Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:18 26.09.24 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Батко]  
Автор sachog (бухал)
Публикувано21.10.12 15:17



...или...мастика...





Тема Re: аби, моля те,нови [re: esti]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 15:59



мерси : )
ама това е онзи вариант за пълнеж на соц. "торта гараш", когато по магазините просто нямаше никаква сметана. и се заместваше някак... : )
сега виж как си уточняваме - млечна, немлечна сметана... - тогава нямаше никаква.
всъщност точно от такава торта с яйчен крем имам този уплах от суровите яйца...
някой донесе само 1 парче в къщи и, разбира се, че за детенцето... и после с детенцето - 2 седмици в инфекциозната болница.
много съм настроена срещу този иначе невинен и вкусен крем...
както и да е.
истинската, оригинална торта гараш се пълни с крем направен от поразбита сладка сметана и доразбита със стопен чер шоколад. или, вариант, крем от заквасена сметана, стоплена с няколко лъжици захар, с изсипан в нея настърган чер шоколад, за да се стопи. и като изстине това, се разбива с миксер.
платките й не се правят поотделно, а на цял блат, който се суши-пече във форма за торта във фурната и после се реже на 4 платки с конец.
те са от белтъци, орехи, съвсем малко брашно, прашинка ванилия и захар.

правила съм обширно изследване на произхода и разновидностите на тази торта още преди повече от 30 години, когато такава (и само почти истинска

) можеше да се похапне само в сладкарницата на "гранд хотел софия" в този град.
и не беше споменавана в готварските книги, все едно не е съществувала...
имам наблюдения от поне откъм 75а година нататък за тук. за другите градове как е било не знам...

обаче, нали разбираш, през 81ва се влюбих и той обичаше торта гараш, като мен
... а после пък ми стана интересно да науча още повече за нея :)



Тема Re: аби, моля те,нови [re: *abi*]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 16:08



ами аз купувам истински суперчер шоколад, когато искам да правя нещо с шоколад.
например lindt, или този екстра тъмния от "милка"...
абе не "своге", със "своге" не стаа


добре де, бисквитки с шоколадени парченца стават и със "своге" но не е много гот.
а шоколадът, който е предназначен специално за готвене, в повечето случаи ми харесва по-малко и от свогешкия, не знам що.

чакам да дойде утре
благодаря :)



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: esti]  
Автор .Jess. ()
Публикувано21.10.12 22:00



Немските домакини готвят само с шоколад на блокове за готвене, който е със специален вкус за сладкарски изделия. За ядене не става, защото е безумно твърд.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: Батко]  
Автор .Jess. ()
Публикувано21.10.12 22:01



Имам опит и бих се включила

.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: .Jess.]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 22:03



аз си порязах стъпалото на крака от фръкнала на пода цепка такъв шоколад.
без майтап!
можеш да забиеш пирон с него...
а на вкус не става.
и сладките и кейковете с него са тъпи.



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 22:04



С яйца е.
За да стане пухкав мусът и да добие този "облачен" вид трябва да се разбърка шоколадът с белтъците на сняг.
Още ли я искаш.
Щото ако не - да не дращя.

Ето това трябва да се получи:


Този шуплест ефект и лекотата при допира с небцето не става без белтъците.

Иначе в интернет докато търсех подходяща снимка попаднах точно на това, което ти написа Ести:


И пропорциите са добри.

Но ефектът без яйцата е коренно различен.
Пак е ужасно вкусно де когато ползваш добър, тъмен кувертюр.

Пробвала съм и с бял, не ми допадна обаче.

Редактирано от *abi* на 21.10.12 22:13.



Тема Re: естиии...и вие всички други кулинарки...нови [re: .Jess.]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 22:07



И само с него стават тези блестящи шоколадови сладкарски резултати.



Тема Re: аби, моля те,нови [re: *abi*]  
Автор врабец ()
Публикувано21.10.12 22:09



уф, да, точно такова трябва да е на вид, а на вкус направо го усещам... някъде далече... в мен


обаче не го ща със сурови яйца.
е, ми, значи... няма и това е.
но пък ви благодаря : )
най-малкото за това, че се занимахте с капризите ми : )
ама и аз съм един врън-врънкавец



Тема Re: аби, моля те,нови [re: врабец]  
Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано21.10.12 22:10



а шоколадът, който е предназначен специално за готвене, в повечето случаи ми харесва по-малко и от свогешкия, не знам що.
Не го купуваш за ядене в необработен вид нали?


Като бях малка си режех с един нож хапки Кот-д-оровете и се чудех кво пък са произвели тия!




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.