Тема
|
чудя се
|
|
Автор |
~@!$^%*amp;()_+ (целия горен ред) |
Публикувано | 10.11.22 03:19 |
|
щом беднотия като нутката ядат само каламата
що да го еба продават останалите 99 вида маслини?
|
|
|
аз се чудя кой яде мамут, без пари да ми го дават не го вземам
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
|
|
|
Аз ям само едни черни без костилка, мразя да плюя костилки, а всички шарени са ми солени. Много лесен избор, във Фантастико до оняден бяха само един вид. Не знаех какви са, но сега погледнах някакъв сайт за доставки, мамут. Ето кой значи изяжда мамута.
* * *
Кучетата си лаят, керванът си върви!!
|
|
|
мамутите са най-гадните маслини, освен,
че ги и обработват за да са такива напомпани)
Нутката е права, любителите на маслинки
вземат само каламата,
а костилката може да си въртиш около зъбите вместо бонбонче))))
ако случайно я глътнеш - стопява се в стомаха, вълшебна костилка)))))
)!!
|
|
|
Направо ме прецака! Сега какво да гриза между яденетата когато ще пукна от глад, а не ми е време да ям, а?!
Отказвам да купя от всички маслини. Какви да си купя? След малко ще ходя до магазина. Наистина ми трябва нещо за гризане утешително, а не може всеки път да е плод.
* * *
Кучетата си лаят, керванът си върви!!
|
|
|
Чак 99 вида не са!
Зелените са масови, виреят на много места.
Черните са със средна цена.
А червените "Каламата" виреят само в този регион в Гърция, от което идва и по-високата им цена. Просто са по-малко дръвчета спрямо другите видове.
Тука също най-харесваме тях, но ядем и черни, и зелени.
Има едни много яки зелени с пълнеж - с бадеми, портокали, чушка, аншоа и т.н.
(Не са само зелени, обаче. Май аншоата предимно в черни маслини я виждам.)
Редактирано от Naki на 10.11.22 13:18.
|
|
|
харесвам и зелените с билки
и стафидите - също(тяхната костилка е много готина))))))
... не можеш без нещо в устата ли....басиииии, алооо, Гераскоооо
)!!
|
|
|
Чудя се, що не ядът само тия маслинки с дупка и чушка вътре?
що да го еба продават останалите 99 вида маслини?
|
|
|
Маслинките са кът и по-скъпи от черния хайвер...
Иначе защо на шопска салата за 4 човека има само една... маслинка?
Една единствена!!!
|
|
Тема
|
Re: чудя се
[re: Noy BG]
|
|
Автор |
spunk (КАПРИзна) |
Публикувано | 10.11.22 12:13 |
|
за украса
като черешка на тортата
)!!
|
|
Тема
|
Re: чудя се
[re: spunk]
|
|
Автор |
Noy BG (библейския) |
Публикувано | 10.11.22 12:15 |
|
Знайш ли колко пъти съм искал тоя декоратор да го удуша със собствени ръце и после да го обезкостя без варене...
|
|
Тема
|
Re: чудя се
[re: Noy BG]
|
|
Автор |
spunk (КАПРИзна) |
Публикувано | 10.11.22 12:20 |
|
поискай си отделно купичка с маслинки, просто е!!
Шопската не е създадена да е с маслинки,
само трикольор - лук, домат и какавица!!!
)!!
|
|
Тема
|
Re: чудя се
[re: spunk]
|
|
Автор |
Noy BG (библейския) |
Публикувано | 10.11.22 12:23 |
|
То и маслинена салата с лук има, ама кой да се сети?
Уф, сега пък ми се приядоха дробчета с лук...
|
|
|
щом беднотия като нутката ядат само каламата
що да го еба продават останалите 99 вида маслини?
за да имат по- богат избор, какво друго да духат бедните!
|
|
|
щом беднотия като нутката ядат само каламата
що да го еба продават останалите 99 вида маслини?
Им и по-черна беднотия - нашите ядат само черни - от-до: от най-евтините през мамут и едни много изгъзени черни сушени турски маслини - дет хич не са по-евтини от "каламата", стига да е черна маслина. Ама аз не ги кусвам.
Не кусвам нищо, дето да не е "каламата" - след 2 седмици на п-в Пелопонес и маслини на корем от този местен сорт, мога да ги ям до живот, все тая колко струват.
Също и 3-4 други сорта, стига да са натурални или зелени, пак от кнкретни сортове.
А от черните маслини има поне още 20 сорта и готови продукта на пазара - някои от тях бая по-скъпи и връхтъ за ценители и чревоугодници. Тях и от пицата си ги изчовърквам и махам, както бих изчовъркала дори и едно зрънце черен хайвер и от най-скъпата гурме чиния пред мен.
Та, не си прав за Нутката, ако е луда по "каламата" като мен - една маслинка да е, ама каламата. Ако не е - по-добре ич.
ЗАБРАНА ОТ: Albena l UnicaDonna, sladunka medunka, Liya, saksun, NUT Редактирано от alisalisa на 10.11.22 12:56.
|
|
|
Маслинките са кът и по-скъпи от черния хайвер...
само ако "черният хайвер" е буйдисана в черно търговска имитация на евтин хайвер, с каквато те цакат в магазина.
или изчовъркани очички на копърка, поднесени ти за "черен хайвер".
Туй в България и Европа - в зачуканите азиатски России, дето са виждали маслини през крив макарон, пък черния хайвер си го ловят в дивотията на корем, може и да са по-скъпи.
Но, ако сравняваш тукашни цени - значи ядеш боклуци и ментета.
ЗАБРАНА ОТ: Albena l UnicaDonna, sladunka medunka, Liya, saksun, NUT
|
|
|
Ям стафидата... най-са ми вкусни.
|
|
|
останалите 99 вида маслини са за такива като мен, дето обичат всякакъв чешит Не че и аз не предпочитам именно каламата, но с кеф си хапвам от другите. Всъщност не знам за 99, знам още 5-6. Единствено не харесвам обезсолени - но ако са сервирани ги хапвам и тях.
|
|
|
Ти пък къде ги намираш тези мамути? У наше село само ако пее. (мамутите трябва да са много, ама много дълбоко замразени)
|
|
|
Най-много целия да го изям, произвеждам инсулин за пет човека.
Зелени с билки яде дъщеря ми. Взех каламата и без костилки едни каламон, солени са ми и двата вида. Мда.
* * *
Кучетата си лаят, керванът си върви!!
|
|
|
Е ся ти се стъжни.. с това изречение
Забрана от Уникалната и ~@!$^%*amp;()_+
|
|
|
защо никове които ме мразят - само ме следват и съм им фикс идея!!!
|
|
|
Стафидата е много вкусна. Харесва ми и мамута, защото е сладникав и няма характерния ужасно солен вкус.
|
|
|
На кое викате "стафида"!? Вид маслини ли е това?
|
|
Тема
|
Re: чудя се
[re: Naki]
|
|
Автор |
NUT (новак) |
Публикувано | 10.11.22 16:02 |
|
стафидата е сухо грозде
|
|
|
Има едни сбръчкани чисто черни и не особено големи стафиди, които са много вкусни. Мисля, че на това му казва "стафида" пича.
|
|
Тема
|
Re: чудя се
[re: NUT]
|
|
Автор |
Naki (Company PC Guy) |
Публикувано | 10.11.22 16:06 |
|
стафидата е сухо грозде
Това го знам. Мислех, че некъв преносен смисъл се влага!
|
|
Тема
|
Re: чудя се
[re: Naki]
|
|
Автор |
NUT (новак) |
Публикувано | 10.11.22 16:09 |
|
в обезкостените маслини - се пълнят с какво ли не
|
|
|
Ям стафидата... най-са ми вкусни.
Хич не разбирам!
Защо стафидаТА!? Какво искаш да кажеш с това "ТА" накрая?
Само 1 стафида ли ядеш на ден/път?
Ако искаше да кажеш, че харесваш стафиди, тогава е логично да пишеш в мн. число, както и НЕчленувано - демек: "Ям стафиди"..
Ако го членуваш, то трябва да е нещо, за което вече е споменато преди това, ама то не е!
А ако говориш за пълнеж на маслини, тогава -- "Ям такива със стафиди" или нещо подобно.
Редактирано от Naki на 10.11.22 16:25.
|
|
|
Не изпадай в безмислени подробности.
Черния хайвер го дадох , като пример.
Можеш спокойно да го заместиш с платина или каквото се сетиш и да се успокоиш.
А за боклуците - ям каквото има и каквото ми се яде.
Нямам някакви особени претенции на кифла от прованса...
|
|
Тема
|
Re: чудя се
[re: Noy BG]
|
|
Автор |
NUT (новак) |
Публикувано | 10.11.22 16:18 |
|
значи не понясяш и софийските кифли...
|
|
|
Ами де да знам - така пише на етикета в Билата. Не взимам си една малка кутия и ги ям с хляб... Това отвреме навреме де.
|
|
Тема
|
Re: чудя се
[re: NUT]
|
|
Автор |
Noy BG (библейския) |
Публикувано | 10.11.22 16:22 |
|
М'дааа,намерил съм си вносна!
( Що е то кроасан? - Кифла, кифла, ама френска!)
|
|
|
Що само с хляб? А сиренце?
|
|
|
То така си се е казвало - с ТА накрая.
|
|
|
Де да знам - някак така го предпочитам...
|
|
Тема
|
Re: чудя се
[re: Noy BG]
|
|
Автор |
NUT (новак) |
Публикувано | 10.11.22 16:45 |
|
предпочитам виенска кифла
|
|
|
То така си се е казвало - с ТА накрая.
Ааа, така кажи, така вече може.
Или е името на фирма/марка, или нещо си там на гръцки език, което може, а може и да не съвпада с нашата дума/понятие.
Тъй като повчеко ми мяза на марка, тогава с кавички -->
Ям "Стафидата".
|
|
|
Това черните сигурно са гемлик, страшно обичам натуралните гемлик.
|
|
|
На кое викате "стафида"!? Вид маслини ли е това?
Да, едни дребни сбръчкани без костилка, викат им "стафида".
Май първо ги сушат, после ги мариноват.
ЗАБРАНА ОТ: Albena l UnicaDonna, sladunka medunka, Liya, saksun, NUT
|
|
|
|
|
|
радвам се че на някога му вдигам "настроението"!
Редактирано от NUT на 10.11.22 17:59.
|
|
|
+1
|
|
Тема
|
Re: не те мразя, смешна си ми
[re: NUT]
|
|
Автор |
Metropolis (LANL) |
Публикувано | 10.11.22 20:00 |
|
А аз ти се чудя, как може да харесваш каламата, а не кала-нута?
|
|
|
Да, все тая
|
|
|
Наша ката, котката, е луда за "каламата".
Други не поглежда.
Само че й се дават по две максимум, каквато е лакомия, ще ни остави без една даже.
върнете ни архивите, идиоти
|
|
|
Международен ден на счетоводителя - 10 ноември
Ти знаеш ли какво е баланс?
Да начисляваш данък в аванс,
да лавираш между дебит и кредит,
да работиш с клиента чешит и баланса да бъде нескрит.
Да издирваш с мозък стотинки -
това се отдава след много годинки.
Да работиш с огромните суми,
да приключваш година през юни - /а в коя сметка да сложа зимните гуми?/
Всеки месец да гледаш ти в ОПР-то
и да нямаш време да посетиш кафенето.
Ден и нощ да мислиш над казус -
адреналина да скочи на градус.
Да тълкуваш членове, закони, кодекси -
да избиваш ти чужди комплекси.
Да изготвиш и документи за насрещна проверка -
не е туй работа с като обикновена отвертка.
Акъл и мозък тук трябват – големи,
а не да живееш кат някои бохеми.
И след дълги нощи с много труд
/който работи нощем си е малко луд/ -
да си честитим ний празника на този ден!
Счетоводител аз ще си остана с всеки хромозом и ген.
Бъдете разумни, весели, щастливи, здрави
И най вече Господ да ви пази!
Честит празник и бъдете благословени!
(автор - счетоводител)
|
|
|
|
|
|
каламата - със сирене или салата. Също и в оризена или в/с зеленчукова манджа
Гемлик - ей тъй, дюс, за мезе, но с лучец, оцетец и зехтин.
Много са добри, а ако ги накиснеш в бурканче да постоят със зехтин за повечко време - тогаз и те, но и зехтина също, се овкусява от тях, та да се ползва за овкусител за други салати.
Стафидките - "швепс" - ако ги нацелиш! Там ме ориентира цената.
А Мамута, ли - Мамута е като гъба, ако е изцеден добре, и лесно поема овкусители, та затуй и е мн. добър за с лук, оцет, или с куп други, /к'о ще и подгрети и блажни/ подправки.
НО, за мен най са ми на сърдце саламурените/туршиени/ маслинки, с блажинка и подправки.
Оубаче, не съм сигурен, те дали са по джоба на клубната Патка-Каламатка?
|
|
|
Айде, честит празник, като е рекъл крафтъра
|
|
|
Дори не подозирах че са на породи тия маслини. Мислех че са узрели недозрели презрели и тук-таме някои по-анемични, а пък те анемичните да се окажат много специални. Ти пък от какъв зор си им научил породите, да не четеш етикетите?
|
|
|
Аз
Идеални са за майонеза и салати. И не са много солени.
|
|
|
Хихи.
Боже колко сме прости
|
|
|
не ме разбирай погрешно и на мен каламата са ми любими
ама като разбрах, че даже нутката може да си ги позволи се почуствах някак евтин
|
|
|
общо взето различавам 3
1. зелени
2. не зелени
3. каламата
|
|
|
Ам - а кат за по тъпи - пуснете кво е тва каламата - с линкове де.
Може да съм го ял, може да не съм.
Ама днешните маслини не са като едновремешните.
А бе то и Слънцето вече не е същото.
Bеer? Mоre?
|
|
|
Ей тия са сорт каламата:
Въдят се в определени райони в южна Гърция, разпознаваеми са по това, че са продълговати и заострени на върха, костилката им и тя е заострена като вретено.
И на цвят много бият на лилаво, лилавокафяви някакви.
ЗАБРАНА ОТ: Albena l UnicaDonna, sladunka medunka, Liya, saksun, NUT
|
|
|
Четох някаква статия, че истинските маслини няма как да имат еднакъв цвят. Защото са различно узрели при откъсването. Стафидите мисля са шарени?
Тук обикновено са еднакво зелени, черни, кафеви, лилави.
Инак вкусово аз наистина харесвам евтини маслини - едри, месести и не особено солени. Баш Мамут. И евтин кашкавал - мек, млечен. Още уж държа на тема кис. мляко, сирене и месо, но на маслини и кашкавал съм се предала
Ах, да, и евтина гладка лютеница обичам. Толкова години все ядяхме домашна едросмляна, че ми е твърде омръзнала. Гладката е като по-солен кетчуп - само Е-та
Но пък купешкото пиле - еххх, ми не и не. И най-скъпото е... блудкаво. Прасето става. Телешко никога не сме имали. Не знам защо не ядем ярешко - вкусно месо.
|
|
|
|
|
|
Все тая по темата.
|
|
|
Хич не е веган тя и месо набива, но само хубаво.
Яде още лютеница и пастет от гъби шийтаке върху препечена филийка, и синьо сирене не отказва, но трябва да е скъпо
Това са й глезотиите, които й се дават 2-3 пъти в годината.
Иначе си яде котешката храна.
По това, дали хапва нещо, или го подушва и се врътва с презрителна физиономия, разбираме дали нещото става за ядене.
върнете ни архивите, идиотиРедактирано от tartarianeyes на 10.11.22 23:48.
|
|
|
Може и да съм ял такива - ама някак нямам особени спомени.
Просто как да го кажем, кат уважаващ себе си плебей - са кво па да се превъзнасям за некви маслини?
Нещо като пиячката - стига да не е отрова - кво ми пука колко, къде и за какви грехове е лежала?
Bеer? Mоre?
|
|
|
Не съм голям любител на маслини, но също харесвам сорта мамут. И едната причина е, че не са ми солени и кисели като други, които кисна във вода за обезсоляването им.
Добрата ваксина е наличната, а най-добрата - поставената.
|
|
|
важно е да е скъпо
|
|
Тема
|
Re: не съм научил породите
[re: 2biri]
|
|
Автор |
alisalisa (Lipari също) |
Публикувано | 11.11.22 00:55 |
|
Стафидите мисля са шарени?
Тук на пазара има едно магазинче с бая сортове маслини, насипни, зареждат от Гърция и Турция. Тези, сбръчканите, бяха 2 вида, едните гръцки, другите турски, ама дюс черни и некви тъмнокафяви. Турските, ако помня добре, имаха друго име, ама все същата сбръчкана стафида.
А шарените, от маслиненозелено през светло до наситенокафяво се водят натурални. Някоя и друга почти черна се шаренее в тях, но по принцип са доста светли, не знам по-зелени ли ги берат или им е такъв сорта. А има пък едни едри светлокафяви, на тях пише "руса маслина". Зелените са яркозелени, щото ги берат съвсем зелени.
ЗАБРАНА ОТ: Albena l UnicaDonna, sladunka medunka, Liya, saksun, NUT
|
|
|
Баща ми веднъж приключвал годината в някакво предприятие - преди 40 и кусур години. Вика : главата му се запалила, един молив му в ръката, втори в устата ...
Влязъл директорът и пита, въпреки, че е очевидно:
-X.Y.Z., какво правиш?
Нашият:
Ами др.директор - не виждаш ли - вУна чешам, на цАвки я мотам...
|
|