Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:24 29.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Откриване на подпочвени води. На село.нови  
Автор pyrx (-: свежъ ;-)
Публикувано27.08.06 08:57

Добро утро,

Вече съм разказвал за особената ситуация с водата в мойто село. Нещо като "тиня има, вода нема". Водопроводът калпаво направен, макар и значително по-нов от този в София. До преди 10-на години, докато го ремонтираха криво-ляво положението беше съвсем трагично - нямаше вода със седмици през лятото и хората се бяха видели в чудо. Някои имаха герани, но далеч не всички. Освен това пиперът най си обича да бъде поливан с чешмяна вода, а и така е най-лесно, с маркуча. Селяните започнаха да търсят подпочвени води да копаят герани. Ама как става точно това? Някой докара модата да се използва едно дървено чаталче или телено и се държи в ръце пред теб и ходиш с него и където има "нещо" - подпочвена вода, заровено гърне с жълтици и пр. и чаталчето се вдига. Имаше си термин за този метод, не помня.

Не че съм привърженик на разни "новонаучни теории" от сорта на "екстрасенс зарежда автомобилни акумулатори", "торзионно поле подобрява вкуса на домашния суджук", "компотите трябва да се затварят при последна четвърт на Луната" и др. подобни, но методът с чаталчето посвърши работа. Разбира се, не всяко чаталче и не всеки селянин имаха успех. Откроиха се двама, въз основа на резултатите им бяха изкопани 5-6 прекрасни герана. Силно впечатление ми направи разказът на един от тях:

"Дръжиш го чатала и не го стискаш много, лекичко. И одиш, ама не много бръзо и не много бавно. Одиш, одиш, одиш и оп, ако има нещо отдоле - оно навири ергенина!"

Ама какъв израз само - навири ергенина, а!?

Тема Re: Откриване на подпочвени води. На село.нови [re: pyrx]  
Автор нoвakoв (красавец)
Публикувано27.08.06 09:53

пирксе, у гераните ви има ли риба, ве

само Калина ми е в главата...

Тема Re: Откриване на подпочвени води. На село. [re: pyrx]  
Автор Лин (...)
Публикувано27.08.06 10:38

Пирксе, дали би ми обяснил също толкоз научно каква е разликата между геран и кладенец, и суджук и луканка, че имам недостиг на експертиза.

…последният милиционер над Омир слънчево ридае…

Авторxeлвeция (Нерегистриран)
Публикувано27.08.06 10:47

Аз пък съм чувала, че като "навири ергенина", почваш да тропаш (забравих с кой крак, левия или десния, но май имаше начение) по земята, за да се определи дълбочината. Ако водата е на 10 метра, след десет тупвания с крака, ергенина се спуска надолу (ако не се лъжа, но багетата сменяше посоката). Баща ми разправяше, че го е пробвал. Той е същи Тома неверни и беше много изумен, че всеки път показвало едно и също.

Тема Миинови [re: Лин]  
Публикувано27.08.06 16:49

принципно не би трябвало да има разлика - май едното е турска дума, а другото наша.

Но да обърнем внимание на изразите - да си чула некой да казва: "Дайте да спущим бирата у кладенецода се студи!"?
Май не - чула си термина 'герано' в такъв случай.

Между другото, дедо ми спущаше и червено вино у герана да се студи! През лятото, де.

С луканката и суджука е лесно - луканката е винаги сплескана.

Тема И какво,нови [re: нoвakoв]  
Публикувано27.08.06 16:51

ако да? И какво, ако не?

Тема Значинови [re: xeлвeция]  
Публикувано27.08.06 16:54

може да говрим и за спадане на ергенина.

Тема Kазава се по научномунови [re: pyrx]  
Автор Mag (Майтапчия)
Публикувано27.08.06 21:01

багета
Инак наистина си е чатал. От върба или дрян.
У наше село имаше един деду, Ристу, който рече, че съм с вродени способности. И почна да ме учи. Нищо не излезна от мене, братле. Нищичко.

Трябва "отпускане" на психиката. А моя милост съм в непрекъснато психично напрежение. От малък. Не станьва! Цъ.
Но деду Ристу е открил поне 90 процента от течащата подземна вода у наше село.
После кладенците се строят от строители на кладенци. Ама знаят защо се бъхтят.
А деду Ристу ни един път не е сбъркал.

П.П. Та исках да ти кажа, че е истина онова с багетата (чатала). Пък който иска да ми вярва.

Тема Re: Kазава се по научномунови [re: Mag]  
Автор morska valna (морско чедо)
Публикувано27.08.06 21:32

И аз така я знам Багета

Виждала съм леля ми да открива вода по този начин.И аз съм се пробвала,но не става.Държала съм багетата и съм обикаляла из двора,ама нъц.Обаче ми стана интересно когато леля ме хвана за ръката,походихме известно време из двора и "уредчето" отчете

Автор шapaнчe (минаваща)
Публикувано27.08.06 21:51

м...тва с багетите съм го пробвала няколко пъти, ама вода не мога да намеря. до сега ми излизат само върхове на стрели и разни части от топори и "брадви", както определиха роднините.

Върхът е малка колекция от монети от полския крал Ягело. (3 бройки)

Всичко е в краката ми.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.