Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:24 12.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
Тема всеки някога открива своята американови  
Автор tartarianeyes (вейхайвей)
Публикувано12.10.12 11:04

запознах се с един кореец, от южните. възпитан, внимателен и любезен човек.
беше се информирал подробно за българия, преди да дойде. изпитах огромно неудобство, че освен дежурният от татово време напев - "марионетка на америка в онзи район на света", а сега една от водещите световни икономики, друго почти нищо не знам за южна корея.

"знаете ли", каза и хан, "ние с вас много си приличаме. вашият праезик е в една езикова група с моя, по същия начин правите онова неповторимо тц-тц-тц, и вие сте били под чуждо владичество".

това познанство не е отскоро, но се сетих за и хан преди два месеца, когато видях, че момичетата от хотела буквално пият нещо от един лаптоп във фоайето. езикът на моменти звучеше като турски, но не беше. стана ми любопитно и седнах до тях. оказа се някакъв корейски филм. разхилих се и попитах няма ли турски сериал, а те така ожесточено ми изшъткаха, че млъкнах.

и тогава пак открих корея - история, гледки, красоти. не знам точно кой филм гледаха, но ми направи впечатление колко красив народ има там. някои актьори не са човешки същества, а произведения на изкуството.

оказа се, че съм открила америка мнооого късно. народът е луднал по южна корея - и старо и младо - гледат филми, слушат музика, има сума ти сайтове с препоръки от типа "какъв/каква е корейският/та мъж/жена", как да ги привлечем, как да се държим, как да го задържим... пълен шаш. признавам, смятах, че турските сериали държат първенството, но се оказа, че корея далече е надминала комшиите.

аз специално бях приятно изненадана от корейските метъл групи. не очаквах.

когато разказах на моите за великото ми откритие, синът ми каза, че мъжете му приличали на кукли, дори изглеждали гейски. баща му беше на мнение, че съм расист, след като се изненадвам, че в моята новооткрита америка не живеят диваци, а хора, които могат даже и метъл да правят

изрових мейла на и хан и му писах за истерията по родината му тук в моята. ще бъде очарован.

а вие кога открихте своята америка?

Тема Re:нови [re: tartarianeyes]  
Автор иливap (Counselor)
Публикувано12.10.12 11:13

Учих заедно с две южнокорейки. Страшно умни, начетени, амбициозни и ученолюбиви момичета! Забавни, възпитани, любезни, усмихнати - абе нямам забележки. Или - една забележка. Много ми беше трудно да ги разбирам - говориха и английски, и норвежки с невероятно силен акцент.

Но или аз с времето се научих да ги разбирам въпреки акцента, или те поработиха върху него, в крайна сметка се разбираме без проблеми.
Безчетен брой пъти са ме канили на вечеря в квартирата им и всеки път готвиха южнокорейска кухня. Имена и съставки не знам, но ... да кажем, че бяха нови вкусове за моя език (и мозък) и не бяха лоши.

Иначе тази мания по Южна Корея в България не ми е позната. Гледай ти изненади.

П.П. Иначе те много харесаха таратор, баница с яйца и сирене, пълнени пиперки и гювечета.

Дир ми изяде B-то на ника Виливар, та временно ще е така. :)

Редактирано от иливap на 12.10.12 11:15.

Тема Re: всеки някога открива своята американови [re: tartarianeyes]  
Автор FilerO99 (Оперативная )
Публикувано12.10.12 11:19

Аз открих своята Америка в собствения си дом тук в България, в София.

Има една еврейска поговорка, че не е нужно да напускаш домът си ако искаш да намериш щастие.

Тема Re:нови [re: иливap]  
Публикувано12.10.12 11:27

и аз трудно разбирах хан, но той се стараеше
"п" и "б", "р" и "л", има и други, но това са проблемните съгласни в общуването.

много, много интересен език. не пишат с йероглифи, както аз, невежата, си мислех, а със собствена азбука - хангъл, на която прототип са китайски йероглифи, и както хан споменаваше, че това била още една прилика между нас.

за храната - аз съм си консерва, та не знам дали ще открия и кулинарната си америка, но бих опитала кимчи....

ние с теб май че не можем да понасяме плюш и кадифе...

хан разказваше, че който имал такава непоносимост към двете материи, в минал живот е бил член на императорското семейство и му било втръснало да носи плюш и кадифе

Тема Re: всеки някога открива своята американови [re: FilerO99]  
Публикувано12.10.12 11:32

прав си

а щастието за всеки е различно.
раздвам се, че си щастлив

Тема Re: всеки някога открива своята американови [re: tartarianeyes]  
Автор Koм (рекордьор)
Публикувано12.10.12 11:37

Най-голямата изненада за мен - корейците не обичат да ги докосват. Всъщност - голяма част от азиатците са така, но корейците са много повече от всички други.
Открих го с една девойка, с която се срещах по едно време. В началото мислех, че е защото съм непознат, но това продължи дори и след като спахме заедно.

Всичките и приятели бяха подобни на нея - здрависването дори за тях е много интимно.
Пластичните операции в Южна Корея са много на мода - жените се подлагат масово на операция за коригиране на долната челюст.
В Сеул хората на улицата ме гледаха с нескрито любопитство и сякаш мислеха "виж го пък тоя къф е дълъг". Вечер - в ресторанта на хотела ме гледаха направо с подозрение. Езика им е близо до японския - поне по звучене.
Ресторнатите с корейско барбекю имат барбекю на масата. Донасят ти месата сурови, но с подправки и сосове и ти си ги печеш - по този повод се бъзикахме, че си плащаме за да си готвим.

Тема Re:нови [re: tartarianeyes]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано12.10.12 11:41

Южна Корея със своя Самсунг, Хюндай, Киа, Голд Стар (дали не са вече в историята?), Деу и не ми се мисли още какво, влязоха у нас със зората на демокрацията.
Един от любимите ми филми е

- Пролет, лято, есен, зима и пак пролет.
Мисля, че много имаме да научим от тях.

Тема Re:нови [re: ФишPиб]  
Автор Silverado (HIмана)
Публикувано12.10.12 11:44

Голд Стар са мисля сегашното Ел Джи.

Тема Re:нови [re: Silverado]  
Автор ФишPиб (Емарципанена)
Публикувано12.10.12 12:05

Нямам идея дали са се слели, изкупили или каквото и да е, но LG syshto sa tuk.

Тема Ааа, това е другия парадокснови [re: ФишPиб]  
Автор Koм (рекордьор)
Публикувано12.10.12 12:09

до 80-те години в Южна Корея масово не са имали хладилници.

Сега всеки втори хладилник е корейски.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.