|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
я да гмецнем - кои са БГ национални храни
|
|
Автор |
NUT (стар клубар) |
Публикувано | 24.05.22 19:28 |
|
за мен това са само таратор и шопска салата!
евентуално зелеви сърми - от кисело зеле...
пп допълвам че само във БГ съм яла пълнени чушки И яйца по панагюрски...
както и пресна зелена чушка пълнена със сирене + домат и комат хляб!:)<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от NUT на 24.05.22 19:34.</EM></FONT></P><P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от NUT на 24.05.22 19:37.</EM></FONT></P>
а само във БГ има ЛЮТЕНИЦА! + БГ сирене - няма нещо по-вкусно!!!:)))<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от NUT на 24.05.22 19:42.</EM></FONT></P>
сетих се и за миш маш - никъде другаде не съм го яла:) хайде допълваите... зада не се редактирам...Редактирано от NUT на 24.05.22 19:49.
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: NUT]
|
|
Автор |
tuzlija-179435 (стар вълк) |
Публикувано | 24.05.22 19:50 |
|
Мнозина употребяват понятието "османска кухня", което не означава турска, а микс от местни рецепти от целите Балкани.
Български би трябвало да са такива, които добиват специфични вкусови, ароматни и други качества според условията на централната част на Балканския полуостров - като млечни произведения, сушени колбаси и други подобни.
Доматите и чушките се знае, че са от Америка, но български градинари въвеждат зеленчукопроизводителни практики и сортове в Сърбия, Румъния, Унгария, Австрия до навечерието на Втората световна война.
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: tuzlija-179435]
|
|
Автор |
NUT (стар клубар) |
Публикувано | 24.05.22 20:04 |
|
ами не знам да има нещо по-вкусно от "бански старец" и еленсики бут от БГ!
преди столетия един испански велможа Е опитал еленски бут във БГ - върнал се в Испания и изфабрикувал "хамон"!!!
| |
|
Шопската салата е изобретена по соца в Балкантурист, както и кебапчетата на скара.
Български национални - боб чорба и боб яхния, кисело зеле, свинско със зеле, капама, яйцата по панагюрски вече са споменати, зелник, баница със сирене, копривена каша, балкански - мусака, шкембе-чорба, агнешка дроб-сарма, гювечета разни... тиквеник... ох, огладнях.
ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: NUT]
|
|
Автор |
tartarianeyes (вейхайвей) |
Публикувано | 24.05.22 20:08 |
|
Пататник
върнете ни архивите, идиоти
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: tuzlija-179435]
|
|
Автор |
NUT (стар клубар) |
Публикувано | 24.05.22 20:09 |
|
само намеквам ЧЕ в нашият източен регион
всички готвят мусака...баница и лозови сарми с млечен чеснов сос
| |
|
Ял съм много подобно на баницата със сирене в турско. Забравих обаче как му викаха.
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: NUT]
|
|
Автор |
e ta (7.62) |
Публикувано | 24.05.22 20:11 |
|
Конска пастърма си е най-прабългарското ястие.
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: osvoboden pich]
|
|
Автор |
NUT (стар клубар) |
Публикувано | 24.05.22 20:12 |
|
ама баница съм яла - и в Гърция и Харватия...
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: NUT]
|
|
Автор |
tuzlija-179435 (стар вълк) |
Публикувано | 24.05.22 20:12 |
|
Кьопоолу или пинджур е по-стари, масовата употреба на червени домати у нас е от сравнително по- ново време. Доста време са употребявани докато са зелени.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|