Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:21 17.05.26 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Честито на именицитенови  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано14.10.17 16:02

То не че в наши дни имената Петка и Петко, Парашкева, Пенка, Петя и т.н са много разпростанени, но кой знае какви индивиди

"обитават" този клуб.

Редактирано от Metropolis на 14.10.17 16:06.

Тема пък меннови [re: Metropolis]  
Автор Crrafterr ()
Публикувано14.10.17 19:53

руските ми приятели си честитят някакъв празник "Покров Пресвятой Богородицы". Та и на мен честитиха, ама - срам не срам, нямам представа какво е това.

Някой ако знае, да каже. У нас това празнува ли се, как се нарича и пр.

Тема Re: пък меннови [re: Crrafterr]  
Автор oberleutnantRzevski (същият)
Публикувано14.10.17 19:57

Те го карат по стар стил.

Автор Metropolis (LANL)
Публикувано14.10.17 21:06

Русия пранува по юлианския календар ние Покров Богородичен го честваме на 1 октомври.
Ние честваме днес света Петка Търновска чийто мощи сега са в Румъния.

Редактирано от Metropolis на 14.10.17 21:07.

Тема Re: пък меннови [re: Metropolis]  
Автор Crrafterr ()
Публикувано14.10.17 21:51

Ние днес ходихме на едно "манастирче" (оказа се, че това е официална дума, не умалително), нещо като параклис - на името на Св. Петка, даваха курбан. Народ, народ... по един баир. Но беше супер. Радомирско.

Тема Re: пък мен [re: Crrafterr]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано14.10.17 22:14

Kакто правилно забелязваш щом има курбан има много хора

, гладен народ много за жалост. Колко от тях са били на литургията кой знае.
Но тук така са смеси чистото правослявие със холклорни трации и остатъци от езически обичаи, че църквата се е видяла принудена да приема това като нещо периферно за същността на христинството. А май и по целите Балкани е така след падането на Византия.

Редактирано от Metropolis на 14.10.17 22:15.

Автор Crrafterr ()
Публикувано15.10.17 10:20

Нищо, аз съм "за" - нека църковните празници да бъдат и "купон", щом и по този начин се налага божията воля. Курбанът е по-скоро символичен, едва ли някой дойде само заради него. Аз го приемам като разновидност на комката.

Автор Metropolis (LANL)
Публикувано15.10.17 14:43

Така е, затова и Църквата го приема, дори се четат специални молитви за освещаване на тази храна. Но за жалост в съзнанието на много битови православни това е същността на празника.
Курбана, заместителната жерта на животно заради греховете на човека, е бил центъра на много езически култове. (Да не говорим за такива където жервтата е била друг човек). А също и в Йерусалимския храм.
Но в християнството тази жертва е Агнега Бож,ий - Христос който доброволно се принася в жертва за изкупление на греховете на всички който слушат и изпълняват неговите повели.

Редактирано от Metropolis на 15.10.17 15:03.

Автор Crrafterr ()
Публикувано15.10.17 21:05

Много ми е интересно какво пишеш

Аз съм доста необразован по тия теми.
Пазя в сърцето си спомен за митрополит Пимен, беше ни семеен приятел, по-точно на майка ми (тя се е грижила доста навремето за неговата майка, баба Минка). В крайна сметка той ме и венча, лично. Отслужи цялата работа, беше голяма чест. Но никога не е наставлявал, проповядвал, просто беше много сладкодумен и с такъв особен език, думи, които много рядко чува човек и съчетани по един невероятен начин. Като дете съм ходил на гости (със семейството) у тях, в митрополията, жив спомен пазя. После той идваше няколко пъти на вечеря вкъщи, 70-те и 80-те години, с една "Чайка" пред четириетажната кооперацийка, събирахме очите на комшиите. Баща ми почна да му целува ръка едва след промените... а бе, има интрига в спомените ми
Та, какво исках да кажа... като не съм получил религиозно образование тогава, когато му е било времето, сега е късно. Но пък ми е интересно да чета и каквото прочета, помня.

Автор Metropolis (LANL)
Публикувано16.10.17 01:25

Религиозното образование нито помага нито пречи, а може да даде само някакви основи за обща представа. (Да не забравяме че Сталин е бил семинарист - зависи основно от нагласата на човека).
А да се ходи в храма никога не е късно. Там се научават много повече неща, защото в продължение на хилядолетия множество от свети отци на Църквата са творили служебни текстове, в които по много рзбираем начин са синтезирани принципите на стария и нов завет. Самите песнопения също са добър помощник за разбиране на Библията.
Сега има и много литература и човек като понапредне в смисъла на нещата може да се и самообразова. За начинаещите има към доста храмове добри неделни училища, където освен библейските текстове може да се изувачват основите на православното песнопение и живопис. С две думи има много възможности за човек, който има желание.
Аз като бях дете нямаше литература. Баща ми беше силно вярващ и от него понаучих някой основни неща, но той нямаше много време да се занимава, а и може би не искаше за да не си имам неприятности в училище.
Основното дължа на баба ми. Благодарение на нея съм и кръстен като дете, а и тя ни водеше в храма. Родителите ми къде нямаха много време къде ги беше страх от преследване не са ме водили като дете. Ти трябва да помниш че в това време властта следеше кои хора посещават храмовете. Помня дори че кръсника ми, който беше 10-на години по-голям от мен, си имаше неприятности с комсомола че станал такъв. (Как са разрали не знам, изглежда е споделил с някой псевоприятел и го бяха натопили където трябва. Тогава нямаше и литература. (Преди 9 у дома е имало християнски книги и Библия, но при бомдандировките над София, къщата ни е пострадала от бомба и книгите изгорели. После след войната явно на родата не им е било до това. Та когато бях дете имаше само един молитвеник и нов завет. Другото беше предаване на ухо.

)
След промените вече мошеша да се намира все повече и повече литература. Сега я има в изобилие.
Та с две думи, когато има желание има и начин.
Като начало препоръчвам "Точно изложение на Православната вяра" на св. Йоан Дамаскин. има я мисля в момента в църковните магазини и в доста храмове.

Предполагам знаеш че в най-синтезиран вид православието е изложено в символа на вярата, който се чете по време на всяка неделна литургия. Ето ти тук тълкование на от един светец от 20 век.

Редактирано от Metropolis на 16.10.17 01:46.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.