Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:17 04.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Дойде Видовден!нови  
Автор MilaO6 ()
Публикувано15.06.23 08:35

"Ще дойде Видовден!" сме чували всички. Е, днес е денят на Възмездието.

Имало и още един разширен израз: "Всяка коза за свой крак, но като дойде Видовден, ще видим". Първата част веднага ми напомня за разказа "Не съм от тях" на Чудомир, а смисълът на израза е, че ще дойде денят на Възмездието и всеки ще си го получи за гадостите, които е натворил

Нямало сведения да има светец с това име, но легендата гласи, че Вида е сестра на светците Елисей, Вартоломей и Герман. Наричат ги още светците-градушкари, които пращат градушките да бият по дебелите капацини на грешниците, защото не се поучават от злосторието си и сестра им Вида, която винаги виждала, какви ги вършат като деца. Идва Видовден и всеки си го получава, както си го е заработил...:-)

15 юни се смятал още за Ден на Страшния съд, когато всеки очаква собственото си Възмездие, а Вида наподобява Темида с вързаните очи, която претегля и отсява истината от лъжата. От хилядолетия се вярвало, че дори и Съдът да греши, идва Видовден и всичко си идва на мястото и всеки си получава заслуженото.

Днес е празник на Брезник и Брезнишко, където празнуват Граовския събор, пеят се граовски песни и Граовските баби са на почит:-))

Освен в България, денят се чества и в Сърбия, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Чехия и Саксония. В последните две е и ден на зрението и против слепотата - на очите и на душата. И Православие , и Католицизъм вярват, че все един ден ще дойде Видовден и преплитат вярата си точно в този празник по средата на годината.

ПП

Димка-лафка да не се успокоява и да не лежи на таз кълка, че и се е разминало. Както веднъж дойде и втори път пак ще дойде нейният Видовден и камъните пак ще я заградушкат по доносническия задник

Редактирано от MilaO6 на 15.06.23 10:00.

Тема Re: Дойде Видовден!нови [re: MilaO6]  
Автор Laugh2O23 (sorridente)
Публикувано15.06.23 09:33

Добро утро Милка и честит ти празник

Димка-лафка да не се успокоява и да не лежи на таз кълка, че и се е разминало. Както веднъж дойде и втори път пак ще дойде нейният Видовден и камъните пак ще я заградушкат по доносническия задник

Аз съм търпелив човек, ама дай да го видим тук този донос, за какво иде реч, покажи?

Ти си обсебена от мен бе жена! Не съм писала никакви доноси, 100 пъти ще го повторя. Не лежа на никакви кълки, ами се чудя на твоите плиткоумия и лъжи.

Заплашваш ли какво?

Ти по добре кажи, кой писа тук анонимни мейли на моите роднини? Я като знаеш толкова сподели , че да се разбере. И най вече ме осветли и мен да си знам поне.

Хубаво лято от мен Милка и престани да пишеш глупости за моят никнейм. Успех.

אהבה

Автор Lira Emerald (Happy dreamer:))
Публикувано15.06.23 09:42

Накратко: Законът за бумеранга никога не е бил отменян!

Кому по-рано, кому по-късно...

Автор saksun (непозната)
Публикувано15.06.23 09:47

,,Всяка коза за свой крак" всъщност е по приказката ,,Всяка коза за свой крак виси".

За Хитър Петър и злата жена, с отровен език, от неговата махала. Голяма проклетница била. Тормозела и другите. Не можел повече да търпи той, отишъл да се оплаче на кмета, пък той му казал да не се впечатлява, какво толкова, тя си била такава за себе си и ,,всяка коза за свой крак виси".

Хитър Петър не бил доволен от този отговор. Хванал една коза и я заклал, закачил я пред къщата си. С времето се понесла непоносима миризма, съседите не можели да траят, казвали да я махне. Той отговарял, че какво от това, всяка коза за свой крак виси.

Дошъл кметът, наредил да я свали, понеже станало нетърпимо. Хитър Петър се обърнал и попитал защо, когато той е ходил при него с оплакване от злата жена, той му рекъл, че тя е лоша за себе, не знае ли – отровна е за всички.

Поучителна е...
Баба ми употребяваше този израз при подходящи случаи, от нея го знам.

Добрата ваксина е наличната, а най-добрата - поставената.

Автор tuzlija-179435 (стар вълк)
Публикувано15.06.23 10:14

Дрън-дрън, та пляс !

Бабини деветини чиста проба!
Има такъв светец, мъченик при гоненията на Диоклетиан в ранния IV век. И то доста известен. Например в Прага има катедрала Св.Вит,като слънце.
Чисто и просто името му е Вит с "Т" накрая, само сърбите го пишат с "д" накрая, нали трябва да са на терсене... Та и някои наши покрай тях...

Не знам само дали католиците не са го обявили за покровител на чипса и фритюрниците, бил умъртвен във врящо олио, горкият...Св.Лаврентий, който бил изпечен на скара ачик са го обявили за покровител на готвачите и скараджиите.

Редактирано от tuzlija-179435 на 15.06.23 15:51.

Тема Re: Дойде Видовден!нови [re: saksun]  
Автор tuzlija-179435 (стар вълк)
Публикувано15.06.23 10:18

Знам 5-6 израза, идващи от две приказки за възрастни, но сега се въздържам. Преди съм ги споменавал.

Автор ShokoLada (пристрастен)
Публикувано15.06.23 10:36

А ти не се ли притесняваш за твоя Видовден?! Или викаш той е за другите..

Новак, я!..

Тема Re: Дойде Видовден!нови [re: saksun]  
Публикувано15.06.23 10:39

Браво Саксън, наистина поучителна история, дано Мила нр.006 да я разбере.

אהבה

Тема Re: А сега по тематанови [re: MilaO6]  
Публикувано15.06.23 13:51

Днес по стар стил е Видов ден.
А какво е ВИДОВДЕН. . .?
Ден на Надежда!
Ден на Новото Начало!
Слънчев празник, съчетал вярата за магията на водата наситена със силата на билките, Vida е Живот от латински!
Слепите проглеждат, зрящите се сдобиват с магическо зрение да виждат Живото и Неживото - Живота и Смъртта!
На тоя ден, рано сутринта с поклон до земи Слънцето се посреща!
Момите китки свиват по три стръка от шавар, с "видовденска" вода се мият - изпълняват магически ритуали и любовни гадания! От сандъци изнасят чеизите си, простират ги по оградите, за да ги види Слънцето, комшиите, ергените!
Голям празник е днес за Западна България, правят се събори, свързано е със здравето на хората и против градушки!
Старото поверие гласи - Вида, сестра на градушкарите - Герман, Вартоломей, Елисей, отсъжда правото от грешното "Вижда Вида, всичко вижда", навярно от тук и Християнското за Страшния съд на греховете ни!
"Господ забавя, но не забравя!"
Да живеем така, че утре да не се срамуваме!
Бъдете здрави!
Слънчев празник! Благословен ден!

אהבה

Тема Re: Дойде Видовден!нови [re: ShokoLada]  
Автор MilaO6 ()
Публикувано15.06.23 13:48

Ти си мисли за твоя, а не слухти за чуждите. Не си божа крава, за каквато се имаш. Аз си мисля за моя. Но димкиния е групово и обществено видим!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.