|
зелеви сарми.
Дръпна много бързо и в момента е наполовина готово. Но имах късмет със сорта - не е холандски боклук, а много яко капитановско попадение.
Понеже навсякъде е залято, намерих го по 40 ст килото, дори за кокошките имаше някакви по 15 дегенеративно. Криво, недозавито, но ония са доволни.
Толкова съм доволен, че се чудя дали да не заложа още 100 кила - и без това цяла пролет и лято броя и пестя опаковките за сарми от първите 100
|
|
|
Пращай едно каче зеле насам, няма само Лия да се облажва!
АЗ МИСЛЯ ТАКА!!
|
|
|
Не може, зелето е стратегическа суровина!
|
|
|
От Фейсбука:
-- Can you explain what "sarmi" is?
-- Yes, sure! "Sarmi" is "kaima with zele", or with "lozovi lista".
|
|
|
А месо ?
Слънце Сурия блести, ти си аз и аз съм Ти!
\\\\\\\"Песен за Бхагават\\\\\\\"
|
|
|
А месо ?
Е как? "Пиуе със зеуе"!
Още Вилхелм Буш е казал в "Макс и Мориц":
Пиле печено със зеле
кисело е просто прелест!
АЗ МИСЛЯ ТАКА!!
|
|
|
А месо ?
Имам един приятел, според който най-великото човешко творение е свинското с кисело зеле
|
|
|
Какво месо, сега са пости, това е див и непростим грях!;)
|
|
|
Той пита за по-късно. Всички знаем, че спазваш строги пости, не се притеснявай!
АЗ МИСЛЯ ТАКА!!
|
|
|
Покрай твойта тема днес ми се приядоха сарми... апетитът ми се връща малко по-малко, но вкусът и обонянието не са съвсем, но викам си, да взема да ги стимулирам с вкусни ястия. Приготвила съм кисела зелка, за първи път тая есен, да видим какво ще стане...
|
|
|
Действай, действай :) Според мен агресивното солено-кисело ще помогне. А ако сложиш и люто и сладко, като се сборичкат, ще ти раздрапат окончанията и ще се оправят по-бръже! като стана дума...
Ще пусна след малко тук едно интервю с очевидно в час руски спец от старата школа, да не пускам отделна тема. Засяга се и тази тема.
|
|
|
Руснаците си падат много по кисело зеле и всякакви подобни пробиотични ферментирали храни... то и ний не падаме по-долу с наште си туршии, а киселото зеле си е класика...
|
|
|
|
|
|
Руснаците ги уважавам за сельодката и кис краставички. Оня ден в една Берьозка ми се падна бурканче с краставички по френски - далеч най-хубавите кисели краставички от магазин, които съм ял - дребни, една - една хапка и хрускави.
Дават ги към една водка Експедиция. Сама по себе си - отлична водка, особено карелската експедиция с боровинки и още нещо там. Жестока, половин литър бнаправо не ги усещаш себа.
Но едно не разбирам: какво му харесват на тъпия хайвер.... Но, както казва кучето, след като си оближе топките....всеки си има вкус...
|
|
|
А, хубаво, ще го погледна.
Аз гледам едно руско здравно предаване чат-пат да чуя какво говорят за вируса и ковида и там ги чух да припадат по киселото зеле и да казват колко добри са тия храни също при ковид, щото вируса много обичал да тича из стомаха, обаче киселите ферментирали храни възстановявали пораженията след него и така го омаломощавали...
|
|
|
Че пилешките бонфиленца със сумак и канела са разрешени ли ? Не знаех .
Слънце Сурия блести, ти си аз и аз съм Ти!
\\\\\\\"Песен за Бхагават\\\\\\\"
|
|
|
а ти какво ще му дадеш?
|
|
|
Лоялност.
|
|
|
Не знаеш ли че тъжните пилата са безтелесни, почти като зеленчук.
|
|
|
т.е. лоялност се купува със зеле?
евтин си!
|
|
|
Адски си интелигентна
|
|
|
завиждаш?
ако ти дам и каймата за сармите...лоялността по-голяма ли ще е...
|
|
|
Разбира се! Тук централна е канелата, а тя е стрита дървесна кора, извинявай!!
|
|
|
Зелевите сарми са любим специалитет у дома. Аз ги правя колкото малкия ми пръст, че и по-малки. Една хапка, една сарма. Така се научих по чепеларско преди години, там им казват апраци.
Едно листо го режа на 3-4 парчета, само меката част. Всичко, което е около кочана, отива настрани. Режа го на ситно за салата или за друго готвено.
В плънката слагам стафиди. Кисело-сладкият вкус може и теб да те направи мил и нежен
Щипка смляно индийско орехче също е добре да се сложи, заради стомаха, нищо че киселото зеле е известно като метла за стомаха.
Аз вече два пъти правя сарми този сезон)
Установихме, че тази година изпиват повече червено вино
|
|
|
Ето тук (вкл в коментарите) няколко човека споделят опит. Той е ценен, не генерализациите за или без маска и прочее.
|
|