Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:10 31.05.24 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Тутманик  
Автор eta d (7.62)
Публикувано06.01.17 20:25



Знам, че не е готварски клуб.
(Ако счетете темата за неподходяща или я подминете, или модератори да се погрижат да изчезне)

Тук има много вещи и успели домакини.


Което пък, на мен не ми е най-силна страна. Въпреки усилията, месенето не винаги ми се получава, както съм очаквала. Празниците продължават и ми се иска утре да приготвя нещо от сорта на тутманик или питка, с което да седнем с шепа скъпи приятели на сиренце, чубричка, сланинка и винце.

Най-искрено ви моля, споделете сполучливата си рецепта, която правите. Искам, не аз да блесна, а да се получи нещо, с което да доставя гастрономически и уютен кеф на гостите си.
Пък и обещах на клубарка, че ще има наречено парче и за нея, за здраве, един вид



Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: eta d]  
Автор Ludo2 (бях svestna)
Публикувано06.01.17 20:49



Най-лесният вариант, при това успешен и без месене

:
Върху едно кубче мая се поставя чаена лъжичка сол и чаена лъжичка захар. Разбърква се, до като се втечни маята. Към течната вече мая се добавя една чаена чаша хладка вода, може би около 300 мл, едно яйце, малко олио. Разбърква се хубаво и се добавя брашното, до като се получи лепкаво меко тесто, което се бърка с бъркалка и не се меси. След това се добавя натрошено сирене, шарена сол или каквото харесвате. Тестото се поставя върху хартия за печене, разстила се равномерно, намазва се с олио и се покрива с домакинско фолио. Оставя се да втаса и след това се пече в предварително загрята фурна. Ухае страхотно и е много мекичък тутманика. Това тесто се използва и за основа за пица, за пърленка и за още други такива топли вкусотийки.

Добър апетит и уютен ден с приятели!



Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: Ludo2]  
Автор eta d (7.62)
Публикувано06.01.17 21:07



Колко брашно?
Като гледам, яйцето плюс около 300 мл вода, ще да искат около 6-700 грама брашно ...
Мерси





Тема Re: Тутманикнови [re: eta d]  
Автор Melany99 ()
Публикувано06.01.17 21:08



Ако не ти трябва да е точно тутманик, тези неща стават много лесно, рецептата е точна:
Корейски питки



Защо ми трябваше...

Тема Re: Тутманикнови [re: eta d]  
Автор Monica123 (рекордьор)
Публикувано06.01.17 21:18



Дарлинг, ти си много смела!!!!!!



За първи път ще го правиш, рецепта търсиш, хем и за гости....успех!!!!



Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: eta d]  
Автор Ludo2 (бях svestna)
Публикувано06.01.17 21:25



Точно толкова брашно

... зависи от водата ... и от глада на приятелите .



Тема Re: Тутманикнови [re: Melany99]  
Автор eta d (7.62)
Публикувано06.01.17 21:26



Мерси, смятам сутринта да пробвам, та до следобеда да имам време за поправка.
Тая е голяма скица

А кажи ми как ръчичките и останаха чисти, а аз се омазвам до лактите, м?



Тема Re: Тутманикнови [re: Monica123]  
Автор eta d (7.62)
Публикувано06.01.17 21:27



Не съм, не съм ...
Дай твойта рецепта





Тема Re: Тутманикнови [re: eta d]  
Автор Monica123 (рекордьор)
Публикувано06.01.17 21:38



Пробвай тази:





Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: Ludo2]  
Автор hubavka69-110043 (тиква, бе)
Публикувано06.01.17 22:04



Ей това е като сиренката на баба, само е оформено по друг начин. Аз го правя без рецепта и затова не мога да я напиша.

Най обичам да чета, ама не мога.

Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: hubavka69-110043]  
Автор eta d (7.62)
Публикувано06.01.17 22:16



Нещо подобно на снимките в суров и изпечен вид съм правила и аз до сега.
Обаче винаги ми се е искало, някакси да има по-друг вид. С по-изразени пластове, които да се отделят.
Като гледам снимки на разни слънчеви пити ... Нещо на вид не мога да го докарам. И ми се струва, че пропускам нещо важно в технологията на омесването.
Навсякъде пише - омесете меко тесто, бла бла, разделете, намажете, поръсете, опечете, пък не ми се получава ... На мен все нещо ми лепне, не втасва ...


Нищо не остава накрая де, всичко се изяжда и викат, че вкусно било, обаче за си знам, че си иска още мъничко



Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: eta d]  
Автор Munyta (цяла)
Публикувано06.01.17 22:19



Ползвам машината за хляб да размеси тестото.
После си го разточвам и оформям по избор

Картаген трябва да бъде разрушен, а правилата свалени.


Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: Munyta]  
Автор eta d (7.62)
Публикувано06.01.17 22:28



Пробвах преди, с рецептата за машината за класически бял хляб.
Стана ... жилаво, хлебно.
Може би трябва повече мазнина, не знам ...
Смятам утре да ползвам мас.



Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: Ludo2]  
Автор PYTnik (оня)
Публикувано06.01.17 22:32



Иба ми мамата ти на мен..да ти се вържа на акъла...
"Върху едно кубче мая се поставя чаена лъжичка сол и чаена лъжичка захар. Разбърква се, до като се втечни маята"


Бърках бърках бърках, изчаках, пак бърках...пак изчаках и пак бърках...и бърках, така и не се втечни... побърках се от бъркане... а така обичам тутманик...

да са ибъ и у късмета...си викам, ...как пък все на такива попадам...да ме побъркат от бъркане...


Моля те кажи ми че за втечнена мая става дума, щото докато бърках, кубчето мая ставаше все по твърдо и по твърдо и накрая се наложи да му сложа малко гипс, че да се втечни...



Мнението е позиционирано и няма нищо общо!

Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: PYTnik]  
Автор eta d (7.62)
Публикувано06.01.17 22:59



Гипсът е идея, мерси!


Тъкмо за приятели.



Тема Re: Тутманикнови [re: Monica123]  
Автор snowprincess (invisible)
Публикувано06.01.17 23:20



точно това е и моята питка
с такава мая я правя


но не съм слагала прясно и кисело мляко, а само топла вода
разделям на три топки и оставям да втасат
когато ги разточа и намажа, поръсвам със сирене
и после като ги навия на руло, ги сплитам на плитка и я слагам в тавичката





Тема Re: Тутманикнови [re: Melany99]  
Автор h1685614@trbvm.com (Гераско)
Публикувано06.01.17 23:48



Нищо не разбрах, негде по средата се хванах че съм я гледал вмлечните жлези цялото време.



Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: eta d]  
Автор PYTnik (оня)
Публикувано07.01.17 00:11



Имам още идеи...молив навит с палачинка..непременно снимай първата отхапка и ще видиш животинското в човека...ако е брадясал е още по добре за филма..

Мнението е позиционирано и няма нищо общо!



Тема Re: Тутманикнови [re: snowprincess]  
Автор Monica123 (рекордьор)
Публикувано07.01.17 00:33



пробвай вместо вода хубаво, пълномаслено прясно мляко.

По-хубаво става тестото!



Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: PYTnik]  
Автор Ludo2 (бях svestna)
Публикувано07.01.17 07:58



Иба ми мамата ти на мен..да ти се вържа на акъла...
"Върху едно кубче мая се поставя чаена лъжичка сол и чаена лъжичка захар. Разбърква се, до като се втечни маята"
- лъжичките са виновни

. Ти как ги постави върху маята? Забучени в нея или върху нея?
Колко гипс?!



Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: eta d]  
Автор Ludo2 (бях svestna)
Публикувано07.01.17 08:09



Омесването на тестото става с мазнина, не с брашно - така става мекичко и въздушно. Само се разточва с брашно, ако решиш да правиш кори. Месенето става с леки движения, а не силово. Ако ти се иска вместо да месиш, може да удряш около стотина пъти тестото в плота. За да ти стане тестото на "конци" е необходимо две втасвания и омесване между тях. Втасването става на топло място, като си покрила намазаното с олио тесто със свежо фолио.
Аз обожавам да меся, макар че това е единственото нещо, което го правя добре в кухнята

. Пробвала съм и кексове да правя, но не ядливи .

Сигурно при теб вече ухае на топъл хляб!



Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: PYTnik]  
Автор snowprincess (invisible)
Публикувано07.01.17 11:23



Иба ми мамата ти на мен
трябва да се включи в речника







Тема Re: най-лесният тутманикнови [re: snowprincess]  
Автор PYTnik (оня)
Публикувано07.01.17 16:15



Моля да бъда извинен, че не мога да меся с ръце..


Онова не го слагай в речника, щото бит и ебан не си признават, моето е някакво изключително споделяне между близки хора, които са спечелили цялото ми доверие...такива винаги ще ми се зарадват, без значение дали съм ебан или преебан..

Мнението е позиционирано и няма нищо общо!

Тема Re: Тутманикнови [re: eta d]  
Автор eta d (7.62)
Публикувано07.01.17 21:44



Благодаря на всички, включили се с рецепти и идеи.



Нещото се получи много сполучливо, оформено като питка-слънце. Напълни тавата, втаса, изпече се добре, беше прекрасно на вкус и свърши за отрицателно време. Съобразно бързото му унищожение, както се досещате, доказателствен материал няма.
Беше наречено за здраве на двете ми най-скъпи именички - баба и внучка, както и на няколко скъпи на сърцето ми Ивановци и Ванчета.
Орисията ми днес беше да съществувам между тях, да ги обгрижвам, да ги обичам и да казвам Наздраве! Да са живи и здрави!

ПП: НУТ, ангажирана съм да ти кажа, че имаше също така, наречено за здраве, отделно парче за теб.

Редактирано от eta d на 07.01.17 21:48.



Тема Re: Тутманикнови [re: eta d]  
Автор LAMBl (25 W ЛАМБИ)
Публикувано07.01.17 21:49



А сега вече може ли да ядем?





Тема Re: Тутманикнови [re: LAMBl]  
Автор eta d (7.62)
Публикувано07.01.17 22:06



Свободно!
Почеши коня!





Тема Re: Тутманикнови [re: eta d]  
Автор Monica123 (рекордьор)
Публикувано08.01.17 00:11



Тези обяснения можеше да ги замениш с 2 снимки.






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.