Тема
|
стара опаковка
|
|
Автор |
Crrafterr () |
Публикувано | 19.05.22 11:47 |
|
намерена в развалините на паднала кирпичена къща в Родопите:
|
|
|
Еее, 36 часа, ама млякото беше от крава. С което ме подсети, че си забравих на село млякото, което трябваше да подквася. В хладилника е, до утре дано му няма нищо, сварих го вчера преди са си тръгна за София.
|
|
|
Спомням си ги тези опаковки Дали не е от времето, когато млад специалист започваше със 180 лева заплата май... И е диетично - 2%.
|
|
|
Колко се пукаха тези... и млякото си потичаше в мрежата.
В духа на темата - соц. магазин.
|
|
|
Ехеее, къде ме върна ти..? В магазините бяха изложени направо в зелените пластмасови касетки и взимаш плика с два пръста, вдигаш чакаш да се отекат капките от опаковката за да си проличи дали капе от самото мляко. Отзад ти викат, хайде бе, момче, какво се бавиш. Едно мляко, казваш, една виенска кифличка и един "добруджа". Имам точно. (Даже не знам колко имам, но е "точно" защото баба ми е приготвила сумата от вкъщи)
|
|
|
Аз помня и стъклените бутилки, не помня дали преди тези пликове или след тях. Вероятно е било преди пластмасата, когато и киселото мляко беше в стъклени буркани.
В София си купувам . Недостатъкът е, че бързо се разваля. Пише до 11 дни, но не е вярно. Като купим 1 бутилка и на третия ден го хвърлям. Защото аз не обичам прясно мляко, а Карамфибов пие по една чаша сутрин, останалото дава фира. И все се канех да подквася, ама така и не го направих.
Летния сезон от село.
|
|
|
Cena?
Йок
|
|
|
туй го пиех като смок. всяка сутрин си купувах по едно чувалче от магазина, срязвах му ъгълчето и направо от чувалчето - за няма и час биваше пресушено.
ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT
|
|
|
Ехаа.
.. и касите с мляко пред млекарниците сутрин. Минаваш, грабваш едно и заминаваш. И никой не ти се сърдеше.
А най-любимо ми беше, като ме накараше майка ми да мия бутилките от олио. Отврат. Вечно скатавах и ги носех в магазина полумазни на облаци. Там пък мигах на парцали, готова да се разрева, само да не ми ги върнат, че вкъщи наще ще ме бият. Номерът минаваше през ред.
|
|
|
Не се сещам за цената, рядко пазарувам, пък и все с други неща. Утре, ако имам време, ще скоча до кварталното магазинче да видя, специално за теб. Не е повече от 4 лева, 3 и нещо е.
|
|
Тема
|
Re: стара опаковка
[re: Crrafterr]
|
|
Автор |
Шило (европейче) |
Публикувано | 19.05.22 15:45 |
|
С тази трайност от 36 часа, само ако знаеш, колко извара сме изяли...
Хич не обичам да хвърлям храна!
Щастието идва при веселите!
|
|
Тема
|
Re: стара опаковка
[re: Crrafterr]
|
|
Автор |
NUT (стар клубар) |
Публикувано | 19.05.22 16:37 |
|
по моето детсво имаше подобни опаковки с плодови млека - които изпивах по време на пазара...
и на каста плащах консумираната стока!
|
|
|
кирпичена къща
... и това е старо и хубаво. :)
|
|
|
...не го понасях! И като се свари правеше един отвратителен каймак, като го усещах в устата си като дете и ме напъваше да драйфам.
Майка ми също не понасяше това мляко, кой знае, може и заради нея да не съм го долюбвала. Само за пюре или сутлиаш и сладкиши сме го ползвали.
Сега обаче майка ми си харесва Верея прясно мляко и казва, че го предпочита. Съвременното пастьоризирано мляко и на мен ми е по-вкусно, макар, че да не го консумирам , заради алергия към лактоза.
|
|
|
Ако едно мляко при заваряване не прави каймак, значи в него няма мляко.
|
|
|
При около 3 лв за свястно мляко сега, тоест - десет пъти по-скъпо, колко трябва да е заплатата на млад специалист?
|
|
|
То и билетчето е 25 пъти повече, но пък пианото много тежи в кошницата
Млякото е вредно и трябва да се ходи пеша
|
|
|
С вълнен пуловер и по-малко да се диша.
|
|
|
Ами значи ще се окаже, че съм пресномлекофобка
От крава издоено мляко са ми давали и ме напъваше да ми се гади, не знам защо, мирише ми на и аз не знам на какво, някакво особено...а и тоз каймак гадно сгърчен на повърхността...
Явно истинското прясно мляко, не е моето.
п.с. Веднъж ми сипаха издоено овче, е там щях да почина ...смърдеше на обор...пфу, докато ти пиша сега усетих сякаш пак тази тежка миризма...нееее, мани таз тема...наздраве с Верея
|
|
|
Пробвай Олимпус 3,7% - по-добро е от Верея.
ПОЖИВЕМ-УВИДИМ!!
|
|
|
Недостатъкът е, че бързо се разваля. Пише до 11 дни, но не е вярно.
11 дни е преди да отвориш капачката. След като я отвориш и влязат бацили от въздуха, си видяла колко е.
Ако не те мързи да го превариш на втория ден и не се пресече, ще изкара още няколко дни. Ако се пресече, става на извара.
|
|
|
Хубавият ат и под скъсан чул си личи!
Сетих се за този стар лаф, докато заглеждах една възрастна жена ...
Don`t Worry! Be happy!
\\\"Оти се косиш, като че ти мине!\\\"
|
|
|
заради алергия към лактоза
То тук е разковничето ! Няма възрастно животно, което да преработва прясно мляко. Разните соеви, бадемови или кокосови т.н. млека не са млека. Чаша истинско мляко непастьоризирано води до неконтролируем дрисък.
Don`t Worry! Be happy!
\\\"Оти се косиш, като че ти мине!\\\"
|
|
Тема
|
Re: Това мляко... не е мляко.
[re: BATHco]
|
|
Автор |
alisalisa (Lipari също) |
Публикувано | 20.05.22 16:11 |
|
Чаша истинско мляко непастьоризирано води до неконтролируем дрисък.
Пълни глупости, освен ако си китаец или болен.
ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT
|
|
Тема
|
Re: Това мляко... не е мляко.
[re: alisalisa]
|
|
Автор |
MupaM (ordinary юзър) |
Публикувано | 20.05.22 16:22 |
|
И по-голямата част от китайците, и някаква част от некитайците не могат да разграждат лактоза като възрастни, явно и Лирата е от тях. Най-малка е тази част в Северна Европа. Не е болест и не е алергия, липсва им генетично съответният ензим, организмът спира с възрастта да го произвежда. И се надрискват, но не вярвам пастьоризацията да им помага да не се. На пастьоризацията идеята и е да трепе бактериите, а не лактозата.
”И замирисва на море
човекът в угарите тъмни
и синурите им бездънни
оставя друг да дооре...”Редактирано от MupaM на 20.05.22 16:27.
|
|
|
Китайци, корейци са егати расата- не усвояват лактоза, нямат ензим, който разражда алкохола, мъка....
|
|
|
А, да, така е. след отваряне гледам аз.
Не съм правила извара от пресечено мляко. Но... като се пресече в бутилката и като го видя такова едно на парцалчета... как да го хапна Не ми е ясна тази технология. ще попрочета.
Купих си днес закваска за мляко и кефир. До сега си квася млякото с купешко кисело, сега да видим купешка закваска. Че и термометър за мляко си купих. Интересно ми е с какво млякото ще стане по -различно от бабешкия метод, който си знам от дете.
Пък после ще видя и за машините, дето питах в друга тема.
Намирам си работа
|
|
|
Една част имат ензими за алкохола, не е 100% и при тях.
Само не знам дали са разпределени така - който има ензима, да е въздържател, а на който му се пие, да го няма.
”И замирисва на море
човекът в угарите тъмни
и синурите им бездънни
оставя друг да дооре...”Редактирано от MupaM на 20.05.22 16:49.
|
|
|
Аз пък обожавам каймака на млякото-на киселото и на прясното. От дете мама отделяше каймака за мен. Брат ми не го понасяше и бях щастлива.
Сега като взема от домашно мляко, каймакът е три пръста. Слава богу и Карамфилов не обича каймак. До такава степен, че ако престои прясното мляко в чашата му минута време, започва да го обира с лъжичка. Винаги съм насреща да го изям, а го хвърли, а го утрепах
Понякога се сещам да сервирам с млякото и цедката за чай.
|
|
|
който има ензима, да е въздържател, а на който му се пие, да го няма.
не знам, но винаги съм подозирала Карамфилов, че няма такъв ензим. Много е зле завалията с пиенето, чак ми е неудобно понякога като отидем на гости. Но пък всеки винаги знае, че има шофьор под ръка
|
|
|
Че какво му е на сегашното? Вереята 3% е перфектна.
|
|
|
взимаш плика с два пръста, вдигаш чакаш да се отекат капките от опаковката за да си проличи дали капе от самото мляко.
...и после вкъщи го късаш със зъби, за да отвориш пликчето.
|
|
|
Не съм правила извара от пресечено мляко.
А става много вкусно... Докарва го малко на прясна моцарела.
|
|
|
Въпросът е - как държа чувалчето в продължение на час Ми то се разлива.
Тези опаковки бяха след зелените бутилки с широко гърло. Най-много си ги спомням тези чувалчета, особено през 80-те.
А, понеже съм провинциалка и в наше село нямаше, като ходех в София обожавах малките ягодови млекца в същите чувалести опаковки. Веднъж годишно ги пиех, като посещавах столицата.
|
|
|
Разлива се, ако си нямаш кламер или щипка за пране под ръка и на какво да го подпреш. Аз си го купувах сутрин преди работа и си го порках там. Имахме и хладилник в лабораторията, мушвах чувалчето в едно мерително канче да не се кандилка и те така.
Зелените бутилки бяха удобни, но трябваше да се мият добре, щото лелката не приемаше недоумити бутилки. Оф, и зелените бутилки от олио бяха гадост за миене.
ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT
|
|
|
Докарваха го сутрин къде 5-6 часА на село, оставяха едни зелени правоъгълни легени наредени на колона пред сладкарницата, там се продаваше. А сладкарницата отваряше към 7:30 или 8. Минаваш за училише, пущаш стотинките в легена и си вадиш едно пликче. Гълташ гълташ преди строя за физзарядка и каквото остане хвърляш. Кви 36 часа.
|
|
Тема
|
Re: Това мляко... не е мляко.
[re: alisalisa]
|
|
Автор |
BATHco (Bath`men Со) |
Публикувано | 22.05.22 09:59 |
|
Не знаех, че имаш задълбочени изследвания за поведението на личният ми гъз след оралното приемане на прясно мляко.
Don`t Worry! Be happy!
\\\"Оти се косиш, като че ти мине!\\\"
|
|
|
... от спомени. Да извадя и аз, ама по преразказказ от такто
от Стара Загора до Казанлък с колело...
.... целта била да донесе наливна боза.
|
|
Тема
|
Re: Това мляко... не е мляко.
[re: BATHco]
|
|
Автор |
alisalisa (Lipari също) |
Публикувано | 22.05.22 17:05 |
|
Само върху обобщенията имам наблюдения.
Твоят личен гъз се продрисква, моят - не.
Следователно, 50% от населението не се осира от прясно мляко.
ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT
|
|
|
Ох, поиграх си да търся стари снимки по темата за "бита на соца":-)))))))) Много си я харесваме тука тая тема и мине се, не мине пускаме с тъжно-весела носталгия разни смехории като стари соц-табели, соц-опаковки, соц-обзавеждане, соц-заведения и прочее:-))
Я да видим ще излязат ли разни снимки или да търся друг начин да ги поствам:-))
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2021/bwy1653238450g.jpg
|
|
|
|
|
|
Слънце без филтър?
Ехххх
Bеer? Mоre?
|
|
|
И аз тях потърсих - на дядо любимите цигари.
|
|
|
Цигарите ни бяха и си останаха боклук. За съжаление нямаме никакъв избор. Не знам откъде се зареждат "вносните" ни цигари, но нямат общо със същите извън България.
|
|
|
С такива пропуших, после стюардеса, малка, дето бяха 12 цигари. После един сърбин дойде на збор на село и донесе винстон. И тогава разбрах, комунизма не става. Доста по-късно разбрах че и демокрацията не става. Съвсем отскоро имам подозрения че проблемът е географски.
|
|
|
А - аз много се кефих на Житан без филтър. На някаква бригада, в някакво село, в някакъв хоремаг, по 2 кинта кутията - ама - чак петите ти изтръпват.
По демократично - имаше, имаше - Ориент Експрес.
Ама му бибипнаха мамата, в най-добрите комунистическо-демократични традиции.
Bеer? Mоre?
|
|
|
Хех, то нашата кока кола - не е като същата в Германия например.
Bеer? Mоre?
|
|
|
... но българите в Германия, са като тези в Бг. :))
|
|
Тема
|
Re: Къде е, къде е?
[re: T a n y a]
|
|
Автор |
Naki (Company PC Guy) |
Публикувано | 24.05.22 14:11 |
|
Doch, жестоко грешиш!
Имаме тука поне 3-4 "германски" българ(к)и, които твърдо доказват обратното, и са го доказвали нееднократно.
|
|
|
То от твоите пръсти си е жив комплимент
|
|
|
Бг паспортът е еднакъв за всички. :)
|
|
Тема
|
Re: Къде е, къде е?
[re: Crrafterr]
|
|
Автор |
Naki (Company PC Guy) |
Публикувано | 24.05.22 15:13 |
|
То от твоите пръсти си е жив комплимент
Хмм, че защо!?
Като класически некадърник останал в България, вместо да иде да живее в чужбина, да?
|
|
|
Само макдоналс е еднакво гнусен навсякъде.
|
|
|
Не, няма връзка с кадърност - некадърност, а с болка по развитието на страната. Когато си далеч, тя е още по-силна: имаш времето и да сравнии, пък и да мислиш. Тук сме в ежедневието и пропускаме неща, които по-добре се виждат отдалеч.
Звучи от теб като комплимент, тъй като ти липсва способността за емпатия, т.е. априори е ясно, че реалността е обратна на твоето
Същото важи и за още няколко ника. Поне отсявайте лични недостатъци на българин зад граница от ненавист към всичко българско, едва ли не. Ненавистта е към кусурите, не към родината.
|
|
Тема
|
Re: Къде е, къде е?
[re: Crrafterr]
|
|
Автор |
Naki (Company PC Guy) |
Публикувано | 24.05.22 16:33 |
|
Е ти ме изкара някакъв тотален социопат! Интроверт съм, да - социопат, не.
Не, по принцип не ми липсва емпатия - симпатизирам на различни (видове?) хора, в някои случаи. (Вероятно говориш за темата за "братята"?)
Е, не знам, не съм казвал, че чак питаят омраза към България.
Явно от 2-3 реда не можем се разбра добре..
Редактирано от Naki на 24.05.22 16:54.
|
|
|
Изчезна, и аз пушех житан. Няма вече в онези сини кутии като табакера. На безсънното един човек ми донесе от франция с филтър и без. Същите са си на аромат, но четох че тоя тютюн от който ги правили го забранили по нашия съвецки съюз та гитан си ги правили някъде другаде и си ги внасяли.
|
|