|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
Тема
|
Re: естиии...и вие всички други кулинарки...
[re: Батко]
|
|
Автор |
sachog (бухал) |
Публикувано | 21.10.12 15:17 |
|
...или...мастика...
| |
Тема
|
Re: аби, моля те,
[re: esti]
|
|
Автор |
врабец () |
Публикувано | 21.10.12 15:59 |
|
мерси : )
ама това е онзи вариант за пълнеж на соц. "торта гараш", когато по магазините просто нямаше никаква сметана. и се заместваше някак... : )
сега виж как си уточняваме - млечна, немлечна сметана... - тогава нямаше никаква.
всъщност точно от такава торта с яйчен крем имам този уплах от суровите яйца...
някой донесе само 1 парче в къщи и, разбира се, че за детенцето... и после с детенцето - 2 седмици в инфекциозната болница.
много съм настроена срещу този иначе невинен и вкусен крем...
както и да е.
истинската, оригинална торта гараш се пълни с крем направен от поразбита сладка сметана и доразбита със стопен чер шоколад. или, вариант, крем от заквасена сметана, стоплена с няколко лъжици захар, с изсипан в нея настърган чер шоколад, за да се стопи. и като изстине това, се разбива с миксер.
платките й не се правят поотделно, а на цял блат, който се суши-пече във форма за торта във фурната и после се реже на 4 платки с конец.
те са от белтъци, орехи, съвсем малко брашно, прашинка ванилия и захар.
правила съм обширно изследване на произхода и разновидностите на тази торта още преди повече от 30 години, когато такава (и само почти истинска ) можеше да се похапне само в сладкарницата на "гранд хотел софия" в този град.
и не беше споменавана в готварските книги, все едно не е съществувала...
имам наблюдения от поне откъм 75а година нататък за тук. за другите градове как е било не знам...
обаче, нали разбираш, през 81ва се влюбих и той обичаше торта гараш, като мен
... а после пък ми стана интересно да науча още повече за нея :)
| |
Тема
|
Re: аби, моля те,
[re: *abi*]
|
|
Автор |
врабец () |
Публикувано | 21.10.12 16:08 |
|
ами аз купувам истински суперчер шоколад, когато искам да правя нещо с шоколад.
например lindt, или този екстра тъмния от "милка"...
абе не "своге", със "своге" не стаа
добре де, бисквитки с шоколадени парченца стават и със "своге" но не е много гот.
а шоколадът, който е предназначен специално за готвене, в повечето случаи ми харесва по-малко и от свогешкия, не знам що.
чакам да дойде утре
благодаря :)
| |
Тема
|
Re: естиии...и вие всички други кулинарки...
[re: esti]
|
|
Автор |
.Jess. () |
Публикувано | 21.10.12 22:00 |
|
Немските домакини готвят само с шоколад на блокове за готвене, който е със специален вкус за сладкарски изделия. За ядене не става, защото е безумно твърд.
| |
Тема
|
Re: естиии...и вие всички други кулинарки...
[re: Батко]
|
|
Автор |
.Jess. () |
Публикувано | 21.10.12 22:01 |
|
Имам опит и бих се включила .
| |
Тема
|
Re: естиии...и вие всички други кулинарки...
[re: .Jess.]
|
|
Автор |
врабец () |
Публикувано | 21.10.12 22:03 |
|
аз си порязах стъпалото на крака от фръкнала на пода цепка такъв шоколад.
без майтап!
можеш да забиеш пирон с него...
а на вкус не става.
и сладките и кейковете с него са тъпи.
| |
Тема
|
Re: аби, моля те,
[re: врабец]
|
|
Автор |
*abi* (eLgreco) |
Публикувано | 21.10.12 22:04 |
|
С яйца е.
За да стане пухкав мусът и да добие този "облачен" вид трябва да се разбърка шоколадът с белтъците на сняг.
Още ли я искаш.
Щото ако не - да не дращя.
Ето това трябва да се получи:
Този шуплест ефект и лекотата при допира с небцето не става без белтъците.
Иначе в интернет докато търсех подходяща снимка попаднах точно на това, което ти написа Ести:
И пропорциите са добри.
Но ефектът без яйцата е коренно различен.
Пак е ужасно вкусно де когато ползваш добър, тъмен кувертюр.
Пробвала съм и с бял, не ми допадна обаче.
Редактирано от *abi* на 21.10.12 22:13.
| |
Тема
|
Re: естиии...и вие всички други кулинарки...
[re: .Jess.]
|
|
Автор |
*abi* (eLgreco) |
Публикувано | 21.10.12 22:07 |
|
И само с него стават тези блестящи шоколадови сладкарски резултати.
| |
Тема
|
Re: аби, моля те,
[re: *abi*]
|
|
Автор |
врабец () |
Публикувано | 21.10.12 22:09 |
|
уф, да, точно такова трябва да е на вид, а на вкус направо го усещам... някъде далече... в мен
обаче не го ща със сурови яйца.
е, ми, значи... няма и това е.
но пък ви благодаря : )
най-малкото за това, че се занимахте с капризите ми : )
ама и аз съм един врън-врънкавец
| |
Тема
|
Re: аби, моля те,
[re: врабец]
|
|
Автор |
*abi* (eLgreco) |
Публикувано | 21.10.12 22:10 |
|
а шоколадът, който е предназначен специално за готвене, в повечето случаи ми харесва по-малко и от свогешкия, не знам що.
Не го купуваш за ядене в необработен вид нали?
Като бях малка си режех с един нож хапки Кот-д-оровете и се чудех кво пък са произвели тия!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
|
|
|