен, но в ястие - както и да се приготвят - вкусът така и не ме впечатли. Трябва да призная, че трюфелите бяха от вида “черен летен трюфел”, който не е особено забележителен, та това също е от значение.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 17:42



В Панагюрище яйцата по панагюрски нямат нищо общо с тову, което правя аз. Може и аз не съм в час.
Яла съм им яйцата, в Каменград, хотела и едно заведение отсреща. пфу, по -късно ще напиша моята рецепта.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: thehuntermuster-2312]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 17:46







Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 17:51



Тарти, свеки рече:
1. Купува си някаква наситнена елда, пишело "на люспи", от една будка на пазара, където продават всякакви брашна, варива и подобни.
Тази елда увирала за 5-6 минути на каша.
2. Купува си и елда на зърна.
3. Елдата на зърна се измива хубавичко.
4. Вари я в прясно мляко с вода, съотношение 1 част прясно мляко към 2 части вода. Като заври сместа, мята елдата. Зърната ги вари около 1 час на тих огън. Тя я обича разпукана, леко поразварена.
5. Като уври, за да я сгъсти, добавя на око и от смляната елда и вари още 5-10 минути.

После по желание се разбърква гореща с бучка краве масло.
Ако не ти се бае 1 час, може и само смляната да си свариш пак по същата технология, но без миене. Свеки твърди, че била дори по-вкусна от зърнената.

Айде, уредихме се и с поредната порция елдена каша.
Жената сигурно помисли, че й правя намек и докато ми диктува, се хвана да ни вари елда.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 17:58



кои да избера, мамка му

Естествено, че най-скъпите.
Нали не си беднячка, че да купуваш евтиното!



Редактирано от alisalisa на 19.03.24 17:54.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 18:05



Благодарско на теб и свеки


Знам го павилиончето на пазара.
Е това е обяснение, не кат тартариан - бе там, на пазара, една от уличките, деазнам точно.

Потърсих и тартарианското, там още по-отчайваща работа.
"знаеш ли това къде е, знаеш ли онова къде е"
Ми не знам, не съм ходила от 20 години.
"е кат не знаеш, няма как да разбереш".



върнете ни архивите, идиоти

Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 18:05



не, не е най-скъпото, ама кой както му иде. Преди да пишеш, прочети. Обикновено го правиш.
Аз не съм богата, знаеш. Обърка ме с Нут или Гърки.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 18:24



Кажи и твоята яйчешка рецепта.
Аз си ги ям на супа.


Поширам яйцата и ги слагам в дълбока чиния върху подложка от кисело мляко, разбъркано с натрошено сирене. Разтопявам краве масло и леко го запържвам с малко сладък червен пипер. Поливам яйцата. Наръсвам ги хубавичко с млян черен пипер, защото много го обичам, после ги накълцвам на ситно с една лъжица, омешвам всичко и си го кусам с лъжицата като супа. С препечен хляб.

Тази свинщина я практикувам само вкъщи, де.
Пред хората в ресторан - културно, с нож и вилица.




Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 18:26



Уффф, много си недосетлива начи.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: thehuntermuster-2312]  
Автор osvoboden pich (Ястребовски)
Публикувано19.03.24 18:30



Не съм купувал, нито ще си купя - много натрапчив вкус и аромат. Не е моето. И чер хайвер не съм опитвал абе изобщо никакъв хайвер не съм опитвал - нещо не ме блазни по никакъв начин. Виж обаче една добре направена и балансирана руска салата на филийка хляб - обожавам





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 18:21



Почти същото, но в киселото мляко наситнен чесън и копър. И вместо червен пипер, в маслото задушавам настърган морков.

Червеният пипер бързо прегаря и за секунди пречи на стомаха. ЗА ВКУС И ЦВЯТ, масло, настърган морков и претъркваш през гевгир или цедка за чай.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 18:33




Уффф, много си недосетлива начи.

ееее, простото си е просто и недосетливо





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор e ta (7.62)
Публикувано19.03.24 18:35



Изчетох темата, много сте вкусни



Що не пробваш с боб Мунк. Вкусен, полезен и не дразни стомаха и червата.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 18:42



Като съм на кеф, не пропускам пресования чесън. Копър, ако имам.
Но, когат не ми се умирисва на чесън и простотия, наблягам на черния пипер.

Туй му е гадното на червения пипер, че трябва да се дебне зорко да не прегори, щото става на горчив кюмюр за секунди. Ама аз съм му хванала цаката.
Морков посмъртно няма да сложа на любимата си "супа".





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: e ta]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 18:54



О, да, ей, как забравих, има една супер манджа, кичари се казва:

Необходими продукти:
2-4 с.л. гхии
1/4 ч.ч. мунг дал,накиснат от вечерта
1/2 ч.ч ориз басмати
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. асафетида
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. джинджифил
1 ч.л. кориандър
3 дафинови листа
1/2 ч.л. сол
4 ч.ч. гореща вода

Приготвяне:
В тенджера с дебело дъно се слага гхии да се разтопи на средно силен огън. Добавят се подправките без солта и се разбъркват за няколко секунди. Прибавят се оризът и бобът мунг и хубаво се овалват в подправките, веднага се добавя горещата вода, изчаква се да заври и после се поставя капак и се намалява огъня. Не се бърка и не се отваря капака за около 5-7 минути, за да се използва парата и чрез нея ястието да се сготви. Отваряме, посоляваме и тогава проверяваме дали далът се е сварил. Ако не е, добавяме малко вода и пак слагаме капак. Когато кичари е готово, отгоре можем да поръсим с някоя свежа подправка – копър, магданоз, джоджен, кориандър.

Бобът мунг може да се замести с червена леща, асафетидата може и да се изпусне.
Казват, че това е най-балансираното ястие.
Пробвала съм го, вкусно ми е.

Рецептата е от блога на екатерина минкова.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: e ta]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 18:56



Загледах го мункът, но ми се стори люспест.
Абе, на онова засега и зеленият грах му е забранен, а на любимия ми крехък зелен боб се мръщи, все едно рогати дяволи вижда. Вече му минаха оплакванията, но той стриктен, диетува си там. И аз му уйдисвам на акъла, де ще ходя.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 19:01



Необходими продукти:
2-4 с.л. гхии

Приготвяне:
В тенджера с дебело дъно се слага гхии да се разтопи на средно силен огън.


То, добре. Ама ако някой ми каже, че винаги има под ръка приготвено масло гхи, ще се гръмна.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор e ta (7.62)
Публикувано19.03.24 19:02



А, мерси, това ще го пробвам


Без кориандъра, нещо не се разбираме с него.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: osvoboden pich]  
Автор thehuntermuster-231270 (старо куче)
Публикувано19.03.24 19:07



Случва се да хапвам качествен черен хайвер (че и там имало класове на качество), донесен от приятели руснаци. Харесвам го, даже много, но в уравнението “количество-качество-цена”, мен лично ме губи. За сметка на това си взимам червен от берьозката понякога и си го хапвам табиетски, но аз традиционно съм заклет почитател на всякаква морска храна. И да, добре направената руска салата е много високо в списъка на гастрономичните ми симпатии. Всъщност, като се замисля, аз съм заклет почитател на храната и май съм я превърнал в хоби :)



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 19:08



Някои, дето готвят редовно индийско, си го правят, или го купуват
Било много полезно, как няма да е - топено масълце.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор e ta (7.62)
Публикувано19.03.24 19:09



Абе, разбирам те. В последната година и нещо, заради появили се лактозни и глутенови непоносимости по момичетата, коренно си промених маниера на готвене.
Трудно, но не е невъзможно. Хем и аз се научих да не нагъвам мек бял ляб на корем.

По темата щях да ти напиша, че аз от доста време боб не варя, купувам готов в консерва или буркан, бял, черен, едър, дребен и готвя или овкусявам, ама ти искаш без люспа, така че не става.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 19:12



Аз съм си правила, найш каква махнаджийска работа е!
То, за да си заслужи хамалуването, топиш поне 4-500 грама, после друга беля - требе да го употребиш бързичко, че се разваля.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор e ta (7.62)
Публикувано19.03.24 19:18



Ми вземи си хубаво, прясно масло от някой, който гледа кравички и си препържи. В бурканче в хладилника е практически неразваляемо.
На един колега баща му гледа овце и крави в Старосел и си взимам едни салами по кило. Изварявам на слаб котлон, да му изври суроватката и даже лактозно непоносимите го ядат. Само трябва да внимаваш да не го прегориш.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Metropolis]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 19:23



Ако искаш, напиши рецета зя твоя манджичка с нахут.
А от оня, сварения в буркан, опитвал ли си?



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: e ta]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 19:26



Гхи в никакъв случай не се препържва!!!

Препърженото масло е съвсем друга бира.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 20:01



Гхи, мама винаги имаше. Дори скоро си говорехме с мъжа ми и споделях. Много обичачах гхи намазано на филия, съвсем друг вкус, не масло.
Но си е масраф.
Пък какво ми пречи? не знам, мързел? не, по-скоро не се сещам, но тези дни се сетих. Даже като писах за препърженото масло, но то си е друга работа гх-то.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: thehuntermuster-2312]  
Автор osvoboden pich (Ястребовски)
Публикувано19.03.24 19:53



То храната си е хубаво хоби, бедата е че мен много ме мързи и рядко си готвя. Само понякога си правя по една голяма купа хубава руска салата, като за лекота слагам и кисело мляко в майонезата. После цяла седмица си я ям.


Друго, което много тача е добре направеното кьопоолу, тъй като както стана ясно много ме мързи и в това отношение правя доста компромиси - взимам от билата от салатения щанд някакво количество и у нас му добавям магданоз, чесън и повече олио и пак така по цяла седмица нагъвам с кеф.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: osvoboden pich]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано19.03.24 20:06



Никога не ме мързи да готвя. Сама съм по 2-3 дни са село, но си готвя, за овай дУша


Себе си ако не уважа, та кой? А и не мога без готвена храна. Може да е нещо простовато, но да е минало през тиган или тенджере.
За днес имах от вчера-бобена салата, гювеч и барбекю. За утре ще си набера лапад. Я супа, я с айца и сирене, с ориза, може и две манджи. Като се събудя, ще видя каква ми е музата!



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано19.03.24 20:15



И, то гозби с нахут има десетки, да не кажа стотици. Дори сега първата седмица на поста у дома има готвено с нахут, спанак и гъби. Има и дузина подправки. В бурканите има и хубав, но често е напълно сварен. В манджи колкото и да го вариш при бъркането може да се разкашка. Виж за разядки става добре, но не за всичко.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Metropolis]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 20:34



Нахут, спанак, и гъби, изглежда много добре.
Нали трябва да се съпикясвам с храните, та събирам опит.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор 2biri ()
Публикувано19.03.24 22:40



И аз един турски боб отпенвах до безкрайност. Все си мисля, че е обработван някак. Но се свари бързо и беше вкусен. Мда, все пак пръдлив.

Аз бих го накиснала и обелила. Просто трябва да се оцели момента след сбръчкването - 2-3-4 часа. Щото след цяла нощ дръпва и се изглаждат зърната и после не се отделят - аз така го обичам

Содата се усеща, ако не се хвърли водата с нея. Ако пък се изхвърли "сосчето" на сварения боб - става воднист и тип салатен. Една яхния трябва да се позакашка леко. Аз брашно не ползвам.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: 2biri]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 23:08



Този, дето съм го постнала, сигурно във веро са го киснали, егати сапунката пусна.

Абсурд да беля бобчета зърно по зърно, дребният няма да яде боб, докато се сбогува с диетата си и туйто. Ще му варя червена леща.

И аз не попържам боба, но го обичам и напопържан. Принципно от мързел, макар да се оправдавам, че запръжките са вредни.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор 2biri ()
Публикувано19.03.24 23:16



Оооо аз го попържам винаги. И не слагам домати. Лук, морков, суха чушка, червен пипер, джоджен и девисил. Поне 30-40 минути се варят със запръжката след като вече бобът е сварен преди смесването им. Първо са като гъста чорба и после се закашва само.

То бобът е цяла традиция във всяка къща.

Нахутът е по-малко пръдлив. Не знам как ще му понесе със същите подправки като боб. Не е лошо на вкус



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано19.03.24 23:16



Тази рецепта се прави у нас от скоро за 3-ти или 4-ти път. Онази която бе с дървеният нахут беше друга, но преди време - не помня каква бе точно.

Продукти:
спанак - 500 кг
нахут - около 300 до 400 грама почти сварен преди това.
печурки - ок. 10 бр.
зелен лук - 4 стръка.
чесън - 4 скилидки
кимион - 1 до 1.5 к.л.
куркума - 1 к.л.
къри - 1/2 к.л.
сол
черен пипер - 3 зърна
олио

Измивате и нарязвате гъбите на средно големи парчета.

Задушавате в тенджера гъбите и добавяте пресния лук и чесъна, нарязани на ситно.

Като поомекнат гъбите, добавяте почистения и измит спанак, нарязан на доста едро.

Добавяте подправките, разбърквате добре и ако е нужно, доливате малко вода, за да не се пържат продуктите.

Накрая добавяте нахута и готвите още ок. 15 мин до готовност на всички продукти.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Metropolis]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано19.03.24 23:28



Благодаря, вкусно ще стане, тъкмо имам нахут, и доста подправки, това е моето


За чесъна - навремето един италианец готвач ми каза, че чесънът трябва да се слага цял, без да се белят скилидките.



върнете ни архивите, идиоти

Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: 2biri]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано19.03.24 23:45



Е, как правиш запръжка без брашно?



Нахут не съм готвила от 100 години. Едно време, още живеехме в София, свеки ни изпращаше нахут от някакъв местен аграрий. Едър и много вкусен, после май спрял да продава, аз купих веднъж от магазина, не ми ареса и забравих за нахута. Онзи го накисвах поне 1 ден преди готвенето /на боба и една нощ му стига/, после го смесвах с накиснатия боб, след като им изхвърля първата вода, гуш в тенджерата под налягане за бързо или в гърне за 5-6 часа бавно готвене и манджата ставаше мозък. Правила съм само нахут и на салати, но моите хора нещо не се впечатляваха твърде и спрях да се пъна. Но боб с нахут си беше класика, особено сготвен в гърнето.

Гледай как се присетих за гърнето. Трябва да си купя ново, че онова го занесох едно лято в селската ни къща и там си остана.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор Noy BG (библейския)
Публикувано20.03.24 00:18



Боже Господи и Пресвети Цар Вселенски Пет мандатен Путин,
кой вари вече боб?



Буркан/консерва готов, варен. Запържваш там каквото трябва, водичка, подравки и туй-то.


Редактирано от Noy BG на 20.03.24 01:04.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Noy BG]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано20.03.24 00:32



Ний не живеем в землянки, че да се прехранваме с консерви, ве.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор Noy BG (библейския)
Публикувано20.03.24 00:58



Е, аз пък съм в небесна, 27 метра над земята землянка и вече боб не варя.
Само жената вари, ама тя е потомствена Ведьма и ги умее тия неща...





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано20.03.24 11:40



Е, точно в тази гозба лука и чесъна се режат и то на ситно. Няма как да е с обелките. Отделно, че чесън с обелки се слага предимно в сосове за аромат и после се вади.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано20.03.24 12:34



Значи: като си в кръговото на автогарата, тръгваш в посока пазара за коли, и на първага пресечка в ляво се влиза в пазара, вървиш само направо и след около 50 метра ще го видиш.
Но там вече е пешеходна зона, трябва да паркираш някъде преди това.

Това можах с голям зор да изкопча от двамата





върнете ни архивите, идиоти

Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор parvaty (усмихната)
Публикувано20.03.24 12:55



Аз като готвя боб, го правя по следния начин - нарязвам на дребно лук (или го мятам в раздробявачката, ако ме мързи), и на парченца пушена наденица, “полска” я водят тук. Първо запържвам наденицата с малко олио, после добавям лука да стане кристален, след което слагам две консерви екстра голям бял боб с подправки, сипвам и малко вода, и оставям за 30 минути на среден огън .. става екстра.

Сещаш ли се кога ще му бая два дена и 6 часа на някакво ядене, което се яде за 15 минути.. ня-ма шанс.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: parvaty]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано20.03.24 13:16



някакво ядене, което се яде за 15 минути..

Ама, то всичкото дето се готви се яде за 15 минути.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: parvaty]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано20.03.24 13:33



В Мюнхен ресторанти, които доставят готвена храна за вкъщи нямате ли си, че си причиняваш толкова зор?





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: parvaty]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано20.03.24 13:56



Ама тук се говориза боб, предназначен за човек с определен строг хранителен режим.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор RujaKaramfilova (2Х1)
Публикувано20.03.24 13:58



Темоподателката поясни, че не става дума за режима, а за боба


Що няма втора "Алиса" в клуба, щеше да е интересно



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано20.03.24 14:37



А, не съм разбрала, значи.
Защо ти е втора алиса?



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: parvaty]  
Автор UnicaDonna (скандалджийка ))
Публикувано20.03.24 15:18



А защо го вариш толкова дълго? Бобът в консервите най-често е почти готов за ядене.

Аз си правя класическа запръжка, но без домат, бяла. Слагам също така една подправка - специална за боб, микс от най-различни сушени парченца - има морковче, кервиз и други зеленИща, непременно суха червена чушка- специално за боб имам винаги в вкъщи. Листенца джоджен, лятото свеж от градината, зимата изсушен. Ама цели листенца.

Сещаш ли се кога ще му бая два дена и 6 часа на някакво ядене

Абсолютно. Ако беше някоя капама или друго специално - може и да се прежаля. Ама за некъф си боб - никога. Ядем сума народ от консервата, вкусът е ВЪРХОВЕН и никой години досега не се е оплакал от проблеми със стомах или черва.

ПОЖИВЕМ - УВИДИМ!



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор Sgraffito (ex caffe)
Публикувано20.03.24 21:52



О, да, ей, как забравих, има една супер манджа, кичари се казва:

Това наистина е манджа за стомашни проблеми. В Индия, ако те заболи стомах, това се похапва.
Внимание: Ако слагате семена кимион, маслото трябва да е силно загрято, зърната подскачат и се разпукват. Не се ли пукнат, не е добре за стомаха.
За да не прегорят останалите подправки на прах, хубаво е да се разбъркат с малко вода на кашичка.

Conscious action does not produce karma – reaction does.
S.G.


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор Sgraffito (ex caffe)
Публикувано20.03.24 21:56



И за трюфелите да кажа.
Била съм няколко месеца по работа в Алба (Италия), градът на белите трюфели. Градът е малък, поне беше, около 30 хиляди народ, обаче Фереро, Мирольо са там, пък и трюфели като за капак. Живот си живеят бедничките.



Та за вкуса. И бял, и черен съм опитвала. Предимно с паста или върху яйца. Уханието е прекалено силно за по-сложни манджи и се слага по много малко.

Какво да кажа, живея си отлично без трюфели аз. Наскоро обаче опитах тук едно по-меко и мазно сирене с трюфел, местно изделие, не беше лошо, но ако без трюфел мога да опаткам поне 100 грама, с трюфел една хапка ми дойде на границата. Тежка работа.

Conscious action does not produce karma – reaction does.
S.G.


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Sgraffito]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано20.03.24 21:57



Това за кимионовите зрънца не го знаех, благодаря



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор Sgraffito (ex caffe)
Публикувано20.03.24 22:06



Загледах го мункът, но ми се стори люспест.

Не знам какво му е на синковеца, но аз имам често стомашни проблеми и всякакви бобови култури не ми понасят, но зеленият мунг - да!
Вари се много бързо, не трябва да киснеш. Сравнително безвкусен е, ако не го подправиш подобаващо, но аз го обичам, защото не ме боли корем.
От него стават чудесни кълнове. Аз си правя редовно за салатки.

Conscious action does not produce karma – reaction does.
S.G.


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: UnicaDonna]  
Автор samson (Оня)
Публикувано21.03.24 13:24



"Сещаш ли се кога ще му бая два дена и 6 часа на някакво ядене"
Така е защото готвиш често и ти е дошло до гуша от пред печката.
Разбирам.

Но понякога на човек ми се прияжда нещо вкусно приготвено, и това си заслужава-да му се "бае"

Ето, ще кажа нещо за бобът, което всеки казва, че знае, но никой не го прави...защого уж люспите на боба били несваряеми и несмелаеми, което не е точно така.

Бобът освен друго съдържа и белтъчини, което може да подсети, че белтъчините лесно се "пресичат", и след пресичането колкото и да ги вариш си остават пресечени, и пресечени от дългото още варене стават като гума...несваряема и несмелаема.
За да се сварят и люспите и за да стана смелаеми е нужно много бавно и плавно увеличаване на температурата, докато достигне до макс сила на възвиране .
Така не е нужно да се накисва боб предварително.
Накисването може да служи само за да отстраниш част от люспите чрез стриване с ръка и промиване с вода...но това може да се каже че при правилно варене е излишно.

Аз правя така, хладка вода, на котлона 1час на температура 35-40 градуса, следва усилване на температурата с по 10-15 градуса, на всеки 10 минути докато заври, след като заври може да усилвате температурата до макс...и люспите увират щом и бобът уври.
С гореща вода не се долива.

Джоджен: Още в началото към бобът се прибавят 2-3
цели стръка, стеблото с листата, и накрая каквото е останало от тях се изхвърля, ....
2-3 минути преди бобът да е готов, се прибавя ситно нарязани листа в по-голямо количество не пречи. Накрая след като е свален от печката и варенето е завършило, отново се прибавя ситно нарязани листа, задушават се под затворен похлупак, без да бъдат варени.

При мен в тенджерата под налягане се получава като загрявам час и половина, и един час варя на макс...


"ДЖОДЖЕН:
В химичния състав на подправката се откриват витамини, А, В6, С, К, тиамин, ниацин и рибофлавин, микроелементи калций, желязо, магнезий, фосфор, селен, мед и манган. В джоджена се съдържат още валин, аланин, серин, изолевцин, троптофан, глатаминова и аспарагинова киселина, както голямо количество ароматни масла, сред които ментол. В 100 грама от билката се съдържа 71.62 въглехидрати, 8.98 грама белтъчини, 4.24 грама мазнини и 335 калории.

Лечебно действие:
Джодженът има антимикотичното действие. Неговото етерично масло има противогъбично и успокояващо действие.
Подправката стимулира апетита с възбуждането на секреторната функция на червата и стомаха. ... Билката има свойството да редуцира образуването на газове в червата и да предизвика разширяване на кръвоносните съдове."

Мнението е продуктово позиционирано и няма нещо общо!


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: samson]  
Автор hypey (пристрастен)
Публикувано21.03.24 14:03



Аааааа, айде моля ти се:) Имам ярък спомен за първото варене на боб. Никога дотогава не бях готвила каквото и да е, била съм на 20-21 години, нямахме нищо друго за ядене в квартирата със съквартирантката ми, без пари точно преди да ни пратят месечната издръжка. Само торбичка сух бял боб. И решихме да си сварим боб. Смятай, 7 часа и накрая го ядохме дрънчащ, щото вече беше късно вечерта, а гладно спи ли се:))) Така че без накисване нищо не става. Може и да става, ама ако почнеш от сутринта!!!!

Сега, след толкова години, никога не съм купувала готов, макар че много хора го хвалят. Вечер го накисвам със сода и след 12-14 часа измивам, сварявам в тенджера под налягане, изхвърлям първите две води и после с всичките зеленчуци за 15 минути е готов. Всичко на всичко един час занимавка.

А добавянето на джодежена ми е най-любимият момент, защото като го стриеш между дланите си и после ухаеш на мента:))))



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Sgraffito]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано21.03.24 14:41



Изневиделица се сдоби с гастрит. Откриха му хеликобактер пилори, пи илачи, изчисти я. Но още си спазва диетата, предписана му от лекар, че много се беше намъчил от болки, киселини и гадене, отслабна зверски и сега е у дома на охранване с домашни манджички.



Тема И аз така!нови [re: UnicaDonna]  
Автор Lira Emerald (Happy dreamer:))
Публикувано21.03.24 15:03



От години не ползвам сух боб. Само този разварения от буркани. Чиста, лесна и бърза работа





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: UnicaDonna]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано21.03.24 16:36



Тя е обяснила в началото на темата за кого го приготвя така, ама...





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор Asia. (ex cina2)
Публикувано21.03.24 19:47



Като дете много ме плашеха, че ще хвана гастрит, защото съм ядяла само "сухоежби". Направо ми е взел страха този гастрит. Включвам се най вече за да напиша, че против стомашни киселини и гадене много помага парченце пресен (суров) джинджифил. Мъничко такова и го смучеш, докато се разпадне.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор Sgraffito (ex caffe)
Публикувано21.03.24 20:29



Откриха му хеликобактер пилори

Добре, че са я хванали гадта, наистина може сумати поразии да насвърши. При мен я откриха едва 2015 и както ми каза лекарката тогава, допреди няколко години не им е била известна, та сумати народ си живееше в кански мъки, без да има конкретна диагноза или поне не съвсем точна.

Нека си пази диета тогава, то за да то дойде апетит, трябва да не свързваш храната с болки след това. Ако я е изчистил, лека полека ще започне да се храни нормално.

Conscious action does not produce karma – reaction does.
S.G.


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: hypey]  
Автор samson (Оня)
Публикувано21.03.24 22:01



Сега, след толкова години, никога не съм купувала готов, макар че много хора го хвалят. Вечер го накисвам със сода и след 12-14 часа измивам, сварявам в тенджера под налягане, изхвърлям първите две води и после с всичките зеленчуци за 15 минути е готов. Всичко на всичко един час занимавка.
"Така че без накисване нищо не става. "

И така както си го написала става


Много, много дълго и старателно написах как става и защо не става.

При мен е така както го написах и винаги става, с всякакъв боб и с добре сварени безвредни люспи! Две води не изхвърлям, не изхвърлям води.

Иначе боб всякак става!;;;половината зърна уврели и другата хруска, и стомах надут от люспите, и газове газове...!

Мнението е продуктово позиционирано и няма нещо общо!

Редактирано от samson на 21.03.24 22:04.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Asia.]  
Автор Noy BG (библейския)
Публикувано21.03.24 22:57



Хм, когато усетя някакъв проблем в стомаха , просто си разтварям 1/2 - 1/4 лъжичка нишадър в чаша лимонада и толкоз.
Някой друг пил ли е нишадър, колко и защо?



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Noy BG]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано21.03.24 23:28



Нишадърът е велико нещо.
Спасява при възпалени сливици, при мен, в критичен момент на алергичен спазъм го потуши, има и още много приложения.
Тъпунгерите в германия не го продават, щото имало опасност да бъде използван за бомбички.
Не че не са прави.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: RujaKaramfilova]  
Автор parvaty (усмихната)
Публикувано22.03.24 07:58



Никой не спори.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор parvaty (усмихната)
Публикувано22.03.24 08:01



Е чак пък да няма .. Има, ама това моето си е нормално готвене.
Ето, снощи правих гъби с ориз - за 10-на минути гъбите бяха готови, после ориза, пакетчето с фикса на котлона, кратко варене (1 минута) и след това 40 печене докато изври водата и - готово.

Аз си гледах “Supernatural“ през това време .. ей затова рядко хващам да гледам сериали, щото не мога да се отлепя от телевизора! Но, вече съм на 15-ти сезон, уви.. свършва..





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: UnicaDonna]  
Автор parvaty (усмихната)
Публикувано22.03.24 08:03



Ами.. той е почти готов, и си има всички подправки и прочее, но просто му трябва това варене - да изври водата и да добие аромата на наденицата. Става много добре.

Може би зависи от консервите.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор 741 ()
Публикувано22.03.24 08:19



Тъпунгерите в германия не го продават, щото имало опасност да бъде използван за бомбички.

Май продават. Това долу е първи линк от търсачката, поне до страницата с плащането никъде не ме спря. Цената е безумна (у нас килото е пет лева), ама това е отделен въпрос.





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: 741]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано22.03.24 08:48



Че и с рецепта


На сина ми в аптека в минден май беше, му казали, че е забранен за продажба, той обяснил, че гърлото му е силно възпалено и това действа мигновено, но не проявили разбиране

Трябвало е да му кажат, че е рецептпфлихтих, та да му го изпишат тук.
Благодаря, това е ценна информация, за какви ли не глупости и щуротии се ровя из нета, но не ми мина мисълта, да видя как наистина са нещата с нишадъра



върнете ни архивите, идиоти

Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано22.03.24 10:24



Ти заеби нишадъра, ами в аптеките вече са спрели от продажба и борната киселина.
Продават само боракс.

Що? Никой не знае.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор 741 ()
Публикувано22.03.24 10:21



Трябва ли да е непременно от аптека?
Купи си я от химически магазин и вероятно ще е на порядък по-евтина.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: 741]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано22.03.24 10:48



Ами то, май няма вече химически магазини.


Ено време имаше УЧТЕХПРОМ за лабораторна стъклария, пособия и химикали кажи-речи във всеки град.
Отдавна омряха.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор 741 ()
Публикувано22.03.24 11:10



В София като ми трябва химия, си пазарувам от Жълтия магазин на 4-ти километър. Последния път като ходих, покрай химията бяха сложили и щанд със слугински препарати, ама си беше жив.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор oberleutnantRzevski (същият)
Публикувано22.03.24 11:12





Друг е въпросът, че вещества или съединения, които преди години се продаваха свободно, вече не се.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: tartarianeyes]  
Автор oberleutnantRzevski (същият)
Публикувано22.03.24 11:26



Уж съм стар бомбаджия, ма за бомбички от нишадър не се сещам.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: samson]  
Автор hypey (пристрастен)
Публикувано22.03.24 14:14



Е, да,, не е хубаво да консумираш газиращи храни, газирани напитки, както и да си в близост с газирани хора и хорски кореми:)



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: oberleutnantRzevski]  
Автор tartarianeyes (Ястребовска )
Публикувано22.03.24 14:08



А де, тъй му казали в германска аптека.
А той в химията и от мен е по-голям профан.



върнете ни архивите, идиоти


Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: 741]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано22.03.24 14:34



Полезна информация- цяла Бългрия е юрва към Жълтия магазин на 4-ти килметър за пакетче нишадър и две пакетчета борна киселина.


Кой казва, че в България не продават химични съединения!!!





Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: oberleutnantRzevski]  
Автор 741 ()
Публикувано22.03.24 14:54



Погледнах, пишат слагали го в някои видове миньорски взривове. Тез техните са нечувствителни, без детонатор нищо не правят и вероятно затова не е влязло в рецептите на детските бомбички.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор 741 ()
Публикувано22.03.24 15:02



Не карам цялата България да идва да пазарува тук, а да се огледа в своята махала и да не разправя "вече не продават" :)



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: alisalisa]  
Автор oberleutnantRzevski (същият)
Публикувано22.03.24 15:31



Нишадър у нас се продава у сички аптеки.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: 741]  
Автор oberleutnantRzevski (същият)
Публикувано22.03.24 15:41



Обикновено от амониев нитрат (дето се продава у секи аграрен магазин, освен ако в Германията не ти трябва бележка, че си земеделски производител, за да го купиш

) се правят амоналите, евентуално нещо като добавка да е, бълигу...
Ма за да го гръмнеш това ти трябва капсул-детонатор, а ако имаш капсул-детонатор от къде да си набавиш, набавянето на амониев нитрат/хлорид ще ти е никакво гайле.

Баси кво поколение расте, дето една бомбичка да не може да си направи... После - много станали гейовете и що губим войната в Украйна.



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: oberleutnantRzevski]  
Автор Albena l (оф..)
Публикувано22.03.24 15:55



А откъде се взема капсул-детонатор, да взема да се пробвам утре



Тема Re: Айде пак пазаруване и готвене!нови [re: Albena l]  
Автор oberleutnantRzevski (същият)
Публикувано22.03.24 16:41



Питай у фейса - НСБОП и КОС ще ти го доставят до врата до утре.






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.