|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Индексът на забранените книги
|
|
Автор |
Vassilia () |
Публикувано | 14.06.23 13:36 |
|
Съществуващ от 1529 г, последна актуализация през 1948 / 32 изд./, е отменен на днешния 14 юни през 1966 г. УВедомлението за ликвидирането на Индекса е направено от кардинал Отавиани. Въпреки това, четенето на книги от списъка продължава да се смята за греховно.
Списъкът включва автори като Дефо, Балзак, Юго, двамата Дюма, Маркс, Казандзакис, Жорж Санд, Спиноза ...
Редактирано от Vassilia на 14.06.23 14:40.
| |
|
Това колко е достоверно? Например Казандзакис кога е влязъл и с кои книги? След като този списък е отменен в 1966. Нещо ми се вижда странно това
| |
Тема
|
Re: Индексът на забранените книги
[re: Vassilia]
|
|
Автор |
Asia. (ex cina2) |
Публикувано | 14.06.23 13:52 |
|
Жорж Сандански
"Калимявките" могат да си правят каквито списъци искат. Вече нито могат да забранят изданията на книги, нито рискуваме инквизиции и после клади.
Казандзакис е анатемосан и от православната църква.
| |
Тема
|
[re: Asia.]
|
|
Автор |
Vassilia () |
Публикувано | 14.06.23 14:21 |
|
Жорж Санд, разбира се. Три пъти поправях, все Сандански излиза.
| |
Тема
|
[re: Vassilia]
|
|
Автор |
Asia. (ex cina2) |
Публикувано | 14.06.23 14:28 |
|
Не съм си и помислила друго, освен че "интелигентното устройство" е решило така.
| |
|
Предполагам , че е заради "Последното изкушение " - написан около 1950, може би 1951-52, веднага анатемосан и отлъчен от гръцката църква
| |
|
От това което излиза при справка в гугъл романите му са писани в последните му години.
Алексис Зорба 1946
капитан Михалис 1953
Христос отново разптнат - 1954
Последното изкушение - 1955
(Той умира 1957 )
Проблемите му с гръцката Църква започват в последните му години.
Но в тези години Църквата няма как да наложи забрана за издаване на книгите му. Просто може да препоръча на членовете си да имат едно наум ако четат неговите тълкования на Църковрните канони. Така както официалната наука не може да забрани "теорията" за плоската земя, но може да препоръчва критично отношение към тази "теория".
Редактирано от Metropolis на 14.06.23 15:18.
| |
|
Чел съм някъде, че и самата Библия е била в индекса до 1966, в смисъл, че на католиците не се препоръчвало да я четат самостоятелно на роден език без да се тълкува от свещеник.
Сега като си направих справка се оказва, че първият пълен превод на Библията на италиански е едва от 1958.
| |
|
Кога ли да очакваме актуализация на каноничните книги?
От доста време не са мърдали, сепак :-)
| |
|
Римският Индекс нее първият със забранени книги, някъде от 5 век от папа Инокентий, ако не греша, датира първият списък с книгите, които да бъдат унищожени. През Средновековието инквизицията в различните страни създава собствени списъци с вредни книги.
Някъде съм чела, че е имало Кодекс, според който всички текстове от Светото писание, издадени от некатолици, са забранени.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|