Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:55 16.07.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Днес енови  
Автор MilaO6 ()
Публикувано13.11.20 15:56

16-ти ден от първите ми симптоми на ковид и 10-ти от положителния PSR-тест.

Долу-горе вече съм на оправяне. Не съвсем, защото след 2 сравнително добри дни, току пак се връща някой от гадните симптоми като гадене, пристъпи на кашлица, безсилие и бърза уморяемост и пр... Но температура нямам от 3-4 дни, което е добър признак и признак за оправяне, уж. Но вкусът и обонянието още ги няма, апетитът не се е завърнал напълно също, от някои любими преди храни, направо ми се гади, към други съм се пристрастила - примерно към царската туршия и компот от току-що сварени дюли с индрише. Въобще, киселко-сладко-соленко му е майката, поне намоя ковид...

Понеже дебатите, споровете и всякаквите му там спекулации не спират, не намаляват и нямат тенденция да спрат, продължавам да твърдя за клубните конспиратори, че ковидът не е съвсем обикновен грип и дори не е много подобен на грип. Поне не и на тези грипове, които аз съм карала за 50 и кусур години, ако изобщо ги помня. Но ковид ще го запомня завинаги.

Също, аз хипохондричка не съм и никога не съм била. Никога не съм била крайна и в мнението си за коронавируса и ковид. Старала съм се още от самото начало да бъда критична, да слушам и чета повече, отколкото да изказвам лично мнение и като всеки разумен и нормален човек съм се старала да се съобразявам с достоверната и специализирана информация, мерки и прочее без залитане в крайности. Даже в противоречивите послания на спецовете съм се опитвала да се ориентирам на базата на нормалната формална логика и достъпна специализирана информация. Дори често съм намирала логика в изказванията на опротивелия на много хора доцент Мангъров.

Хеле, сега пък и като имам личен опит, наблюдения от прекарания ковид и от синовете ми (с големият сме като скачени съдове - и той взе, че се разболя по същото време), също и от други контактни лица и познати, които го изкараха или в момента все още са със симптоми, категорично ми се затвърди личното мнение, че този вирус не е като грипния, ако и да го уподобяват на него, особено тези, дето още не са го пипнали.

По моя преценка и по нееднократните описания на разни спецове по тивитата го карах като средно тежко състояние. Определено не беше леко, въпреки, че не ме взеха в болница и Слава Богу. Също определено смятам, че здравната система е в пълен хаос, независимо какво приказват и направо откровено лъжат по телевизиите отговорните лица, как се бият в гърдите какво са направили и как медицинският и помощен персонал изнемогвали. Да, изнемогват, но основната причина е именно хаосът, липсата на всякаква организираност, ясен план кога какво да се прави и как максимално да се използват и без това оскъдните ресурси.

Някой вече беше казал, че каквито и средства да се излеят в момента в българското здравеопазване, ако ще целият бюджет да излеят, здравната система е като бездънна яма и ще погълне всичко. За никого не е тайна, че има въпиюща нужда от спешна реформа. Да, ама по време на криза и пандемия реформи не се правили били. А може би пък точно този да е подходящият момент да се стартира реформата, щото просто по-лошо няма как да стане.

Един прост пример: Нали непрекъснато пищят, че Спешната помощ се задъхвала, че нямало нито достатъчно линейки, нито персонал. Е, че как няма да се задъхва, като линейките се мотаят насам-натам из града с надути клаксони и като отидат на адрес абсолютно никаква работа не вършат, а ходят и по двама лекари или лекар и парамедик. Но нито изписват рецепта, нито подават кислород, нито преслушват болния, дори не издават протокол от посещението си. Е, пита се, защо тогава изобщо отиват, защо горят бензин, защо се разхождат на празни обороти!?

Втори пример: Тук някой препоръча да съм си била купила апарат за измерване на сатурацията, че дори и кислороден апарат. Кислородните апарати струват от 1000 лв. нагоре, 3000 и повече. Ама не да си го купя, ами да си взема под наем. Да, ама не! Стана точно като с маските положението. Докато една маска преди струваше стотинки, в разгара на пандемията всички помнят, че маските стигнаха 2-3-4 лв. Сега май пак паднаха на лев. Въпреки призива да няма спекулации в момент на епидемия аптекари, фармацевти и всякакви прекупвачи решиха, че баш сега е моментът да ударят кьоравото. Е, същата работа с кислородните апарати. Доскоро е можело и да наемеш за 140-160 лв. на месец, ама в момента, в който болните рязко скочиха и затрудненото дишане стана един от основните симптоми, за който прибират в болница, ако имаш късмет, магазините за мед. апаратура тутакси решиха и те да не се минат. Да, наемът е 140 на месец, но не можеш да го наемеш за по-малко от 3 месеца. Значи, до тук 30 лв. за апарат за мерене на сатурацията и 420лв. за кислороден апарат, който ще ти трябва да речем 10-ина дни. Отделно 200 лв. за PSR за двама, отделно 100 лв. минимум за илачи, дребните разходи не ги смятам. И това при положение, че съм осигурено лице и то не на каква да е осигуровка. Да речем, за здраве няма да се скъпим, ще си платим като попове всичко и тва е. Идва поредният абсурд. Ти хубаво ще платиш целия тоз масраф, ама се оказва, че трябва да имаш медицински документ от специалист, който да ти е измерил сатурацията и да ти е предписал количеството и честотата на кислорода, който да поемаш. И пак се връщаме в началото. Кой е тоз лекар, дето да го направи всичко това, като нито личната ти може и има процедура, по която да го прави, нито бързата помощ го прави, нито в болницата може да отидеш, щото като отидеш, те препренасочват към личната, ако не си примрял и вече ни приемаш, ни предаваш. Трябва да отидеш на пулмолог, ако изобщо се докопаш до такъв, щото са кът. Личната трябва да ти даде направление или си плащаш сам. Бе добре, плащаш си, ама НЯМА! Всички записват за след месец най-рано.

Е, пита се, какво правят тия линейки и екипи за спешна помощ, като не могат една сатурация да ти измерят и да ти подадат поне еднократно кислород за половин час като не щат да те мъкнат по болници, щото нямало смисъл и места!? Защо трябва да се мъчиш насила, с дни да не ти стига въздух, ама си се закучил и не щеш да мреш, а само приритваш като пребито псе и при това си осигурен х2!?

Викам си, абе сигурно не съм спешен случай и това е, мъча се не мъча, щом не умирам - няма кислород, няма болница, няма дори едно преслушване на дробовете със слушалка. За екстри като рентген дори и не помислям. Питах ги, кога ще стана спешен случай – като вика започнеш да се задушаваш и да не можеш да дишаш. Ами задушавам се, викам си, не мога да дишам, очите ми изкочили като на жаба, не мога да говоря даже, телефона въобще не го вдигам, въпреки, че народът се спуква да звъни, да пита как съм...

На другата сутрин, слушам една пулмоложка как описва критичния задух, при който е необходим кислород: Повърхностно плитко дишане, накъсана реч до невъзможност за изговор, болки в гърдите, свистене, хрипове, хъркане, силен страх и паника, загуба на съзнание!! Ето къде е заровено кучето!

Наслушах се и се начетох на подигравки, подмятания и пр. от клубните компетенти, които се убиха да иронизират, дават акъл и прочее, че това не било нищо друго ами „най-обикновен страх за кожата“! Ами да, точно страхът и паниката са най-естествената реакция, когато не ти стига въздух и не за миг, а с часове...

Има и други състояния, при които подобен симптом си е характерен като спастичен бронхит, например, прединфартно състояние и пр. Какво трябва да изпитваш като не ти стига въздух!? Да ти е веселко и забавно, според бирите, пътника, принцесата и прочее... И откога, като не можеш да си поемеш дъх с часове и започваш да губиш съзнание е обикновено грипоподобно състояние!? Моля, ако някой е получавал подобни симптоми при грип и е губил съзнание, да каже, щото аз от такъв грип не съм боледувала никога! Ако трябва да определя какво е чувството при ковид, бих го определила като "сухо и огнено", за разлика от гриповете, което е "влажно/мокро и горещо".

Да подчертая, че нямам придружаващи заболявания, нямам никакви хронични заболявания като диабет, болна щитовидна жлеза, сърдечно заболяване, дори високо кръвно нямам. Много рядко вдигам до 140/90. Само че, в случая, кръвното ми беше паднало до 110, 100/70, което макар и по-ниско, не е критично. От бебе съм закалявана, баща ми ме е хвърлял полугола в сняг още на 2 месеца. До към 45-50 съм се къпала дори и зимата със студена вода. Като по-млада пък съм излизала с мокра коса при минусови температури. И никога не съм имала проблеми с простудни заболявания. Първата ми и единствена пневмония беше преди 3-4 години, лекувах кашлица 5-6 месеца, смених няколко антибиотика и изведнъж ми мина в края на юни. .. Проверявала съм си имунитета – заключението – няма никакви проблеми, много добър имунитет.

От зимата пия селен, вит.Д3, цинк, вит. Ц, Б-комплекс, Магнезий, Омега 3 и какви ли не добавки... Мисля си да не би точно това да е пренатегнало имунитета и това да е накарало организммът да реагира със свръхимунна реакция!? За съжаление, няма как в момента да се отговори на този въпрос.

По разказ на големия ми син, който е в Англия, се провеждат множество експерименти на различни лекарства, които са използвани с висок процент успех в лечението на ковид в азиатски страни и големи групи от населението са включени в тях. В Англия всяко лекарство, независимо дали е одобрено от СЗО, минава местни клинични изпитания и тогава се пуска. В момента бил много популярен т.н. „двойно сляп експеримент“ с 3 групи. Първата приема лекарство, което е било прилагано в Китай, втората – в Южна Корея, а третата – плацебо. Едната група успешно се справила при лечение на средно и тежки случаи на ковид още на 2-3 ден. Ама още не се знае, кое е лекарството:-)

Друго интересно нещо, което чух от проф. Чавдар Ботев е, че половин-един ден преди появата на първите симптоми човек е свръхактивен, обхваща го трескаво и неистово желание да излиза навън, да се меши из калабълъка, да общува, с колкото се може повече хора. Това е т.н. биологична реакция на вируса за оцеляване чрез разпространение.

Както се коментира напоследък, имунитетът не е траен и в най-добрия случай е от 3 до 6 месеца. Така или иначе, не се знае точно колко, при кои хора. Говори се, че колкото по-леко или безсимптомно го караш, толкова имунитетът е по-слаб. Има случаи на 3 пъти заболели през тази година. Най-голямо е количеството на антителата до 40 след преболедуване . Това е и подходящият момент за даряване на кръвна плазма. Преливането на болни е най-подходящо между 1-3 ден или от 5-11 ден, когато се появяват симптоми като гадене, повръщане, висока температура, затруднено дишане. Въпреки, че съм кръводарител от години, никаква кръвна плазма няма да дам! Само на конкретни хора при конкретна молба! Тази здравна система не заслужава подобни доброволни жестове!

Така, писах много, щото не можах да пиша по-рано, а ми се искаше. Благодаря на всички, които са ме мислили, притеснявали за мен, писаха, коментираха, звъняха и прочее. Особено съм благодарна на саксън. Де да бяха всички лични като нея.Искам да кажа, че в момента в клуба не съм само аз със ковид. Още няколко човека ми писаха на лични да споделят собствените си преживявания , симптоми, лечение и т.н. Не пожелали да споделят в клуба публично, заради неголямата група, но агресивно и нагло коментиращи клубари, за които или няма ковид, или е някакво безобидно грипче. Да, малко са тези, които ще умрат/м. Може би и тези, които го карат тежко и среднотежко, не са много и все пак са достатъчно, за да бъде човек по-сдържан, предпазлив и да проявява чувство за такт, ако не съчувствие и съпричастност. И на тях, тези като принцесата, бирите, пътника и прочее горещо им пожелавам да не умрат, но непременно да го изкарат най-малко средно тежко. Повтарям, да не умрат, но да се гърчат и да се мъчат и по корем да лазят, дет се вика. То инак няма да изпитат наполовина това, което изпитват тези не знам колко процента, дето нямат късмет да го карат леко или безсимптомно. Стискам палци да им се случи!! С кеф им го пожелавам! И без туй всички трябва да го изкарат, зарад заветния имунитет.

Тема Re: Днес енови [re: MilaO6]  
Автор tia9 (странна птица)
Публикувано13.11.20 15:57

ура

ура ура

Хората които няма какво да кажат си поставят големи сигнатури

Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано13.11.20 16:09

Айде, честито оправяне!

П.П. Защо няма да дадеш плазма, ако не е за конкретен човек? Не я даваш на системата, а на някой непознат.

”...но ти му се смееш с усмивката чиста на своя малък син...”

Редактирано от MupaM на 13.11.20 16:05.

Автор snowprincess (invisible)
Публикувано13.11.20 16:12

ези като принцесата, бирите, пътника и прочее горещо им пожелавам да не умрат, но непременно да го изкарат най-малко средно тежко. Повтарям, да не умрат, но да се гърчат и да се мъчат и по корем да лазят, дет се вика. То инак няма да изпитат наполовина това, което изпитват тези не знам колко процента, дето нямат късмет да го карат леко или безсимптомно. Стискам палци да им се случи!! С кеф им го пожелавам!

каквото устата посере, нищо не може да го изпере
бъди здрава, Мила!

Автор Лопес Рамон Иванович. (ultimate hero)
Публикувано13.11.20 16:12

Евала, девойко и да се дооправиш още по-бързо!)

Тема Re: Днес енови [re: tia9]  
Автор MilaO6 ()
Публикувано13.11.20 16:14

Тема Re: Днес енови [re: MupaM]  
Автор MilaO6 ()
Публикувано13.11.20 16:16

Мерси!:-)

Защо няма да дадеш плазма, ако не е за конкретен човек? Не я даваш на системата, а на някой непознат.

Не знам, много съм ядосана! Няма как по друг начин да и отмъстя на системата! Ако мога и ми се обадят, ще помогна само на конкретни хора!

Автор tia9 (странна птица)
Публикувано13.11.20 16:17

Горното го изкрещях преди да успея да прочета целия пост. Последно такова преживяване да ти е. На болните момичета/момчета желая да го сгазят бързо това чудо, от цялото си сърце ви желая здраве. Миле, ти си герой.........на другото майната му, тя простотията не ходи по гората, трябва й и на нея гостоприемник.
Зарадва ме много, девойко)))

Хората които няма какво да кажат си поставят големи сигнатури

Тема Re: Днес енови [re: Лопес Рамон Иванович]  
Автор MilaO6 ()
Публикувано13.11.20 16:18

Благодаря!:-))

Ти, да вземеш, да си отделиш и запазиш някоя и друга дюля!! Много помага прясно сварен компотец от дюля!

Тема Re: Днес енови [re: tia9]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано13.11.20 16:22

И аз първо пиша, после чета, добре е направила Мила, че споделя впечатления. Опит само на един човек е, но все е полезен. Дано по-бързо да минава цялата епидемия и да няма много тежки случаи. А, и по-добре да има по-малко други хора с опит за споделяне. ;)

”...но ти му се смееш с усмивката чиста на своя малък син...”

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.