Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:53 02.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Надига се революция срещу култа към скоростта  
Автор Фиш (Емарципанена)
Публикувано09.10.10 12:33

В епохата на свръхбързите компютри и на новите технологии всичко напредва прекалено бързо. Спешно трябва да забавим темпото, иначе планетата ще се разбие в стената.

Такава е философията на движението "слоу", (от slow - бавен) което е на път да се превърне в културна революция, предаде БТА. Зародило се преди 20 години около организацията "Слоуфуд" (с девиз: "Яж добре, правилно и чисто") на Карло Петрини в Италия, създадена в отговор на нездравословното хранене "Фастфуд", днес движението "слоу" вече има разклонения и разновидности в почти целия свят.

А вие приемате ли такъв слоу -стил на живот?

Тема Re: Надига се революция срещу култа към скоросттанови [re: Фиш]  
Автор kakata (221B Baker Str)
Публикувано09.10.10 13:11

Родителите ни, които отидоха на село отдавна правят революцията "слоу".
Всичко става бавно, проточено във времето и пазаруване, и говорене, и хранене.

Тема Re: Отдавна,нови [re: Фиш]  
Автор MмZ ()
Публикувано09.10.10 14:27

само че го свързвам с нещо като поговорка-отговор на въпроса "как се яде слон",
подари ми я заедно с нарисувано слонче една ... такава като теб, приятелка.
По същото време някъде беше и бума на мобилките - това пък във връзка със смайващото притежание от всеки пенсионер и пр. на поне два мобилни ... навремето си държах мобилния в къщи, точно като стационарен и така си останах неоткриваема по телефони
Като "слоу" няма да го възприема, просто защото съм антианглоезична

Новината, която ми хареса от твоя линк е ей тая

Ученото си е учено

Автор npubem (:-)
Публикувано09.10.10 14:43

Ох ох, мечтая си за тоя начин!..

През отпуските това правя. Разхождам се бавно, храня се бавно.
Плувам бавно и дълго.. в началото си мисля разни неща, после
водата отмива мислите една по една и остава само морето и
слънцето.. Зяпам корабчета, които се пързалят по хоризонта..

Или пък хвърляш въдиците на някое красиво мясти и .. изпадаш в безвремие..

Не бързай да подозираш лош умисъл - може да е обикновена глупост!

Тема Re: Надига се революция срещу култа към скоросттанови [re: npubem]  
Автор PipilotaViktualija (не онази)
Публикувано09.10.10 14:48

Ох, направо си визулизирах думите ти и ми се прииска да се науча да медитирам след тях...

Автор LlRA.. (мission)
Публикувано09.10.10 14:51

Напълно го приемам:))
У дома живеем именно така...пък прогреса нека си върви:))

Автор PipilotaViktualija (не онази)
Публикувано09.10.10 15:06

Във времена, в които се знае предостатъчно за фаталната роля на стреса върху човешкото здраве и в които човекът си дава все повече сметка, че пари без здраве нямат особена стойност, това е нещо логично. Пък и все някога в главата ти започва да се блъска вечният философски въпрос "Накъде отиваме, защо сме тук и заради какво е всичко това, аджеба?"

...Мисля, че светът много скоро ще се нуждае от такава революция, ще бъде принуден да я започне глобално- да забави темпото, да понижи стандарта в развитите държави и т.н.
Между другото, преди време четох за нещо като крайно- радикална "фракция" на слоу- движението (е, това е моя квалификация)- т.нар. фрийгънизъм. Това движение проявява елементи на комунизъм, радикална екология, а и най- обикновена класическа стиснатост, тъй като последователите му живеят в свой си свят, в който няма пари. Използват натурална размяна, живеят без отопление, някои нямат и телевизори, телефоните им приемат само обаждания,почти не използват битова техника и т.н. Малко клошарско и естремистко звучи, ама на...всъщност, движението си има и известни последователи- фрийгъни.

Редактирано от PipilotaViktualija на 09.10.10 15:07.

Тема Re: Аз съм си слоунови [re: Фиш]  
Автор sofka (чудачка)
Публикувано09.10.10 15:09

откакто се помня.

Води ме поговорката:" Един бързАл и умрял!"
Затова не бързам за никъде и ако мога да отлагам нещата , които трябва да върша, го правя с удоволствие.
Едва онзи ден /след месец / си взех новата лична карта.
На Дивотино си релаксирам задоволяващо и гледам да оползотворявам екологично чистата храна оттам.Помните , надявам се, моите конфитюри.
Вече не съм и чак такъв роб на чистотата в дома ми, а го давам по-лежерно.
Предпочитам да си разгледам някое списание или прочета нещо интересно, както и да гобленарствам.
Бързам единствено в работата си, когато се налага.
Всичко друго може да се свърши и вдругиден, ако не е дошъл последният възможен срок естествено.

Не искат да общуват с нея на никаква цена:)

Тема Re: Надига се революция срещу култа към скоросттанови [re: PipilotaViktualija]  
Автор npubem (:-)
Публикувано09.10.10 15:23

Е не, чак толкова прекалено не бива.. За да се нахраниш бавно, не е необходимо да чакаш светкавица да ти запали огъня от съчки, които собственоръчно си събирал..
Виж, за мобилните телефони съм съгласен - когато искам да съм оф, и телефона ми е оф. Хубу, че не съм доктор...

Не бързай да подозираш лош умисъл - може да е обикновена глупост!

Автор aяaяaя (ентусиаст)
Публикувано09.10.10 15:25

Че темпа трябва да се забави на човечеството му е ясно.
Обаче,се питам какъв ще е темпа на "революцията"-слоу или екшън.

Лично го провеждам този слоу от три четири години полууспешно.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.