|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
скоро е Великден:)
|
|
Автор |
NUT (старо куче) |
Публикувано | 25.03.21 16:30 |
|
как ще го празнувате?
преди панденията с К19 - всяка голяма рода се събира на една трапеза
или в ресторант...или на някакво пътешествие...
за сега всичко е пълна мъгла при нас...
при положение че на 1ви май с Нутчо имаме годошнина
а на 2ри май е Великден!
ненормално ли е още от сега да мисля за тия празници?!
| |
Тема
|
Re: скоро е Великден:)
[re: NUT]
|
|
Автор |
Green Light (бях "на гости") |
Публикувано | 26.03.21 12:46 |
|
Козунак взех да правя аз. Много вкусен става, обаче по-миналата година стана тежък и не се надигна добре, а миналата - не беше достатъчно сладък. Мисля, че му хванах цаката. Прави се възможно най-вреден. Растителни мазнини(които стават на трансмазнини - влизат в клетките и не се изхвълят евър), подсладители(метаболитна отрова), бяло брашно, захар, изобщо ако човек приеме за искрен стремеж да изтрови семейството до крак, козунакът става трепач.
Това са ми плановете.
После е Гергьовден ...
:-)
| |
|
Значи, ако на тъщата ти козунакът е трепач, разбирай какво ти е намислила...
WALL·E
| |
|
Тя даже и с ракия ме снабдява...!
Горкият, горкият аз!
| |
Тема
|
Re: скоро е Великден:)
[re: NUT]
|
|
Автор |
esti () |
Публикувано | 26.03.21 13:48 |
|
То пък, колко да е велик този великден.
Преди се събирахме цялата рода, но сега кой по света, кой на небето...
Вероятно ще си бъдем в тесен кръг.
| |
|
Замени растителните мазнини със свинска мас и хубаво краве масло. Ецата трябва да са от щастливи кокошки също. Настъргано жълтичкото от лимонова кора. Малко ром.
Непременно!
И ела да почерпиш после ...
| |
Тема
|
Re: скоро е Великден:)
[re: e ta]
|
|
Автор |
Green Light (бях "на гости") |
Публикувано | 26.03.21 14:13 |
|
Аматьорка!
| |
|
Е, що?!
Ааа, забравих, пекат се в пещ, също така, козунаците. Истинска, зидана пещ.
Фурни, мурни, хлебопекарни, електрики, зАбрави ...
| |
Тема
|
Re: скоро е Великден:)
[re: e ta]
|
|
Автор |
Green Light (бях "на гости") |
Публикувано | 26.03.21 14:44 |
|
Това направих първия път. Мас(която ние много уважаваме, фактически у нас олиото седи неизползвано, готвим с мас, в салатите - зехтин), краве масло, яйца, захар, шоколад, стафиди, орехи и т.н. Само хубави продукти, захарта е по принуда, няма начин без захар.
Но се оказа че не се надига. Вкусен, но тежък, не е "на конци", не е козунак. Хляб все едно- с такава консистенция става.
После една Youtube баба ме светна, че ... ъъ накратко казано съставките се делят на тежки, които пречат на надигането и леки, които спомагат.
Маслото(тежка съставка) трябва да бъде разредено с олио(лека)
Захрата - с подсладител
Ромът - с есенция
Яйца - съвсем малко(и по-нештастни)
Шоколад, стафиди - съшто супер малко, даже най-добре - без
И така.
На база на тия акъли миналата година го докарах на вид и красота, обаче не беше сладък. Просто не можах да се насиля да сложа тоя аспартам идиотски.
Но тая година, аарее! Няма да живееме с орлите...
| |
|
Да бе, подсладители ще слагаш, как пък не!
За да не ти става тежък, слагай си захар, колкото ти е по рецептата (ако ти е хубава), не повече. Ако искаш по-сладко слагай захар отгоре.
И много внимавай с брашното. Тестото трябва да ти е на границата с лепкаво тесто т.е. мекичко трябва да е.
И за да не ти става, като твърд хляб след като изстине сложи му 2-3 с.л. (примерно за килограм брашно) заквасена сметана на тестото и си готов.
Това със сметаната важи и за други теста - хлябове, тутманици......винаги остават мекички и пухкави и на другия ден.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|