|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Мента
|
|
Автор |
Aлa-Бaлa () |
Публикувано | 28.07.09 15:10 |
|
Не съм чела, ако има писано, но ще го направя...междувременно все пак ще попитам. От какво се засажда ментата и кога? Някакви особености? Пълен лайк съм.
| |
|
Виждала съм да продават семенца на ментата. Потърси. Предполагам, че се засаждат през пролетта.
| |
|
Не претендирам да съм права, но ми се е случвало да давам на приятелки стръкове по всяко време и те са се хващали. Дори имаше случай, когато бях оставила стръкче в чаша вода - да пусне коренче. То пусна разбира се, но тъкмо беше станало окоро 7 - 8 сантиметра без да съм забелязала съм обърнала чашата и на следващия ден го открих изсъхнало. За всеки случай пак го сложих във вода, и тогава коренчето пусна листенца!
Сигурно става и със семена. Ментата си е жилаво растение - като джоджена.
| |
|
Джоджен, мента, нане са различни имена на едно и също растение. По планините е пълно с мента. Всяка туфа е с различен аромат
Колкото по-малко питаш, толкова по-малко те лъжат.
| |
|
Мисля, че грешиш. Джоджен и мента са две различни растения. Имам ги двете в градината. На вид и аромат са различни. Не зная как е в планината.
| |
|
Аз купувам разсад на пролет.
| |
|
Да, ментата е с по-широки и къси листенца. Освен това има един мръмбър, който проявява особен интерес към джоджена, а пренебрегва ментата. Ароматът също е различен. И аз ги имам и двете, но когато носих на колежка стръкчета мента, други колеги се скъсаха да ми обясняват, че било джоджен. Трябваше да жертвам няколко листенца, за да разберат, че бъркат.
| |
|
Разликата между джоджен и мента е колкото разликата между етиопец и сенегалец. Различават се малко по миризмата и там нещо в ушите малко, не знам точно какво
Колкото по-малко питаш, толкова по-малко те лъжат.
| |
Тема
|
айде да кажем
[re: 4onkin]
|
|
Автор |
Kиpo ( ) |
Публикувано | 30.07.09 08:34 |
|
като белия отел и мавруда
И от двете става вино, ама...не е същото!
| |
|
Културната мента е хибрид, затова се размножава само вегетативно- с резници или разделяне. Иначе продават семенца в пакетчета, но става по-дребнолистна. Джоджена е от рода на ментата, но не е същото. Има много видове мента. Наскоро се запалих по Блатната мента /Mentha pulegium/. Пише, че има много приятен аромат и пъди комари и мухи. Обаче бременните трябва да се пазят от нея!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|