|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Домашни ястия
|
|
Автор |
sofka (чудачка) |
Публикувано | 06.09.10 11:25 |
|
Тази тема отварям, за да покажете някои ваши ястия и да издадете любимите си рецепти.
Специално Ести ще я замоля да напише рецептата за тортата си, че не я видях в другите теми.
Ето ви линк към някои мои и на свекървата произведения на кулинарното изкуство.Каквито, такива.:)
Чудаците украсяват света!
| |
Тема
|
Re: Домашни ястия
[re: sofka]
|
|
Автор |
уф (терореро) |
Публикувано | 06.09.10 14:09 |
|
Това ястие е от вчера. Мидите се задушават в бяло вино, тиган под капак, докато се отворят. Маха им се едното капаче и се добавя ситно смлян чесън и магданоз, плюс трохи от стар хляб да ги покрие, по една капка зехтин във всяко капаче и във фурната, за да се запече. Сервират се с лимон, и вино. Имаше и десерт, ама адски ме мързи да пиша, пък и не го снимах, защото на вид не го докарваше, но пък на вкус... -:)
| |
Тема
|
Re: Аууууу! Миди!
[re: уф]
|
|
Автор |
sofka (чудачка) |
Публикувано | 06.09.10 16:34 |
|
Не съм яла миди от преди 20 години.
Иначе, като съм ги опитвала , не съм била особено очарована, че са имали дъх на водорасли.
Твойте изглеждат предизвикателни и самата процедура по отстраняването на черупките предполагам, е част от удоволствието да се храниш търпеливо, аристократично и с изисканост.
А не като боба да го кусаш с лъжицата, сякаш някой те гони, и за нула време да ометеш чинията.
И Уфче, сладкишът дори да е нямал вид, щом е бил вкусен, не е лошо да го издадеш. То... принципно с очите човек не се храни, а с устата.Така че, ако се е получил вкусен, давай го насам!
Чудаците украсяват света!
| |
Тема
|
Re: А пък аз ето с какво събрах...
[re: sofka]
|
|
Автор |
RUMlR (Стар Боляр) |
Публикувано | 06.09.10 20:55 |
|
очите на некакви жители на планетата нейде по света....
Като стана, изядоха си и пръстите... За мен остана само удоволствието...
Тия чужденци...всъщност аз бях чужденеца, маат люто яко...
| |
Тема
|
Re: Айде на мусаката!
[re: sofka]
|
|
Автор |
sofka (чудачка) |
Публикувано | 06.09.10 21:36 |
|
Току-що я извадих и я снимах.
Чудаците украсяват света!
| |
Тема
|
Re: Домашни ястия
[re: sofka]
|
|
Автор |
Гeвpek (вкусен и топъл) |
Публикувано | 06.09.10 22:30 |
|
Аз съм фантазьор, днешното ми телешко варено напр. изобщо не си прилича с предишното. Да е жив и здрав и чичо Гошо (Google), и бабите, и половинката.
Хващам общата идея, останалото е импровизация на момента. Вероятно се влияя от времето, от луната, от настроението ми в момента, нямам представа Но като си втълпя, че ми трябва точно определена подправка, нямам мира. Миналата седмица обиколих половин София, за да намеря пащърнак... /не намерих, нервирАх се и се прибрах/
| |
Тема
|
Re: Домашни ястия
[re: Гeвpek]
|
|
Автор |
kakata (221B Baker Str) |
Публикувано | 06.09.10 22:37 |
|
Пащърнак продават старци, клечащи след работното време на инспекторите, на Графа.
Аз случайно попаднах на клечащ старец, продаващ пащърнак на ул. "Иван Асен" - съвпадение с другата тема случайно - и изкупих всичкия.
| |
|
То... принципно с очите човек не се храни, а с устата.
Обратното е.
Човек се храни с очите.
Тези, които се хранят с устата, на тях много им личи, че са се хранили.
Говорили сме си с тебе за експериментите да приемаш храна със затворени очи и да не различаваш какво ядеш.
В момента чета една книга, чиито автор е главният организатор на кейтъринга и приемите на Елизабет 2.
Интересното е, че много от нещата съвпадат с нашия етикет, но напр. останах много впечатлена от това как се ядат кроасани и бисквити. Мислех, че авторът е използвал ирония, но не.
Кроасаните се чупят, маслото се слага в чинията, бисквитите се отхапват, а ножът за масло се ОБЛИЗВА!!!
Нямам търпение да демонстрирам някъде тези велики обноски.
| |
Тема
|
Ето ти рецептата
[re: sofka]
|
|
Автор |
esti () |
Публикувано | 07.09.10 11:29 |
|
За блат 1
7 яйца
250гр захар
150гр брашно
50гр нишесте
1к. л бакпулвер
3с.л какао
50гр масло
50гр тъмен шоколад
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна първо на водна баня, после охладени. Брашното с нишестето, какаото и бакпулвера се пресяват. Добавят се постепенно към яйчената смес. Шоколадът се стопява на водна баня, маслото се разтопява на слаб огън. Добавят се внимателно към сместа.
Пече се във форма 25см. (аз поне в такава я пекох) на около 180 градуса.
След изпичане се оставя за около 5 мин. във формата и след това се откопчава.
Разрязва се след няколко часа.
Блат 2 (по-светъл)
4 яйца
1 ч.ч. захар (може и по-малко)
3 с.л. вода и 3 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 капсула ванилия
Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците със сахарта - на пяна.
Внимателно се смесват и към тях се прибавят останалите продукти.
Пече се, като горното.
За крема орязах драстично рецептата, защото нямах време да се занимавам.
Намазах само с разбира сметана с нарязани една кутия лимонови резенки, които предават много свеж портокалов аромат на шоколадовите блатове.
Украсата е от фондан.
Ми тва е.
Сега ще се опитам да намеря и някоя манджа по темата.
| |
Тема
|
Re: Домашни ястия
[re: sofka]
|
|
Автор |
esti () |
Публикувано | 07.09.10 11:33 |
|
Ето една типично лятна манджа
А това са едни рошави бухти.
Козунак с шоколад - от този ВД.
Засега - толкова.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|