Тема
|
Готварска
|
|
Автор |
Albena l (оф..) |
Публикувано | 30.04.22 09:21 |
|
Не, не съм купила агнешка лой, просто ме мързи да измислям манджи.
Трябват ми някакви идеи за основно с месо.
Ся, аз вкъщи не готвя, освен за гости, което не значи, че не мога. Завършила съм в УПК няква кулинария, имам сертификат ли беше, диплома ли беше, охоооо да видите вие, така че и технология не ми трябва, само идеи за манджи.
Не съм толкова проста, колкото ви изглеждам, искам да кажа.
Подариха ми един мултикукър, много е красив, чат пат му бърша праха, но за гости го отварям. Те и двамата са инженери, се ще спрат налягането, кво да правят като ме е страх. Че и на него мога да направя нещо.
Ружа наскоро беше писала за пълнено бонфиле. Ружке, така ли се прави: режеш филето на ветрило, слагаш там бекон, кашкавал и бухаш после бешамел?
Някакви такива идеи ми трябват, ако измислите.
Нюк, стига с тия президенти и задачи, кажи нещо.
Нут също е добра готвачка, очаквам да се включи, като се наспи.
Благодаря ви предварително, пак казвам, не ми пишете рецепти, аз ще се оправя, само идеи.
И пожелавам хубав ден!
Редактирано от Albena l на 30.04.22 09:30.
|
|
|
По ловджийски:
Цялото парче го шпиковаш с моркови, бекон, може и кашкавал, целина чесън...
Овързваш с конец.
Овъргалва се за минута в горещо масло, колкото да се запечата.
Добавя се брашното вода,вино, гъби, лукчета.Дафинов лист.
Слага се да се задушава, като периодично се долива вино, накрая задължително - да аромат.
Това ми беше дипломната работа за второто ми средно образование.
|
|
|
Какво е месото обаче
|
|
|
Свинско- домашно или диво, друго дивечово, да е дебело около 10 см. Агнешко няма смисъл.
В шпиковаш може и модели краставички.
|
|
|
Чакай ся, то свинско има 100 вида.
И като е дебело 10 см, що го връзвам.
|
|
|
Да не изпаднат шпиковките.
|
|
|
Глупости ми пишеш
|
|
|
можеш да го мариноваш и запечеш, ако имаш време...
лесно е, но с маринатата трябва да постои 6-8 часа...
зехтин, мед, чесън, соев сос, риган, розмарин, пипери, дафинов лист, сол...каквито подправки харесваш...можеш да смелиш и някоя гъбка.
зехтинът е малко 3-4 лъжици(наместваш според количеството месо и количеството марината). нарязваш, почистваш, забъркваш го с маринатата и го пляскаш покрито с фолио в хладилника за 6-8, дори и 24 часа е ок...
вадиш после за 20-30 минути на стайна температура и печеш 30ина минути...
можеш да го запечеш така, с картофи, да си направиш други гарнитури...
Да ти видя прическата и гащите, моля! След това ще те изслушам!Редактирано от Baldrian на 30.04.22 10:42.
|
|
|
Какво е това, дето да го мариновам, така и не разбрах.
Абе за вас всичко е месо, се тая какво е?
|
|
|
Мултикукърът има ли програма sous-vide?
|
|
|
не е ли бон-филе в случая?!
ако беше друго и говорех за мариноване, бих предложила друга марината...
Да ти видя прическата и гащите, моля! След това ще те изслушам!
|
|
|
Бе ти луда ли си, ше мариновам бонфиле, я бегай и питай Манчев.
Бонфиле 100 часа у хладилник, баси
|
|
|
Точно това не виждам да пише. На Тефал е, със сигурност има нещо такова.
Казвай, интересно ми е
|
|
|
Режа на ветрило, на правогълник, зависи от месото. Начуквам месото с яд , докато стане тънко около 0.5 см. Разстилам върху месото плънка от чесън, бекон (бонфилето, контрафиле са сухи меса, като технолог-знаеш), нарязан морков, кашкавал, парчета масло. Подправки : млян чер пипел, аз ръсвам индийско орехче, ама така, загатното само. Завивам на здраво руло и защипвам с клечки за зъби или дървени шишчета. Слагам в тава покрита с хартия за печене и покривам с фолио. Набождам фолиото с игла и пъхам в горещата фурна. След 20-ина минути намалявам на 150 градуса. Зависи дали печеш с вентилатор или не, знаеш горе-долу време за печене. Махаш фолиото, настъргваш кашкавал и отново във фурната на 200-250 градуса, за да хване коричка. Това е, проста работа.
Бешамели аз не правя. В нашата къща бели сосове не са на почит. Аз ям, но Карамфилов хич да не види бешамели.
Идея-ние много обичаме сладко солени ястия. Меса с ананас, с карамелизирана захар или мед, шепа орехи.
Ако ти се занимава с телешко, много обичаме бургиньон. Не е толкова сложно, колкото изглежда. Запалих се по него след филма за Джулия Чайлд с Мерил Стрийп
Ако не ти се врътка с арпаджик, аз го правя с шалот, става даже по прекрасно.
Успех!
|
|
|
той маринова с цитруси
ми не го мариновай тогава
Да ти видя прическата и гащите, моля! След това ще те изслушам!
|
|
|
Е това е. Благодаря!
Тия нищо не разбират нито от строителство, нито от манджи.
И политиката им такава
|
|
|
Аз ще ходя в хелс кичън, ама вие много знаете бе
За всичко
|
|
|
месо готвя за детето, сестра ми, гости...
това с маринатата става и за едни соеви късове-като за мен...
но сухите меса е добре да се мариноват малко...или по Ружа с масло...
или в крайна сметка, както ти е кеф.
нали искаше алтернативи
Да ти видя прическата и гащите, моля! След това ще те изслушам!
|
|
|
Алтернативи не виждам, освен софийски глупости
|
|
|
В отговор на:
Не, не съм купила агнешка лой, просто ме мързи да измислям манджи.
Трябват ми някакви идеи за основно с месо.
Ся, аз вкъщи не готвя, освен за гости, което не значи, че не мога. Завършила съм в УПК няква кулинария, имам сертификат ли беше, диплома ли беше, охоооо да видите вие, така че и технология не ми трябва, само идеи за манджи.
Не съм толкова проста, колкото ви изглеждам, искам да кажа.
Подариха ми един мултикукър, много е красив, чат пат му бърша праха, но за гости го отварям. Те и двамата са инженери, се ще спрат налягането, кво да правят като ме е страх. Че и на него мога да направя нещо.
Ружа наскоро беше писала за пълнено бонфиле. Ружке, така ли се прави: режеш филето на ветрило, слагаш там бекон, кашкавал и бухаш после бешамел?
Някакви такива идеи ми трябват, ако измислите.
Нюк, стига с тия президенти и задачи, кажи нещо.
Нут също е добра готвачка, очаквам да се включи, като се наспи.
Благодаря ви предварително, пак казвам, не ми пишете рецепти, аз ще се оправя, само идеи.
И пожелавам хубав ден!
Аз съм по боба и тортата гараш, както и по пържолите на фурна, а вкъщи сосът бешамел го ползваме за лазаня и канелони, но с оглед УПК-то, се обзалагам, че каквото и да сготвиш, ще бъде изключително вкусно! :))
Като идея, бих споменал да ползваш не просто кашкавал, а ементал...
Редактирано от Nuke Dukem на 30.04.22 11:59.
|
|
|
ходи в хелскитчън
Да ти видя прическата и гащите, моля! След това ще те изслушам!
|
|
|
Виж има ли функция за промюна на темпертурата - става дума за температура под 90 градуса (аз съм на Крокпот, варира от 24 до 90 градуса, стъпка 1 градус).
|
|
|
Друго ми измисли. Нещо друго.
За риба няма да питам, че кво ли ще чуя.
Абе къде е Батко
|
|
|
Аз слагам на супата. Тя си знае всичко. Страхотно свинско става. Ама ме е страх от налагането, щото то голяма работа ако гръмне.
|
|
|
|
|
|
Да, йес, мерси. Много!
|
|
|
Тези глупости са от стандартната голяма готварска книга за обществено хранене, преиздавана през годините. На изпита имам тлъста шестица в тогавашния (преди 20 години) Техникум по хранене и хотелиерство - София на "Сливница".
|
|
|
Връзва се, за да не изпаднат шпиковките.
Това ли пише?
|
|
|
Преди 20 години сте учили култовия виенски шницел,гордостта на всеки все ще соц ресторант
|
|
|
Той преди 20 г ли е завършил техникума?
|
|
|
в мултикукър се готвят прости манджи.
купи пилешко филе, накълцай го на парчета, шляпни го в кукъра с 2 шепи елда, сипи му сол, ольо и малко водичка и виж в упътването някаква програма, на която да се готви там, докато си оправяш педикюра. Става чудна кашичка от елда с диетично месо. Хем си в модния тренд на суперхраните, хем ще нахраниш хората.
ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT
|
|
|
Големият стандартен рецептурник е преиздаван над 40 години, почвайки от 60-те години.
|
|
|
Ахъ.
|
|
|
Тая елда ше ми я сложат на главата, подозирам
|
|
|
Питай ме мене, защо нея?
Гимназия съм завършил в далечната 1979. Джон Ленън беше още жив...
Преди 20 години завърших няколко месеца обучение само по специалните предмети и готварска практика, предвидени за тригодишния курс (IX, X, XI клас) на специалност "Готварство" към Техникума. Това беше за хора, имащи вече друго средно образование, от което се зачитат всички общообразователни предмети.
|
|
|
елдата е суперхрана.
ако на някое прасе му хрумне да ти я слага на главата, по-добре му сипи паница помия.
нали знаеш какво е помия?
ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT
|
|
|
Ми аз учих 2 висши, ама никога не ми е идвало на акъла на уча 2 средни, че се чудя.
Защо?
Слагам да правя друсан кебап, нищо не става от вас
|
|
Тема
|
Re: Готварска
[re: Albena l]
|
|
Автор |
NUT (стар клубар) |
Публикувано | 30.04.22 16:13 |
|
тия уреди като мултикукър са боклуци
като бяхме на велекден на гости при най-добрата ми приятелка - реши да изпържи картофи в такъв уред...и картофите дори след 2ч бяха боклук!
бонфилето е мн сухо месо - трябва да полежи в марина от потправки(най-яка за сухи меса е кориандър на зърна) мазнина и бяло скъпо вино
и се пече във фурната в иена под капак
|
|
|
тия уреди като мултикукър са боклуци
А на някои ракети космосът им е крив.
|
|
|
не те разбрах?
|
|
|
Имаше преди няколко години едно вино "Ловджийско", което беше добро за готвене, макар и не скъпо. Това по изключение. При готвене с евтино вино от магазина после обикновено боли корем.
|
|
|
Това е уред с много възможности, а и с ограничения, разбира се. Необходимо е известно време да му научиш чалъмите. А и колко хора има, които нито яйца на очи, нито пържени картофи не могат да приготвят - айде да обвиним тиганите.
|
|
|
Имам и висше, и още 2 специалности по изобразително изкуство и андрагогия. Обучението нито по теория и практика по готварство си е полезно и приятно прекарване на времето.
|
|
|
ами виното бирата рома и уиското - са основна част във всякакъв качествен сос!
и ако не са качествени - се получава бълвоч като с развален оцет!!!
|
|
|
на подобни уреди не съм фен
дори преди години си изхвърлих фритюрника
|
|
|
Много обичам елда. Варя,препържен масло,сирене... Закуска, обед, вечеря
Е, мъжката част от семейството не споделят моя възторг от елдата/гречката
|
|
|
Мдаааа!
|
|
|
Как я вариш тая елда, че да не горчи?
върнете ни архивите, идиоти
|
|
|
Елдата НЕ горчи! Ако твоята горчи, си сбъкала метода кардинално.
|
|
|
Много обичам елда. Варя,препържен масло,сирене... Закуска, обед, вечеря
Е, мъжката част от семейството не споделят моя възторг от елдата/гречката
Странно. Тука я ядем всички - почвайки от жената, мене и дори 6-годишната ни дъщеря. Вярно, тя слага много кетчуп, ама с него обожава елдата.
|
|
|
Измивам с три води, махам пяната преди да заври, както при месото. Толкоз. Но има два вида елда, аз бланширана не купувам.
Може пък препърженото масло и сиренето да убиват горчивината. Не знам, от теб чувам, че горчи
|
|
|
Освен моите вкусови усещания да са изчанчени.
Но на много места чета рецепти как да варим елда, без да горчи.
Пак ще опитам, защото тая елда за мен е почти задължителна.
Ще опитам и тъй, благодаря
Не знам каква съм купувала, бланширана или не.
Спецовете казват, че тази, с определен цвят, била най-добра, но забравих цвета
върнете ни архивите, идиоти
|
|
|
Божкей, 2 виШи имала албената! Второто от варненскя свобосен или новия български, ма, виШиСке
|
|
|
Ако добре разбрах, не ползваш кукъра херметик?
Много би те улеснил откъм време и хамалогия.
При херметика "фатката" е да не слагаш много вода, особено ако имаш и зеленчуци.
Идея (базова) - на съответната програма запържваш месо и лук, добавяш зеленчук вкл. картофки и пускаш съответната програма - stew, bake макс. 15 мин, ако е под налягане. С минимално количество вода.
С времето спонтанно ще ти идват идеи за кукъра.
|
|
|
За гречката нямам спомен.
Ако обаче ми направиш манная каша, ще получиш изключително оригинална маска за коса със сигурност!
Редактирано от oberleutnantRzevski на 30.04.22 19:45.
|
|
|
Ползвам brown за запържване и после stew под налягане. На кое се казва херметик?
|
|
|
За гречката нямам спомен.
Как нямаш, ве, нали си живял в Масква?
Идеята за пиле с елда в мултикукър ми дойде от един бивш съквартирант на Липарското - 17годишно украинче с български корени, 1 курс студент. И мама го пратила в България с един новичък мултикукър да си готви, да не гладува детето.
И двамата идиоти - мойто и украинското - за цяла година нищо друго не можаха да сготвят в туй нещо, освен пиле с елда, и то, щото мама украинка показала на нейното как да си вари барем елда в хипердупер машинката за готвене.
ЗАБРАНА ОТ: UnicaDonna, sladunka medunka, jumbles, parvaty, Liya, saksun, NUT
|
|
|
Херметик е кукърът под налягане.
Нехерметиците не са интересни. Времето понякога е дори по-дълго от обикновена тенджера.
|
|
|
Зелен цвят купувай
|
|
|
Кетчуп.... Боже ее, на елда...
Ама яжте си Макдоналдс, Кентъки... И останалите боклуци
|
|
|
Благодаря
върнете ни архивите, идиоти
|
|
Тема
|
Пълни глЮпости се пишат тук!
[re: NUT]
|
|
Автор |
BATHco (Bath`men Со) |
Публикувано | 01.05.22 12:39 |
|
Твърденията ти за уредите говорят за липса на познания.
Мулти кукърът не пържи картофи .... това се прави с еърфрайер.
Рибицата, наричана бонфиле е нежно месо изискващо по-специално приготвяне с минимална топлинна обработка. Прясното хубаво месо изисква подправяне само със готварска сол и чер пипер, ама бял по едро смлян. Заливането му със бешамелов сос и пълнежи от кисели краставички е характерно за соц-банкетите от преди 30 години. Ама тогава сервираха и шницел по виенски от мляно свинско месо. Месото няма нужда да се полива с маринати с вино - с него се прави сос и с него се полива готовото месо.
Албенчето вместо да се старае да похаби хубавото месо, да беше направила яйца по панагюрски или кюфтенца по цариградски.
Don`t Worry! Be happy!
\\\"Оти се косиш, като че ти мине!\\\"
|
|
Тема
|
Re: Пълни глЮпости се пишат тук!
[re: BATHco]
|
|
Автор |
Albena l (оф..) |
Публикувано | 01.05.22 15:26 |
|
Аз казах ли, че не се маринова бонфилето още в началото.
Сухо било, глупости.
Да не мислиш, че ще ги слушам
|
|
Тема
|
Re: Пълни глЮпости се пишат тук!
[re: Albena l]
|
|
Автор |
NUT (стар клубар) |
Публикувано | 01.05.22 15:53 |
|
всякакво месо дори и пилешко - се маринова...
за определени рецепти - за да стане крехко като мозък и да е на мах вкусно!
НО това ти никога няма да разбереш!!!:(((
|
|
|
Ми, нямам спомен като за нещо гадно.
Редактирано от oberleutnantRzevski на 01.05.22 16:37.
|
|
Тема
|
Re: Пълни глЮпости се пишат тук!
[re: NUT]
|
|
Автор |
Albena l (оф..) |
Публикувано | 01.05.22 17:24 |
|
Аз готвя бонфиле доста често, че де да знам
|
|
|
Кетчуп.... Боже ее, на елда...
---> Е детето е на 6 години, като иска, слагаме му и кетчуп.
Иначе яде и много други неща - овесена каша, супи, меса, плодове, зеленчуци, кисело мляко.
(А пък обработени меса НЕ яде хич -- мрази неща като салами, луканки и шунка, дори от скъпите.)
Ама яжте си Макдоналдс, Кентъки... И останалите боклуци
---> Нещо много силно си се объркала.
Не живеем в София (или Пловдив, Ст. Загора, Варна/етц) - а в малък град, казващ се Ботевград.
Намира се на около 46 км от София, и тук при нас на село нямаме такива вериги.
Ходим в МакДоналдс един път на високосна година..
А от KFC пък съвсем не виждам смисъл - жената има непоносимост към глутен, а техните неща почти всичките са панирани, демек не стават..
Редактирано от Naki на 01.05.22 17:37.
|
|
Тема
|
Re: Пълни глЮпости се пишат тук!
[re: Albena l]
|
|
Автор |
Fish L (Емарципанена) |
Публикувано | 01.05.22 17:46 |
|
Скалопини? Или съм закъсняла с предложението?
|
|