Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:15 13.07.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема ТЕЗИ ли са ни пример за демокрация и човеколюбие?нови  
Автор UnicaDonna (скандалджийка ))
Публикувано25.05.22 09:00

(Засичам време, в което ше дотича оня цифровия с торба линкове за подобни стрелби в Русия…може би.)

ПОЖИВЕМ-УВИДИМ!!

Тема Re: ТЕЗИ ли са ни пример за демокрация и човеколюбие?нови [re: UnicaDonna]  
Автор 741 ()
Публикувано25.05.22 09:48

Надостатъчно внимание ли ти обръщам, та си го търсиш в аванс още в заглавния пост, Уни? :)

Автор Green Light (бях "на гости")
Публикувано25.05.22 09:55

От тук разбирам, кофти работа. Какво им става бе, защо се в училища, егати?!

САЩ никога не са били пример за човеколюбие, съмнявам се че дори те самите имат стремеж към тази титла, но за демокрация са пример, да. Лош

, но пример. Аз мисля, че те са обсебени от мисълта, че вземат принципите на Римската република и затова се опитват да пресъздадат и онзи строй. Което разбира се, влиза в направо антагонистично противоречие с идеята за демокрацията, така че voila: получаваме олигархия - интереса клати крацията.

Прекалено се смея за такава тема.

Интересна тема би се получило ако поставим темата кой всъщност е нашият, респективно твоят пример за демокрация?
Помня, че един възрастен колега отговори на този въпрос с "Митеран". На което му възразиха, че ако посочва един човек като пример за демокрация, то това отрича отговора- каква демокрация, ако зависи от един?

Аз бях много впечатлен как англичаните (UK всъщност) безпрекословно изпълниха волята на народа си за Брексит. Всички като един, от обикновените хора, до върха на политическата класа приеха това като заповед без връщане назад и минавайки през страхотни сътресения и дори унищожени кариери изпълниха това което иска демоса. Може би (омразната ми иначе) Англия е моят пример за демокрация.

П.П. За човеколюбие няма държавен строй който да бъде даден за пример, защото държавният строй се грижи единствено за доброто на обществото - групата, народа. Отделният човек не може да бъде любен от държава. Дори Утопия на Томас Мор която основава съществуването си на липса на насилие и съгласие на всички да се занимават с това което се занимават говори за социално равенство- не се интересува от човека нито от човеколюбието, а от това което е добре за всички(според него - пълно равенство). Па ако ще да са нещастни до един.

Тема Re: ТЕЗИ ли са ни пример за демокрация и човеколюбие?нови [re: Green Light]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано25.05.22 10:13

Ас искам Гераско да ми коментира темата.
В светлината на завчерашната му реч как хамериканците са братя и дали ще ги стигнем изобщо.

ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT

Тема Re: ТЕЗИ ли са ни пример за демокрация и човеколюбие?нови [re: Green Light]  
Автор DarkSide ()
Публикувано25.05.22 10:15

кой всъщност е нашият, респективно твоят пример за демокрация?

както вече многократно съм писал, според мене, демокрацията работи добре в 5 - 6 държави в света, работи лошо в около още стотина и е направо вредна и разрушителна за останалите стотина

обаче това мое наивно мнение беше до преди пандемията да свали маските и да покаже истинското лице на т. нар. демокрации - ясно се видя как и в най-демократичните държави демокрацията премина в тоталитаризъм буквално за седмица - две

тъй че, както пандемията и последвалият украинизъм ясно ни показаха - никъде по света няма реална демокрация, с работещи механизми за пресичане на мераците за тоталитарно управление - навсякъде демокрацията е бутафория и театър - тя е "демокрация" до мига, в който от горе не ни информират, че вече сме в извънредно положение и трябва сляпо да се подчиняваме на всичко, инак глоби, бой и затвор

Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано25.05.22 10:17

Няма човек, който да не се съгласи.

Трудният въпрос е : кой би могъл да бъде пример?
Ясно, че не става само една личност.

върнете ни архивите, идиоти

Тема Re:нови [re: UnicaDonna]  
Автор Crrafterr ()
Публикувано25.05.22 10:24

С привидния си въпрос изразяваш едновременно няколко тези, напр.:
- пример за демокрация
Връзката психар - демокрация аз не мога да я направя. В САЩ убили 21, в България 45 през ноември на магистрала Струма, също няма връзка.

Има минимална връзка дотолкова, доколкото притежаването на оръжие за самозащита смятам за неотменно човешко право, в противовес на европейското решение - което смятам за много грубо, съществено нарушение на човешки права.
Въпросът е в детайла: автоматичното оръжие да не се счита за оръжие за самозащита.

- човеколюбие
Психарят, убил 21 души, напротив, не е човеколюбив. Дори първо е ранил тежко баба си. Е, у нас от време на време някой убива майка си, друг - баща си, трети и двамата. Въобще не можем да говорим за човеколюбие, камо ли за пример. Нонсенс е връзката, имаме психиатрични инциденти.

- самоубийства
Има статия в уикипедия (на англ. ез.) с класация на държавите:

Там като се кликне на "all", софтуерът подрежда държавите по възходящ или низходящ ред.
Там се вижда какво е положението към (края на) 2019 година:
8. ЮАР 23.5 души на 100 000
9. Мозамбик
11. Русия 21.6
12. Ю. Корея 21.2
19. Украйна 17.7
22. Беларус 16.5
31. САЩ 14.5
34. Словения 14.0
35. Белгия 13.9

Финландия е на 38 място (13.4), Швеция на 47 място (12.4). Тези двете се натискат в НАТО, но не са първенци по самоубийства
(Българи е на 122 място с 6.5 на 100 000). Източник е СЗО от май 2021 г.

Някак ми е абсурдно от трагичните масови стрелби да се вадят политически изводи, изводи за НАТО и т.н.

Тема Re:нови [re: Crrafterr]  
Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано25.05.22 10:36

Аве, когато масовите стрелби вече най-редовно стават в училища, детски градини, университети - по подразбиране би трябвало да са най-безопасните и най-защитените места за деца, човек се плесва по челото и се пита: що за общество не може да опази децата НИ?

ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT

Тема Re: ТЕЗИ ли са ни пример за демокрация и човеколюбие?нови [re: alisalisa]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано25.05.22 10:37

Не, бе, сърбите са ни братя, а ние се големеем и си мислим, че французите. А американците са си братя помежду си, не на нас, затва няма да ги стигнем.

Темата ми дрънчи на куха тенекия (луди с оръжие или с двайсет процента повече самоубийства = липса на демокрация? и обратното?), ама може и да се окаже, че има потенциал, знам ли.

”И замирисва на море
човекът в угарите тъмни
и синурите им бездънни
оставя друг да дооре...”

Тема Re: ТЕЗИ ли са ни пример за демокрация и човеколюбие?нови [re: DarkSide]  
Автор Green Light (бях "на гости")
Публикувано25.05.22 10:38

Примерът ти е грешен. Извънредното положение от памптивека, па и - остави историята, по най-естествената логика води до лишаване на права, но то е извън ред. После реда се възстановява. И се възстанови, както виждаш.
Например аз и ти сме страхотни родители (няма начин да не е така) и децата ни се чувстват господари на положението. Докато не хукне например да пресича натоварен булевард. Тогава не му се обясняваме или търсим съгласие, ами го хващам и дърпам грубо без да ме интересуват всякакви права. После пак съм мек като памук, защото извънредното е свършило.

Сега тук за реда говорим.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.