|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: e ta]
|
|
Автор |
alisalisa (Lipari също) |
Публикувано | 24.05.22 20:21 |
|
също и другите всевъзможни пастърми - овча, козя, от на стария вол баща му.
щото освен прабългари, тук имало и овчЕри.
и гювечи всякакви - постни и месни, с дивечово или домашно месо - характерно за българската кухня е бавното готвене в глинени съдове.
риби плакия, пиле лютика, лютеница.
и джумеркииииии!
ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT
| |
|
Бюрек?
върнете ни архивите, идиоти
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: alisalisa]
|
|
Автор |
e ta (7.62) |
Публикувано | 24.05.22 20:22 |
|
Тамън боднах една вратна пържолка със сос от нар и пак огладнях с тая тема ...
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: e ta]
|
|
Автор |
MupaM (ordinary юзър) |
Публикувано | 24.05.22 20:23 |
|
Аз така и не знам кой е източникът на това за прабългарите. Доста от нещата, дето сме ги учили за тях, са всъщност сравнително произволно пренесени неща от други народи от Средна Азия, т.е. съвременни предположения, не че прабългарите са ги пренесли, та уточня, че май не се разбира. Без да съм сигурна, няма да се учудя, ако и това за конското месо е такова.
А и темата друго има предвид.
Колкото до темата - не ми се вярва да има ядене, традиционно само за Бг, освен ако не е някое слабо познато от много тесен регион, но то пък няма да е общобългарско.
Чужденец бих го завела първо да закуси баничка с боза (със захар, не с аспартам) или айрян. Чувала съм, че повечето не харесвали боза, де.
”И замирисва на море
човекът в угарите тъмни
и синурите им бездънни
оставя друг да дооре...”Редактирано от MupaM на 24.05.22 20:45.
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: e ta]
|
|
Автор |
alisalisa (Lipari също) |
Публикувано | 24.05.22 20:25 |
|
аз тази вечер съм на соц стандарт - принцеси.
ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: NUT]
|
|
Автор |
tuzlija-179435 (стар вълк) |
Публикувано | 24.05.22 20:25 |
|
Банско и Разложката котловина, Подбалканските полета, районът около старите български столици са места с най-благоприятни условия за сушени месни произведения.
Според преданието през 1864 Мидхад паша търсейки оптималното място за конезавод наредил да заколят и разфасоват овца и конни куриери да разнесат парчетата из такива традиционни места , където парчетата да бъдат закачени и наблюдавани.как се изменят.
Така било избрано мястото на десетина километра на изток от Шумен.
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: MupaM]
|
|
Автор |
tuzlija-179435 (стар вълк) |
Публикувано | 24.05.22 20:32 |
|
Бозата - да.
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: MupaM]
|
|
Автор |
e ta (7.62) |
Публикувано | 24.05.22 20:41 |
|
Ми, аз тва от Стойко Пеев го знам
Гледах Аспарух, де ... Да не мислиш, че съм се задълбочавала.
Толко сме омесени по нашите земи, че едва ли има нещо строго определено като българска национална кухня.
| |
Тема
|
Re: я да гмецнем - кои са БГ национални храни
[re: alisalisa]
|
|
Автор |
Silverado (HIмана) |
Публикувано | 24.05.22 21:16 |
|
също така, от старите ястия се сещам за "никифорова главичка в гювеч"
Ма после черепът не се изхвърля, що'т се ползва за едни други работи!
| |
|
Татарски г'з по хайдушки.
Рибарски 'уй по воденичарски.
Пи4к@ на керемида.
Кадънска п...а симидак.
Млада п...а фрикасе за 3 и 50. Дърта п...а тас кебап.
Калмари по скопски ( след сонета на албанските момченца во населбата Чаир).
.
.
.
.
.
.
.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|