Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:35 27.09.24 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и  
Автор Edna (маринистка)
Публикувано06.10.03 07:55



и а Смее някой да ми се Смее

пък направих страхотна лютеница
по кукленски, това ще рече , че съм спазвала рецептата на една баба от с. Куклен
обичам да се въртя около казана - то си е направо вещерска работа



Тема Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани инови [re: Edna]  
Автор Pyмянa (lady)
Публикувано06.10.03 08:24



Ами супер е да се говори за лютеница. Дай рецептата на бабата тук, а на който не му харесва темата, се наказва да не опитва домашна лютеница цяла година, а да я кара само на "Хорце".



Тема Оооооооооооо!!!нови [re: Edna]  
Автор TheSameOne (Същият)
Публикувано06.10.03 08:39



Благодарим за поканата!
Ние ще си носим лъжички!



Тема а така -нови [re: Edna]  
Автор ceлянинът (член - простак)
Публикувано06.10.03 09:00



е това е вече разговор... а пък ако лютеницата доживее до Коледа - като се комбинира с оная ми ти розово-златисто-кафява топла, топла прясна свинска мръвка - е тогава вече става РАЗГОВОР!

прост селянин, ама много прост ви казвам !


Тема Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в бурканови [re: Edna]  
Автор Casper. (dobro duhche)
Публикувано06.10.03 09:44



Идвам с голямо коматче и сиренце ... ммммммммм.....

Има на света едно единствено истинско съкровище-доброто сърце

Тема Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани инови [re: Edna]  
Автор Vonda (страхотна)
Публикувано06.10.03 09:52



Боже, че вкусно.... Много сте гладни понеделнишки .....



Тема Направо...нови [re: Edna]  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано06.10.03 10:00



давай тука рецептата, та и ние.. кхъм, таковата... да си понаправим лютеничка, моля.

Бъдете високи!


Тема рецептатанови [re: Pyмянa]  
Автор Edna (маринистка)
Публикувано06.10.03 10:29



Обичам това време на годината или по-точно безвремие в селцето без хора -
едно такова, тихо, далечно и безкрайно.
Слънцето - есенно, лениво. С баща ми пием кафе под лозата и обсъждаме достойнствата на тазгодишната реколта.
- Не е лоша - казва баща ми - ама много закъсня.
Това се отнася както за чушките и доматите, така и изобщо за всичко около нас. Така с малко думи, почти без думи се разбераме с баща ми. Виж с майка ми сме многословни - никоя не отстъпва последната дума. С нея отдавна всичко сме казали, разбрали,обсъдили и въпреки това не ни стигат нощите и дните , като се видим.
Отплеснах се, щях да казвам рецепта.
Та:
влизам в градината и обирам всички узряли домати,
същото със чушките,
до лехата с чушките има патладжани, от тях 5-6,
моркови колкото можах да извадя от спеклата се земя - щото отдавна не е валяло дъжд, пащърнак, също и една китка чубрица.
Аз правя лютеницата по кукленска рецепта, обаче осъвременена , щото съм хитра. Там в Куклен, бабата настъргваше доматите, а аз пъхам пасатора в кофата и всичко от доматите стават на пюре. После докато доматите се варят изчиствам чушките и ги режа на парчета в казана, после морковите и пъщърнака. След около 30 минути всичко е омекнало и пак пасатора и пак всичко на каша, а водата се е поизпарила. Тогава вече слагам голямата тава и в нея олио и с едно голямо сито и лъжица, прекарвам сместа и я прецеждам от люспи, семки и други, и разбърквам с олиото. После чубрица, магданоз , черен пипер , кимион - смлян и докато стане гъсто се вари и бърка.
Иии, то по-трудно се разказва бре!
Тайната е , че вместо захар се слага една чаша мед.



Тема Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани инови [re: Edna]  
Автор tartarianeyes (Вейхайвей :Р)))
Публикувано06.10.03 10:32




аз пък хич не умея такива неща




Тема Re: Направо...нови [re: ABe]  
Автор snowprincess (срамежлива)
Публикувано06.10.03 10:57



по-хубава от лютеницата на майка ми не съм опитвала никога

ето рецептата:
/голяма играчка е,ама това,в което си вложил много усилия е най-хубаво/:

10 кг. - печен пипер
5 кг.- домати/без семки и люспи/
2,5кг.- печен патладжан
1кг.- сварени моркови
олио по-малко от кг./към 0,700кг./да се загрее и да се изгаси с хапка/
захар-към винена чаша
сол на вкус



Повече усмивки!


Тема Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани инови [re: Edna]  
Автор magnet (лято)
Публикувано06.10.03 13:03



за лютеницата не знам.
но "компотчето" ти си е вещерска работа. спор няма.



Тема Re: рецептатанови [re: Edna]  
Автор Gatsby© (МногоГамен)
Публикувано06.10.03 13:27



А аз поширам първо доматите. Тва значи попарвам ги с гореща вода и ги обелвам. Малко повече работа, ама си струва.
А чушките и птладжаните, не ги ли печеш и белиш?

локарината е на грънци - още въпроси?


Тема Re: Направо...нови [re: snowprincess]  
Автор Чepнa_koтka (рошава)
Публикувано06.10.03 14:01



Правя същата като твойта ,но с доматено пюре и синия домат е колкото са чушките,зареждам около 120 компотени буркани и до януари вече е свършила.Мойте много я харесват.



Тема Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани инови [re: tartarianeyes]  
Автор Vitale ()
Публикувано06.10.03 14:20



Ахааа,уж не ги умееш,пък все бъркаш там.
Edna на бележка ли ти даде рецептата?



Тема Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани инови [re: Vitale]  
Автор tartarianeyes (Вейхайвей :Р)))
Публикувано06.10.03 15:41




..... там... такова.... други ги забърквам. други.




Тема Re: рецептатанови [re: Edna]  
Автор kakata (от Тобосо)
Публикувано06.10.03 21:07



Мързи ме да правя всичко това.
Кога да ти дойда на гости?



Тема Re: Направо...нови [re: Чepнa_koтka]  
Автор snowprincess (срамежлива)
Публикувано07.10.03 02:37



може и с доматено пюре,за по-лесно
ама да те питам-на патладжана ли казваш син домат,щото за първи път чувам

Повече усмивки!


Тема Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани инови [re: magnet]  
Автор kakata (от Тобосо)
Публикувано07.10.03 10:29



Вече чух за това компотче, дето формулата му се изписва на три реда и за чудотворното му въздействие върху очите, говора и бодрата стъпка на дегустаторите.



Тема пък аз кво фкусно направииииихххнови [re: Edna]  
Автор ДжoДo (някаква такава)
Публикувано07.10.03 11:54



Направих един път, че после още един път, щото мойте толкоз много го харесаха, че бурканчетата тръгнаха преди да са стигнали до мазата!

Начи (за интересуващите се само!)

ФИНА САЛАТА
2 кг червена капия
1 кг патладжан
150 мл олио
100 мл оцет
50 г сол
1-2 връзки магданоз
1 глава чесън
Изпичат се капията и патладжаните, обелват се, нарязват се на ивици, разбъркват се с магданоза и чесъна. В тенджерка се кипват олиото, солта и оцета. Залива се, разбърква се и се разпределя в малки бурканчета.
Стерилизира се около 10 мин.

Абе! Страхотно е! Да не ви казвам колко ракия изпива, чееееее...



Тема Re: вий у куклен пукани люти чушки правите ли бе?нови [re: Edna]  
Автор MG42 (специалистъ)
Публикувано07.10.03 11:59



я ми фърли ена рецепта моля?:)



Тема Мойто скромно мнениенови [re: ДжoДo]  
Автор napalno_nepoznat (непознат)
Публикувано07.10.03 12:08



Настържи два-три големи моркова към всичко останало.
Отговорноста-моя.



Тема Re: Мойто скромно мнениенови [re: napalno_nepoznat]  
Автор ДжoДo (някаква такава)
Публикувано07.10.03 12:14



можеше, ама свърши то!
за таз година приключих с бурканите - то и без това май се попрестарах!
ще си го запиша като идейка за следващата година!



Тема Re: Мойто скромно мнениенови [re: ДжoДo]  
Автор napalno_nepoznat (непознат)
Публикувано07.10.03 12:21



Блазе ти.
Аз пък скоро ще започна-с ракията.То ще падне едно варене.Хич не ми се мисли.Май и аз кат теб се попрестарах.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.