Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:27 26.09.24 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
Тема естиии...и вие всички други кулинарки...  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 14:42



спасявайте ме

в понеделник младежът трябва да носи в училище домашно приготвен сладкиш/сладки. не мога да разбера какви са тия простотии.

аз съм толкова зле в тази област, че едва ли има по-зле
дайте, моля, някакви супер-супер-супер елементарни и прости рецепти като за сбъркан кулинар-нещастник, като имате пред вид, че съм в състояние да объркам и най-простите неща.

моля, помагайте, спасявайте





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор УниKaлнaтa (Заядница)
Публикувано19.10.12 14:45



Жена, отиваш до най-близката сладкарница с претенции за "домашни" сладки, избираш тези, които изглеждат "най-домашни" и ги купуваш. Наистина има богат избор.





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор cвecтнa (понякога)
Публикувано19.10.12 14:55



Пакет бисквити се смила, смесва се с разтопено масло и пудра захар, една филия хляб, накисната във вода, ванилийки и разни други аромати по избор. Правят се топчета, които се овалват в шоколад, кокосови стърготини, ядки и разни там вкусотийки

и бонбоните ви са готови.... по този начин се правят и скаличките .......... Ето ви идея за два вида дребни сладки, е може и по едри да излязат .



Редактирано от cвecтнa на 19.10.12 14:57.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: УниKaлнaтa]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 14:57



о, уни, не ме познаваш....



естествено, че това ми беше първата мисъл, като чух безумното поръчение

но дангалакът, като видя усмивката ми, каза : " и никакви готови домашни сладки, без мошеничества, и аз ще се включа и ще помагам"


май нещо като конкурс ще бъде и не искал да мами.....

аман





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: cвecтнa]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 14:59



а- това изглежда не много сложно

какви бисквити, колко масло и захар

смилат се как - как се смилат

влагодаря за идеята





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор cвecтнa (понякога)
Публикувано19.10.12 15:01





Ами, тогава - две кръгли бисквитки слепвате с масло и топвате в шоколад. След това в кокосови стърготини, какао или ядки.

Е, не мога да измисля по-леко за изпълнение



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор Oчeтo ()
Публикувано19.10.12 15:04



няма как да те спася, но си ми стимул да си препиша една интересна рецепта. Затова ще я споделя с теб.

Любовни смокини

продукти:
4 хубаво узрели смокини
1 лимон
3 портокала
настъргана кора на един лимон
захар
4 бадема


Приготовление
Махнете дръжките на смокините.
Смесете в подходяща тенджера сока от портокалите с една супена лъжица лимонов сок и две супени лъжици захар.
Добавете смокините и кипнете сместа.
намалете огъня, похлупете съда и варете, докато плодовете омекнат, т.е. между половин и един час в зависимост от зрелостта на смокините.
Отцедете смокините и ги оставете да изстинат.
След като изстинат, срежете при дръжките и поставете обелен бадем.
Затворете смокините и отново ги залейте със сместа от сока и захарта. Поставете ги върху решетка и изчакайте една нощ да се отцедят.





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: cвecтнa]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 15:04



супер е, супер е

благодаря







Тема Re: за бонбоните.......нови [re: tartarianeyes]  
Автор cвecтнa (понякога)
Публикувано19.10.12 15:05



Ами, каквито и да са бисквити. Като пропорция - например пакетче масло, пакет бисквити, чаена чаша пудра захар, какао - нещо такова

.....
Очакваме снимки



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Oчeтo]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 15:06



ммммммм, това изглежда много много секси и вкусно
мерси, оче







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано19.10.12 15:07



Влез при ...каките

от 50-60. Те имат готови ...формули за всякакви манджи...




Тема Re: за бонбоните.......нови [re: cвecтнa]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 15:07



аааа...не, не...
снимки не

обаче задължително ще докладвам резултата







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: sachog]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 15:09



о, аз с удоволствие ги чета тях, гледам и в готварския, ама там нещата не са за некадърни хора, които ще участват в "изложба"







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано19.10.12 15:13



Чакай да проверя в папката на жена ми...Тя е добра...сладкарка.


Като в онзи виц...



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: УниKaлнaтa]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано19.10.12 15:19



Има опасност да я хванат. А и тези ще са твърде недомашни.

Лесна рецепта за соленки: смесваш брашно, подправки - сол, кимион и пр., ситно натрошено сирене или извара и маргарин, може и масло, но поразтопено, в съотношение едно към гьотере (само солта гледай да не е в повече), докато стане тесто - сухо и еластично. Правиш го на разни малки фигурки - топчета, разточени и нарязани фигури или както ти падне, и печеш.

Предполагам, че може същото да се спретне със захар вместо сол и примерно какао и малко повече масло вместо сирене.





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: MupaM]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 15:24





разбира се, че ще ме хванат веднага

освен това и синът ми настоява за честно участие

мерси за соленките, изглежда не са трудни

може би с вас тук ще се понауча малко на това-онова, макар че не ми се вярва много





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано19.10.12 15:40



охлювчета с извара
Това са едни много нежни и приятни сладки,нещо средно между кифлички и курабийки.
Много лесни за изпълнение и не изискващи някакви особени продукти.
Рецептата е за 1 порция:
За тестото:
150 г извара
1 яйце
6 с.л. прясно мляко
6 с.л. олио
1-2 ванилии
1 бакпулвер
300 г брашно

За пълнежа:
1 пакетче канела
100 г стафиди(предварително ги накисваме във вряла вода)

За глазурата:
сок на половин лимон
пудра захар(около 150 г или повече до получаване на гъста кашичка),аз ползвам бялата захар, глазурата за да хрупка.
1 ванилия, няколко капки ромова есенция по желание

Замесваме тестото. Разточваме го на правоъгълник не много тънко. Поръсваме с канела,стафидките. Навиваме го на руло. Рулото нарязваме на охлювчета с дебелина 1-1.5 см. По желание, във всяко охлювче може да се мушне по половинка орехова ядка. Печем охлювчетата в намаслена тава на умерена фурна.
Докато се пекат, приготвяме глазурата.
Готовите охлювчета, още топли, намазваме с глазурата.
Има и снимка, но не мога нещо да я сложа...



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: sachog]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 15:45





саше, благодаря много за доверието
рецептата е супер, но е за трето-четвърто ниво, а аз сега още съм в подземния гараж





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано19.10.12 15:48



има и други, но са за торти. Тази не е трудна. И аз мога да ги направя, но...нямам...точилка...






Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор УниKaлнaтa (Заядница)
Публикувано19.10.12 15:52



Дангалакът, като е толкоз ербап, да си ги направи сам, сладките...



В кой клас е, апропо? И в какво школо? Не помня да са ме карали да правя сладки за училище...

Егати безумната идея...домашно - майките ви да направят сладкиши...

Имам подозрение. Може директорката да има рожден ден и да си организират банкетче в учителската стая!



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: УниKaлнaтa]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 16:14



ами то така ще стане - той ще си ги прави, аз ще съм наблюдател и съветник



ама не майките - те трябва да си ги правят...

в 11 клас е в немската гимназия
и аз нямам спомен да съм правила такива дивотии в гимназията, ма на....

то май всяка година има такова нещо, защото миналата година една добросъвестна майка бе направила няколко вида сладки и си ги бяха разпределили





Тема аз съм Мони - русатанови [re: tartarianeyes]  
Автор Ecнaф ()
Публикувано19.10.12 16:14



Моят прави блестящ кекс, доста години вече.
На дъска за писане в неговата стая има отзиви от опитали.

Последният постинг с чрвен флумастер гласи:
"Аз съм Мони - русата. Пак бях тук. Кекса ти е адски вкусен!"

===

ПП: няколко букви на клавиатурата са се бъгнали яко, съжале боку

Редактирано от Ecнaф на 19.10.12 16:15.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: sachog]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 16:14



и аз нямам







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Ecнaф]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 16:17





еснаф, вероятно умее да прави кекс хлапакът, но що ми се струва, че отзивите не са само за печивото





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор Ecнaф ()
Публикувано19.10.12 16:22



Бе той отдавна мина 18, а ги води едни на по 14-15... Малко се притеснявам дали спазва закона, ама какво пък, щом техните ги пускат на кекс, това е положението.
Тарти, днените пуберки са твърде развити, мамка му. Като я гледаш, ще кажеш, че е на 20, а то...

Всеки си има номер, аз навремето бързо се сприятелявах с майките и натам бе лесно. Сега моят саморъчно прави кекс и девойките направо припадат. Пък то - яйца, брашно и захар, май и олио

А, и кисело мляко.

Редактирано от Ecнaф на 19.10.12 16:24.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Ecнaф]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 16:29



пуберки, не пуберки
идват при "големия", за тях връстниците им са хлапета



виж ти от кого е наследил подхода твоят хубавец....

в родопите има един лаф "рОди ма да та мЯсам"





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор mirror_ (mirror image)
Публикувано19.10.12 16:31



Взимаш един пакет бисквити /без дупка/, един буркан шипков мармалад и една кофичка течен шоколад.

Мажеш всяка бисквитка с мармалада и ги нареждаш на колонка една върху друга. После слагаш колонката легнала и я намазваш с течния шоколад. Можеш да поръсиш и орехи. Оставяш в хладилника за една нощ, за да дръпне.
После реЖеш под ъгъл и ти се получава нещо такова:



Редактирано от mirror_ на 19.10.12 16:34.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано19.10.12 16:35



Работех на едно място и оказвахме помощ на два дома за сираци. Освен други работи преди Коледа във всички офиси се организираше..."Голямото ядене". Всеки донасяше от къщи някакво ядене /твърдо, не манджа/ разрязваше се и се слагаха цени. Всеки си вземаше каквото си иска и пускаше в една голяма ваза парите. Те отиваха за децата. Имаше и такива като мен, които си определяха 20-тина лева и ги пускаха без да ...папат...



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: mirror_]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 16:36



йес, супер
това ми напомня на един сладкиш от детските ми години с бисквити "шипка", масло, пудра захар и шипков мармалад







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Ecнaф]  
Автор Bacилия (член)
Публикувано19.10.12 16:37




Традициите не са това, което бяха
Любовта на мъжа минавала през стомаха?



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: sachog]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 16:37



това е много здрава идея
дано се прилага на повече места







Тема Re: разновидностнови [re: cвecтнa]  
Автор Lira Emerald (LIRA..)
Публикувано19.10.12 16:41



2 от по пръхкавите кръгли бисквитки например ние слепваме с шипков мармалад, отгоре намазвам пак малко шипков мармалад и поръсвам със счукани орехи и малко ги запичам:))

Е супер сладкишчета са





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор mirror_ (mirror image)
Публикувано19.10.12 16:42



А на мен ми напомни гимназията, защото и ние имахме такъв конкурс и го спечелихме с приятелката ми с това нещо. Ама тогава беше семпла работа, нали знаеш.
Междувпрочем, най-добре изглежда с бисквити "Слънчо". Едни с вдлъбнатина, ако си спомняш. Просто пълниш вдлъбнатината и лепиш.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано19.10.12 16:43



Една година занесох кекс с моркови...не е гадно като...толта с молкови...


искаш ли рецептата...лесно и вкусно.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Ecнaф]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано19.10.12 16:47



Той им спретва бъркани яйца с ...наденица...





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор Silverado (HIмана)
Публикувано19.10.12 16:47



вариант и от мен.


Пращаш го при някоя близка вам съседка, известна с майсторлъка си по тази област/сладкарската, де/.
Купуваш нужните продукти за рецептата, която комшийката реши да направи, ма в двоен размер. Синковеца участва, разбира се, в направата им.
И си вземате за себе си половината, а другата остава за "учителката".
И така с един куршум, два заека.



Тема Re: за бонбоните.......нови [re: tartarianeyes]  
Автор Lira Emerald (LIRA..)
Публикувано19.10.12 16:48



Тази рецепта, която Свестна ти каза за бинбонките малката я учиха и правиха в трети клас:)

,..от тогава редовно гиправи сама в къщи. ще ти дам нашата рецепта:

Купуваш от пръхкавите бисквитки-кръгли-там Еверест-ванилия например. Стриваш ги на трохи, слагаш меко масло, малко прясно мляко, слагаш ванилия, орехи/начукани/, пудра захар, аз например капвам и ромова есенция или ром направо...объркваш и правиш топчета, които овалваш в шоколадови пръчици или ситно натрошени орехи, може и в кокосови стърготини.

Елементарно е:)...щом 9 годишната ги прави, няма да ти се опрат и на теб:)

ето така изглеждат и са мнооого вкусни като стегнат в хладилника:)




Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Silverado]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано19.10.12 16:49



Да не вземе да и хареса на каката-комшийка майсторлъка на младежа?





Тема Re: абе чудя ти се?:)нови [re: tartarianeyes]  
Автор Lira Emerald (LIRA..)
Публикувано19.10.12 16:53



Имаш син 11 клас, семейство...как си ги хранила тия хора бре досега?:))...един кекс ли не си им забърквала барем?:)))...никакви ли домашни глезотии не си им правила?:))))

Като те чета сякаш млада булка пита:))...или викаш малко се глезоткаш



Редактирано от Lira Emerald на 19.10.12 16:54.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: sachog]  
Автор Silverado (HIмана)
Публикувано19.10.12 17:00



оф, забрави да и подскажа, че е желателно да е пенсионерка.


Па малкия, надали я е докарал до там, че да не е разузнал, кое-що по комшийско, става за е..не.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: sachog]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 17:04



а...
мх...

не,благодаря
нали не се сърдиш







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано19.10.12 17:09



Да дойдем да готвим с младежа, м?





Тема Re: абе чудя ти се?:)нови [re: Lira Emerald]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 17:15



ще ти отговоря съвсем съвестно

последното, което може да се каже за мен е, че се глезя

аз съм тип "мъжко момиче"

майка ми, светла й памет, бе невероятен кулинар - още споменават тортите, сладкишите й, абе..всичко
такива бяха и другите жени в рода

в това, както и в други отношения, съм черната овца и в двата рода




умея да готвя, и както казват, много добре.

но сладкишите и другите печива за мен са терра инкогнита - нито ме влече, нито умея. а и не съм търпелива.

заради фамилна обремененост (диабет) нарочно не се и постарах да правя дори и по-елементарни неща - палачинки например, или кекс.

синът ми до 5-6 годишен казваше на брашното "бял прах", защото го бе виждал само в къщата на баба си.....

та така.....





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: ФишPиб]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 17:16





купил си една престилка и е готов
много сериозно взел тая задача





Тема Re: за бонбоните.......нови [re: Lira Emerald]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 17:17





ще опитам
мерси ти





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: mirror_]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 17:18



помня ги слънчо, как







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Silverado]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 17:20



ми хубаво, но около мен такива няма....

всичко, що умее, е в емиграция







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: sachog]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 17:21



няма, няма наоколо каки-майсторки
само баби-клюкарки, за жалост на младежа

а навремето какви каки бяхме....







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Silverado]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 17:22



всичко отдавна е разузнато и проверено....
баби, баби и пак баби

абе..ще се учим на кулинария, няма мърдане







Тема Re: абе чудя ти се?:)нови [re: tartarianeyes]  
Автор Lira Emerald (LIRA..)
Публикувано19.10.12 17:30



аха...е то често пъти е така, ако солените манджи ти се отдават, сладкарството куца:))...ама като гледам как майсторски бъркаш в казана на картинката разните му там бъркочи та се позачудих:))

успех!



п.с. В краен случай му направи пържени филийки и го разкарвай от главата си



Тема Re: абе чудя ти се?:)нови [re: Lira Emerald]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 17:33





в казана врат магии бре...., там ми е силата

ще пиша как е завършила акцията
стискай палци





Тема Re: абе чудя ти се?:)нови [re: tartarianeyes]  
Автор NUT (ot ada)
Публикувано19.10.12 17:45



евала - на спокойствието ти!
някой - те псува на "дом.кухня"...
А
ТИ - му се усмихваш



пп по темата - по-лесно и вкусно от "залепените бисквитки" на свободна...няма!



Тема Re: абе чудя ти се?:)нови [re: NUT]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 17:53



не съм видяла някой да ме псува

че какво, права е лира да се чуди



истината си е истина

бисквитките задължително ще се пробват







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор лгДивч (2Х1)
Публикувано19.10.12 18:07



ако вече не си решила проблема :
1. в никакъв случай не прави нещо, което се пече. Фурната винаги може да ти изиграе лоша шега. А и разните там "брашно колкото поеме", па бадеми, стафиди, маскарпоне... дрън-дрън... рискът е голям.

2. направи си нещо просто, което не се пече. нещо с бисквити, което да сложиш в хладилника после...Бисквитена торта, бисквитено руло, преди време тука писах една чудесна рецепта с бисквити и целувки-става страхотно... А в нета такива рецепти без печене и без специални продукти има много. И.... много хубави, без да са скъпи и да отнемат повече от 20 минути работа!

Вярвай ми, аз си ценя времето, а не съм хептен боса в кулинарията.Естиии..... на тебе, разбира се, ти дишам праха. Респект!

Та така, никви печки!



Тема Re: абе чудя ти се?:)нови [re: tartarianeyes]  
Автор NUT (ot ada)
Публикувано19.10.12 18:08



в домашното - кариоке...
това пърче - на Алис Купер...ГО цвиля;) като обезомяла!



Тема Re: абе чудя ти се?:)нови [re: Lira Emerald]  
Автор Melany99 ()
Публикувано19.10.12 18:10



E, Лир!
Ами то не всеки си пада по сладкиши.
И аз не мога да пека разни сложни такива работи.

Три сладкиша на кръст парвя и те не включват печене.
Тирамису, парфе, тези топчета които каза от бисквити и веднъж на високосна - торта гараш...

Не се чуди!
Който не обича сладкиши не си пада много по врътките по сто часа в кухнята.

(И пък този кекс как веднъж не ми стана като хората. Добре, че се отказах вече да пробвам!)







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор forti (заслужена)
Публикувано19.10.12 18:11



Сладкиш -Универсална и икономична рецепта за различни варианти :
За бяло тесто
1 кофичка 500 гр кис. мляко се изсипва в купа с обло дъно като на дъното на кофичката се оставя малко мляко (2 пръста), в което се разбива 1.5 чаена лъжичка сода за хляб до шупване и се прибавя в купата.
В същата кофичка - мериш пълна до горе - брашно, 3/4 кофичка захар и те с разбъркване се прибавят в купата (аз бъркам с нож вместо с вилица:)
Добавя се 1 пакетче ванилия или половин равна чаена лъжичка, ако е насипна и 3 супени лъжици олио.
За кафяво тесто - като горния блат + 3 равни супени лъжици какао.
Тестото трябва да стане като много гъсто палачинково тесто(не като за хляб) и се изсипва от ниско в тавата за печене.
Пече се 30-тина минути в намазнена и напудрена с брашно тава, в предварително загрята фурна 180 градуса.
Варианти:
- бял/кафяв ябълков пай : нарязани в тестото 1-2 малки кисели зелени ябълки, с или без орехи, напудрен с пудра захар :)
- кафяв сладкиш със сметана "Ден и нощ": 1 пакетче сметана на прах се разбива на крем по указанието, който се разстила върху сладкиша и се оформя с нож на артистични шупли, с или без поръсени отгоре шоколадови пръчици:)
- с шоколадова глазура "Негърче": 125 гр масло + 5 суп.лъжици захар, 2 суп. лъжици какао и 1-2 суп.лъжици вода се стопяват в съдче на края на печката (докато се пече тестото ) до хомогенизиране .Разстила се пак артистично върху изстиналия блат и се поръсва с кокосови стърготини или орехи.

Торта с грис
3 чаени чаши пр.мляко се сваряват с 300 гр захар.
1/2 чаена чаша грис се запържва в 1/ч.чаша краве масло до зачервяване и постепенно се добавя млякото. Топлата смес се излива в намазнена с масло форма и като изстине се обръща в чиния за торта. Залива се със 100 гр шоколад, разтопен в малко пр.мляко.Става като бяло парфе с шок.глазура.

Бутер-тригунки
Готово бутер тесто , нарязано на квадратчета 5х5 см, които се прегъват на триъгълничета. Може да се сложи плънка в триъгълничетата от счукани орехи с канела. Пекат се в предварително загрята фурна в намазнена тава. Бързо се изпичат - да се внимава да не ги изпуснеш :) Стои се до фурната и като бухнат и замирише на изпечено - вадиш:) Като изстинат се заливат със сироп от 3/4 кг захар и 4 чаши вода, 5-10 минути след махането му от котлона.
Като поемат хубаво сиропа да не капе от тях стават и за коктейлни тригунки - с някаква финтифлюшка забодена отгоре с клечка - коктейлни захаросани плодчета или парчета сушени кайсии...нещо такова да не е гола клечката:)

Бутер-панделки
Бутер тестото се реже на ленти 2х6 см, всяка лента се усуква 1 път в центъра да стане като панделка. Нареждат се в намазнена тава, посоляват се и се пекат в предварително загрята фурна.

Солен кейк

Разбиват се 3 яйца с 1 чаена чаша кис. мляко (като в малко от него е шупната 1 чаена лъжичка сода за хляб), 2 чаени чаши брашно, 1 чаена лъжичка сол, 15 супени лъжици олио и 100 гр натрошено сирене. Добавят се ситно нарязани 100 гр шунка, 1 червена и 1 зелена пресни чушки, кимион на вкус.
Пече се в намазнена и напудрена с брашно правоъгълна тава в предварително загрята фурна като горния универсален сладкиш. Като изстине се нарязва на правоъгълничета или на ромбчета. Става като мозайка и е много ефектен.

Айде успех на изложбата и дано следващия път не заръчат печени прасенца, пълнени пуйки и фазан по Галски





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: лгДивч]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 18:15





сега само събирам информация и решителност

боян понеже знае колко съм боса, каза, че утре ще правим само проби

навих се, като го гледам как иска да се състезава честно





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: forti]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 18:17



форти, ти ми повдигна тонуса
толкова много решения....

благодаря ти







Тема Re: а на негонови [re: tartarianeyes]  
Автор врабец ()
Публикувано19.10.12 18:28



ще му бъде ли наистина забавно да направи това?
или е по-скоро защото трябва?
ако е първото се сещам за идеалната рецепта за нещо наистина вкусно и забавно за правене.
обаче се пече, та не знам... тук те съветват да не рискуваш.
ама пък какво пък му се рискува, сигурна съм, че макар че не си по сладките печива, си пекла къде-къде по-сложни пуйки, мръвки, алибали там...

сладките, които дъщеря ми измисли във втори клас : )
аз правех сладки, а тя взе шепа от тестото ми и после... ами нейните ги изядоха на мига, а от моите имаше поне 3 дни : )

правят се от чаша брашно, пакетче масло, 1 яйце, 10 суп. лъжици захар, 1 равна лъжичка бакпулвер и пакетче ванилия.
забъркваш тези неща, правиш тестото като салам, слагаш го в хладилника за половин час, после го режеш на кръгчета и ги печеш в леко намазана, или постлана с хартия за печене тава за около 10 минути.

обаче дъщеря ми завря в това тесто 1 черен шоколад на парченца, шепа стафиди, шепа нарязани сушени сини сливи, шепа белени слънчогледови семки, сусам, макови семенца, орехови ядки без да ги дроби, просто както са извадени от черупките и не помня още какво беше... овесени ядки май имаше... абе всичко, което прилича на ядки и на сушени плодове : ))
после накъса този бъркоч от тесто и щуротии съвсем как да е на топчета, парченца... и, докато аз чаках "моето" тесто по наука да преседи в хладилника, тя напълни 3 тави сладки с нейното.
е няма такива сладки


ц,ц, как ме подсети... ще ходя сега като си допиша да я врънкам да ми направи пак



Тема Re: а на негонови [re: врабец]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано19.10.12 18:43





това трябва да се опита
задължително





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Bacилия]  
Автор Ecнaф ()
Публикувано19.10.12 19:32



Хехе, явно не само на мъжа, а и на жената





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Ecнaф]  
Автор Silverado (HIмана)
Публикувано19.10.12 19:45



даже вече, мисля си, нещата се промениха на 180 градуса и за този изтъркан лаф.





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано19.10.12 19:54



Хаххахах, наистина съжалявам,че не живеем в един град! С радост бих го научила на няколко неща!


Препоръчвам тази рецепта с фини кори за баница Слагам каквито плодове се мъдрят в хладилника.Утре смятам пак го го направя
Предай му моите поздрави и му кажи, че го моля да пробва това -Печен чесън с камембер специално за теб и татко си. Мисля, че ще ви очарова. Безумно лесно и вкусно е!
А тези соленки с многолистно тесто вместо с сушени домати и розмарин ги направих с много наситнена шунка и настърган кашкавал и като ги намазах с яйце ги наръсих със смес от семена мак, ленено и сусам.

Дорис открих случайно в една безсънна нощ Не съм направила хляба й още, но през почивните дни ще го пробвам.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано19.10.12 21:26



В Билата има едни кутии "кекс на прах" при сладките неща. Български, мраморен, шоколадов...
Два лева кутията.
Купуваш и едно пликче стафиди и пудра захар.

Забъркваш праха от кутията с нужното количество течност (там каквото пише на кутията), стафидите, изсипваш и печеш. Точно по упътването.



Пудрата захар и си зверски готова.
Ако си фен позалей го тук тме и с чист натурален шоколад разтопен на водна баня.

Аз така правя


Няма оплакали се до сега от домашно приготвения ми кекс.

Ако не го ползваш в този случай се запаси с кутии за други случаи. Никой няма да се усети.

Редактирано от *abi* на 19.10.12 21:31.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: ФишPиб]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано19.10.12 21:28



Печен чесън с камембер

Звучи повече от добре!



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: *abi*]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано19.10.12 21:30



Направих го с подправките, които ми се намират на балкона- магданоз, джоджен(2 вида), мащерка и босилек.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: ФишPиб]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано19.10.12 21:32



О, да и за няма да спазя подправките.
Кой камамбер ползваш?



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: *abi*]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано19.10.12 21:41



Предпочитам френско, но не обичам да ходя по големите вериги и разчитам на кварталния ми магазин. Вчера дори горгонзола кремозо имаше





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: ФишPиб]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано19.10.12 21:54



Вчера дори горгонзола кремозо имаше
+100!
Подсещаш ме да забъркам и едно рагу класика в жанра!



Тема Re: а на негонови [re: врабец]  
Автор .Jess. ()
Публикувано19.10.12 22:48



Само плахо да попитам - нали все пак дъщеря ти ги изпече тези 3 тави сладки с нейното ?
Щото не си уточнила, пък в сладкарското изкуство и аз съм нещо като тарти.





Тема Re: а на негонови [re: .Jess.]  
Автор врабец ()
Публикувано19.10.12 22:51



аз ги вадих от фурната, обаче : )
а иначе - адски съсредоточена, таймерът дрънчи като минат десетте минути за печене и тя крещи все едно сме в съседни градове, а не в съседни стаи


много са ми незабравими тези сладки
(сега врънках, ама не щя да направи )



Тема Re: а на негонови [re: врабец]  
Автор .Jess. ()
Публикувано19.10.12 22:57



аз сега усърдно ще си запиша всички рецепти в тази тема, услужливо написани за тарти. Че като ми се наложи да правя нещо, да имам подръка.
За децата и на мен ми се е налагало да правя, за училище. все ги караха да носят някакви сладкиши, просто си правеха кефа в гимназията, учат си и си гризкат сладкишчета и пият кафе в някои часове.

Но аз, като пълен профан в сладкарството, купувах от готовите смеси, като тези на аби, но тук ги има в различни разновидности - кексове, торти, различни сладкиши - и с обяснения като за малоумни.
Миналата година ми се наложи да правя ванилово-шоко крем - цял ден се въртях. Понеже хазаина го оперираха от нещо много гадно на стомаха и като се прибра в къщи от болницата, ми се искаше да му занеса нещо домашно приготвено (тук адски се цени, да не е купено). И се сетих, че само крем някакъв е подходящ. Но аз никога не бях правила истински крем, не от пликче.
Не ми се иска да си спомням какъв зор беше, но човекът така се зарадва, че и аз се зарадвах.

Редактирано от .Jess. на 19.10.12 23:01.



Тема Re: а на негонови [re: .Jess.]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано19.10.12 23:18



Не си правила на децата крем от мляко, брашно и яйца?!

И малко ванилия и масло



Тема Re: а на негонови [re: .Jess.]  
Автор врабец ()
Публикувано19.10.12 23:22



ми надали е най-важното на света пък колко кексове и курабии си направила : )
може и още да не ти е дошло такова време, никой не знае...
я аз по-лани като изведнъж се запалих да правя сладко, та тук се смяхме помниш ли колко много : )
(мина ми тоз бутиков период, де

)
или като на 45 изведнъж реших, че не мога да живея без червено мушкато нито ден повече и още си ги гледам с голям кеф, хем, мушкатите от селянинъt и дедо андро : )
преди тва изобщо, ама изобщо изобщо не съм отглеждала някой в саксия.
тъй че, кой знае, може би да правиш сладки ти предстои, или пък изобщо не, обаче пък кво от тва
ето - важното е, че един път си направила, ама си зарадвала човека, нали! : )



Тема Re: а на негонови [re: ФишPиб]  
Автор .Jess. ()
Публикувано19.10.12 23:27



не съм. :(
правех някаква бисквитена торта, ама убийме, не помня с какъв крем, сигурно е бил от пликче. А бе голям срам

.



Тема Re: а на негонови [re: врабец]  
Автор .Jess. ()
Публикувано19.10.12 23:27



нали помниш, какво съм им казала на моите деца за палачинките





Тема Re: а на негонови [re: .Jess.]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано19.10.12 23:29



Шегувам се, де!

И аз не съм вкусвала бира, ама, на!Жива съм



Тема Re: а на негонови [re: врабец]  
Автор .Jess. ()
Публикувано19.10.12 23:30



много беше готино покрай твоето сладко.


"Моята" баба съседка, която ми даваше с кошници екологични ябълки от нейната градина, почина преди 2 години и оттогава никакво сладко не правя с мерак - а това си и личи по кофтия резултат. :(



Тема Re: а на негонови [re: ФишPиб]  
Автор .Jess. ()
Публикувано19.10.12 23:31



Значи ти ще ме учиш на крем, а аз - на бира

.
И не се смей - има си чалъм и за бирата.



Тема Re: а на негонови [re: .Jess.]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано19.10.12 23:46



Мислиш ли? Бляф, бляф, бляф





Тема Re: а на негонови [re: .Jess.]  
Автор врабец ()
Публикувано19.10.12 23:59







Тема Re: а на негонови [re: .Jess.]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано20.10.12 00:13



Но аз, като пълен профан в сладкарството, купувах от готовите смеси, като тези на аби,



Те са ми тайното спасение.
Не ми ли се занимава, липсва ли продукт, налага ли се да реагирам спешно?
Нещо се е скрило в шкафа...



Редактирано от *abi* на 20.10.12 00:15.



Тема Re: а на негонови [re: *abi*]  
Автор .Jess. ()
Публикувано20.10.12 00:15



И най-важното - винаги се получават!



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: *abi*]  
Автор sofka (горделива)
Публикувано20.10.12 00:17



Необходимите продукти за обикновени домашни курабии:


1. 4 яйца
2. 1 чаена чаша кисело мляко
3. 1 чаена чаша захар
4. три четвърти чаена чаша олио
5. 1 чаена лъжица сода
6. 2 ванилии
7. брашно, колкото поеме до меко тесто (около половин кг, или малко повече)


25-30 броя


Необходимо време:
Около 1 час

Обикновени домашни курабии

Рецептата за обикновени домашни курабии в три стъпки:


1.
Пресявате брашното. Разбивате останалите продукти, добавяте малко по малко от брашното и разбивате с миксер / вилица. След като сместа се сгъсти достатъчно и вече не е възможно разбиването с миксер / вилица, трябва да започнете да месите тестото с ръце. Продължавате да добавяте брашно докато получите меко тесто, от което можете да оформите топчета.


2.
От тестото оформяте топчета с големината на орех и поставяте в тава, върху хартия за печене. Имайте предвид, че обикновените курабии се надигат по време на печенето, затова е добре да оставите достатъчно място между тях. Намазвате курабийките с разбит жълтък и посипвате със захар. Може да ги поръсите и с орехи, или пък с нарязани на дребно сладко от портокалови корички например.


3.
Печете обикновените домашни курабии в предварително загрята на 180 градуса фурна. Курабийките са готови, когато придобият леко златист цвят.


Гледай натам, откъдето ти протягат ръце, а не натам, където ти обръщат гръб!

Редактирано от sofka на 20.10.12 00:20.



Тема Re: а на негонови [re: .Jess.]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано20.10.12 00:17




а ако им пуснеш някоя тайна добавка, някои направо си стават като собствени.

Но разликата е драматична примерно при шоколадовите мусове.
Там не можеш да излъжеш.
Мус - винаги домашен!



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: sofka]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано20.10.12 00:18




благодаря!



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор esti ()
Публикувано20.10.12 01:43



Тарти, извинявай, че едва сега се включвам, но се наложи да трия разни сладки бисквитки

за да ме пусне дира да вляза, като регистрирана.
От няколко дни ми прави номера.....както и да е, не е фатално, защото виждам, какво яко рамо са ти дали вече.

Най-простото за което се сещам сега са едни кокосови сладки, които се родиха благодарение на това, че ми останаха разбити белтъци от блатовете за една торта.
Та, трябват ти само 2 продукта - разбити на твърд сняг белтъци и кокосови стърготини.
Смесваш ги докато се получи гъста каша, след което гребваш небрежно с лъжичка и пльоскаш в тава покрита с хартия за печене.
Печенето е, като при целувките - бавно и на слаба фурна. По-скоро е сушене, не печене - поне 3 часа на 50-60 градуса.
Белтъците трябва да си останат бели.

Можеш преди фурната да им боднеш орехче или някаква друга ядка, а след това да ги мацнеш с малко разтопен шоколад, ако ти се занимава разбира се.
Ето ги:


Другото бързо и лесно нещо е сладък салам по една съвсем опростена рецепта.
Натрошаваш бисквити - не на много ситно - след това ги смесваш с меко масло и течен шоколад.
Маслото задължително трябва да е истинско, а не растително, за да може да се стегне добре в хладилника.
Смесваш всичко това върху лист свежо фолио и навиваш с негова помощ на салам, който заминава във фризера за...известно време, докато се стегне.
Ето и него:





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: *abi*]  
Автор Oптимиcт (и стар и познат)
Публикувано20.10.12 02:13



Казва се "махало" на хавайски.



"Колкото повече знаеш, виждаш колко повече не знаеш"

Тема Честит ден на готвача, прочеенови [re: tartarianeyes]  
Автор Ecнaф ()
Публикувано20.10.12 10:08





На този ден готвачи и колеги от цял свят честват своята професия в дух на добра воля и приятелство помежду си.



Тема Re: аби, моля те,нови [re: *abi*]  
Автор врабец ()
Публикувано20.10.12 12:04



напиши ми рецепта за адски вкусен шоколадов мус?
ама да е пухкав и абсолютно чудесен и да има малки по-тъмни петънца тук-там
и да няма сурови яйца
идеята за сурово яйце ме отблъсква откакто преди четвърт век дъщеря ми се разболя от салмонела и беше толкова страшно!
даже на котето като давам сурово яйце, го правя с притеснение...
но сега - не за болести, а за мус





Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор esti ()
Публикувано20.10.12 12:37



Бърз и лесен мус:

Разтопяваш хубав шоколад - млечен или черен по избор.
Разбиваш сметана, но не съвсем на твърдо, като за шприцоване, а по-скоро с гъстотата на разбито кисело мляко.
Сметаната да е млечна.
Смесваш нежно и внимателно, охлаждаш и готово.



Ако ти трябва да мацаш по торти се слага малко желатин.



Тема Re: аби, моля те,нови [re: esti]  
Автор врабец ()
Публикувано20.10.12 13:07



мерси, ама не е това.
това е крем за торта гараш
шоколадовият мус е онова нещо с което бяха пълни едновремешните плезири... ама за съжаление не знам как да го опиша.
а ти си била твърде млада, ако изобщо вече те е имало през ранните 70, когато тези плезири изчезнаха, баби, няма ги веч


... а се ядосвам когато някой ме пита - а ти виждала ли си как строят цум : )))
по-късно имаше други "плезири", но пълни с нещо като брат му на гюллето, което редовно преяждало с мандраджийско масло... язък за името
кхм.
шоколадовият мус за който мисля е по-порест някакси... има леко различна консистенция, ама не като нещо пресечено, а като нещо не съвсем смесено докрай.
има по-тъмни петънца и по-светлокафяви... остава на хубава "бучка" като се гребне с лъжичка, много по-пухкав и ефирен е от крема за гараш... но си е пак мазничък такъв и лъскав
но е някакси по-лек...
уфх, съвсем затънах в несвестни обяснения

както и да е.
това е един от поредните пъти когато ме е яд, че интернет е измислен толкова късно.
и толкова много неща просто са се изгубили...

Редактирано от врабец на 20.10.12 13:11.



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано20.10.12 13:14



Това да не е пълнежът на плезирите? Не се гъбаркам...


Те са ми още в устата в годините, когато ме водеха да видя как въртят москвич 403 на витрината на ЦУМ...



Тема Re: аби, моля те,нови [re: sachog]  
Автор врабец ()
Публикувано20.10.12 13:16



да!

ама не знам как се прави
а не може да е толкова неизпълнимо след като преди десетки години го е имало във всяка сладкарница срещу 21 стотинки



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано20.10.12 13:31



Спешно ли е? При нас има една сладкарница със собствен цех. Утре ще ги питам. Става ли?



Тема Re: аби, моля те,нови [re: sachog]  
Автор врабец ()
Публикувано20.10.12 13:46



ама изобщо не е спешно, чакало е десетки години : )
просто ми се иска да науча как се прави, защото наоколо има толкова много ощетени в опитването на това нещо деца
горките те


питай когато и ако ти хрумне. благодаря : )



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор .Jess. ()
Публикувано20.10.12 14:01



тук съм го яла този мус готов, от магазина, леко порест, въздушен и лек, топи се в устата ти.
но не знам как се прави. може да потърся в немския нет.

Ето така изглежда:





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор dama spatia (зеленоока)
Публикувано20.10.12 14:11



И двете рецепти, които ти е дала ести са чудесни и сполучливи. Сладкият салам е стара рецепта. Кокосовите сладки ги правих преди време по рецепта на ести, но се оказа, че те са по рецепта на Фиши. Получават се страхотни сладки. Много са ефектни . Нека направи тях. Аз почерпих с тях колежки, и след това ми искаха рецептата.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: ФишPиб]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано20.10.12 14:23





снощи го осведомих за твоите пожелания и рецептите, които си дала.
той остана изумен - "какво, ти и в интернет ли ме разнасяш?????"







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: esti]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано20.10.12 14:28



мммммммммммммммммммммммммммммммм







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано20.10.12 16:04



Да не е е някой Козирог тоз мил момък



Той пък какво си мисли, че коментираме



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: ФишPиб]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано20.10.12 16:32



водолей



който ме гледа лошо ако случайно, когато вървим из улиците, започвам да говоря по-високо





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано20.10.12 16:45



Поне прояви ли интерес към нашите пориви за полезност





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: ФишPиб]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано20.10.12 17:21



прочете ги
нали трябва да избере....







Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано20.10.12 17:27



Е, поне ни е уважил





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: ФишPиб]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано20.10.12 17:32



е, нали съм го разнасяла из интернет, вероятно му бе интересно да види реакциите







Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор esti ()
Публикувано20.10.12 18:15



Нееее, крем "гараш" е съвсем друга бира.
Сега нямам време, но по-късно ще ти го напиша.
Мусовете са всички кремчета смесени след това с рядка сметана.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор esti ()
Публикувано20.10.12 18:16



Забравих да ти кажа, че се слага и захар в белтъците.





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: esti]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано20.10.12 18:35



а, аз за това се сетих



явно не съм чак такъв шматарок





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано20.10.12 18:49




Там ли забъркваш тези неща в казана от подписа ти?



Тема офтопикнови [re: tartarianeyes]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 01:02



но не мога да не го






Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Oптимиcт]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 01:32




търпеливо чакам снимките и пътеписа

Редактирано от *abi* на 21.10.12 01:32.



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 01:36



Утре ще ти я напиша.
Рецептата по която ми става най-сполучлив и направо разбива небцето.

Но!
Трябва на всяка цена да си намериш хубав школад за готвене.
Не се лъжи с по-евтин. Няма да стане толкова добре. При шоколадовия мус най-важен е...шоколадът.

Редактирано от *abi* на 21.10.12 01:38.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: esti]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 01:37



Ести, какъв точно шоколад слагаш в "салама"? С кой ти се получава най-добре?



Тема Re: аби, моля те,нови [re: .Jess.]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 01:43



Да, точно такъв трябва да стане мусът.
Но, при домашният я няма тази въздушност във устата. По-сочен е, по-кремав на вкус, хем е пухкав, хем е блажен. Веднага се разбира, че не е купешки.
И задължително най-добрата кувертюра.
Трябва да пробваш с два, три, пет вида, докато намериш своята.
Аз най-много харесвах на Кот-д-ор белгийската, но...вече йок.
Нестле не е лоша обаче.
Има я в Лидл.

Маниак съм на тема мусове...направо маниак!

Редактирано от *abi* на 21.10.12 01:44.



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор esti ()
Публикувано21.10.12 13:24



Ето продуктите за крем Гараш:

300 грама масло (меко, не разтопено)
6 жълтъка
200 грама хубав шоколад
100 мл вода
100 грама захар
ванилия

И смея да твърдя, че това е точно оня, класически, истински крем Гараш.
Изпробвано и доказано! Няколко пъти.





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: *abi*]  
Автор esti ()
Публикувано21.10.12 13:27



Обикновено използвам шоколад на копчета - има го в "метро". Или от скалдовете, един гръцки по 2 кила тухлата.....или едни 200 гр. много удобни и хубави готварски блокчета от Кауфланд.



Тема Re: офтопикнови [re: врабец]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано21.10.12 13:33



Ама наистина ли???



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: tartarianeyes]  
Автор Батко (Bath`men Со)
Публикувано21.10.12 13:57



Следвващият урок сигурно ще е за производството на домашно вино!

Don`t Worry! Be happy!
"Оти се косиш, като че ти мине!"


Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Батко]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано21.10.12 15:17



...или...мастика...





Тема Re: аби, моля те,нови [re: esti]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 15:59



мерси : )
ама това е онзи вариант за пълнеж на соц. "торта гараш", когато по магазините просто нямаше никаква сметана. и се заместваше някак... : )
сега виж как си уточняваме - млечна, немлечна сметана... - тогава нямаше никаква.
всъщност точно от такава торта с яйчен крем имам този уплах от суровите яйца...
някой донесе само 1 парче в къщи и, разбира се, че за детенцето... и после с детенцето - 2 седмици в инфекциозната болница.
много съм настроена срещу този иначе невинен и вкусен крем...
както и да е.
истинската, оригинална торта гараш се пълни с крем направен от поразбита сладка сметана и доразбита със стопен чер шоколад. или, вариант, крем от заквасена сметана, стоплена с няколко лъжици захар, с изсипан в нея настърган чер шоколад, за да се стопи. и като изстине това, се разбива с миксер.
платките й не се правят поотделно, а на цял блат, който се суши-пече във форма за торта във фурната и после се реже на 4 платки с конец.
те са от белтъци, орехи, съвсем малко брашно, прашинка ванилия и захар.

правила съм обширно изследване на произхода и разновидностите на тази торта още преди повече от 30 години, когато такава (и само почти истинска

) можеше да се похапне само в сладкарницата на "гранд хотел софия" в този град.
и не беше споменавана в готварските книги, все едно не е съществувала...
имам наблюдения от поне откъм 75а година нататък за тук. за другите градове как е било не знам...

обаче, нали разбираш, през 81ва се влюбих и той обичаше торта гараш, като мен
... а после пък ми стана интересно да науча още повече за нея :)



Тема Re: аби, моля те,нови [re: *abi*]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 16:08



ами аз купувам истински суперчер шоколад, когато искам да правя нещо с шоколад.
например lindt, или този екстра тъмния от "милка"...
абе не "своге", със "своге" не стаа


добре де, бисквитки с шоколадени парченца стават и със "своге" но не е много гот.
а шоколадът, който е предназначен специално за готвене, в повечето случаи ми харесва по-малко и от свогешкия, не знам що.

чакам да дойде утре
благодаря :)



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: esti]  
Автор .Jess. ()
Публикувано21.10.12 22:00



Немските домакини готвят само с шоколад на блокове за готвене, който е със специален вкус за сладкарски изделия. За ядене не става, защото е безумно твърд.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Батко]  
Автор .Jess. ()
Публикувано21.10.12 22:01



Имам опит и бих се включила

.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: .Jess.]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 22:03



аз си порязах стъпалото на крака от фръкнала на пода цепка такъв шоколад.
без майтап!
можеш да забиеш пирон с него...
а на вкус не става.
и сладките и кейковете с него са тъпи.



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 22:04



С яйца е.
За да стане пухкав мусът и да добие този "облачен" вид трябва да се разбърка шоколадът с белтъците на сняг.
Още ли я искаш.
Щото ако не - да не дращя.

Ето това трябва да се получи:


Този шуплест ефект и лекотата при допира с небцето не става без белтъците.

Иначе в интернет докато търсех подходяща снимка попаднах точно на това, което ти написа Ести:


И пропорциите са добри.

Но ефектът без яйцата е коренно различен.
Пак е ужасно вкусно де когато ползваш добър, тъмен кувертюр.

Пробвала съм и с бял, не ми допадна обаче.

Редактирано от *abi* на 21.10.12 22:13.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: .Jess.]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 22:07



И само с него стават тези блестящи шоколадови сладкарски резултати.



Тема Re: аби, моля те,нови [re: *abi*]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 22:09



уф, да, точно такова трябва да е на вид, а на вкус направо го усещам... някъде далече... в мен


обаче не го ща със сурови яйца.
е, ми, значи... няма и това е.
но пък ви благодаря : )
най-малкото за това, че се занимахте с капризите ми : )
ама и аз съм един врън-врънкавец



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 22:10



а шоколадът, който е предназначен специално за готвене, в повечето случаи ми харесва по-малко и от свогешкия, не знам що.
Не го купуваш за ядене в необработен вид нали?


Като бях малка си режех с един нож хапки Кот-д-оровете и се чудех кво пък са произвели тия!



Тема Re: аби, моля те,нови [re: .Jess.]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 22:10



мхм, така изглежда : )
благодаря.
но недей, не си прави труд.
освен пък ако не ти е станало интересно и на теб





Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 22:12



Ами направи го без яйца.
Майната им!
Пак се стяга много добре в хладилника.
И пак ще ближат пръсти околните, особена ако му капнеш малко есенция ром или от настъргана портокалова кора ако си падаш по такива вкусове.
Аз го харесвам и нежно объркан с лешник на прах.



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 22:15



И аз ти благодаря, защото докато ти пишех се сетих, че е съм пробвала с бял кувертюр, но не и без яйца.
А инстинктът ми подсказва, че може да се получи нещо по-добро с белия, но без яйцата!!!
Ще споделя, като се пробвам.





Тема Re: аби, моля те,нови [re: *abi*]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 22:23



а, не, за ядене и дума да не става : )
аз май нещо напоследък съм ги занемарила шоколадовете за ядене.
ц,ц, какво ми става


но и иначе обичам 2-3 вида и изобщо не ламтя на всякакъв шоколад.
харесва ми най-простия български LZ "с атмосфера", даже повече от вносните аерирани... има този едновремешен вкус на "шоко", с което се духахме във вратовете като много ситни хлапета, дали имаш и ти такива спомени
и ям този niederegger шоколад, в който има марципан, смлени орехи и ром, е тоя е:

както и разни негови братчеди... абе напоследък май само тези шоколади си купувам, странно защо ли
и един милка нов има, с пълнеж със сини сливи в него, доста приятен...



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор esti ()
Публикувано22.10.12 08:25



Аз доколкото знам тази рецепта по която правя тортата е от някакви стари рецептурници на балкантурист, но е възможно през годините да се е сменял вкусът и рецептата, знам ли...
Но със сигурност тази рецепта уйдисва на моите детски спомени за вкуса.



И няма сурови яйца - задължително минавам кремчето през огън.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: .Jess.]  
Автор esti ()
Публикувано22.10.12 08:27



Не съм немска домакиня

но и аз често ползвам от тези блокове, макар на копчета да е по-удобен.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: dama spatia]  
Автор esti ()
Публикувано22.10.12 08:32



Кокосовите сладки ги правих преди време по рецепта на ести, но се оказа, че те са по рецепта на Фиши.

Това сега го видях.


Извинете, но рецептата си е лично моя.
Имах да употребя едни излишни белтъци и така се родиха сладките.
Разбира се рецептата е вдъхновена от една рецепта за блатове със сходни продукти, но не е същата, затова твърдя, че си е лично моя.
На Фишката рецептата не я знам, но е възможно да е подобна, защото все пак дишаме един въздух с нея.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: esti]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано22.10.12 08:35



макар на копчета да е по-удобен.

Не съм го ползвала.
На коя фирма е помниш ли?



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: *abi*]  
Автор esti ()
Публикувано22.10.12 08:38



О, не, чак фирмата не си спомням, но мисля, че и той е гръцки, като оня дето е на тухла.
Мисля, че имаше и български на тухла, но по-малък, по 1 кило и не беше хубав.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: esti]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано22.10.12 09:16



Добро утро!

Сега видях поста ти и поста на Дама спатия. Не ми се рови, но определено, кокосовите ти вдъхновения са били първи! Най-много Дамчето да е попаднала на мои хвалебствия към теб



Въздух, въздух, ама някой трябва да разбие белтъците и да си направи труда да сподели

Успешна седмица!



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: ФишPиб]  
Автор esti ()
Публикувано22.10.12 09:26



Може да е чела за онова другото кокосовото с конд. мляко, което и ти направи, дори май няколко пъти.
Няма значение, важното е, че не оставяме неразбити белтъци.



Успешна седмица и на теб!



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: esti]  
Автор врабец ()
Публикувано22.10.12 09:39



вярно!
ти го казваш на шега, но то си е истина и си важи за всички неща, малки и големи.
поздрави на всички, които не оставят неразбити белтъци, фигуративно казано : )
аз понякога ги изсипвам в канала
от немукает, от немара...
не е добре.
ами наистина се засрамих
мисля си разни неща...
а може и да съм в стрес, понеже сега се обадиха, че в четвъртък, петък и събота ще монтират новите дограми и вляха ужас от предстоящите... абе ей сега, след малко... предстоящи олелии из къщата


знам, че после ще стане хубаво, ама докато дойде "после" и цялото ми участие в очакването му...

има ли такава болест "мразя да ми се бара наоколо"?
ако има, то аз съм ултра тежък случай!
стискайте палци, пфу, избива ме на рев напрао



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: врабец]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано22.10.12 10:17



има ли такава болест "мразя да ми се бара наоколо"?
споко
не си сама



Успех с дограмите.

какво избра в края на краищата?



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: врабец]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано22.10.12 10:29



Врабчолино,
има един лаф, че окото се плаши, а ръката не!
Така че офанзивата ще е 2-3 дена след монтажа на дограмата!





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: *abi*]  
Автор врабец ()
Публикувано22.10.12 10:45



саламандър и ей тази фирма:


бррррр.....
хората са много симпатични и в досегашните ни контакти много... как се казва това... ефикасни, професионални с любезност и внимание.
обаче цялото това ме ужасява, просто цялото това... местене, влачене, шум, хора, които изтърбушват къщата и олеле
и застреляното коте, дето е на гости...
и пиу, която, о! ужас! непознати...
и тате, който просто е стар и нищо не разбира, но си мисли, че разбира, но всичко, което уж е разбрал го изнервя...
а трябва, просто трябва, задължително и на всяка цена, да свърша по една поръчка до края на седмицата, а прозорцистите идват в четвъртък...
абе ще оживея, ама...



Тема докладвам:нови [re: tartarianeyes]  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано22.10.12 12:33



резултатът е нулев.
язък за барута
в събота ме просна някакъв гаден висрус
едва днес се навдигам от леглото

такива неща все на мен ще се случат. във втори клас имах главна роля в една пиеска и имах страхотна принцеска рокля. но един ден преди представлението се раболях от шарка и на вратата сложиха оня гаден яервен кръст....

естествено, нищо не направихме, но пък рецептите бяха архивирани за бъдеща употреба.

на всички вас моите искрени благодарности за съпричастността







Тема Re: докладвам:нови [re: tartarianeyes]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано22.10.12 17:43



Тю! Язък. Надявам се сега да си по-добре. Че тия вируси са много гадни.

И аз записах рецепти, ама кога ли ще се захвана. Хич не съм по бъркане и печене.





Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: врабец]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано22.10.12 19:10



добри са.
ако ги монтират и както трябва ще се преродиш:)



Тема Re: докладвам:нови [re: tartarianeyes]  
Автор .Jess. ()
Публикувано22.10.12 21:14



Най-важното е здравето все пак (друго какво ли ми остава да ти кажа

).
Дано си се пооправила.

А младежът, не можа ли да спретне сам нещо, онази рецепта с белтъци и кокосови стърготини на ести не беше май сложна.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: врабец]  
Автор .Jess. ()
Публикувано22.10.12 21:24



има ли такава болест "мразя да ми се бара наоколо"?

И аз май страдам от нея, макар и в по-лека форма.
От около 3 седмици фасадата на къщата се боядисва и мазачите много ме притесняват. Например - стряскат ме, като им гледам краците по скелето на нивото на очите ми, както и опаковането на прозорците с найлони отвън така, че въздух не влиза, като отворя прозорец, или да ме будят 8 сутринта, крякайки под прозореца или искайки нещо, когато съм решила да спя поне до 9. Вчера даже им се скарах, защото се мотат повече и от български бояджии, правят закуски по 2 часа и си отиват в 3 следобяд, и като гледам, хаосът може да продължи до Коледа и вече не ми издържат нервите

.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: врабец]  
Автор .Jess. ()
Публикувано22.10.12 21:27



Може би има разлика от шоколад до ...шоколад?




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.