|
Тема
|
Как да презимуват
|
|
Автор |
Бepeзka! () |
Публикувано | 11.10.11 22:02 |
|
сакъзчетата и мушкатото, че на пролет да няма големи загуби?
Всяка зима ги губя на около 80%
Държа ги на стълбището, изрязвам стъблата и чакам на пролет да покарат. Ама много голяма част не покарват.
Тази година имам и олеандър. Ако го оставя на стълбите, ще изчезне. Ако го държа вкъщи на топло дали ще цъфне догодина?
| |
|
Майка ми ги прибира в неотопляема част от къщата, но не ги реже - ако не са много големи. Но си спомням, че преди години имахме едно сакъзче в много голяма саксия, която не прибрахме. Остана си на място, и може да е била покрита известно време - не помня. Но със сигурност тръгна най-добре от всички. Тръгна не надолу, а нагоре по стената, и стана толкова голямо, че падна от тежестта си.
| |
|
На сакъзчетата се изрязват цветове и пъпки и се прибират, след като не са поливани най-добре в маза - на тъмно, сухо и относително студено 2-7 градуса, без да се режат. Това е най-добре да стане на пролет. Има и друг вариант - начупват се зрели резници отстраняват се листата, като се оставят само горните 2, засушават се за ден-два, завиват се в целофан или се заравят във влажен пясък и се прибират в долната кутия на хладилника. През март се слагат за вкореняване. Лянът трябва да се засуши и тогава да се прибере - най-добре в мазата при сакъзчетата. Ако те интересуват подробности, пиши пак, но кажи и в кой район на страната живееш. Успех.
| |
|
Лян - това олеандър ли е?
И какво означава да се засуши? Да не го поливам известно време?
Това за хладилника не го знаех. Ще взема да опитам.
| |
Тема
|
Re: Как да презимуват
[re: Бepeзka!]
|
|
Автор |
RU1 (непознат) |
Публикувано | 16.10.11 13:36 |
|
Тази година и аз имам пак олеандър (зокум, лян) - та прочетох това, което препоръчват за правилното му отглеждане:
.... май много дълго де получи?
Много харесвам цветята, но изглежда ги преполивам и загиват бързо, ... или магазинните цветя са краткотрайни.
А мушкатите и сакъзчетата ги оставям на светло и хладно и много рядко ги поливам - веднъж в седмицата, ... от тях поне нямам загуби.
| |
Тема
|
Re: Как да презимуват
[re: RU1]
|
|
Автор |
Бepeзka! () |
Публикувано | 17.10.11 13:53 |
|
Линкът не ми се отваря. Излиза Nothing Found
Както и да е. Мисля, че разбрах защо ми загиват сакъзчетата през зимата. И моите са на светло и хладно, но аз почти не ги поливам. Явно изсъхват просто.
| |
|
Лян, зокум, олеандър, захарче - всичко това са имена на едно и също растение Nerium oleander. Засуши означава да не се полива известно време. Естествено,че не е възможно да не се поливат цяла зима, само че това трябва да става през периоди, когато зимата разхлабва за няколко дни студената си хватка. Поздрави.
| |
|
| |
|
|
|
|