|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Висш пилотаж!!
|
|
Автор |
mangosutu-168725 (ultimate hero) |
Публикувано | 30.10.20 19:40 |
|
Хем се кефя на това си постижение, хем ме е ядд! Че не засадих повече преди 3 години. На горната снимка - едно от дузината ми лични нарчета в двора, от растение, засадено преди 3 години като хилав резник)
Естествено, в моя район такива няма, но южно от Балкана наровете са си рутина за мераклиите.
Самият плод ми е слабост от едно време, но само глобалното затопляне ми позволи да си ги гледам сам) Дори на село под липата чакат за засаждане още 9, девет растения, 5 от които от сорт с незабележими семки. Ще ги опитаме след 3 години, да сме живи и здрави.
Първата година това растение може да цъфне с 1-2 цвата, втората с еотрупва с цвят, но не връзва нищо.
Едва на третата (тази), поне този сорт (Нана) от стотиците цветове май-юни върза дузина плодчета, които узряха напълно в началото на октомври.
На следващите снимки - обикновени дюли, а любопитното е, че освен рекордно много, са и доста големи. Дюлите са много слънчев плод, винаги са ме кефели тия животни!)
Засега ги оставям на дървото да презреят и започнат да падат, за да заредя 1-2 казана ракия. Там е малко пипкава работата, ама за мерак ще го направя.
Стана тъмно, та Коледните оранжерийни домати оставих за преглед за утре.
| |
|
Наровете ги консумирам барабар със семките. Меки са и се дъвчат. В Щатите най-обичах сок от нарове. Продаваха го в три литрови буркани.
Дюлите не са популярен плод в САЩ. Колкото колеги съм питал, нито един не можа да ми каже как се казва този плод след като им покажа снимка на него. За първи път го виждаха. На английски името им е quince. Много ги обичам на компот, на сладко и печени. Като ги пека, режа дюлата на половин. Издълбавам семето от дюлата и запълвам образувалата се вдлъбнатина с лъжичка захар. Нареждам ги в тава и изливам малко вода в тавата. След това във фурната. Омекват, захарта попива в дюлата и ги консумирам с чаена лъжичка. Муци!
Обичам ги и сурови, но сдъвкани стават тричави и трудно се преглъщат.
Много обичам и ракия от дюли. Много фин аромат! Обичам и ракия от круши.
Сърбите продават и двата вида.
\"Колкото повече знаеш, виждаш колко повече не знаеш\"Редактирано от Pollyanna33556 на 30.10.20 20:39.
| |
|
Дюлите баба ми ги слагаше във всички видове конфитюри заради желирането, но само от дюли никога не правеше нищо.
А дюлева ракия се предлага и в някои софийски кръчми.
_
If I turn out to be particularly clear, you`ve probably misunderstood what I`ve said.
| |
Тема
|
Re: Висш пилотаж!!
[re: ad miral]
|
|
Автор |
LAMBl (25 W ЛАМБИ) |
Публикувано | 31.10.20 01:38 |
|
В момента правя желе от дюли... сварих ги, утре ще го довърша.
| |
|
Ние имаме нар в задния двор. Расте като бесен: цъфти, връзва... Красиви лилаво-червени цветове. Практически всеки цвят връзва. Обаче... Заради пустите жеги, и дните под ред с температура непрекъснато над 25.5 градуса... (Дори нощем температурата не пада под 25.5!) Плодовете се спичат, спират да се развиват, или буквално изгарят (стават черни, все едно обгорени). От над 5 години го имаме, и всичко сме изкарали 1/2 (една половинка) нар, от по-неизгорялата страна.
Бяхме на гости при познати: бяха купили дюли от особен сорт, много меки и сладки. Взех семе, насадих го: от 10 семенца, 6 изтраяха. Насадих стръкчетата в тройки. Пускат шума, растат на височина; отказват да се разклоняват. Щом времето захладнее - живват. Иначе явно карат на оцеляване.
В България климатът е благодатен! Там на място чувам оплаквания - от хора тотално безпредставни какво значи климат който буквално пречи на стопанските растения.
| |
|
при мен са засадени преди 6 години, и чак сега имам обилна реколта, макар че още на третата имах три плода.
аз ги откъсвам когато се цепнат, отначалото го смятах за дефект това (в магазинане са сцепени), но се оказва че натуралното цепване прави чистенето много лесно , успявам да отделя всички зрънца за нула време без да спукам нито едно.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
поливай бе, да не мислиш че на моите им е по-леко. при мене едното дърво така се спекоха, ама го бях засушил - той нара е лесен да го засушиш, защото листата му са твърди и не висват като е сухо, само младите филизи им висват връхчетата, но края налятото такива няма и човек може да се заблуди че всичко е ок
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
Аз от малък завиждам и на хората, които ядат грозде със семки без да ги плюят, сори. нар - абсурд. Но има и сортове с малки или почти никакви, точно от тях запожих половин дузина.
С дюлите няма кой да си играе. Тъщата правеше страхотно сладко, но си има някаква технология, става страхотно.
Ракията е супер. Сърбите вече са наполовина в ЕС поне според тях и ракията им вече не е това, което беше, меко казано.
Просто няма толкова дюли, колкото "хитрите" българи купуват/ха/
| |
|
Супер. Това е решение.
| |
|
Аз поливам и торя с пилешка тор, яко.
6 години ебал сам ги
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|