|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
Търнаци - кулинарна тема
|
|
Автор |
alisalisa (Lipari също) |
Публикувано | 06.03.24 08:46 |
|
Търнак било телешката аналогия на свинските крачета, обаче без кожата и копитото.
Тази анатомична част от телето, която се намира под джолана и се състои основно от кост, сухожилия и хрущяли. От нея се варял чуден костен, богат на колагени бульон.
От една седмица претарашвам местните месарски магазини за търнаци, ама няма, не предлагат. То, и кости за костен бульон не предлагат.
Вдъхновението ми дойде след посещение в едно пловдивско квартално семейно ресторантче, където хапнах най-вкусната шкембе-чорба, която съм опитвала през последното десетилетие. Чорба като чорба - богата на материал, обаче бульонът си беше фантазия. Питах кръчмарката за рецептата и тя ми я каза:
1. Варим шкембето във вода и с подправки до готовност, обаче добавяме търнаци.
Те си пускат колагена и другите благини и уплътняват бульона. Този бульон от шкембето и търнаците прецеден и пресипан в буркани, после трае дълго в хладилника и може да се използва и за други ястия. Даже само от търнаците можеш да си свариш бульон и пак да си го държиш консервиран за всякакви кулинарни нужди.
2. Част от него и част прясно мляко доваряваме с добавения дамар /шкембе, нарязано на ситно/ и туй то, друго в самата шкембе-чорба няма.
Питам - къде ги продават, щото по месарниците не съм мяркала да предлагат телешки кокалаци.
Отговор - ами ний си зареждаме мръвките и търнаците за ресторанта направо от кланица и производител по на едро, не знам къде и дали го има в търговската мрежа.
Та, къде да ги търся сега тез търнаци, че ми влязоха под кожата, а?
Идеи? Предложения?
| |
|
Та, къде да ги търся сега тез търнаци, че ми влязоха под кожата, а?
Сега вече влязоха и под моята. :-)
| |
|
Опитах да намеря контакти, но не успях.
Така и иначе: В Костенец има кланица за конско, магарешко и свинско месо - от там са ми носили месо- ограничението беше минимум 15 килограма- та се събирахме двама трима колеги на поръчка. Имам спомен че приказваха за телешко, така че сега ще им пиша да видим. Макар че това беше 2015-18 година, а от тогава изтече вода, черва и мозък, та де да знам, дали съм им още в белия списък на тези хора.
Знам че има в Асеновград кланица за телешко месо- там по друга линия - съседска събирахме пак така поръчки, но нищо не стана.
Това ми излезе като написах няколкото ключови думи в гугъл: https://www.ago-mes.com/
Ако стане или ако намериш друго, пиши, че ме запали. Ако има минимални количества и си търсиш партнер, участвам.
| |
Тема
|
Re: Търнаци - кулинарна тема
[re: alisalisa]
|
|
Автор |
741 () |
Публикувано | 06.03.24 09:27 |
|
Тез долу се кълнат, че имат телешки крака. Имат няколко магазина в София, също и в околията, ама на теб ще ти е далече. Освен да издириш транжорните по вашия край и да почнеш да звъниш телефоните наред.
| |
|
Не знаех, че се казва търнак, но няма и месец купувах и варих 5 часа. Направих го на варено, със зеленчуци и компир. Костният мозък като изтече наистина е божествен вкус.
Знам един месарски магазин, снабдяват от Търговище, с цели телета, те си го разфасоват. Освен да ти кажа къде е и синчето ти да се тръчне, но не винаги има, въпрос на късмет.
| |
|
Оффф, хващам се за последния, но отговарям на всички, писали в темата.
Не си е работа човек да дебне тук-там за месарници по цяла България, най-малкото, за 5 кила кокали да пътувам до София или дори на 100 км от местообитанието си, е непрактично. Не зареждат магазини и месарници с търнаци и кокалаци за бульон - масово. Дали защото народът не търси или защото разбирачите ресторантьори и местни работници си ги изкупуват за собствена употреба, не знам. Или ги варят на туткал, отде да знам. В хасковските, откъдето редовно пазаруваме пресни мръви от производител, не зареждат, разпитвах.
Иначе, в скъпарските фирмени онлайн магазини продават бурканчета готов сварен костен бульон за майка си и баща си - ай, мерси, не сме Нутчови да си купуваме продукти само от нета.
Май-май ще се разузнава по околните селски кланици и ще се зарежда направо от бачкаторите-касапи срещу едно шише ракия за благодарност.
Басии дефицитната стока - кокали, бе! Кучешка храна!
| |
Тема
|
Re: Търнаци - кулинарна тема
[re: 741]
|
|
Автор |
Green Light () |
Публикувано | 06.03.24 11:03 |
|
Тва много добре изглежда.
| |
|
Правилно. Не може някъде близо около вас да няма животновъд. Най-добре е някой който отглежда породи за месо. Но и другите от време на време може да колят телета. От стари волове и криви не вярвам да е ок да се пробваш.
| |
|
Айде, ври се сега по миризливите кланици, да си купиш миризливи кокали, да си омиришеш къщата на крака
| |
|
Благодаря ти, че сподели. Костният мозък е уникален деликатес.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|