|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
Дойде момента да ти върна жеста. Ти ме научи как се садят домати и аз тази година изпълних всичко по твоята технология.
Рецептата на Поетична е точна по отношение на количествата захар и ягоди. Разликата е в технологията.
1. Ако ягодите са едри се режат на две, ако са по-дребни ги слагай цели.
2.След като са престояли ягодите 24 часа се прецеждат хубаво , дълго време , но без да се мачкат.
3.Сиропа се слага на котлона да поври до като се сгъсти малко.
4.Изсипва се сиропа в тава и към него се прибавят ягодите.
5. Сладкото се пече като се прообва с капка върху порцеланова чиния. Капката да се разлива бавничко.
6.Щом ти се стори, че е готово , слагаш лимонтузу (1пак на 2кг ягоди) и максимум след 10 минути изваждаш тавата от фурната.
7.Веднага се разсипва в буркани и капачките се затварят, до като са все още много горещи.
Това е , не се стерилизират.
Сладкото може и да се вари, но разликата е огромна.
Печенето трябва да е на слаба фурна и дълго време.
Ако има нещо неясно, питай. По същия начин става страхотно сладко от вишни, но без лимонтузу.
"По-умния винаги отстъпва" -
Това обяснява господството на глупостта в света."
| |
|
джестоко : )
значи:
- утре купувам 2 кила ягоди и 2 кила шекер
- гледам да са по-дребни, щот не щъ да ги режа и да им развалям красотата
- ръся ред ягоди, ред захар в... тенджера? или направо в тавата? имам една голяма, кръгла, емайлирана, дебела, височка ~ 7-8см, май ще е пододяща?
- държа ги 1 денонощие, да се опознаят със захарта и да се съчетаят
- цедя ягодите с... гевгир? имам пластмасов и метален; мисля, че пластмасовият е по-добре, за да не се окисли нещо си плодът от метала?
- колко "малко" да се сгъсти сиропът докато го варя? колко време горе-долу? на слабо ли се вари, или на силно?
- като се пече после сладкото покрива ли се с нещо тавата? само на долното ли да включа фурната, или и на двете - и отгоре - и няма ли да потъмнее прекалено, или да се обезцвети по друг начин, докато се пече?
- един пакет лимонтузу - това е - на опаковката пише - 20 грама. това е една голяма супена лъжица с връх? няма ли да е твърде много и да стане много кисело? да не би да има по-малки пакети лимонтузу, а аз да имам някакъв стар модел? (сега ходих да го видя как изглежда)
всъщност каква му е функцията и целта на тва лимонтузу в сладкото?
много ти благодаря : )
| |
Тема
|
Re: контифлюрена помощ, моля?
[re: вp.]
|
|
Автор |
пoeтичнa (ентусиаст) |
Публикувано | 26.05.10 23:12 |
|
Бети ти е казала безболезненото.
А сладкото стана наистина чудесно. Ще правя пак.Мммммм
| |
Тема
|
Re: контифлюрена помощ, моля?
[re: пoeтичнa]
|
|
Автор |
вp. () |
Публикувано | 26.05.10 23:16 |
|
и аз, и аз ще направя
миналата година наеш ли ква джестока вишновка ме научиха да правя тук
и пак ще си направя!
обаче, чудя се леко.
трябвало е, значи, да стана на сумати и години, докато ми хрумне да правя такива неща.
много ми е забавно
| |
|
Бети, така както го описваш не се ли прави конфитюр?
| |
Тема
|
Има една приказка:
[re: вp.]
|
|
Автор |
Phillip (-; свежъ :-) |
Публикувано | 26.05.10 23:30 |
|
Локумът и луканката си искат майстора!
Това важи и за ред други вкусотии и затова няма сполучливо индустриално производство на подобни стоки.
| |
Тема
|
Re: контифлюрена помощ, моля?
[re: вp.]
|
|
Автор |
пoeтичнa (ентусиаст) |
Публикувано | 26.05.10 23:32 |
|
И на мене ми е забавно, когато експериментирам в кухнята.
| |
Тема
|
Re: контифлюрена помощ, моля?
[re: вp.]
|
|
Автор |
.Jess. (толерантна) |
Публикувано | 26.05.10 23:38 |
|
Целта на лимонтузуто е да не се озахароса бързо, а и е един вид консервант. Щот не знам такова домашно, уж с лимонтузу, пък отвориш ли го, пак се озахаросва.
| |
|
- колко "малко" да се сгъсти сиропът докато го варя? колко време горе-долу? на слабо ли се вари, или на силно? - вариш докато изври 1/3 от сиропа, на бавен огън.
- като се пече после сладкото покрива ли се с нещо тавата? само на долното ли да включа фурната, или и на двете - и отгоре - и няма ли да потъмнее прекалено, или да се обезцвети по друг начин, докато се пече? - не се покрива с нищо, пече се отгоре и отдолу на много слаба фурна. Гледай го в началото , не трябва да кипи. Така си спестяваш операцията "обиране на пяната" и"едночасово почистване на печката" При печене не се изисква бъркане, докато при варене, не може да не се бърка. Така се опазват плодовете от скашкване. Цвета на печеното сладко е по-тъмен от вареното, поради известно карамелезиране на захарта. Ако фурната е силна има опастност да стане по-тъмно от желаното. Тъй като всяка фурна е различна трябва сама да се ориентираш като в началото да е около 150 градуса , а щом тръгне да кипи , намаляваш на 100 - 120.
един пакет лимонтузу? - на опаковката пише - 20 грама. - моите пакетчета са по 10гр. т.е. 1 чаена лъжичка.
Колкото до тавичката , хубаво е да е по-дълбока, за да не излезе все пак нещо. Аз ползвам долната част на старите електрически тенджери. Ако можеш да измислиш нещо по-дълбоко ще намалиш риска от омазване на фурната.
Ако не можеш , изпечи го на два пъти.
В печенето е тънкостта. Ако искаш да си сигурна, че няма да сбъркаш сложи сладкото в две тави и ги редувай. Печеш едната, щом се усъмниш, че може да е готова я извади и сложи другата. След като поистине първата тава ще видиш резултата. Имай предвид, че лимонтозуто сгъстява. Т.е преди слагането му трябва да е по-рядко от това което желаем.
По-гъстото сладко става за директна консумация. Не е много подходящо за палачинки. Т.е. ти ще трябва сама да решиш до каква степен да го сгъстяваш.
Дано този път да съм била по-изчерпателна.
"По-умния винаги отстъпва" -
Това обяснява господството на глупостта в света."
| |
|
Видях, видях, щото първо нейния пост прочетох тази сутрин и неприлично проточих лиги. Пък и едно уютно ми стана...
Да се усложнява е просто, да се опростява е сложно.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|