Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:16 14.07.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Роман на годинатанови  
Автор Гeвpek (кръгъл и вкусен)
Публикувано17.09.09 01:41

Макар да съм на голямо Вие с художествената литература, тук има познавачи, които дълбоко уважавам и може би биха препоръчали нещо за четене измежду изброеното по-долу.
Става дума за интересния конкурс "Български роман на годината" на фондация ВИК. Чета, че

, са:

1. Антон Абаджиев, „Аксис”, ИК Карива
2. Атанас Липчев, „Крадци”, Изд. Фабер – В. Търново
3. Богдан Русев, „Къщата”, Изд. Обсидиан
4. Божана Апостолова, „Кръстопът без пътища”, ИК Стигмати
5. Божидара Цекова, „Всички дни от седмицата”, Изд. Аргус
6. Валери Стефанов, „Някой отдолу”, Изд. Диоген
7. Ваня Кирицова, „Писма от тигана”, Изд. Библиотека Звездоброй
8. Виолета Драганова, „Насаме с истината”, Изд. Сиела
9. Виргиния Захариева, „9 зайци”, Изд. QM
10. Галин Никифоров, „Фотографът”, Изд. Сиела
11. Емануил Видински, „Места за дишане”, Изд. Алтера „Делта Ентъртейнмънт” ЕООД
12. Емилия Дворянова, „Концерт за изречение”, Изд. Обсидиан
13. Захари Карабашлиев, „18% сиво”, Изд. Сиела
14. Иля Велчев, „Божи знак”, ИК Жанет 45
15. Коста Радев, „Розата на ветровете”, Изд.Авангард Прима
16. Красимир Дамянов, „Дневник на една пеперуда”, Изд. Факел експрес
17. Людмила Филипова, „Стъклени съдби”, Изд. Сиела
18. Мария Станкова, „Скука”, ИК Жанет 45
19. Милен Русков, „Захвърлен в природата”, ИК Жанет 45
20. Милен Стоянов, „Дебют на черния кон”, Изд. Фама
21. Михаил Вешим, „Английският съсед”, Изд Сиела
22. Момчил Николов, „Кръглата риба”,ИК Жанет 45
23. Слави Боянов, „При изгрева на дните”, РК Васил Станилов
24. Станислава Чуринскийене, "Second life”, Изд. Асима
25. Христо Карастоянов, „Съпротива.net”, ИК Жанет 45

(Леа Коен, „Преследвачът на звуци”, Изд. Сиела, се е отказала да участва)

Чета (на друго място), че вчера е имало публична дискусия, чрез която са били избрани 6 романа, измежду които ще бъде определен най-добрият за годината. : Милена Кирова (професор по бг литература в СУ), Светлозар Игов (професор), Кристина Патрашкова (журналист - вестник "Уикенд") и Георги Тенев (автор, роман на годинвата 2007).
Топ 6 по азбучен ред се състои от:

Богдан Русев - "Къщата"
Виргиния Захариева - "9 зайци"
Галин Никифоров - "Фотографът"
Захари Карабашлиев - "18% сиво"
Красимир Дамянов - "Дневник на една пеперуда"
Милен Русков - "Захвърлен в природата"

Церемонията е през ноември, победителят печели 10 000 лв и превод на английски. Ще има гласуване на сайта на фондацията (май още не е подготвено) за наградата ан публиката, която е 1 000 лв.

Има ли препоръки?

Тема Re: Роман на годинатанови [re: Гeвpek]  
Автор (терореро)
Публикувано17.09.09 14:19

Чак сега виждам тази тема. Бях на тази дискусия и щях наистина да заспя от скука... Ако човек се ориентира за съвременната литература от научните светила, горкият просто... 9 зайци въобще не бе фаворит на журито, всичките му членове, примерно за Игов книгата била близо до лайфстайл писането, открои я само Тенев, а после явно е надделял в закритата за външно око десетминутна дискусия. Натежа и мнението на Д. Камбуров от публиката, който каза, че 18% сиво пък била едва ли не тъпа книга и прекалено сантиментална, ма моля ти се, а пък 9 зайци била едва ли не шедьовър... Кирова, проф, чух случайно, докато спореха рече, че си залага живота!!! за "Фотографът", а пък А. Игов, критик, от публиката рече, че проблемът на този автор, Галин Никифоров бил, че умен човек се опитвал да пише глупаво, ала Дан Браун.
Въобще смях... Много се раздразних, Тенев говореше с такова самоопиянение от собствените си думи, че чак ме заслепи в тъмната и прашна зала. Като капак университетските умове явно имат някаква академична фиксация, десет пъти споменаха името на автор, който миналата година не е издал книга, но бе обсъден с фанфари... И добре, добре, добре, че не съм учила филология, защото щяха да ме повредят, си помислих аз, с огромна доза облекчение... Шси остана проста, но кво да се праи-;)
Та, за книгите, отличеният Дневник на... на Красимир Дамянов е книга с много чувство за хумор, но я некак сгъстена, много ти идва, като удар е, никакъв въздух..., тоест ако искаш да се смееш и да се напрагяш, вземи нея. 9 зайци е много хубава книга, написана с безспорен талант, и бих ти я препоръчала... Богдан Русев не съм чела, имам неква съпротива към автора, много моден, с разни кръжоци тип бърза литература и прочие... 18% сиво обаче е добра книга, много технична, наистина сантиментална, но добра. Захвърлен в природата не я понесох, а много я хвалят, за мен тя е самоцелна интелектуалщина, не ме карай да обяснявам, моля те. Концерт за изречение на Дворянова е есе, с еротичен привкус, но не ми хареса, ама никак, въобще... Видински не пише зле... Вчера похвалиха много, единодушно, съпротива нет, която не съм чела...
Ох, ако пък се ориентираш във всичко, което излях... Та, 9 зайци, и 18% сиво, различни, и много добри.
И, забравих, не слушай светилата, ако ги чуеш някъде да се изказват, ще те повредят. )

Редактирано от yф на 17.09.09 14:22.

Тема На първо четене ми харесанови [re: Гeвpek]  
Автор Phillip (-; свежъ :-)
Публикувано17.09.09 15:17

18. Мария Станкова, „Скука”.

Имам предвид само заглавието, разбира се. Авторката си е "измила ръцете" предварително, както се казва.

Не ми хареса 24. Станислава Чуринскийене, "Second life”. Имам предвид само заглавието, разбира се. Нещо много се дразня от това обилно вкарване на англицизми в български стойностни произведения напоследък. Представям си вътре как е. Но като гледам фамилията на авторката, вероятно това би било простимо и сравнително поносимо.

Тема Re: На първо четене ми харесанови [re: Phillip]  
Автор (терореро)
Публикувано17.09.09 15:21

Скука не е добра, авторката ми е приятелка, ама този път нещо не ме хвърли в оркестъра... Най-доброто, което е писала, според мен, е първият й роман "Искам го мъртъв", а в Скука без майтап става дума за нет общуването, и наистина е голяма скука, сборник с три кратки новели е тва...
Чуринскийене също пише за тва, как пък ги уцели... Браво.

Тема Мерси.нови [re: yф]  
Публикувано17.09.09 15:23

Може и пак хвърлиш нещо по мен, ама съм решил да попрочета нещо ново от наши автори, честно.

Тема Re: Мерси.нови [re: Phillip]  
Автор (терореро)
Публикувано17.09.09 15:28

Нахвърлях се, засега-;) Доколкото съм успяла да те усетя, вероятно би ти допаднала "Кръглата риба" на Момчил Николов, имало фантастични моменти, въобще много интересна била, ритмична, идейна. Не съм я чела зарад именно фантастиката. Най-хубавата българска книга, която наскоро съм чела съ нарича "Потъването на Созопол" на Ина Вълчанова, просто тази книга е страхотно добра. А тия тупани от миналогодишното жури дори не я отличиха.

Тема Ясно.нови [re: yф]  
Публикувано17.09.09 15:44

Аз на журита не се връзвам.

Тема Re: Мерси.нови [re: yф]  
Автор DarkSide (of the moon)
Публикувано17.09.09 16:17

това потъване си остава пълна мистерия за мен защото абсолютно тотално не можах да го възприема

Тема Re: Мерси.нови [re: DarkSide]  
Автор (терореро)
Публикувано17.09.09 16:21

Вкус, нали сме приказвали вече за тва. Каквото и да ти кажа за книгата ще е валидно само за мен. Авторката май ще издава втори роман, наистина го очаквам с нетърпение. А това си е направо събитие за мен, да чакаш нечия книга с нетърпение, някво фенство ме гони...

Тема Re: Мерси.нови [re: yф]  
Автор DarkSide (of the moon)
Публикувано17.09.09 16:30

до съвсем скоро наивно си мислех че имам нормален вкус на нормален читател, обаче за мен тази книга просто не става за четене, в смисъл не ми е интересна изобщо и като слушам как я превъзнасят до небесата и започвам да се чудя какво става

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.