Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:54 13.07.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема добре де, а защонови  
Авторвp . (Нерегистриран)
Публикувано06.04.07 18:23

няма вече бели яйца по магазините?
какво се е случило с кокошките, които снасяха преди не чак толкоз много отдавна бели яйца? освен, че са изядени? в червената книга ли са?
даже селските бабешки кокошки снасят яйца с тен вече, пък

Тема Re: добре де, а защонови [re: вp .]  
Автор Jess5 (толерантна)
Публикувано06.04.07 18:29

Аз откак започнах да боядисвам яйца, двадесетина години вече, все изчезваха белите яйца по Великден. То беше едно обикаляне по пазарите, дни наред преди празника...
За моя изненада, и тук, в Германия изчезват. Дебна ги кога ще докарат, информирам се постоянно от продавачките ("Утре ще имаме") и пак не ги уцелвам. Но вече му хванах цаката - в турските магазини - колкото щеш бели яйца - германките там не влизат, а туркините не ги интересуват точно белите яйца по Великден

.

Тема Re: добре де, а защонови [re: Jess5]  
Публикувано06.04.07 18:36

ама тук всеки ден няма бели яйца, всичките тристашейсетипе-шест дни!

нещо сме ги изчезнали белоснасящите кокошки, като че ли, веднъж завинаги?
и киселото мляко с бацилус булгарикус го няма вече, нито един производител не го прави.
правят някакво с други, по-груб модел бацили, по-непретенциозни ли, де да ги знам какви...
брей, че тъпа работа

Автор Jess5 (толерантна)
Публикувано06.04.07 18:42

Навремето още бях чела, че белите кокошки били по капризни на болести и затова стопаните не искат да ги гледат.
За бацилус булгарикус - видях с очите си тук една марка Йогурт с надпис "Истинско булгарско кисело мляко" - и в съдържанието пишеше, че съдържа нашенския бацил...ама се питам, то ако в БГ вече го няма, как ще са го получили германците?!?

Публикувано06.04.07 18:53

ами то тези бубулечки се отвъждат лабораторно и по-табиетлиите-производители на мляко ги ползват.
ама май че татко ми беше казал, че така заквасеното мляко после нещо не става да си гребнеш една лъжица от него и да си подквасиш сама, домашно.
разбираш ли, нещо ги прецакват някакси бацилите, така че вършат работа еднократно и пак не е съвсем същото.
не, че съм се разфърчала да си квася мляко, просто... абе няма, пък! яд ме е сега, че няма бели яйца, че сме изтребили тоя вид кокошки и ми е едно такова хипопотамско настроението

чак ми е смешно как пък изведнъж се наядосах за тия яйцета-циганета
обаче щом в германия има такива кокошки - значи - един ден, когато стана стара и когато реша да отида да живея в къща с кокоши двор, мога да си купя пиленца-германчета и да си отглеждам сама кокошки с бели яйца.
което си е обнадеждаващо. не, че ще стане някога, де

Автор Oптимиcт (и стар и познат)
Публикувано06.04.07 18:58

Оня ден бях в Метро. Имаше си бели яйца и купих цял картон. Обикновено няма бели яйца, ама сега имаше.

Навремето, когато майка ми се пресели да живее при нас, в Америката, дойде си с бацилус булгарикус. Беше взела една марля, сгънала я на няколко ката, да стане като възглавничка, накислнала я в кисело мляко и след това я беше оставила на въздух, да изсъхне. Дойде с изсъхналата марля.
И като се отпочна едно производство ...
Де що имаше българки, всички се снабдиха.
Сестра ми, ще стане близо 30 години от тогава, още си ги отглежда ... бацилите.

"Колкото повече знаеш, виждаш колко повече не знаеш"

Автор ofikata (разлистена)
Публикувано06.04.07 19:00

вр бях чела някъде,че е от смеските с които ги хранят.Но нещо не се връзва.И домашните кокета снасят такива яйца.В маг.Била има,в Метро също.На едните пише ,че са турски на другите немски.А нашенски-Тц Абе и кокошките като хората-променят се

Никога не казвай-НИКОГА!

Тема Re: добре де, а защо [re: Jess5]  
Автор morska~valna (морско чедо)
Публикувано06.04.07 19:00

Това за белите кокошки и аз съм го чувала,а като дете живях доста години в бившия СССР и там си подквасвахме кисело мляко.Закваската някой преди нас я беше донесъл и се предаваше от домакинство на домакинство.Та колко му е в и Германия да не могат да подквасят...........

Автор Jess5 (толерантна)
Публикувано06.04.07 19:01

Бе не се заричай, че човек никога не знае...

Пък що ти е хипопотамско преди празника, всичко се раззеленява, цъфти...слънчице грее (надявам се)....и без бели яйчица, пак ще е празник.

Автор Oптимиcт (и стар и познат)
Публикувано06.04.07 19:02

... то ако в БГ вече го няма,...

Има си го бе, как така нямало го било. Редовно изнасяме баш кисело мляко за Япония, със самолет. И кисели млека има какви ли не видове. Кои с бацили, кои без ...

"Колкото повече знаеш, виждаш колко повече не знаеш"

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.