|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Тема
|
Водопроводни неволи
|
|
| Автор |
UnicaDonna (скандалджийка )) |
| Публикувано | 23.11.23 06:29 |
|
|
Имаме огромен водопроводен проблем в блока, много специфичен, за да го описвам подробно.
В пътя към разрешаването му се натъкнахме на детайл, за който има спор и никой не може да докаже документално, че е прав.
Накратко - дали САМО вертикалните щрангове, които водят водата от главния водомер до тавана са ОБЩИ ЧАСТИ, а хоризонталните разклонения към апартаментите са в отговорност на захранвания апартамент, ИЛИ общи части са ВСИЧКИ тръби, които довеждат водата до ВОДОМЕРА на апартамента И САМО тръбите, които след водомера хоризонтално изпращат водата до всички точки в самия апартамент, са отговорност на собствениците му.
Да живей законодателят - всичко, което е ОФИЦИАЛНО известно (поне на нас) в нормативен документ (Законът за Етажната собственост) е следното:
Общи части са:
главните линии на различните видове инсталации, централните им уредби и водосточните тръби
А обяснение КАКВО е “главните линии” нямаааааа!
Някакви идеи за документ, от който да почерпим ИСТИНАТА по въпроса?
СПОРЕД МЕН!!!!Редактирано от UnicaDonna на 23.11.23 06:40.
| |
|
|
|
подобно се разправях на вилата през лятото.Тълкуването на Ви К е че всичко до границата на имота е тяхно,а след това-на собственика.Респективно-до абонатната и до главния водомер тръбите са на В и К и от там на татък са ваша обща собственост.От отклонението при щранга и вътре в апартамента са собственост на притежателя на апартамента.
Безплатният секс развращава,платения-озлобява!
| |
|
|
|
ако си нямате цар на блока? дори някой експерт да каже "общи части" проблема ви си остава, защото убедените в противното пак няма да дадат пари.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
|
|
От отклонението при щранга и вътре в апартамента са собственост на притежателя на апартамента.
В това няма много логика.
Когато се смена водопроводната инсталация на целия блок - водата се довежда ДО ВОДОМЕРА НА АПАРТАМЕНТА. Вътрешния. Представяш ли си общо да се смени само вертикалният щранг, и после всеки да си се грижи за разклонението??
СПОРЕД МЕН!!!!
| |
|
|
|
Ние гласувахме всеки апартамент да си обгрижва и частта от вертикалния щранг на етажа, и няма ядове.
| |
|
Тема
|
Re: Водопроводни неволи
[re: zaphod]
|
|
| Автор |
| Публикувано | 23.11.23 08:39 |
|
|
дори някой експерт да каже "общи части" проблема ви си остава, защото убедените в противното пак няма да дадат пари.
В случая не става дума за пари, но дори и да беше така - точно затова питам за ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ. Не “тоя казал - оня рекъл”. И не за устно мнение на експерт.
Като го прасна по главата със закона - няма мърдане.
СПОРЕД МЕН!!!!
| |
|
Тема
|
Re: Водопроводни неволи
[re: 741]
|
|
| Автор |
| Публикувано | 23.11.23 08:40 |
|
|
БравоС. Добра идея.
Само дето ще има батални битки на такова събрание…
СПОРЕД МЕН!!!!
| |
|
|
|
За електрото съм сигурен, че всичко до електромера включително, е тяхно. Специален закон правиха преди години, в който електромерите станаха тяхна собственост.
За ВиК обаче не съм сигурен дали не е според договора с конкретното ВиК.
На село например, що се касае до това кой трябва да върши поддръжката, ВиК е задължено също до водомера включително, като обаче има един тънък момент - за разлика от електромера, водомерът е твоя собственост. Ако нещо се случи с него, те ще дойдат да ти го сменят и пломбират безплатно, но ти трябва да си го купиш.
Как е в София - не знам.
Та, по моему трябва да се пита във ВиК.
| |
|
|
|
затова питам за ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ. Не “тоя казал - оня рекъл”.
Кажи му че го пише в закона, да не мислиш че ще тръгне да проверява. Точно както ти си повярвала, че оня цитат горе го пише в закона за етажната собственост, без да си си правила труд да го четеш. Една разпечатка на тема в клуба, и си готова.
| |
|
|
|
Та, по моему трябва да се пита във ВиК.
То и да се пита - ЕЖК не върши работа, трябва ми черно на бяло.
В случая с ВИК споредз мен не е като с електрото, защото доколкото четох - тръбите са на ВИК дружеството САМО И ЕДИНСТВЕНО до общия водомер на блока, при нас - в мазето. Оттам нататък всичко си е НАШЕ, въпросът е на кого точно - общо на всички, докъде и т.н
СПОРЕД МЕН!!!!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|