|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
Тема
|
Някой спомена Австралия
|
|
| Автор |
zimbra-207578 ((мюх)) |
| Публикувано | 17.12.14 15:30 |
|
|
И да си споделя и аз болката.
Тези дни докато очарована гледах поредната Дива Природа се влюбих.
Признавам, че отдавна не ми се е случвало така спонтанно да изневеря на Левантата, камо ли с някоя екзотика. Но този път очарованието беше така непосредствено, толкова неподправено, че си наумих възможно най-скоропостижно да се отзова ето тук:
Cape Tribulation! На една нощ разстояние с влак от Brisbane всеки петък или понеделник, човек се отзовава в Кууктаун и от там се впуска в приключението на последните дъждовни гори на планетата ни, националният парк Дейнтрий. Невероятно място в североизточната част на Австралия, почти ненаселено, с малки общности предимно от изследователи и любители на природата, фермери и хипари избрали техния свят да остане колкото е възможно по-непокътнат от цивилизацията.
На това място се живее или пребивава за кратко ето по този начин:
Има и известна доза лукс в малко от по-престижните хотели, но камповете са най-разпространената версия за настаняване.
Флората и фауната са изключителни. Казуари, дървесно кенгуро и неизброимо количество гадинки, както и особено страшните соленоводни крокодили, преки наследници на динозаврите. Архаичен, уединен свят, някъде там далече в нищото със собствен ритъм и правила. Запазена марка за маниаците.
Туристическата карта се свежда до следното:
И джунглата обещава нещо такова:
Но истината е различна. Всъщност спокойствието и уединението са запазената марка на това прекрасно местенце. Ей така...просто да си дремеш в хамака и да потъваш в звуците на една нова, непозната уникална природа...на гъза на географията.
Весели празници на всички!
| |
|
|
|
Като стане дума за Австралия и природата и винаги се сещам за филма "Птиците умират сами" там с Ричард Чембърлейн ...едно време, питай майка си
Австралия е колкото красив континент в някои места, то дваж е по-опасен и диви пустинен в по-голямата си част
| |
|
|
|
Няма нужда да питам майка ми /точно пък нея, тя въобще не я гледа тази боза/
Гледала съм го поради баба ми - тя настояваше да четем и надписите.
Какво ли му харесваха на РЧ така и не мога да си обясня
| |
|
|
|
не плачи, не плачи :))
ето ти за начало и за нахъсване - гледай небезизвестния филм от твоето детстно -
| |
|
Тема
|
Re: Някой спомена Австралия
[re: Ab I]
|
|
| Автор |
Melany99 () |
| Публикувано | 17.12.14 16:07 |
|
|
Аби, хич не съжалявай.
Там е много диво, населено с бивши затворници, вносните стоки са двойно по-скъпи (парфюми и френска козметика, италиански дрехи и обувки и т. н.).
Много жълти - разни японци, виетнамци и сигурно и филпинджоси ще има, те тези са навсякъде
Сега Врабчова ще каже, че аз пак не харесвам хората от другите народи, но...
| |
|
|
|
| |
|
Тема
|
[re: Melany99]
|
|
| Автор |
sprrw (•>) |
| Публикувано | 17.12.14 16:44 |
|
|
хаха стига бе, няма да кажа, аз не обичам да се повтарям чак толкова много
обаче едно друго нещо се сетих като ти прочетох мнението :)
едно време, преди да се роди дъщеря ми, много обичах да се забравя на устието на ропотамо, например.
времето ми без обувки.
отида там и седя, седя... и 2 месеца съм откарвала.
паля си огън, варя си кафе, манджа, ловя си попчета, спя върху чувал и е такива.
веднъж на няколко дни - седмица - отскоча до един крайпътен магазин имаше на няколко километра през гората - да си купя сирене, брашно, кибрит, цигари, кафе, захар, това-онова и така.
много ми беше добре.
освобождаваше ми се умът и към края на месеца всичко, целият "град" изчезваше на майната си и бях щастлива.
(без, обаче, да пропускаме, че все пак "градът" си оставаше там някъде, знаех, че ме очаква и бях сигурна, и всичко беше наред това е особено състояние на духа в тялото, което не очаквам да разбереш, както и да е)
та така веднъж, върнала съм се аз в града, загоряла, блестяща, отпочинала и искряща от живот и от себе си, и една моя приятелка ме среща с радост, разпитва ме къде, какво, и после се вълнува: "ама как, там, без педикюр?! без фризьор, без козметика?!??"
не ти ли прилича и на теб на теб
да не можеш да се снабдиш с италиянски обувки на кемп в австралия, в джунглата до океана, какво неудобство, истински конфуз, хахаха :))
...
все пак, аби мюх, като затръгваш за онова място - първия път недей да вземаш и децата.
ей така, за всеки случай
| |
|
Тема
|
[re: sprrw]
|
|
| Автор |
Melany99 () |
| Публикувано | 17.12.14 16:55 |
|
|
Само да кажа, че едно време съм била къмпингарка - първо имахме палатка хималайка.
После като имахме каравана, дори детето като беше малко сме го водили по къмпинги, но това само за седмица-две.
Аз не съм много по природата, дивотията, усамотението.
Носила съм си ютия и маша за коса по морето...
Да не казвам, че едно време и по пустинята съм живяла, но това като съм била мнооогоо млада.
На картинка е едно - в реалността съвсем друго.
Затова казвам, че да не се бърка екскурзията с емиграцията.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
c@t () |
| Публикувано | 17.12.14 17:15 |
|
|
На почивка е друго. На нас няколко пъти ни спира тока заради бурите (на почивка) и въобще не се трогнах. Обаче ако ми спре тока тук ще е много тъпо, защото ще скапе целия план и ритъм за деня и подготовката за следващия. Виж днес ако ни спрат тока ще е все тая защото пак ще ходим при гърците или турците за вечеря
Една колежка се върна миналия месец от Австралия, обаче е имала нещастието на стопа в Куала Лумпур да яде някакво хлебче с яйце и като я полазили някакви салмонели или и аз не знам какво, цял месец била болна, яла само хляб, макар храната в хотела да изглеждала страхотно.
На мен ми се ходи на кемп или с кола през Австралия, може да не е Австралия всъщност, важното е да е диво. Снощи гледах малко от един филм за Австралия, имаше някакви хора, които живеят по средата на нищото, до там се стига само с кола, затова искам така да пътувам, за да мога да намина
Показаха как 2 жени изкопаваха медено-гърнести-мравки (мравки с един мехур с мравчен мед Honeypot ant) и казаха че ги давали на децата, когато са болни, но децата обичали да ги хапват като М&Мс, просто ужасно. Намират се трудно и трябва много да се копае. Имаше и един мравояд-таралеж, който се заравяше в пясъка при пожар. Пожарите били чести най-вече при "суги бури" с гръмотевици и светкавици но без дъжд, а тревата имала високо маслено съдържание и затова горяла лесно.
После започна някакъв ужасен доку-филм за Индия, в който стана ясно че кравите въобще не били свещени животни за тях, никак даже, лоша работа. Такова варварство ние телешкоядите не познаваме.
И отидох да спя.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Ab I ((мюх)) |
| Публикувано | 17.12.14 17:50 |
|
|
Ропотамо...
Мисля, че е един от най-красивите ми детски спомени.
Онази част където реката се влива в морето...Бях там веднъж или два за ден...Като съм била много малка сме летували на някакво такова място по морето, в едни бунгала в гората и излизахме на един полудив плаж. Картините се смесват с някакво чувство на облекчение.
Никакво намерение нямам да взимам деца там Опазил ме!
Нали точно от това държа да се отърва за малко.
Три седмици пълно презареждане на батериите.
Особено важно е да е на гъза на географията и да има невиждани екезмпляри.
Хич не си падам по такива мероприятия. Идея си нямам какво е къмпинг.
Интересното в случая е, че ме плени подобна екзотика с всичките и жертви - три дена път с камили, висока цена, нисък стандарт, опасни гадини.... А като цяло си падам по нея само на картинка. Изключително редки са случаите като този да пощурея до там, че да проуча достъпа. За това го и споделих.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|