Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:54 12.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Впечатления от една изложбанови  
Автор Лил ()
Публикувано16.10.10 20:23

Става дума за изложбата на Обербауер, някои картини или по-точно изобразеното върху тях, което ми направи впечатление.

Това е Буюк джамия или днес Археологическият музей. Така заобиколена с малки къщички прави впечатление на много красива сграда с тези много куполи. В момента е затулена, затисната от околните доста по-високи сгради и най-вече от сградата на БНБ, построена през 30-те години, която направо я е "захапала" от едната страна.
Вляво и вдясно се виждат още две джамии, едната предполагам е Черната, т.е. днешните Седмочисленици, а другата е разрушена, вероятно се намирала някъде около Съдебната палата.

Това е днешния Граф Игнатиев и Св. Седмочисленици. Годината е 1892. Има улично осветление.

Това мостът, който е свързвал Графа с Драган Цанков. На заден план се вижда Витоша, в далечината - село Лозенец, а на мястото на днешния строителен техникум и съда е имало гробища. В средно близък план между гробищата и къщите според мен се вижда Римската стена.

Ето линк с по-голямо увеличение.

Конакът с Челеби джамия

Конакът е ясно, дворецът, днешната галерия, а някъде около Партийния дом или Министерския съвет е имало джамия. Явно е място за култове, като се имат предвид и римските останки отдолу ;)

Селска кръчма в Софийско

Направиха ми впечатление шапките: калимявка, калпаци, чалма и фес, седят на една маса. Мултикултурализъм в действие ;) Пиенето е вино, интересни са каните, метални и с капак.

Шоп и шопкиня

Както си му ередно, мъжът на кон, а жената отпред върви пеша ;) И понеже е в ниското на моста, изглежда още по-мъничка.

Картината се казва "Софийски селяни - въглищари

Пред тях са изкараните пари. Легналият държи книга, която или е тефтер, в който си записват печалбите, или е книга за четене. Не си представях, че през 1901 софийските селяни са били грамотни.

Улпия Сердика.

Интересно ми е какво е останало от тези римски остатъци сега. Това е някъде в северната част на София, защото в перспектива се вижда София и зад нея Витоша.

Имаше и други интересни неща, картини от Несебър, Велико Търново, Трявна, Рилския манастир.

Самият Йозеф Обербауер е роден в днешна Италия, в южен Тирол, който австрийците и до днес смятат за своя територия. Идва в България като чертожник на общината. От първия си брак има три деца. На 62 години се жени за втори път и до смъртта му на 72 години жена му успява за 10 години да му роди още 4 деца. Така че наближаващите 60 години в клуба да се стягат да стават млади татковци ;)
Интересно какво е станало с рода му, дали са останали тук, дали са се върнали на запад...

Линк към повече от софийските картини на Обербауер

Тема Re: Найстина невероятни работинови [re: Лил]  
Автор farmer (същия:))
Публикувано16.10.10 20:37

Накара ме да прочета нещо повече..ами той нев е работил само в София , има работи за наши манастири и други градове.

Доматите не се ядат с коловете,на тиквите не се ядат листата-личен опит

Тема Re: Впечатления от една изложбанови [re: Лил]  
Автор .Jess. (толерантна)
Публикувано16.10.10 20:45

Предишния път, когато даде линк към картините на Обербауер, тази, на която има конник с жената, вървяща пеша, ми направи голямо впечатление - точно същото си помислих и аз, казах си, да му се не види и шопа, жената маа гащи в преспите, не я вземе до себе си на коня, проклетникът.

Ако помниш, преди време бях качила тази моя снимка от Златоград и бях отбелязала, че помакът, както никога, е качил жена си на коня, а той върви пеш .

Гледах дълго картината с моста между Графа и Драган Цанков. Аз тогава не можах да си представя къде точно се намира това, след твоето обяснение е съвсем ясно всичко, и да, Римската стена е, а в с. Лозенец дълго съм живяла, съвсем наблизо до тези гробища.

Благодаря за разясненията , Лил, и за впечатленията ти.

Тема Re: Впечатления от една изложбанови [re: .Jess.]  
Автор Фиш (Емарципанена)
Публикувано16.10.10 20:59

че помакът, както никога

Защо и там да не битуват кавалери

Тема Re: Впечатления от една изложбанови [re: .Jess.]  
Автор tia9 (странна птица)
Публикувано16.10.10 21:11

Напротив, кавалери са и са грижовни

\домошари.

Автор Гeвpek (вкусен и топъл)
Публикувано16.10.10 21:26

На тоя дъжд и влага, изложбата си е добра идея. Къде това?

Всичко остро е вредно (особено думите)

Тема Re: Впечатления от една изложбанови [re: Гeвpek]  
Автор sofka (чудачка)
Публикувано16.10.10 21:53

Аз не съм ходила отдавна на изложба на картини, но гобленарските на Шипка 6 не пропускам, като разбера, че има.Хоби. Кво да правиш.

А Лил е показала хубави картини и добре , че е имало кой да нарисува София, та да видим, че е приличала на едно голямо село.

Не искат да общуват с нея на никаква цена:)

Тема Re: Впечатления от една изложба [re: Гeвpek]  
Автор Лил ()
Публикувано16.10.10 23:41

В Софийската художествена галерия, за съжаление утре е последният ден.
Но остава Дега в Националната, само не помня докога.

За Обербауер входът е безплатен.

Тема Re: Впечатления от една изложбанови [re: sofka]  
Автор Лил ()
Публикувано16.10.10 23:43

София, та да видим, че е приличала на едно голямо село.
Не особено голямо, даже направо малко.

Автор kotarak_a (познат)
Публикувано16.10.10 23:48

Утре ли свършва Обербауер, Лил?
Все се каня....
Егати педрето съм!
Няма да отида на планина утре!

Предпочитам оптимизъм, но ме избива на реализъм. /Пътник/

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.