|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
За тънкостите на готварското изкуство
|
|
Автор |
Пaдaщa 3вeздa (Метеора) |
Публикувано | 15.09.03 15:28 |
|
Та реших значи да сготвя нещо с ориз. Хич не го любя туй нещо, обаче съквартирантката ми душа дава и нали съм си добричка, реших да се жертвам на полза роду и да приготвя нещо. От клуб "Готварски рецепти" си избрах една, прочетох я
"Тема Re: ризото [re: пипи]
Автор Kapли (it's me!)
Публикувано 03.09.03 14:10
Предварително си извинявам, че моят вариант за ризото е далеч от класиката, но се осмелявам да го напиша, защото става наистина много вкусно.
В тефлонов тиган се запържват в зехтин лук и малко гъби, след което се добавя ориза и му се слагат всякакви подправки - колкото повече, толкова по-добре май. Аз слагам сол, черен пипер, чубрица и някаква смесена от готовите.
Като се запържи и той, добавя се една чаша сухо бяло вино и малко пресен доматен сок. После и водата, разбира се;)
Е това е, много лесно, но и много вкусно - поне така казва, който го е опитал де.."
... И веднага в главата ми изникнаха куп въпроси, като например: как познаваме че нещо се е запържило? Има ли разлика между запържен ориз и задушен ориз(Удушения ориз беше в други рецепти)? Как да направя така че зрънцата да не залепнат едно за друго? Ако нямам вино, не може ли бира?
Доматения сок няма да е пресен, а от консерва - тва проблем ли е? Колко ориз се слага така че двама човека да ядат по два пъти? Колко вода се добавя накрая? Кога се разбира че яденето е готово за ядене? И защо никога в рецептите не пишат пълните подробности, ами оставят горките нещастници да се мъчат на готварската клада??? ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/tongue.gif) ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/wink.gif)
П.С. Мерси на всички, решили да ми помогнат да се преборя с ориза![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/wink.gif)
Es wird so ausgehen, wie Ich es mag!
| |
|
Как познаваме че нещо се е запържило?
- малко преди да е загоряло
Има ли разлика между запържен ориз и задушен ориз?
- как да няма... единия се пържи, другия се задушава
Ако нямам вино, не може ли бира?
- може, ама я приемай вътрешно докато бъркаш ориза да не загори
Доматения сок няма да е пресен, а от консерва - тва проблем ли е?
- сигурно не е, но боцни два корена домати на балкона за всеки случай
Колко ориз се слага така че двама човека да ядат по два пъти?
- зависи от стомашната им вместимост
Кога се разбира че яденето е готово за ядене?
- когато ориза не ти тропа по зъбите
Я по-добре пробвай нещо с картофи ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/laugh.gif) ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/wink.gif)
Носят ма мамоооооооу... влачат ма
| |
|
знам че мога УСПЕШНО да сготвя със картофи, е картофена салата И то ако някой преди това ми свари картофите, хих
Освен това сред приятелите ми отдавна се шири (интересно защо ли )
теорията, че съм природно бедствие на кухненска територия. Аз разбира се имам съвсем друго мнение по въпроса. Твърдо съм убедена в собствените си способности (да изгоря манджата, да подпаля котлона, да опожаря кухнята етц... ) И сега смятам да докажа че съм един недооценен гений на кулинарното изкуство
Ориз, пази сеeeeee. Идвааам![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/cool.gif) ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/crazy.gif) ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/cool.gif)
Es wird so ausgehen, wie Ich es mag!
| |
|
как ти се струва половин чаена чаша ориз???
Es wird so ausgehen, wie Ich es mag!
| |
Тема
|
Re: За тънкостите на готварското изкуство
[re: Пaдaщa 3вeздa]
|
|
Автор |
OPEX (костелив) |
Публикувано | 15.09.03 16:03 |
|
Глей ся, щи кажа за ориза аз как го правя. За количество немога да те съветвам, щото всеки човек яде различно. Един по-малко, друг повече. Та, на една част ориз слагам 1,5 части вода (това при положение че вариш от тънкия ориз). Ориза предварително го измиваш, ама хубаво, докато спре да оцветява водата в бяло. Слагаш го да заври, заедно с половин кафена чашка олио и сол на вкус. След като заври веднага изключваш котлона и го оставяш да се довари за 10 минути. Гарантирам ти, че ориза няма да се слепва и няма да е нито недосварен, нито разварен. Толкова от мен. За бъзикните по-натам нека някой друг. Не съм много веща в правенето на ризото ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif)
"БОГАТА съм - имам си всичко, което няма цена. Усмивка, възторг и душа..."
| |
|
за де не залепват оризовите зрънца - трябва преди топлинната им обреботка - едно по едно да се обмажат в краве масло... най-добър резултат се постига с немското краве масло... зрънцата се държат с лявата ръка, а обмазването става с дясната...
и внимание - процесът на обмазване не трябва да трае повече от 6 /шест/ часа, щото маслото изветрява - и трябва да се почне наново... най-добри резултати се постигат в многодетните семейства с N>5 /N e броят на децата, по-големи от 3 години/...
прост селянин, ама много прост ви казвам !
| |
Тема
|
Re: За тънкостите на готварското изкуство
[re: Пaдaщa 3вeздa]
|
|
Автор |
Marina (стегната) |
Публикувано | 15.09.03 16:13 |
|
Аз на въпросите ти няма да отговоря.
Обаче ти ми отговори на един въпрос /не е задължително/
Някога готвила ли си? ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/wink.gif)
| |
Тема
|
Re: За тънкостите на готварското изкуство
[re: Пaдaщa 3вeздa]
|
|
Автор |
EЛБИ (просто аз) |
Публикувано | 15.09.03 16:23 |
|
Зависи от ориза - ако е леко жълтеникъв (easy cook) се вари/пържи около 10-15 мин. За другия му трябва повече - ала не повече от 35-40 мин. При пърженето не ми се е случвало да залепят зрънцата, а като принцип оризът от типа easy cook почти не ми залепя (освен ако съвсем остане без вода/мазнина и ... няма как да не залепнат).
Лично аз се съмнявам, че бирата е добър заместител на виното в случая. Тя е добре за да стане тестото за паниране по-хрупкаво, но в случая не мога да си представя да може да замести виното.
Пресния дом. сок е винаги за предпочитане, но този от консерва е също нормална опция и нищо лошо няма да се случи ако сложиш от него (но не слагай много).
За 2 души по 2 пъти вероятно ти трябва чаена чаша и половина.
Вода накрая - може би се слага, ако е станало много гъсто. След като сложиш виното и дом. сок, още 3-5 мин и манджата е готова.
Често правя ориз (първо го варя, а после го запържвам) със зеленчуци и съм правил няколко пъти само пържен ориз - става много хубаво. Ако не забравя ще опитам и тази рецепта - "звучи" да стане вкусничко.
А иначе ... и аз преди време се ядосвах на липсата на пълни подробности и съм се чудил за едно или друго, но опита помага в случая... Пък и готвенето си е една импровизация... вид изкуство...
![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif)
Любовта няма друго желание, освен да се изпълни. Кхалил Джибран
| |
Тема
|
само да добавя, че зърната на ориза -
[re: EЛБИ]
|
|
Автор |
ceлянинът (член - простак) |
Публикувано | 15.09.03 16:28 |
|
"easy cook" се продават в отделна опаковка всяко, щото са предварително обмазани с цел по-лесното готвене... оттам е и леко жълтеникавият им цвят...
прост селянин, ама много прост ви казвам !
| |
|
Като за предястие ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/wink.gif)
Носят ма мамоооооооу... влачат ма
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|