Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:33 11.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема честит празник на всички татковци : )нови  
Автор вp. ()
Публикувано26.12.10 10:58

събудих се днес с тази мисъл и настроение.
честит празник на всички татковци : )
на татко,
първият ми спомен от татко е как, когато съм била на не повече от 1, той си играеше с мене на "къде е панделката" и мебелите са ми се стрували огромни като къщи от цветя; дамаската им беше на едри макове и слънчогледи... какви моди е имало преди 50 години : )
татко ми открадваше панделката, криеше я някъде, а аз цвърчах щастливо, премятах се из мебелите да я търся и това ми се е струвало толкова вълнуващо. той се смееше и ме хвърляше високо, за да видя - а не е ли скрита в полилея?
татко, който ми четеше приказки всяка вечер и, на практика, всеки път, когато успея да го спипам през деня.
веднъж беше много уморен, а книгата, която ми четеше, се свърши. аз исках още приказка, той нямаше сили да става, да рови из библиотеката и започна да ми измисля една.
само негова и моя си.
това продължи много години наред; беше за джуджето палечко и безкрайните му приключения сред огромния Свят.
палечко и макаронената криза, как палечко намери козе мляко за трите малки котета, палечко и неговия сив котак спасяват баба врабка от камиона, как палечко се научи да чете и спаси последното змейско яйце...
спомням си, че когато бях на 5, татко за първи и единствен път беше в болница. оперираха му апендицита. чаках и тропах с петите на сандалите си по пейката в коридора на болницата татко да се събуди и да ми разкаже приказка.
помня как пътувахме с влак, джип, даже с каруца, из България.
татко често ходеше в командировки и любимото ми беше да ме взема със себе си.
разказваше ми защо полетата са различни на цвят, кой е бащата на телето, кое е бор, кое е смърч, кое магаре и защо катърът е такъв :))
веднъж се бях запознала с Огромен козел, бял, жестоко див и агресивен, вързан с верига за железен кол, бетониран на отдалечена поляна. спомням си как пръчът нямаше нищо против мене, но пускаше жупел, пръхтеше и риеше като бик, ако някой се опита да се приближи да ме вземе... а КАК смърдеше, леле

тогава татко дойде, изобщо не забави крачка, взе ме за ръка, каза на козела "това е мое." - и ме отведе.
татко можеше да угаси жупела във всечии очи; в това бях сигурна и убедена със същото спокойствие както и че Слънцето непременно ще изгрее и утре.
бях сигурна, че ще ми намери грозде през април, когато веднъж бях болна... ама много болна.
татко, който ми донесе жив прилеп под шапката си : )
прилепът влетял в купето на влака в движение, скрил се под шапката на татко, а татко я нахлупил здраво, за да не избяга. имаше много надрана глава, обаче пък как се радвах на прилепа аз
прилепът се казваше гошко и живя години овесен на закачалката за шапки в коридора у нас. малкото прозорче в кухнята беше винаги отворено, за да се прибира и излиза, и нямахме нито 1 комар :)
"фантазио!" - викаше ме - "ти си моята фантазия в синьо, цяла рапсодия с пружинки" - и дърпаше къдриците ми, а аз уж се сърдех.
татко ме научи как се прави свирка от върбово клонче, какво значи добре балансиран нож, как се заточва нож, как се стреля с пушка, даже веднъж, в приморско, обрахме всички големи играчки от стрелбището на някакъв наистина нагъл тип, който мамеше децата
а веднъж, в гората, намерихме вълче леговище.
вътре нямаше вълци : )
но татко ми разказа и показа как вълчицата е гледала малките си, как личи по това и онова колко са били, може би, какво са правили...
научи ме да плувам, да карам колело, да яздя, да шия на машината, обаче тайно отначало, да чета, а после - да чета много.
татко ме чакаше да се наплача когато ми се плачеше. а после ме разсмиваше.
от него знам, че на човек никога не може да му бъде скучно.
дори да е затворен сам, в бяла стая, без прозорци, без врати - нали има себе си, своята душа, мислите си, своята фантазия - как може да му бъде скучно?!
научи ме, че хората понякога изглеждат лоши, защото ги е страх.
татко е този, който винаги ме намираше където и да бях се изгубила... ако наистина се бях изгубила.
татковците са много специално нещо!
татко - това е обич.
поздравявам всички бащи днес, в деня на бащата!

Тема Re: честит празник на всички татковци : )нови [re: вp.]  
Автор Jennifer:) (приветлива)
Публикувано26.12.10 11:05

Страхотен татко!

Аз много исках да се оженя за моя! Той ми беше най-хубав и най-добър. Приличаше на Ален Делон. На сегашните си години - не особено, но гледам, че се е запазил повече от Ален Делон. Няма бръчки, младее много. Така е то, като обича да си ляга с кокошките, както се казва.

По-късно се разочаровах, като узнах, че не мога да се оженя за татко си, но за малко.

Тема Re: честит празник на всички татковци : )нови [re: Jennifer:)]  
Автор вp. ()
Публикувано26.12.10 11:15

всички татковци, които обичат децата си, изобщо децата, даже дори и да нямат свои, са страхотни!

да ти е жив и здрав твоят татко

Тема а така!нови [re: вp.]  
Автор ceлянинъt (европростак)
Публикувано26.12.10 11:17

да са живи и здрави бащите!

те са като конструкцията на къщата - колони, греди, плочи - която конструкция не се вижда, щото е облечена в мазилки, лампериии, тапети, килими...

само с конструкция дом не става,
но и само с тапети и килими - също...

ЕВРОПРОСТАК

Тема Re: а така!нови [re: ceлянинъt]  
Автор вp. ()
Публикувано26.12.10 11:20

точно, точно така!
здрав и щастлив бъди и ти, за себе си, своите деца, децата изобщо и внуците си

Тема Re: честит празник на всички татковци : ) [re: вp.]  
Автор дядoKoлeдa ()
Публикувано26.12.10 11:42

Мерси :)
Да ви се връща тъпкано на когото трябва

Тема Re: честит празник на всички татковци : )нови [re: вp.]  
Автор 741 (ветеринар)
Публикувано26.12.10 11:59

Според решение от 28 март 1997 г. на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство" пък 26 декември се отбелязва и като празник на бащата
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3500591

Няма да го бъде тоя празник. На хората ако им трябваше специален ден да почитат родителите си, щяха сами да го измислят. Тоя се опитват служебно да им го спуснат отгоре.
Сещай се за баща си при всеки повод, пази си хубавите спомени за него и не ги смесвай с нечии феминистки напъни за криворазбрано равенство по всеки показател.

Редактирано от 741 на 26.12.10 12:02.

Тема Re: честит празник на всички татковци : )нови [re: 741]  
Автор вp. ()
Публикувано26.12.10 12:36

хм, разбирам те донякъде : )
настроението на увесеноносната ти мраковата дидактична пръстоклатност е горе-долу същото каквото аз имах преди години, когато се споменеше, че 8 март бил празник на жената-майка, дъра-бъра, бляблябля.
мигар жените-майки, просто жените без да са майки, трябва лицемерно да се уважват и да се мисли добро за тях само в 1 ден?! определен от филанкишията ден?! мигар, като ми подарят скучубрено лале със скършена дръжка, или шибан карамфил, гарниран с цветарски копър в прозрачен шушляк, безименен комплект преоценени стъклени чаши, еднакъв за сички женки в колектива, и ми се напоркат, и даже ми повърнат вечерта, на банкета, тва ше ме сгрее през останалите 364 дни на годината?! останалите дни, когато се държат грубо, още по-грубо, блъскат ме, смърдят ми, дрънкат ми глупости, изяждат ми кюфтето и ме омърсяват само с факта, че съществуват - каквито са - около мене?!
- да се задраска от каленара 8 март, барабар с всички понеделници - мислех мрачноубедена аз

изобщо не знаех, докато ти не ме осветли, че едикойси го бил предложил, решил и приел този ден да бъде ден на бащата.
изобщо не ме интересува това, да си призная : )
такъв ден си трябва, трябва си и ден на майката.
това, че някои хора, повечето хора, са склонни да свинстват през все едно кой ден, че - ето - превърнали са 8 март в свинщина - имаме доказателства за това , че може би - според тебе - тенденциозно е, че точно тези са измислили този пък сега ден да бъде ден на бащите - изобщо не-ме-за-ся-га
нито пък засяга отношенето ми към бащите, майките, децата, намсикво.
трябва да има коледа, трябва да има ден на майката, ден на бащата, ден на детето!
тъй мисля аз.
трябва всеки ден да се обичаме, уважаваме, грижим, мислим един за друг - това също мисля, чувствам и знам.
но пък един празник на нещо хубаво в повече никога не е излишен, не е ли така : )
ако освободиш духа си от суетата, че ти - е нема, па! щом тези са го измислили - е нема па, нема! - и оставиш в себе си само това, че едно "здравей, обичам те" към някого никога не може да бъде излишно, съм сигурна, че ще се съгласиш с мене

и така - честит ти ден на бащата!
който и да си ти : )
здравей днес, здравей през всички дни занапред
нека ти е светло, радостно и да си щастлив колкото може повече през все едно кой ден, днес ти пожелавам аз

харесва ми да има специален ден на бащата, все едно кой го е измислил

Тема Re: честит празник на всички татковци : )нови [re: 741]  
Автор tia9 (странна птица)
Публикувано26.12.10 12:58

Няма нищо лошо в още един ден да благодарим на бащите си, на бащите на децата си.)) Даже и спускането отгоре не може да го развали.))
Честит и на теб.може би?))

- подпис, а не поздрав

Тема Мерси.нови [re: вp.]  
Автор Phillip (-; свежъ :-)
Публикувано26.12.10 13:01

Да ти се връща.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.