Тема
|
и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
|
|
Автор |
Edna (маринистка) |
Публикувано | 06.10.03 07:55 |
|
и а Смее някой да ми се Смее
пък направих страхотна лютеница
по кукленски, това ще рече , че съм спазвала рецептата на една баба от с. Куклен
обичам да се въртя около казана - то си е направо вещерска работа
|
|
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
[re: Edna]
|
|
Автор |
Pyмянa (lady) |
Публикувано | 06.10.03 08:24 |
|
Ами супер е да се говори за лютеница. Дай рецептата на бабата тук, а на който не му харесва темата, се наказва да не опитва домашна лютеница цяла година, а да я кара само на "Хорце".
|
|
|
Благодарим за поканата!
Ние ще си носим лъжички!
|
|
|
е това е вече разговор... а пък ако лютеницата доживее до Коледа - като се комбинира с оная ми ти розово-златисто-кафява топла, топла прясна свинска мръвка - е тогава вече става РАЗГОВОР!
прост селянин, ама много прост ви казвам !
|
|
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в бурка
[re: Edna]
|
|
Автор |
Casper. (dobro duhche) |
Публикувано | 06.10.03 09:44 |
|
Идвам с голямо коматче и сиренце ... ммммммммм.....
Има на света едно единствено истинско съкровище-доброто сърце
|
|
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
[re: Edna]
|
|
Автор |
Vonda (страхотна) |
Публикувано | 06.10.03 09:52 |
|
Боже, че вкусно.... Много сте гладни понеделнишки .....
|
|
Тема
|
Направо...
[re: Edna]
|
|
Автор |
ABe (разсеян) |
Публикувано | 06.10.03 10:00 |
|
давай тука рецептата, та и ние.. кхъм, таковата... да си понаправим лютеничка, моля.
Бъдете високи!
|
|
Тема
|
рецептата
[re: Pyмянa]
|
|
Автор |
Edna (маринистка) |
Публикувано | 06.10.03 10:29 |
|
Обичам това време на годината или по-точно безвремие в селцето без хора -
едно такова, тихо, далечно и безкрайно.
Слънцето - есенно, лениво. С баща ми пием кафе под лозата и обсъждаме достойнствата на тазгодишната реколта.
- Не е лоша - казва баща ми - ама много закъсня.
Това се отнася както за чушките и доматите, така и изобщо за всичко около нас. Така с малко думи, почти без думи се разбераме с баща ми. Виж с майка ми сме многословни - никоя не отстъпва последната дума. С нея отдавна всичко сме казали, разбрали,обсъдили и въпреки това не ни стигат нощите и дните , като се видим.
Отплеснах се, щях да казвам рецепта.
Та:
влизам в градината и обирам всички узряли домати,
същото със чушките,
до лехата с чушките има патладжани, от тях 5-6,
моркови колкото можах да извадя от спеклата се земя - щото отдавна не е валяло дъжд, пащърнак, също и една китка чубрица.
Аз правя лютеницата по кукленска рецепта, обаче осъвременена , щото съм хитра. Там в Куклен, бабата настъргваше доматите, а аз пъхам пасатора в кофата и всичко от доматите стават на пюре. После докато доматите се варят изчиствам чушките и ги режа на парчета в казана, после морковите и пъщърнака. След около 30 минути всичко е омекнало и пак пасатора и пак всичко на каша, а водата се е поизпарила. Тогава вече слагам голямата тава и в нея олио и с едно голямо сито и лъжица, прекарвам сместа и я прецеждам от люспи, семки и други, и разбърквам с олиото. После чубрица, магданоз , черен пипер , кимион - смлян и докато стане гъсто се вари и бърка.
Иии, то по-трудно се разказва бре!
Тайната е , че вместо захар се слага една чаша мед.
|
|
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
[re: Edna]
|
|
Автор |
tartarianeyes (Вейхайвей :Р))) |
Публикувано | 06.10.03 10:32 |
|
аз пък хич не умея такива неща
|
|
|
по-хубава от лютеницата на майка ми не съм опитвала никога
ето рецептата:
/голяма играчка е,ама това,в което си вложил много усилия е най-хубаво/:
10 кг. - печен пипер
5 кг.- домати/без семки и люспи/
2,5кг.- печен патладжан
1кг.- сварени моркови
олио по-малко от кг./към 0,700кг./да се загрее и да се изгаси с хапка/
захар-към винена чаша
сол на вкус
Повече усмивки!
|
|
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
[re: Edna]
|
|
Автор |
magnet (лято) |
Публикувано | 06.10.03 13:03 |
|
за лютеницата не знам.
но "компотчето" ти си е вещерска работа. спор няма.
|
|
Тема
|
Re: рецептата
[re: Edna]
|
|
Автор |
Gatsby© (МногоГамен) |
Публикувано | 06.10.03 13:27 |
|
А аз поширам първо доматите. Тва значи попарвам ги с гореща вода и ги обелвам. Малко повече работа, ама си струва.
А чушките и птладжаните, не ги ли печеш и белиш?
локарината е на грънци - още въпроси?
|
|
|
Правя същата като твойта ,но с доматено пюре и синия домат е колкото са чушките,зареждам около 120 компотени буркани и до януари вече е свършила.Мойте много я харесват.
|
|
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
[re: tartarianeyes]
|
|
Автор |
Vitale () |
Публикувано | 06.10.03 14:20 |
|
Ахааа,уж не ги умееш,пък все бъркаш там.
Edna на бележка ли ти даде рецептата?
|
|
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
[re: Vitale]
|
|
Автор |
tartarianeyes (Вейхайвей :Р))) |
Публикувано | 06.10.03 15:41 |
|
..... там... такова.... други ги забърквам. други.
|
|
Тема
|
Re: рецептата
[re: Edna]
|
|
Автор |
kakata (от Тобосо) |
Публикувано | 06.10.03 21:07 |
|
Мързи ме да правя всичко това.
Кога да ти дойда на гости?
|
|
|
може и с доматено пюре,за по-лесно
ама да те питам-на патладжана ли казваш син домат,щото за първи път чувам
Повече усмивки!
|
|
Тема
|
Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и
[re: magnet]
|
|
Автор |
kakata (от Тобосо) |
Публикувано | 07.10.03 10:29 |
|
Вече чух за това компотче, дето формулата му се изписва на три реда и за чудотворното му въздействие върху очите, говора и бодрата стъпка на дегустаторите.
|
|
Тема
|
пък аз кво фкусно направиииииххх
[re: Edna]
|
|
Автор |
ДжoДo (някаква такава) |
Публикувано | 07.10.03 11:54 |
|
Направих един път, че после още един път, щото мойте толкоз много го харесаха, че бурканчетата тръгнаха преди да са стигнали до мазата!
Начи (за интересуващите се само!)
ФИНА САЛАТА
2 кг червена капия
1 кг патладжан
150 мл олио
100 мл оцет
50 г сол
1-2 връзки магданоз
1 глава чесън
Изпичат се капията и патладжаните, обелват се, нарязват се на ивици, разбъркват се с магданоза и чесъна. В тенджерка се кипват олиото, солта и оцета. Залива се, разбърква се и се разпределя в малки бурканчета.
Стерилизира се около 10 мин.
Абе! Страхотно е! Да не ви казвам колко ракия изпива, чееееее...
|
|
Тема
|
Re: вий у куклен пукани люти чушки правите ли бе?
[re: Edna]
|
|
Автор |
MG42 (специалистъ) |
Публикувано | 07.10.03 11:59 |
|
я ми фърли ена рецепта моля?:)
|
|
|
Настържи два-три големи моркова към всичко останало.
Отговорноста-моя.
|
|
|
можеше, ама свърши то!
за таз година приключих с бурканите - то и без това май се попрестарах!
ще си го запиша като идейка за следващата година!
|
|
|
Блазе ти.
Аз пък скоро ще започна-с ракията.То ще падне едно варене.Хич не ми се мисли.Май и аз кат теб се попрестарах.
|
|