|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
|
|
Автор |
Edna (маринистка) |
Публикувано | 06.10.03 07:55 |
|
и а Смее някой да ми се Смее
пък направих страхотна лютеница
по кукленски, това ще рече , че съм спазвала рецептата на една баба от с. Куклен
обичам да се въртя около казана - то си е направо вещерска работа
| |
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
[re: Edna]
|
|
Автор |
Pyмянa (lady) |
Публикувано | 06.10.03 08:24 |
|
Ами супер е да се говори за лютеница. Дай рецептата на бабата тук, а на който не му харесва темата, се наказва да не опитва домашна лютеница цяла година, а да я кара само на "Хорце".
| |
|
Благодарим за поканата!
Ние ще си носим лъжички!
| |
|
е това е вече разговор... а пък ако лютеницата доживее до Коледа - като се комбинира с оная ми ти розово-златисто-кафява топла, топла прясна свинска мръвка - е тогава вече става РАЗГОВОР!
прост селянин, ама много прост ви казвам !
| |
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в бурка
[re: Edna]
|
|
Автор |
Casper. (dobro duhche) |
Публикувано | 06.10.03 09:44 |
|
Идвам с голямо коматче и сиренце ... ммммммммм.....
Има на света едно единствено истинско съкровище-доброто сърце
| |
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
[re: Edna]
|
|
Автор |
Vonda (страхотна) |
Публикувано | 06.10.03 09:52 |
|
Боже, че вкусно.... Много сте гладни понеделнишки .....
| |
Тема
|
Направо...
[re: Edna]
|
|
Автор |
ABe (разсеян) |
Публикувано | 06.10.03 10:00 |
|
давай тука рецептата, та и ние.. кхъм, таковата... да си понаправим лютеничка, моля.
Бъдете високи!
| |
Тема
|
рецептата
[re: Pyмянa]
|
|
Автор |
Edna (маринистка) |
Публикувано | 06.10.03 10:29 |
|
Обичам това време на годината или по-точно безвремие в селцето без хора -
едно такова, тихо, далечно и безкрайно.
Слънцето - есенно, лениво. С баща ми пием кафе под лозата и обсъждаме достойнствата на тазгодишната реколта.
- Не е лоша - казва баща ми - ама много закъсня.
Това се отнася както за чушките и доматите, така и изобщо за всичко около нас. Така с малко думи, почти без думи се разбераме с баща ми. Виж с майка ми сме многословни - никоя не отстъпва последната дума. С нея отдавна всичко сме казали, разбрали,обсъдили и въпреки това не ни стигат нощите и дните , като се видим.
Отплеснах се, щях да казвам рецепта.
Та:
влизам в градината и обирам всички узряли домати,
същото със чушките,
до лехата с чушките има патладжани, от тях 5-6,
моркови колкото можах да извадя от спеклата се земя - щото отдавна не е валяло дъжд, пащърнак, също и една китка чубрица.
Аз правя лютеницата по кукленска рецепта, обаче осъвременена , щото съм хитра. Там в Куклен, бабата настъргваше доматите, а аз пъхам пасатора в кофата и всичко от доматите стават на пюре. После докато доматите се варят изчиствам чушките и ги режа на парчета в казана, после морковите и пъщърнака. След около 30 минути всичко е омекнало и пак пасатора и пак всичко на каша, а водата се е поизпарила. Тогава вече слагам голямата тава и в нея олио и с едно голямо сито и лъжица, прекарвам сместа и я прецеждам от люспи, семки и други, и разбърквам с олиото. После чубрица, магданоз , черен пипер , кимион - смлян и докато стане гъсто се вари и бърка.
Иии, то по-трудно се разказва бре!
Тайната е , че вместо захар се слага една чаша мед.
| |
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
[re: Edna]
|
|
Автор |
tartarianeyes (Вейхайвей :Р))) |
Публикувано | 06.10.03 10:32 |
|
аз пък хич не умея такива неща
| |
|
по-хубава от лютеницата на майка ми не съм опитвала никога
ето рецептата:
/голяма играчка е,ама това,в което си вложил много усилия е най-хубаво/:
10 кг. - печен пипер
5 кг.- домати/без семки и люспи/
2,5кг.- печен патладжан
1кг.- сварени моркови
олио по-малко от кг./към 0,700кг./да се загрее и да се изгаси с хапка/
захар-към винена чаша
сол на вкус
Повече усмивки!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|