|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема
|
Въпрос за жилище с акт 14
|
|
Автор |
Liya () |
Публикувано | 17.12.14 01:06 |
|
Тук какво ли не съм виждала, та реших да ви попитам с надеждата да получа някакъв ориентир - та положението е следното:
От известно време оглеждаме пазара на недвижимите имоти в желани квартали и се чудим между старо и изпитано и ново строителство и попаднахме на две останали непродадени в ново малко блокче жилища с акт 14 на ниска цена - строителят е фалирал и банката ги продава.
Отидохме вчера да ги видим и се оказа, че малкото блокче е изцяло населено - живеят си хората, като си делят промишлен ток и чакат да се продадат последните, за да се решат и тези проблеми. Изглеждаха много ентусиазирани, съмнително ентусиазирани чак...
Имаме не повече от 7 работни дни, за да решим да участваме ли в търг, а дори не знаем към какъв специалист да се обърнем, за да знаем какво евентуално ни очаква след това. Попрочетохме из нета и има какви ли не случаи, включително строителя да се появи и да иска още пари, като в нашия случай той е официално фалирал и той е длъжника на банката. Според типовете, с които говорихме от живеещите в блокчето - единият млад адвокат - предстои едва ли не само по 1000 лева за свързване с трафопост за да не е промишлен, а нормален ток и е факт, че абсолютно всички апартаменти светеха, тоест хората си живеят там.
В голяма чуденка сме, защото апартамента е просто супер - като разпределение, дограмата е от най-хубавите, външно блокчето е завършено, цената е много атрактивна... По женски вече почнах да го обзавеждам даже мислено и хич не ми се гледат повече обяви - влюбена съм Но решението не е лесно при неизвестност какво предстои.
Някой да знае нещо конкретно - къде да идем да ни ориентират как стоят нещата до окончателно придобиване или както се казва там?
Thanks in advance
ПС Няма да мога да пиша поне до утре вечер.
| |
|
че ти свих номер с глупостите си преди малко :)
а по темата ти - надявам се някой тук наистина да може да ти помогне.
стискам палци всичко да се нареди добре :)
| |
|
Ееее, и що си на латиница пак?
| |
Тема
|
Re: извинявай,
[re: Liya]
|
|
Автор |
sprrw (•>) |
Публикувано | 17.12.14 01:23 |
|
щото не ще :(
само няколко пъти издържа никът на кирилица и после се променя пак автоматично..
абе карай да върви, само ти развалям сега пък темата.
да видим утре какво ще ти отговорят :)
| |
Тема
|
Re: извинявай,
[re: sprrw]
|
|
Автор |
Liya () |
Публикувано | 17.12.14 01:28 |
|
Нищо не ми разваляш, споко
Но като гледам, всички никове са на латиница на първа стр. - явно има проблъм, не знаех - моят от 2002-ра все си е бил такъв
Аре да спинкаме
| |
Тема
|
Re: Въпрос за жилище с акт 14
|
|
Автор |
vozac (Driver) |
Публикувано | 17.12.14 07:14 |
|
Специалист по изграждане на елекро-инсталации или в ЧЕЗ вероятно биха ти казали колко ще струва, колко време и каква процедура е, за са станете абонати, за да имате партиди. Също и още какво и колко пари, за да се стигне до Акт 16.
Селянинът щеше да отговори най-точно...
Което съм чул от познати, в такива жилища, имаха доста разходи, докато се стигне до АКТ 16.
Тези, които са вътре в блокчето, са заинтересовани да се продаде всичко, възможно най-бързо/ вие или такива като теб да купят/, за да може разходите да се делят после на повече хора.
Млад адвокат хубаво казва, но ти не си го наела да защитава твоите интереси, а той вероятно защитава своите си интереси.
Аз не бих купил, защото не знам колко после ще имам да давам, или бих купила, ако банката се ангажира документално с точна сума на бъдещите разходи, за да се стигне до Акт 16.
Банката няма да направи това, сигурен съм.
Жилища в София бол, предлагане огромно-не бих купил, нещо което не знам колко струва.
Не е само до електричество - един смотан гръмоотвод, проектиране, изграждане и монтаж е бая пари...
| |
|
И аз бих те посъветвала да пропуснеш баш този апартамент. Акт 14 се издава при завършване на груб строеж. За да се издаде разрешение за ползване, преди беше Акт 16, първо трябва да минете през Акт 15, който удостоверява, че сградата е напълно готова. Не е много ясно кой ще ви го съставя този акт, щото щом банката продава имота, значи строителят няма никакъв интерес да се занимава или, както някой каза, ще ви рекетира за още пари. То, всъщност, това не е и рекет, защото човекът не е длъжен да прави нещо, от което няма да печели. Като знам на какви нива е корупцията в тези служби, там още колко ще ви смъкнат, изобщо не е ясно.
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
UnicaDonna (Заядница) |
Публикувано | 17.12.14 07:33 |
|
НЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
В днешното несигурно време не бих препоръчала никому да си купи жилище дори на "крачка" (според строителя) от сакралния "Акт 16" ("Разрешение за ползване" или още както го наричат при непрекъснатите промени в нормативите). Какво ли пък - само с акт 14!!
Препятствията до постигането на разрешение за ползване са купища, почти непреодолими от частни лица, които се опитват да се блъскат сами с проблемите. Трябва си компетентност до тънкости, и в 90% от случаите - дебели връзки в съответните институции, за да бъде доведено начинанието до успешен край. Има сгради в София които са си на акт 15 десетки години вече, и са позагубили надежда, че ще се доберат до крайния документ.
Не те съветвам.
(Мнението е принципно, всеки случай си е строго индивидуален, много са важни причините, поради които кооперацията е "на този хал", но трябва да си изключително компетентна, за да влезеш качествено в детайлите и да ги разбереш. И не слушай лица, които по някакъв начин са съпричастни с казуса - като настоящите живущи там, примерно - може да се окаже, че поради лична изгода преиначават някак фактите.)
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ALONE911 (I want) |
Публикувано | 17.12.14 08:15 |
|
Аз не бих, но зависи от хората които живеят там и от вас.
| |
|
не купувай без акт 16
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
|
|
|