|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Здравейте, да ви питам нещо.
|
|
Автор |
Бeзcъннa (distance) |
Публикувано | 21.06.10 11:26 |
|
Мой приятел тия дни ми каза, че не е важно като си отиде някой, непременно да бъде изпратен. Хората умирали и ако имало други, които да ги обичат, времето да го покажат било преди смъртта, след нея вече все едно. С показването на любов приживе съм съгласна. Съгласна съм също, че много хора не държат да бъдат изпратени с религиозен ритуал и близките, зачитайки това, могат да предпочетат да няма свещи и попове. Но ми се струва нередно и нелогично някой изобщо да не бъде изпратен. Да не знаят съседите и колегите, че този човек вече го няма и да нямат възможност да се сбогуват. Поставянето на некролог религиозен жест ли е? Не е ли просто човешко? Разбирам, че не е необходимо да се тръби за нечия смърт, но все пак съм на мнение, че изпращането на някой от тоя свят няма нищо общо с религията. Ако искаш, ще запалиш свещ, ако не искаш, няма. Дори не става дума за обявяване на погребение. И страшен атеист да е бил починалият, това ще значи ли да няма некролог? Свекърва ми /така да се каже бившата ми свекърва/ почина миналата седмица. На блока, където до преди четири години живя /май общо над 40 години/ няма некролог. На училището, в което е преподавала цял живот и където колегите й вечно пращаха поздрави и питаха как е, също няма. Питам се дали аз греша като го считам за нередно и излишно пресилвам нещата или трябва да го приема за нормално. Не казвам, че жената не е почетена там където почина. Събрали са се преди да я вземат към София, за да я кремират. Но животът й мина тук, всичките й приятели са тук. Без поне вест за смъртта й сякаш изобщо не я е имало. Една седмица малко време ли е за поява на некролог? Печатат се за час. Просто не знам. Както се сещате, аз нямам глас в цялото нещо и разбира се, не се обаждам. Решенията са си на семейството. Не роптая, а се чудя. И само тук си разсъждавам. Болно ми е. Мисля, че ще е страшно неуважително, ако един ден дъщеря ми не съобщи на приятелите ми като умра. Права ли съм да се учудвам или много хора правят така, а аз за пръв път разбирам?
| |
Тема
|
Re: Здравейте, да ви питам нещо.
[re: Бeзcъннa]
|
|
Автор |
LlRA.. (мission) |
Публикувано | 21.06.10 11:42 |
|
Когато му дойде времето да се разотида от тук, не искам ни един информативен афиш да лепнат тия дето ще имат честта да ме изпратят:)) Един повече , един по-малко...това е:))
Добре, че ме подсети за да дам указания, ако се наложи
| |
Тема
|
|
|
Автор |
esti () |
Публикувано | 21.06.10 12:40 |
|
На мъртвите вече им е все едно - с или без некролози.
Всички дандании се правят за живите, за тяхно успокоение.
И посещенията на гробищата също е за живите.
Голяма заблуда...или просто демагогия е, че нещо се прави, заради мъртвите.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
.Jess. (толерантна) |
Публикувано | 21.06.10 12:46 |
|
Разбира се, че не е редно. За мен да уведомиш колегите, съседите, приятелите е нещо съвсем естествено. Никой не е насилен да отдава почит, всеки сам решава дали да зачете човека или не. Дори не е необходимо да присъстват на поклонение или погребение, но може някой от тях да отиде в църква и да запали свещ, по този начин да се прости с починалия.
Аз също не го разбирам това. Религията няма нищо общо.
| |
Тема
|
[re: esti]
|
|
Автор |
.Jess. (толерантна) |
Публикувано | 21.06.10 12:49 |
|
Естествено , че се прави за живите. Би ми било много мъчно, ако не бъда уведомена, когато някой близък приятел почине. За да мога аз, по мой си начин, да си взема последното сбогом с него. Не е необходимо да е показно, не е необходимо даже и в църква да се ходи. Сбогуването с починал близък е много интимен момент и не е демагогия.
| |
Тема
|
[re: .Jess.]
|
|
Автор |
esti () |
Публикувано | 21.06.10 12:59 |
|
Ако близките нямат потребност да те уведомят, не трябва да се упрекват или съдят.
А демагогията е, когато се прави именно, заради "какво ще кажат хората".
Криворазбрани схващания някакви.
Сбогуването с починал близък е много интимен момент
Именно.
Затова и няма регламент. Или не би трябвало да има...
Всеки да си го прави, както му иде отвътре.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
.Jess. (толерантна) |
Публикувано | 21.06.10 13:05 |
|
Ако близките нямат потребност да те уведомят, не трябва да се упрекват или съдят
Изобщо не става дума за упреци и съдене. На мен би ми се искало да разбера, защо близките биха нямали такава потребност...или просто са нехайни, или и аз не знам какво. За себе си нямам обяснение, какви биха били мотивите им, единствено ако не е по предварително заявеното изрично желание на починалия.
Редактирано от .Jess. на 21.06.10 13:10.
| |
Тема
|
[re: .Jess.]
|
|
Автор |
esti () |
Публикувано | 21.06.10 13:13 |
|
Изобщо не става дума за упреци и съдене
Ако не става дума за това, тогава защо - ...или просто са нехайни,
Не може всички хора да бъдат разбирани от другите.
Един от белезите на цивилизацията е именно да не се разбира, но да се приема - без упреци и обвинения в нехайство, нечовечност или други разни......
Особено, като става дума за толкова лични неща.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
.Jess. (толерантна) |
Публикувано | 21.06.10 13:32 |
|
Да, но ритуалите при смърт, раждане и венчавка също са белег на цивилизацията. Никой не може да отрече, че традициите са нещо изключително важно за съществуването и развитието на едно общество.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
mg42 (гад) |
Публикувано | 21.06.10 13:37 |
|
явно са аборигени твоите бивши роднини
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|